(2016/C 437/08)(Dz.U.UE C z dnia 25 listopada 2016 r.)
Komisja Europejska zatwierdziła niniejszą zmianę nieznaczną zgodnie z art. 6 ust. 2 akapit trzeci rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 664/2014 1 .
WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY NIEZNACZNEJ
Wniosek o zatwierdzenie zmiany nieznacznej zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit drugi rozporządzenia Parlamentu
Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 2
"MARCHFELDSPARGEL"
Nr UE: PGI-AT-02124 - 29.2.2016
ChNP ( ) ChOG (X) GTS ( )
Pędy (= młode pędy szparagów Asparagus officinalis L.) muszą być całe, zdrowe, bez uszkodzeń spowodowanych niewłaściwym myciem, czyste, o świeżym wyglądzie i zapachu, wolne od szkodników lub uszkodzeń spowodowanych przez gryzonie bądź owady, obtłuczeń lub nietypowej wilgoci zewnętrznej oraz obcych zapachów lub smaków. Cięcie wykonywane u podstawy szparaga powinno być w miarę możliwości czyste. Ponadto pędy nie mogą być puste w środku, popękane ani obrane. Niewielkie pęknięcia, które nastąpiły po zbiorze, są dozwolone w ograniczonym zakresie. "Marchfeldspargel" mają wyraźny i delikatny smak szparaga, z odrobiną goryczy. Ich smak nie może być gorzki ani włóknisty.
Szparagi dzielą się na cztery grupy w zależności od ich zabarwienia:
Maksymalna długość szparagów białych i fioletowych wynosi 22 cm, zaś szparagów zielonofioletowych i zielonych - 25 cm.
Odmiany:
Odesłanie do publikacji specyfikacji
(art. 6 ust. 1 akapit drugi niniejszego rozporządzenia)
Pełny tekst specyfikacji można znaleźć na stronie internetowej:
http://www.patentamt.at/Media/Marchfeldspargel_feb2016.pdf
lub bezpośrednio na stronie austriackiego Urzędu Patentowego (www.patentamt.at), posługując się ścieżką: "Markenschutz/Schutzrechte/Herkunftsangabe". Specyfikację można tam znaleźć pod konkretną nazwą danego produktu wysokiej jakości.