Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku w sprawie zmian zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1 w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY W SPECYFIKACJI PRODUKTU OZNACZONEGO CHRONIONĄ NAZWĄ POCHODZENIA/ CHRONIONYM OZNACZENIEM GEOGRAFICZNYM, GDY ZMIANA TA NIE JEST NIEZNACZNA
Wniosek o zatwierdzenie zmiany zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit pierwszy rozporządzenia (UE) nr 1151/2012
"Jabłka grójeckie"
Nr UE: PGI-PL-0730-AM01 - 6.7.2021
ChNP () ChOG (X)
1. Grupa składająca wniosek i mająca uzasadniony interes
Nazwa grupy: Stowarzyszenie Sady Grójeckie
Adres do korespondencji: ul. Niemojewska 19, 05-660 Warka, Polska/Poland
Tel. +48 698762020
E-mail: stowarzyszenie@jablkagrojeckie.pl
Stowarzyszenie Sady Grójeckie jest grupą, która wnioskowała o rejestrację nazwy "jabłka grójeckie" jako ChOG. Stowarzyszenie obecnie zrzesza producentów "jabłek grójeckich".
2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie
Polska
3. Punkt w specyfikacji produktu, którego dotyczą zmiany
Nazwa produktu
Opis produktu
Obszar geograficzny
Dowód pochodzenia
Metoda produkcji
Związek
Etykietowanie
Inne:
- Kontrola
- Przechowywanie
- Pakowanie
4. Rodzaj zmian
Zmiana specyfikacji zarejestrowanego produktu oznaczonego ChNP lub ChOG, niekwalifikująca się do uznania za nieznaczną zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit trzeci rozporządzenia (UE) nr 1151/2012.
Zmiana specyfikacji zarejestrowanego produktu oznaczonego ChNP lub ChOG, dla których jednolity dokument (lub dokument mu równoważny) nie został opublikowany, niekwalifikująca się do uznania za nieznaczną zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit trzeci rozporządzenia (UE) nr 1151/2012.
5. Zmiany
5.1. Opis produktu
W pkt 4 Specyfikacji (Opis) oraz w punkcie 3.2 jednolitego dokumentu (Opis produktu) po zdaniach:
"Pod nazwą »jabłka grójeckie« mogą być sprzedawane jabłka niżej wymienionych odmian, w klasie extra i I oraz spełniające minimalne wymagania dotyczące wybarwienia, wielkości oraz jędrności miąższu w czasie sprzedaży, które zawarte są w poniższej tabeli. »Jabłka grójeckie« charakteryzują się również kwasowością wyższą od przeciętnej dla danej odmiany średnio o 5%. Jednakże wartość tego parametru uzależniona jest od warunków atmosferycznych panujących w danym okresie wegetacyjnym."
dodano następujące zdania:
"Dodatkowo »jabłka grójeckie« spełniają bardziej restrykcyjne wymagania dotyczące pozostałości środków ochrony roślin. Mogą w nich wystąpić pozostałości tylko 5 środków ochrony roślin z grupy dozwolonych. Dopuszczalny poziom każdej z tych substancji w »jabłkach grójeckich« to max. 50% normy ustalonej w ogólnie obowiązujących przepisach Unii Europejskiej. Jednocześnie poziom pozostałości musi być zgodny z wymaganiami dotyczącymi pozostałości w kraju, do którego »jabłka grójeckie« są eksportowane".
"Jabłka grójeckie" spełniające wymagania dotyczące odmiany, wielkości, jędrności i wybarwienia, ale noszące wyraźne ślady uszkodzeń mrozowych lub zabliźnione uszkodzenia gradowe pokrywające nie więcej niż 20 % łącznej powierzchni owocu mogą być skierowane do przetwórstwa w opakowaniach zbiorczych o pojemności do 380 kg. Wszystkie uszkodzenia muszą być zabliźnione. Zgnilizny są niedopuszczalne. "Jabłka grójeckie do przetwórstwa" i muszą być przechowywane w osobnych opakowaniach niż "jabłka grójeckie" klasy extra lub I".
Dodanie zapisów dotyczących poziomów pozostałości środków ochrony roślin jest wynikiem troski o zdrowie konsumentów oraz ochronę środowiska naturalnego.
Zmiana umożlwiająca wykorzystanie do przetwórstwa "jabłek grójeckich" noszących ślady uszkodzeń mrozowych lub gradowych podyktowana jest coraz częściej występującymi opadami gradu oraz przymrozkami w okresie kwitnienia, wynikającymi ze zmian klimatu. W przypadku spełnienia wymagań dotyczących odmian, jędrności, wielkości i wybarwienia, ale wystąpienia uszkodzeń mrozowych lub zabliźnionych uszkodzeń gradowych owoce te zachowują wszelkie walory jakościowe charakterystyczne dla "jabłek grójeckich". Wprowadzenie tej zmiany powinno przyczynić się do poszerzenia gamy przetworów z "jabłek grójeckich" oraz ograniczenia marnowania żywności.
5.1.1. Tabela odmian "jabłek grójeckich"
W tabeli odmian "jabłek grójeckich", tj w pkt 4 Specyfikacji a także w pkt 3.2 Jednolitego dokumentu dokonano następujących zmian:
a) Dodano symbol (*) przy odmianach zielonych oraz dodano symbol (**) przy odmianach letnich.
Wprowadzenie ww. symboliki pozwala na łatwiejszą identyfikację odmian, posiadających typową dla nich charakterystykę (np. odmiany zielone = brak wybarwienia, czy czerwonego rumieńca; a np. odmiany letnie = szybko spadająca jędrność miąższu), ale w pewnym stopniu wyjątkową w kontekście ogólnej specyfiki "jabłek grójeckich" o których mowa z pkt 5.2 jednolitego dokumentu.
Wybarwienie dla odmian zielonych (*), nieposiadających rumieńca, w kolumnie "Wybarwienie" określono - "nie dotyczy".
W przypadku odmian letnich (**) jędrność jest mierzona przy wydaniu towaru do wysyłki
b) Z wykazu odmian kwalifikujących się do produkcji "jabłek grójeckich" wykreślono odmianę Jerseymac.
Doświadczenie sadownicze pozwoliło nam zauważyć, że jabłka ww. odmiany z uwagi na swoją charakterystykę, często nie spełniały parametrów określonych dla "jabłek grójeckich". Delikatne owoce odmiany Jerseymac, o szybko malejącej jędrności miąższu, często podczas zbiorów ulegały mechanicznym uszkodzeniom naskórka i odgnieceniom, co dyskwalifikowało je w kontekście wymogu wysokiej jakości, odnoszącej się do "jabłek grójeckich". Sam termin zbioru często był trudny do sprecyzowania, gdyż jabłka tej odmiany przed osiągnięciem przewidywanej przez sadownika gotowości zbiorczej, potrafiły jednej nocy opaść z drzewa.
c) Dodano nowe odmiany. Zmiana ta obejmuje dwie grupy:
Stare odmiany: Antonówka Zwykła, Antonówka Biała Śmietankowa, Ananas Berżenicki, Boiken, Cytrynówka, Cesarz Wilhelm, Kosztela, Makao, Malinówka, Szara Reneta, Reneta Landsberska, Kronselka.
Nowe odmiany wprowadzone do produkcji w ostatnim czasie:
Chopin, Crimson crisp, Muna, Sander.
Ponadto w przypadku niektórych odmian, które były już ujęte w wykazie odmian, dodano mutanty - poprzez dopisanie zwrotu "i mutanty": Ligol i mutanty, Idared i mutanty.
d) Wyodrębniono odmianę Red Delicious (i mutanty) jako oddzielną odmianę. Do tej pory Red Delicious funkcjonował jako mutant Golden Delicious. Z racji tego, że sam tworzy mutanty powinien być w wykazie odmian "jabłka grójeckie" jako oddzielna pozycja
Odmiana |
Wybarwienie w % powierzchni |
Wielkość klasy ekstra |
Wielkość klasy I |
Minimalna jędrność miąższu |
Alwa |
55 |
60 |
55 |
5,5 |
Ananas Berżenicki * |
Nie dotyczy |
70 |
65 |
5,5 |
Antonówkaiała Śmietankowa (pot. Sześćsetgramowa, półtorafuntowa) *
|
Nie dotyczy |
70 |
65 |
5,0 |
Antonówka Zwykła * |
Nie dotyczy |
70 |
65 |
5,0 |
Belle de Boskoop i mutanty * |
Nie dotyczy |
70 |
65 |
6 |
Boiken * |
Nie dotyczy |
65 |
60 |
6,5 |
Braeburn |
55 |
70 |
65 |
6 |
Cortland |
55 |
70 |
65 |
4,5 |
Celeste ** |
38 |
70 |
65 |
5,5 |
Cesarz Wilhelm |
50 |
70 |
65 |
5,5 |
Chopin * |
Nie dotyczy |
60 |
55 |
5 |
Crimson crisp |
55 |
70/85 |
65 |
6,5 |
Cytrynówka * |
Nie dotyczy |
70 |
60 |
5,5 |
Delikates ** |
55 |
70 |
65 |
5 |
Derlrbaleestival i mutanty ** |
38 |
60 |
55 |
5,5 |
Early Geneva ** |
55 |
60 |
55 |
6 |
Elise |
80 |
70 |
65 |
6 |
Elstar |
38 |
60 |
55 |
4,5 |
Empire |
80 |
60 |
55 |
5 |
Fuji |
55 |
70 |
65 |
6 |
Gala i mutanty |
38 |
60 |
55 |
5,5 |
Gloster |
55 |
70 |
65 |
5,5 |
Golden Delicious i mutanty * |
Nie dotyczy |
70 |
65 |
5 |
Idared i mutanty |
55 |
70 |
65 |
5,5 |
Jerseymac |
55 |
60 |
55 |
55 |
Jonagold i mutanty |
38 |
70 |
65 |
5 |
Jonagored i mutanty |
80 |
70 |
65 |
5 |
Kosztela * |
Nie dotyczy |
70 |
65 |
5,5 |
Kronselka (Oliwka Kronselska) * |
Nie dotyczy |
70 |
65 |
5,0 |
Ligol i mutanty |
55 |
70 |
65 |
5,5 |
Lobo |
55 |
70 |
65 |
4,5 |
Makao (Macaun) |
80 |
65 |
60 |
5,5 |
Malinówka |
80 |
70 |
65 |
5,0 |
Muna |
90 |
70 |
65 |
5,5 |
Mutsu * |
Nie dotyczy |
70 |
65 |
6 |
Paula Red ** |
55 |
70 |
65 |
5,5 |
Pinova i mutanty |
38 |
70 |
65 |
5,5 |
Piros ** |
38 |
60 |
55 |
5,5 |
Red Delicious i mutanty |
80 |
70 |
65 |
6,0 |
Reneta Landsberska * |
Nie dotyczy |
70 |
65 |
5,0 |
Rubin |
80 |
70 |
65 |
4,5 |
Sander |
45 |
60 |
55 |
5,5 |
Shampion i mutanty |
55 |
70 |
65 |
4,5 |
Starking |
80 |
65 |
60 |
6,0 |
Szara Reneta |
38 |
70 |
65 |
6,0 |
* odmiany zielone, ** oznaczenie odmian letnich; jędrność jest mierzona przy wydaniu towaru do wysyłki.
|
Dodanie do wykazu odmian tzw. "starych odmian", czyli uprawianych dawniej najczęściej w przydomowych ogrodach, wynika z rosnącego zainteresowania konsumentów tymi odmianami, ponieważ przypominają im smaki znane z dzieciństwa.
Pozostałe odmiany dodano w celu rozszerzenia oferty oraz wprowadzenia odmian odpornych na parch jabłoni, co pozwoli zmniejszyć zużycie środków ochron roślin, jak również spowoduje rozszerzenie oferty o odmiany twarde pożądane na dalekich rynkach.
Dodanie zwrotu "i mutanty" w przypadku odmian: Idared, Ligol, Red Delicious wynika z faktu, że na rynku sukcesywnie pojawiają się mutanty znanych odmian o lepszych parametrach produkcyjnych i jakościowych. Są one pożądane przez konsumentów.
5.2. Dowód pochodzenia
5.2.1. W pkt 6.5 Specyfikacji zdania:
"Producent i grupa producencka (jeśli dotyczy) otrzymuje od Stowarzyszenia numer identyfikacyjny, który ma obowiązek stosować wraz z odpowiednią etykietą na wszelkich dopuszczonych do obrotu opakowaniach. Numer ten ma zapewnić tzw. traceability, czyli odtworzenie historii produktu"
zostały przeredagowane w następujący sposób:
"Producent otrzymuje od Stowarzyszenia numer identyfikacyjny, który ma obowiązek stosować, aby »jabłka grójeckie« były identyfikowalne i możliwe było odtworzenie historii produktu (ang. traceability). Nie ma obowiązku umieszczania tego numeru na etykiecie sprzedażowej. Etykietowanie sprzedażowe powinno odbywać się zgodnie z prawem i na zasadach ustalonych z kontrahentem".
Zmiana ta jest podyktowana potrzebą ujednolicenia wymogów znakowania i jednocześnie dostosowanie ich do oczekiwań klientów.
5.2.2. W pkt 6.6 Specyfikacji zdania:
"Producent ma obowiązek prowadzić rejestr dotyczący: wielkości produkcji, sprzedaży oraz odbiorcę produkcji, z przeznaczeniem do dalszej sprzedaży, powierzchnię i lokalizację sadów. Rejestr jest prowadzony według wzoru udostępnionego przez Stowarzyszenie. Rejestr może być prowadzony w sposób elektroniczny zgodnie z metodą opracowaną przez Stowarzyszenie".
Zostały zastąpione zdaniami:
"Producent ma obowiązek, samodzielnie lub za pośrednictwem grupy producenckiej, prowadzić rejestr dotyczący: wielkości produkcji, sprzedaży oraz odbiorcę produkcji, z przeznaczeniem do dalszej sprzedaży, powierzchnię i lokalizację sadów. Rejestr jest prowadzony według wzoru udostępnionego przez Stowarzyszenie. Rejestr może być prowadzony elektronicznie zgodnie z metodą opracowaną przez Stowarzyszenie lub na formularzach obowiązującego systemu zarządzania jakością, np. GlobalG.A.P.".
Zmiana polega na doprecyzowaniu obowiązku prowadzenia rejestru także przez grupy producenckie, jako podmiotu dysponującego "jabłkami grójeckimi"
5.2.3. W pkt 6 Specyfikacji został dodany punkt 7 w następującym brzmieniu:
"Producent wytwarzający przetwory lub produkty z wykorzystaniem »jabłek grójeckich« jest odpowiedzialny za możliwość prześledzenia ścieżki produktu w taki sposób, aby możliwa była identyfikacja »jabłek grójeckich« użytych do ich produkcji. Konieczne jest sporządzenie bilansu masy i przekazanie go do Stowarzyszenia Sady Grójeckie".
Powyższa zmiana podyktowana jest dbałością o oryginalność i zapobieganie zafałszowaniu produktów przetworzonych zawierających "jabłka grójeckie".
5.2.4. W pkt 6 specyfikacji został dodany punkt 8 w następującym brzmieniu:
"Stowarzyszenie Sady Grójeckie, ma prawo do corocznej kontroli wewnętrznej 10 % producentów posiadających certyfikat zgodności. Kontrolom wewnętrznym podlega zgodność ze specyfikacją produktu oraz bilans masy".
Kontrola producentów posiadających certyfikat zgodności przez "Stowarzyszenie Sady Grójeckie)" ma charakter wewnętrzny. Jej realizacja podyktowana będzie wyłącznie troską o poprawność realizacji założeń współpracy z producentami.
Kontrola w żaden sposób nie ma wpływu, ani też nie koliduje z zewnętrznymi organami kontrolnymi uprawnionymi do kontroli i weryfikacji zgodności specyfikacji.
Powyższe zmiany podyktowane są koniecznością wzmocnienia nadzoru grupy nad produktem.
5.3. Metoda produkcji
5.3.1. W pkt 6.2 specyfikacji oraz w pkt 3.4 jednolitego dokumentu zdanie:
"»Jabłka grójeckie« produkowane są w systemie Integrowanej Produkcji Roślin (IP) lub w systemie GlobalG.A.P."
otrzymuje brzmienie:
"»Jabłka grójeckie« produkowane są w systemie Integrowanej Produkcji Roślin (IP), GlobalG.A.P. lub rolnictwa ekologicznego".
5.3.2. W pkt 7 Specyfikacji (Metoda produkcji) zdanie wstępne:
"Produkcja »jabłek grójeckich« prowadzona jest zgodnie z metodyką Integrowanej Produkcji (IP) dla produkcji jabłek lub zgodnie ze specyfikacją GlobalG.A.P."
otrzymuje brzmienie:
"Produkcja »jabłek grójeckich« w sadach już istniejących oraz nowozakładanych, prowadzona jest zgodnie z metodyką Integrowanej Produkcji Roślin (IP) dla produkcji jabłek lub zgodnie ze specyfikacją GlobalG.A.P, lub zasadami produkcji ekologicznej".
Zmiany, o których mowa w pkt 5.3.1. i 5.3.2, polegają na konieczności doprecyzowania informacji dotyczących metod produkcji "jabłek grójeckich". Wieloletnia praktyka sadownicza pokazała nam, że jabłka produkowane w ramach systemu rolnictwa ekologicznego spełniają rygorystyczne wymogi jakościowe stawiane dla "jabłek grójeckich". A zatem proponowana zmiana ma na celu usankcjonowanie istniejących praktyk w kontekście produkcji "jabłek grójeckich".
5.3.3. W pkt 7 Specyfikacji (Zakładanie plantacji)
Zdania:
"Rozstawa wynosi 3 do 3,5 metra rząd od rzędu i 0,5 - 1,2 drzewko od drzewka dla podkładek karłowych w zależności od siły wzrostu odmiany, sposobu prowadzenia uprawy i posiadanego sprzętu. Natomiast rozstawa dla jabłoni sadzonych na podkładkach półkarłowych wynosi 3,5 do 4,2 metra rząd od rzędu i 1,2 - 2 metra drzewko od drzewka. Dla sadów sadzonych przed złożeniem wniosku o rejestrację »jabłek grójeckich« mogą być stosowane również inne rozstawy"
Zostały zastąpione zdaniami:
"Rozstawa wynosi 3 do 3,5 metra rząd od rzędu i 0,5 - 1,2 drzewko od drzewka dla podkładek karłowych w zależności od siły wzrostu odmiany, sposobu prowadzenia uprawy i posiadanego sprzętu. Natomiast rozstawa dla jabłoni sadzonych na podkładkach półkarłowych wynosi 3,5 do 4,2 metra rząd od rzędu i 1,2 - 2 metra drzewko od drzewka. Dla sadów sadzonych przed złożeniem wniosku o rejestrację »jabłek grójeckich« mogą być stosowane również inne rozstawy. W przypadku nowozakładanych sadów, ale odmian starych wytyczne co do rozstawu nie mają zastosowania".
Powyższa zmiana ma związek z tym, że prowadzenie odmian starych różni się od prowadzenia współczesnych sadów.
5.3.4. W pkt 7 Specyfikacji (Zbiory) zostało wykreślone zdanie:
"Zazwyczaj zbiór przeprowadza się od 10 września do 31 października z wyjątkiem odmian wczesnych".
Zdanie zostało wykreślone, ponieważ, ze względu na zmiany klimatu, zbiory odbywają się zgodnie z panującymi warunkami atmosferycznymi, których nie można ściśle określić terminem kalendarzowym. O ile fachowa wiedza i doświadczenie sadownicze pozwalają nam określić gotowość zbiorczą samego jabłka, o tyle trudno nam coraz częściej określić z wyprzedzeniem, kiedy odbędzie się zbiór. Mają na to właśnie wpływ warunki atmosferyczne. Nie chodzi tu bynajmniej tylko o te istniejące w okresie zbiorów np. długotrwałe opady deszczu czy nocne przymrozki, ale o te, które występują kilka miesięcy wcześniej. Termin zbioru owoców uzależniony jest bowiem od wielu czynników klimatycznych występujących w całym okresie wegetacyjnym. Coraz częstsze anomalie pogodowe, tj. występujące poza typowymi dla ich występowania okresami takie jak: wysokie temperatury w okresie zimy, przymrozki wiosną, susze i upały latem, ulewy i podtopienia, mogą wydłużyć lub mocno przyspieszyć czas dojrzewania jabłek i tym samym zmienić ich termin zbioru. Termin, który jeszcze kilka lat temu był w miarę podobny rok do roku.
5.3.5. W pkt 7 Specyfikacji dodano kolejny etap "Sortowanie", w następującym brzmieniu:
Sortowanie
"»Jabłka grójeckie« to jabłka deserowe wysortowane do jakości premium (klasa ekstra i klasa I) oraz »jabłka grójeckie do przetwórstwa« posortowane i eksponowane zgodnie z obowiązującymi przepisami w tym zakresie. Sortowanie może odbywać się bezpośrednio u producenta (lub w grupie producenckiej), w sortowni zlokalizowanej w obszarze geograficznym określonym w pkt 5. Dokonuje się segregacji na następujące kategorie: »jabłka grójeckie«, »jabłka grójeckie do przetwórstwa«, oraz pozostałe jabłka. Po wysegregowaniu »jabłka grójeckie« oraz »jabłka grójeckie do przetwórstwa« powinny być wyraźnie oznaczone i odseparowane od innych jabłek".
Zmiana ta wynika z potrzeby uszczegółowienia zasad sortowania i pakowania. Istnieje mylne przekonanie, że producent posiadający certyfikat "jabłka grójeckiego" może sprzedawać cały plon jako "jabłka grójeckie". W rzeczywistości jako "jabłka grójeckie" mogą być oferowane wyłącznie jabłka po wysortowaniu (klasa ekstra i I) jako owoce o najwyższej jakości (spełniające parametry określone w tabeli Odmiany "jabłek grójeckich") lub jako "jabłka grójeckie" do przetwórstwa. Cały zbiór jest przechowywany łącznie, dopiero po zwolnieniu komór następuje sortowanie na "jabłka grójeckie", "jabłka grójeckie do przetwórstwa" oraz zwykłe jabłka. Owoce pochodzące z terenu wytwarzania "jabłka grójeckiego", ale nie spełniające wymogów klasy ekstra i I nie mogą być nazywane "jabłkami grójeckimi".
5.4. Inne
5.4.1. Kontrola
W pkt 9 Specyfikacji (Kontrola)
Zdanie:
"Należy podać nazwę i adres organu lub jednostki organizacyjnej, przeprowadzających kontrolę zgodności ze specyfikacją, oraz zakres kontroli.
1) TUV Rheinland Polska Sp. z o.o. 17 Stycznia 56, 02-146 Warszawa;
2) PNG sp. zoo, Zajączków, 26-065 Piekoszów;
3) Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Warszawie, ul. Marszałkowska 115, 00-102 Warszawa."
Zostało zmienione na:
"Należy podać nazwę i adres organu lub jednostki organizacyjnej, przeprowadzających kontrolę zgodności ze specyfikacją, oraz zakres kontroli.
Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
Aleje Jerozolimskie 98, 00-807 Warszawa."
Zmiana podyktowana jest faktem, że organ ten jest nadrzędny i nadzoruje wszystkie organy kontrolne.
5.4.2. W pkt 7 Specyfikacji (Przechowywanie) zdanie:
"Istotne jest aby jędrność na koniec okresu przechowywania była nie mniejsza niż 4,5 kg/cm2"
otrzymuje brzmienie:
"Istotne jest, aby jędrność na koniec okresu przechowywania była nie mniejsza niż określona w tabeli dla danej odmiany".
Zmiana ta uszczegóławia wytyczne jędrności dla każdej z odmian odwołując się do wartości określonej w tabeli, w punkcie Opis produktu.
Po zdaniu:
"W przypadku, gdy dany producent uprawia również inne jabłka, nie objęte chronionym oznaczeniem geograficznym, to powinny być one składowane w sposób uniemożliwiający pomieszanie owoców"
Zostało dodane zdanie:
"Pod nazwą »jabłka grójeckie« mogą być sprzedawane wyłącznie jabłka spełniające łącznie wszystkie wymagania określone w niniejszym wniosku, czyli jedynie jabłka wysortowane".
Zmiana ta polega na konieczności doprecyzowania zapisu. Istnieje mylne przekonanie, że producent posiadający certyfikat "jabłka grójeckiego" może sprzedawać cały plon jako "jabłka grójeckie". W rzeczywistości jako "jabłka grójeckie" mogą być oferowane wyłącznie jabłka po wysortowaniu (klasa ekstra i I) jako owoce o najwyższej jakości (spełniające parametry określone w tabeli Odmiany "jabłek grójeckich") lub jako "jabłka grójeckie" do przetwórstwa.
5.4.3. W pkt 7 Specyfikacji, w (Pakowanie) zostało dodane następujące zdanie:
"W przypadku »jabłek grójeckich« przeznaczonych do przetwórstwa dopuszcza się opakowania zbiorcze o pojemności do 380 kg".
Zmiana ta wynika z konieczności dodania nowej formy opakowania dla owoców do przetwórstwa.
W związku z ww. zmianami, w pkt 3.5 Jednolitego dokumentu dodano i opisano metody produkcji - Przechowywanie i Pakowanie
5.4.4. Pkt 3.5 Jednolitego dokumentu otrzymuje nowe brzmienie:
Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa
Przechowywanie
"Przechowywanie »jabłek grójeckich«, powinno odbywać się na obszarze określonym w pkt 4, do momentu pakowania.
Optymalne warunki przechowywania jabłek grójeckich, to: temperatura: 1-3 stopnie C - przechowywanie długotrwałe do kilku miesięcy, 4-10 stopni C - przechowywanie pozbiorcze, krótkotrwałe przechowywanie do kilkunastu dni. Dopuszczalny okres przechowywania jabłek jest uzależniony od odmiany. Istotne jest, aby jędrność na koniec okresu przechowywania była nie mniejsza niż określona w tabeli dla danej odmiany.
W przypadku, gdy dany producent uprawia również inne jabłka, nie objęte chronionym oznaczeniem geograficznym, to powinny być one składowane w sposób uniemożliwiający pomieszanie owoców. Pod nazwą »jabłka grójeckie« mogą być sprzedawane wyłącznie jabłka spełniające łącznie wszystkie wymagania określone w niniejszym wniosku, czyli jedynie jabłka wysortowane".
Pakowanie
Pakowanie jabłek musi być przeprowadzone w obszarze geograficznym określonym w pkt 4. Stosuje się różne rodzaje opakowań jednostkowych oraz zbiorczych o pojemności nie przekraczającej 20 kg. Owoce pakowane są ręcznie lub za pomocą specjalnych maszyn minimalizujących mechaniczne uszkodzenia. Ograniczenie dotyczące pakowania jest podyktowane troską o zachowanie wysokiej jakości produktu (m.in. uniknięcie ryzyka powstania uszkodzeń mechanicznych) oraz pomieszania z jabłkami innymi niż "jabłka grójeckie" (ChOG). Wszystko to wpływa na utrzymanie renomy produktu.
W przypadku "jabłek grójeckich" przeznaczonych do przetwórstwa dopuszcza się opakowania zbiorcze o pojemności do 380 kg.