KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,
uwzględniając Akt Przystąpienia Hiszpanii i Portugalii,
uwzględniając rozporządzenie Rady nr 136/66/EWG z dnia 22 września 1966 r. w sprawie ustanowienia wspólnej organizacji rynku olejów i tłuszczów(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 1225/89(2),
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 591/79 z dnia 26 marca 1979 r. ustanawiające ogólne zasady dotyczące refundacji produkcyjnej do oliwy z oliwek wykorzystywanej w produkcji niektórych rodzajów konserwowanej żywności(3), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 3788/85(4), w szczególności jego art. 9,
a także mając na uwadze, co następuje:
zgodnie z art. 20a rozporządzenia nr 136/66/EWG oliwa z oliwek wykorzystywana w produkcji konserwowanych ryb i warzyw kwalifikuje się do refundacji produkcyjnej; taka refundacja musi umożliwić jej odbiorcom zakup oliwy z oliwek na rynku Wspólnoty po cenach zbliżonych do cen światowych; w tym celu refundacja produkcyjna musi być ustalona na bazie zmiennego składnika przywozowej opłaty wyrównawczej od oliwy uzyskanej przez rafinację oliwy z oliwek pierwszego tłoczenia;
przepisy w sprawie przyznania refundacji produkcyjnej ustanawia rozporządzenie Komisji (EWG) nr 1963/79(5), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 393/87(6);
przystąpienie Hiszpanii i Portugalii spowodowało zmienne obliczenia refundacji produkcyjnej w szczególności uwzględniając różnice poziomów cen; w celu zrekompensowania tych różnic cenowych wprowadzono akcesyjne kwoty wyrównawcze; zgodnie z art. 4 rozporządzenia (EWG) nr 591/79 refundacja produkcyjna w odniesieniu do Hiszpanii i Portugalii ma być poprawiona o akcesyjną kwotę wyrównawczą stosowaną w przywozie z państw trzecich do każdego z tych Państw Członkowskich;
zgodnie z rozporządzeniem Komisji (EWG) nr 296/86(7), ostatnio zmienionym rozporządzeniem (EWG) nr 1981/88(8) można stosować uzgodnienia w odniesieniu do czynnego uszlachetniania w handlu między nowymi Państwami Członkowskimi i między tymi ostatnimi, a innymi Państwami Członkowskimi;
jeżeli oliwa z oliwek produkowana we Wspólnocie i używana w produkcji niektórych konserwowanych środków spożywczych jest objęta uzgodnieniami w odniesieniu do czynnego uszlachetnienia, powodującym możliwość uzyskania przy produkcji tego rodzaju oliwy refundacji produkcyjnej stosowanej w państwie przetwarzania, refundacja produkcyjna musi być poprawiona o akcesyjną kwotę wyrównawczą, która nie została nałożona; ta sprawa nie powinna pozostawiać wątpliwości, a rozporządzenie (EWG) nr 1963/79 należy odpowiednio zmienić;
środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Olejów i Tłuszczów,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 26 maja 1989 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Ray MAC SHARRY |
|
Członek Komisji |
_______
(1) Dz.U. 172 z 30.9.1966, str. 3025/66.
(2) Dz.U. L 128 z 11.5.1989, str. 15.
(3) Dz.U. L 78 z 30.3.1979, str. 2.
(4) Dz.U. L 367 z 31.12.1985, str. 1.
(5) Dz.U. L 227 z 9.9.1979, str. 1.
(6) Dz.U. L 40 z 10.2.1987, str. 9.
(7) Dz.U. L 36 z 12.2.1986, str. 5
(8) Dz.U. L 174 z 6.7.1988, str. 28.