Sposób prowadzenia rejestru zakładów wytwarzających pasze.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 24 grudnia 2012 r.
w sprawie sposobu prowadzenia rejestru zakładów wytwarzających pasze2)

Na podstawie art. 11 ust. 5 pkt 1 ustawy z dnia 22 lipca 2006 r. o paszach (Dz. U. Nr 144, poz. 1045, z późn. zm.3)) zarządza się, co następuje:
§  1.
Rozporządzenie określa:
1)
sposób prowadzenia:
a)
rejestru zakładów wytwarzających lub wprowadzających do obrotu pasze, zwanego dalej "rejestrem zakładów", obejmującego zakłady:
które podlegają rejestracji zgodnie z art. 9 rozporządzenia (WE) nr 183/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 12 stycznia 2005 r. ustanawiającego wymagania dotyczące higieny pasz (Dz. Urz. UE L 35 z 08.02.2005, str. 1, z późn. zm.), zwanego dalej "rozporządzeniem nr 183/2005",
zatwierdzone zgodnie z art. 13 rozporządzenia nr 183/2005,
które podlegają zatwierdzeniu zgodnie z przepisami rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 999/2001 z dnia 22 maja 2001 r. ustanawiającego zasady dotyczące zapobiegania, kontroli i zwalczania niektórych przenośnych gąbczastych encefalopatii (Dz. Urz. WE L 147 z 31.05.2001, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 32, str. 289, z późn. zm.), zwanego dalej "rozporządzeniem nr 999/2001",
b)
wykazu zakładów zatwierdzonych zgodnie z art. 13 rozporządzenia nr 183/2005,
c)
wykazu zakładów zarejestrowanych zgodnie z art. 9 rozporządzenia nr 183/2005;
2)
zakres danych i informacji wpisywanych do rejestru zakładów oraz wykazów określonych w pkt 1 lit. b i c, które zostały uzyskane przez powiatowego lekarza weterynarii przy wykonywaniu urzędowej kontroli tych zakładów.
§  2.
Rejestr zakładów prowadzi się oddzielnie dla zakładów:
1)
które podlegają rejestracji zgodnie z art. 9 rozporządzenia nr 183/2005, prowadzących działalność w zakresie określonym w:
a)
art. 5 ust. 1 rozporządzenia nr 183/2005,
b)
art. 5 ust. 2 rozporządzenia nr 183/2005;
2)
zatwierdzonych zgodnie z art. 13 rozporządzenia nr 183/2005;
3)
które podlegają zatwierdzeniu zgodnie z przepisami rozporządzenia nr 999/2001.
§  3.
1.
Rejestr zakładów prowadzi się w postaci elektronicznej lub w formie papierowej.
2.
Rejestr zakładów prowadzony w postaci elektronicznej jest utrwalany na elektronicznych nośnikach danych w postaci zapisu elektronicznego umożliwiającego edytowanie i zmianę przechowywanych danych i informacji oraz zapewniającego możliwość ich podglądu i wydruku.
3.
Do rejestru zakładów dane i informacje dotyczące tych zakładów wprowadza się pod oddzielną pozycją rejestru zakładów oznaczoną numerem wynikającym z kolejności podjęcia przez zakład działalności w danym powiecie.
4.
Do rejestru zakładów prowadzonego w formie papierowej dane i informacje wprowadza się w sposób czytelny, a zmiany dokonane w tym rejestrze powiatowy lekarz weterynarii potwierdza swoim podpisem.
§  4.
Powiatowy lekarz weterynarii skreśla zakład z rejestru zakładów:
1)
w przypadku zakładów, które podlegają rejestracji zgodnie z art. 9 rozporządzenia nr 183/2005 - w dniu, w którym decyzja o cofnięciu rejestracji zakładu stała się ostateczna, albo w dniu, w którym został jej nadany rygor natychmiastowej wykonalności;
2)
w przypadku zakładów zatwierdzonych zgodnie z art. 13 rozporządzenia nr 183/2005 - w dniu, w którym decyzja o:
a)
cofnięciu zatwierdzenia zakładu, warunkowego zatwierdzenia zakładu albo przedłużenia warunkowego zatwierdzenia zakładu stała się ostateczna, albo w dniu, w którym został jej nadany rygor natychmiastowej wykonalności,
b)
uchyleniu decyzji o zatwierdzeniu zakładu, warunkowym zatwierdzeniu zakładu albo przedłużeniu warunkowego zatwierdzenia zakładu stała się ostateczna, albo w dniu, w którym został jej nadany rygor natychmiastowej wykonalności,
c)
stwierdzeniu nieważności decyzji o zatwierdzeniu zakładu, warunkowym zatwierdzeniu zakładu albo przedłużeniu warunkowego zatwierdzenia zakładu stała się ostateczna, albo w dniu, w którym został jej nadany rygor natychmiastowej wykonalności,
d)
stwierdzeniu wygaśnięcia decyzji o zatwierdzeniu zakładu, warunkowym zatwierdzeniu zakładu albo przedłużeniu warunkowego zatwierdzenia zakładu stała się ostateczna, albo w dniu, w którym został jej nadany rygor natychmiastowej wykonalności;
3)
w przypadku zakładów, które podlegają zatwierdzeniu zgodnie z przepisami rozporządzenia nr 999/2001 - w dniu, w którym decyzja o:
a)
cofnięciu zatwierdzenia zakładu stała się ostateczna, albo w dniu, w którym został jej nadany rygor natychmiastowej wykonalności,
b)
uchyleniu decyzji o zatwierdzeniu zakładu stała się ostateczna, albo w dniu, w którym został jej nadany rygor natychmiastowej wykonalności,
c)
stwierdzeniu nieważności decyzji o zatwierdzeniu zakładu stała się ostateczna, albo w dniu, w którym został jej nadany rygor natychmiastowej wykonalności,
d)
stwierdzeniu wygaśnięcia decyzji o zatwierdzeniu zakładu stała się ostateczna, albo w dniu, w którym został jej nadany rygor natychmiastowej wykonalności.
§  5.
1.
Wykaz zakładów zatwierdzonych zgodnie z art. 13 rozporządzenia nr 183/2005 prowadzi się w sposób określony w art. 19 ust. 4 rozporządzenia nr 183/2005.
2.
Wykaz zakładów zarejestrowanych zgodnie z art. 9 rozporządzenia nr 183/2005 prowadzi się na podstawie danych i informacji zawartych w rejestrze tych zakładów.
§  6.
Zakres danych i informacji wpisywanych do rejestru zakładów jest określony w załączniku do rozporządzenia.
§  7.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.4)
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 listopada 2011 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 248, poz. 1486).

2) Przepisy niniejszego rozporządzenia wykonują postanowienia rozporządzenia (WE) nr 183/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 12 stycznia 2005 r. ustanawiającego wymagania dotyczące higieny pasz (Dz. Urz. UE L 35 z 08.02.2005, str. 1, z późn. zm.).

3) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2008 r. Nr 144, poz. 899, z 2009 r. Nr 18, poz. 97, z 2010 r. Nr 47, poz. 278, Nr 60, poz. 372 i Nr 230, poz. 1511, z 2011 r. Nr 106, poz. 622 oraz z 2012 r. poz. 1007.

4) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 1 marca 2007 r. w sprawie sposobu prowadzenia rejestru zakładów wytwarzających pasze (Dz. U. Nr 45, poz. 291 oraz z 2008 r. Nr 30, poz. 182), które utraciło moc na podstawie art. 3 ustawy z dnia 22 października 2010 r. o zmianie ustawy o paszach oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 230, poz. 1511).

ZAŁĄCZNIK

ZAKRES DANYCH I INFORMACJI WPISYWANYCH DO REJESTRU ZAKŁADÓW

Do rejestru zakładów, oprócz informacji, o których mowa w art. 10 ust. 2-4 ustawy z dnia 22 lipca 2006 r. o paszach, wpisuje się:

1) datę:

a) wpisu zakładu do rejestru zakładów,

b) podjęcia działalności przez zakład,

c) dokonania zmian w zakresie rejestracji albo zatwierdzenia zakładu - w przypadkach, o których mowa w art. 16 rozporządzenia nr 183/2005,

d) podjęcia działalności w nowym zakresie po dokonaniu zmiany,

e) i przyczynę zaprzestania prowadzenia działalności przez zakład;

2) informacje o zastosowaniu środków, o których mowa w art. 54 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt (Dz. Urz. UE L 165 z 30.04.2004, str. 1; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 200);

3) w przypadku zakładów, które podlegają rejestracji zgodnie z art. 9 rozporządzenia nr 183/2005, prowadzących działalność określoną w art. 5 ust. 1 tego rozporządzenia:

a) numer umożliwiający identyfikację zakładu, poprzedzony kodem PL, składający się z 10 znaków alfanumerycznych, z których:

– pierwszy i drugi stanowią cyfry oznaczające symbol województwa, nadany województwom w sposób określony w rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 15 grudnia 1998 r. w sprawie szczegółowych zasad prowadzenia, stosowania i udostępniania krajowego rejestru urzędowego podziału terytorialnego kraju oraz związanych z tym obowiązków organów administracji rządowej i jednostek samorządu terytorialnego (Dz. U. Nr 157, poz. 1031, z późn. zm.1)),

– trzeci i czwarty stanowią cyfry oznaczające symbol powiatu nadany powiatom danego województwa w sposób określony w przepisach rozporządzenia, o którym mowa w tiret pierwsze,

– piąty-dziewiąty stanowią cyfry informujące o kolejności podejmowania działalności w danym powiecie,

– dziesiąty stanowi litera "p" będąca wyróżnikiem dla prowadzonej działalności w zakresie obrotu paszami lub wytwarzania pasz,

b) kod A określający zakłady wytwarzające lub wprowadzające do obrotu dodatki paszowe inne niż dodatki paszowe z kategorii:

– dodatków dietetycznych, z grupy: witamin, prowitamin i chemicznie dobrze zdefiniowanych substancji o podobnym działaniu, związków pierwiastków śladowych, aminokwasów, ich soli i podobnych produktów oraz mocznika i jego pochodnych,

– dodatków zootechnicznych, z grupy: substancji polepszających strawność, stabilizatorów flory jelitowej, substancji, które korzystnie wpływają na środowisko, oraz innych dodatków zootechnicznych,

– dodatków technologicznych, z grupy przeciwutleniaczy, dla których jest określona maksymalna zawartość w mieszankach paszowych pełnoporcjowych,

– dodatków sensorycznych, z grupy barwników: karotenoidów i ksantofilów,

– kokcydiostatyków i histomonostatyków,

c) kod B określający zakłady wytwarzające i wprowadzające do obrotu premiksy zawierające dodatki paszowe z kategorii:

– dodatków sensorycznych, z grupy: barwników i substancji aromatyzujących,

– dodatków dietetycznych, z grupy: witamin, prowitamin i chemicznie dobrze zdefiniowanych substancji o podobnym działaniu innych niż witaminy A lub D, związków pierwiastków śladowych innych niż miedź lub selen, aminokwasów, ich soli i podobnych produktów oraz mocznika i jego pochodnych,

– dodatków zootechnicznych, z grupy: substancji polepszających strawność, stabilizatorów flory jelitowej oraz substancji, które korzystnie wpływają na środowisko,

– dodatków technologicznych, z grupy: konserwantów, przeciwutleniaczy, emulgatorów, stabilizatorów, zagęszczaczy, substancji żelujących, spoiwa, substancji służących do kontroli zanieczyszczenia radionuklidami, środków przeciwzbrylających, regulatorów kwasowości, dodatków do kiszonek, denaturantów oraz substancji redukujących zanieczyszczenia paszy mikotoksynami,

d) kod C określający zakłady wytwarzające lub wprowadzające do obrotu mieszanki paszowe z udziałem dodatków paszowych lub premiksów zawierających dodatki paszowe określone w lit. c,

e) kod D określający zakłady wytwarzające nieprzeznaczone do wprowadzania do obrotu mieszanki paszowe z udziałem dodatków paszowych lub premiksów zawierających dodatki paszowe określone w lit. c,

f) kod E określający zakłady wytwarzające karmę dla zwierząt domowych,

g) kod F określający zakłady wytwarzające lub wprowadzające do obrotu materiały paszowe, z wyłączeniem materiałów paszowych:

– z grup: białka uzyskiwanego z mikroorganizmów należących do grupy bakterii, drożdży, glonów i grzybów, z wyłączeniem drożdży hodowanych na substancjach pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego, produktów ubocznych uzyskiwanych w procesie wytwarzania aminokwasów w drodze fermentacji,

– określonych w rozporządzeniu nr 999/2001,

h) kod G określający zakłady zajmujące się transportem i przechowywaniem pasz oraz czynnościami z tym związanymi w miejscu ich produkcji lub w celu dostarczenia paszy z miejsca produkcji do zakładu,

i) kod H określający zakłady zajmujące się magazynowaniem pasz,

j) kod I określający zakłady wprowadzające do obrotu dodatki paszowe, o których mowa w lit. b, lub premiksy określone w lit. c,

k) kod J określający zakłady prowadzące działalność w zakresie produkcji środków spożywczych, w szczególności produktów mlecznych, browarnianych i alkoholowych, zajmujące się sprzedażą materiałów paszowych pozyskanych przy wytwarzaniu tych środków,

l) kod K określający zakłady prowadzące gospodarstwa, w których prowadzi się hodowlę lub chów zwierząt gospodarskich lub hodowlę lub chów ryb, w których nie miesza się pasz lub miesza się je bez dodatków paszowych,

m) kod L określający zakłady wytwarzające nieprzeznaczone do wprowadzania do obrotu mieszanki paszowe bez udziału dodatków paszowych lub premiksów zawierających dodatki paszowe, z wyłączeniem dodatków do kiszonek,

n) kod Ł określający zakłady wprowadzające do obrotu pasze, lecz ich niemagazynujące;

4) w przypadku zakładów, które podlegają rejestracji zgodnie z art. 9 rozporządzenia nr 183/2005, prowadzących działalność określoną w art. 5 ust. 2 tego rozporządzenia, numer umożliwiający identyfikację zakładu, poprzedzony kodem PL, składający się z 8 znaków alfanumerycznych, z których:

a) pierwszy i drugi stanowią cyfry oznaczające symbol województwa, nadany województwom w sposób określony w przepisach rozporządzenia, o którym mowa w pkt 3 lit. a tiret pierwsze,

b) trzeci i czwarty stanowią cyfry oznaczające symbol powiatu nadany powiatom danego województwa w sposób określony w przepisach rozporządzenia, o którym mowa w pkt 3 lit. a tiret pierwsze,

c) piąty-siódmy stanowią cyfry informujące o kolejności podejmowania działalności przez zakład w danym powiecie,

d) ósmy stanowi litera "p" będąca wyróżnikiem dla prowadzonej działalności w zakresie obrotu paszami lub wytwarzania pasz;

5) w przypadku zakładów zatwierdzonych zgodnie z art. 13 rozporządzenia nr 183/2005 - kod:

a) A określający zakłady wytwarzające lub wprowadzające do obrotu:

– dodatki paszowe z kategorii dodatków dietetycznych, z grupy: witamin, prowitamin i chemicznie dobrze zdefiniowanych substancji o podobnym działaniu, związków pierwiastków śladowych, aminokwasów, ich soli i podobnych produktów oraz mocznika i jego pochodnych,

– dodatki paszowe z kategorii dodatków zootechnicznych, z grupy: substancji polepszających strawność, stabilizatorów flory jelitowej, substancji, które korzystnie wpływają na środowisko, oraz innych dodatków zootechnicznych,

– dodatki paszowe z kategorii dodatków technologicznych, z grupy przeciwutleniaczy, dla których jest określona maksymalna zawartość w mieszankach paszowych pełnoporcjowych,

– dodatki paszowe z kategorii dodatków sensorycznych, z grupy barwników: karotenoidów i ksantofilów,

– dodatki paszowe z kategorii kokcydiostatyków i histomonostatyków,

– materiały paszowe z grup: białka uzyskiwanego z mikroorganizmów należących do grupy bakterii, drożdży, glonów i grzybów, z wyłączeniem drożdży hodowanych na substancjach pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego oraz produktów ubocznych uzyskiwanych w procesie wytwarzania aminokwasów w drodze fermentacji,

b) B określający zakłady wytwarzające lub wprowadzające do obrotu premiksy zawierające dodatki paszowe z kategorii:

– dodatków zootechnicznych, z grupy innych dodatków zootechnicznych: stymulatory wzrostu,

– kokcydiostatyków i histomonostatyków,

– dodatków dietetycznych, z grupy: witamin, prowitamin i chemicznie dobrze zdefiniowanych substancji o podobnym działaniu, takich jak witaminy A lub D, oraz związków pierwiastków śladowych, takich jak miedź lub selen,

c) C określający zakłady wytwarzające przeznaczone do wprowadzania do obrotu mieszanki paszowe z udziałem dodatków paszowych lub premiksów zawierających dodatki paszowe z kategorii:

– dodatków zootechnicznych, z grupy innych dodatków zootechnicznych: stymulatory wzrostu,

– kokcydiostatyków i histomonostatyków,

d) D określający zakłady wytwarzające nieprzeznaczone do wprowadzania do obrotu mieszanki paszowe z udziałem dodatków paszowych lub premiksów zawierających dodatki paszowe z kategorii:

– dodatków zootechnicznych, z grupy innych dodatków zootechnicznych: stymulatory wzrostu,

– kokcydiostatyków i histomonostatyków,

e) E określający zakłady wprowadzające do obrotu pasze, lecz ich niemagazynujące,

f) F określający zakłady prowadzące co najmniej jedno z wymienionych poniżej działań mających na celu wprowadzenie do obrotu produktów przeznaczonych na paszę:

– przetwarzanie surowego oleju roślinnego, z wyłączeniem zakładów objętych rozporządzeniem (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 1; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 34, str. 319),

– oleochemiczne wytwarzanie kwasów tłuszczowych,

– wytwarzanie biodiesla,

– mieszanie tłuszczów;

6) w przypadku zakładów, które podlegają zatwierdzeniu zgodnie z przepisami rozporządzenia nr 999/2001 - numer umożliwiający identyfikację zakładu.

______

1) Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. U. z 2000 r. Nr 13, poz. 161, z 2001 r. Nr 12, poz. 100 i Nr 157, poz. 1840, z 2002 r. Nr 177, poz. 1459, z 2003 r. Nr 208, poz. 2022, z 2004 r. Nr 254, poz. 2535, z 2005 r. Nr 206, poz. 1706, z 2006 r. Nr 36, poz. 246 i Nr 214, poz. 1577, z 2007 r. Nr 192, poz. 1386, z 2008 r. Nr 215, poz. 1358, z 2009 r. Nr 202, poz. 1559, z 2010 r. Nr 257, poz. 1727 oraz z 2012 r. poz. 403 i 1389.

Zmiany w prawie

Stosunek prezydenta Dudy do wolnej Wigilii "uległ zawieszeniu"

Prezydent Andrzej Duda powiedział w czwartek, że ubolewa, że w sprawie ustawy o Wigilii wolnej od pracy nie przeprowadzono wcześniej konsultacji z prawdziwego zdarzenia. Jak dodał, jego stosunek do ustawy "uległ niejakiemu zawieszeniu". Wyraził ubolewanie nad tym, że pomimo wprowadzenia wolnej Wigilii, trzy niedziele poprzedzające święto mają być dniami pracującymi. Ustawa czeka na podpis prezydenta.

kk/pap 12.12.2024
ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2013.68

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Sposób prowadzenia rejestru zakładów wytwarzających pasze.
Data aktu: 24/12/2012
Data ogłoszenia: 16/01/2013
Data wejścia w życie: 17/01/2013