(2016/C 91/11)(Dz.U.UE C z dnia 8 marca 2016 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1 .
JEDNOLITY DOKUMENT
"CAFÉ DE VALDESIA"
Nr UE: DO-PDO-0005-01197 - 30.1.2014
ChOG (X) ChNP ( )
Pozostała część wyznaczonego obszaru położona jest na wysokości poniżej 600 m n.p.m. i nie ma cech charakterystycznych opisanych powyżej, przez co nie nadaje się do uprawy kawy Café de Valdesia. Panujące tu wysokie temperatury idealnie jednak nadają się do suszenia ziaren na słońcu. W regionie jest też dużo terenów płaskich, bez zboczy górskich, co ułatwia przeprowadzanie różnych etapów przetwarzania "Café de Valdesia". W regionie Valdesia znajduje się większość zakładów pozyskiwania kawy metodą suchą, palarni, obiektów produkcyjnych i przemysłu kawowego, co uzasadnione jest także licznymi dostępnymi tu udogodnieniami, takimi jak np. łatwy dostęp do dróg i rynków zbytu. Takie uwarunkowania od zawsze sprzyjały kształtowaniu się tradycyjnych metod obróbki kawy, stanowiących część wyjątkowej na skalę krajową kultury i mających przemożny wpływ na jakość końcowego produktu. Przetwarzanie owoców kawowca po zbiorach i pozyskiwanie kawy przebiega w oparciu o tę praktyczną wiedzę i lokalną tradycję, która przez wieki kształtowała się na tym obszarze. Przekazywana z pokolenia na pokolenie, pozwala ona na zachowanie charakterystycznej dla produktu jakości. Obejmuje ona zbiór ręczny owoców na optymalnym etapie dojrzewania, obróbkę ziaren na mokro, suszenie na słońcu, specjalistyczną selekcję i klasyfikację, a także palenie i mielenie poddawane konkretnym kontrolom jakości. Wszystkie te czynniki, związane zarówno ze środowiskiem naturalnym, jak i z działalnością człowieka, współgrają w tym szczególnym otoczeniu, decydując o specyficznych cechach charakterystycznych "Café de Valdesia" w jej różnorodnych formach.
Pod względem właściwości organoleptycznych wyróżnić można następujące sposoby palenia: