Rejestr podmiotów prowadzących działalność nadzorowaną.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 24 stycznia 2012 r.
w sprawie rejestru podmiotów prowadzących działalność nadzorowaną2)

Na podstawie art. 11 ust. 4 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. z 2008 r. Nr 213, poz. 1342 oraz z 2010 r. Nr 47, poz. 278, Nr 60, poz. 372 i Nr 78, poz. 513) zarządza się, co następuje:
§  1.
Rozporządzenie określa szczegółowy zakres informacji, sposób prowadzenia rejestru, o którym mowa w art. 11 ust. 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, zwanego dalej "rejestrem", jego wzór, a także zakres i tryb przekazywania informacji o każdej zmianie stanu faktycznego lub prawnego ujawnionego w tym rejestrze.
§  2.
Do rejestru wprowadza się następujące informacje:
1)
miejsce prowadzenia działalności, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. a-l, lit. n i lit. p oraz w art. 4 ust. 3 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, zwanej dalej "ustawą", a w przypadku podmiotów prowadzących działalność, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. i oraz lit. p ustawy, również numer telefonu, faksu, e-mail lub położenie geograficzne z podaniem współrzędnych Systemu Informacji Geograficznej (GIS) - jeżeli to możliwe;
2)
numer siedziby stada w rozumieniu przepisów o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt, jeżeli został nadany - w przypadku prowadzenia działalności, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. n ustawy;
3)
źródła poboru wody wykorzystywanej przez podmioty prowadzące działalność, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. i tiret pierwsze ustawy, oraz przez podmioty prowadzące działalność, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. p ustawy, a także miejsca usuwania wody;
4)
status zdrowotny gospodarstwa, z uwzględnieniem statusu strefy lub enklawy, na terenie której jest położone to gospodarstwo, lub statusu zdrowotnego miejsc prowadzenia działalności, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. p ustawy;
5)
typ systemu oczyszczania ścieków - w przypadku prowadzenia działalności, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. i tiret drugie ustawy.
§  3.
1.
Rejestr prowadzi się w formie pisemnej lub elektronicznej.
2.
Do rejestru prowadzonego w formie pisemnej dane i informacje wprowadza się w sposób czytelny, a zmiany dokonane w rejestrze powiatowy lekarz weterynarii potwierdza swoim podpisem.
3.
Rejestr prowadzony w formie elektronicznej jest utrwalany na elektronicznych nośnikach danych w postaci zapisu elektronicznego umożliwiającego edytowanie i zmianę przechowywanych danych i informacji oraz zapewniającego możliwość ich podglądu i wydruku.
§  4.
Wzór rejestru stanowi załącznik do rozporządzenia.
§  5.
1.
Informacje zawarte w rejestrze powiatowy lekarz weterynarii przekazuje w formie elektronicznej:
1)
do 15. dnia każdego miesiąca za miesiąc poprzedni:
a)
w przypadku podmiotów prowadzących działalność, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. a-c, lit. f-h i lit. j-l oraz w art. 4 ust. 3 ustawy,
b)
w przypadku podmiotów prowadzących działalność, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. i oraz lit. p ustawy, z wyłączeniem informacji o statusie zdrowotnym;
2)
niezwłocznie:
a)
w przypadku podmiotów prowadzących działalność, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. d oraz lit. e ustawy,
b)
w zakresie informacji o statusie zdrowotnym - w przypadku podmiotów prowadzących działalność, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. i tiret pierwsze ustawy, oraz podmiotów prowadzących działalność, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. p ustawy.
2.
Przepisy ust. 1 stosuje się odpowiednio do przekazywania informacji o każdej zmianie stanu faktycznego lub prawnego ujawnionego w rejestrze.
§  6.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia, z wyjątkiem § 2:
1)
pkt 1 w odniesieniu do podmiotów prowadzących działalność, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. i oraz lit. p ustawy, oraz
2)
pkt 3

- które wchodzą w życie po upływie 6 miesięcy od dnia ogłoszenia.3)

______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 listopada 2011 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 248. poz. 1486).

2) Przepisy niniejszego rozporządzenia wdrażają:

- częściowo postanowienia dyrektywy Rady 2006/88/WE z dnia 24 października 2006 r. w sprawie wymogów w zakresie zdrowia zwierząt akwakultury i produktów akwakultury oraz zapobiegania niektórym chorobom zwierząt wodnych i zwalczania tych chorób (Dz. Urz. UE L 328 z 24.11.2006, str. 14, z późn. zm.),

- decyzję Komisji 2008/392/WE z dnia 30 kwietnia 2008 r. wdrażającą dyrektywę Rady 2006/88/WE w odniesieniu do informacyjnej strony internetowej udostępniającej drogą elektroniczną informacje na temat przedsiębiorstw produkcyjnych sektora akwakultury oraz zatwierdzonych zakładów przetwórczych (Dz. Urz. UE L 138 z 28.05.2008, str. 12).

3) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 31 grudnia 2008 r. w sprawie rejestru podmiotów prowadzących działalność nadzorowaną (Dz. U. z 2009 r. Nr 14, poz. 81), które utraciło moc z dniem 28 kwietnia 2010 r.

ZAŁĄCZNIK 

WZÓR

REJESTR PODMIOTÓW PROWADZĄCYCH DZIAŁALNOŚĆ NADZOROWANĄ

A.

DZIAŁALNOŚĆ, O KTÓREJ MOWA W ART. 1 PKT 1 LIT. A-H, LIT. J-L I LIT. N ORAZ W ART. 4 UST. 3 USTAWY Z DNIA 11 MARCA 2004 R. O OCHRONIE ZDROWIA ZWIERZĄT ORAZ ZWALCZANIU CHORÓB ZAKAŹNYCH ZWIERZĄT

Lp. Imię i nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwa, siedziba i adres podmiotu Weterynaryjny numer identyfikacyjny1) lub numer siedziby stada1), 2) Rodzaj

i zakres prowadzonej działalności

Informacja o decyzji, o której mowa w art. 8 ust. 1 pkt 2 i 3 lub ust. 3 ustawy3) Miejsce prowadzenia działalności Data Uwagi
nr decyzji data wydania w sprawie wpisu do rejestru wykreślenia z rejestru
1 2 3 4 5 6 7 8
1) Jeżeli został nadany.

2) W przypadku podmiotów prowadzących działalność, o której mowa w art. 1 pkt 1 lit. n ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. z 2008 r. Nr 213, poz. 1342 oraz z 2010 r. Nr 47, poz. 278, Nr 60, poz. 372 i Nr 78, poz. 513).

3) Ustawa z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt.

B.I.

DZIAŁALNOŚĆ, O KTÓREJ MOWA W ART. 1 PKT 1 LIT. I ORAZ LIT. P USTAWY Z DNIA 11 MARCA 2004 R. O OCHRONIE ZDROWIA ZWIERZĄT ORAZ ZWALCZANIU CHORÓB ZAKAŹNYCH ZWIERZĄT - RYBY

Informacje o podmiocie Gospodarstwo 1 Gospodarstwo 2
1 2 3
1. Podmiot 1.1.1. Nazwa:

- Przedsiębiorstwa produkcyjnego sektora akwakultury

- Gospodarstwa

1.1.2. Adres lub lokalizacja gospodarstwa (numer telefonu i faksu oraz e-mail)1)

1.2.1. Nazwa:

- Przedsiębiorstwa produkcyjnego sektora akwakultury

- Gospodarstwa

1.2.2. Adres lub lokalizacja gospodarstwa (numer telefonu i faksu oraz e-mail)1)

2. Weterynaryjny numer identyfikacyjny

(dla każdego gospodarstwa)

2.1. 2.2.
3. Położenie geograficzne z podaniem współrzędnych Systemu Informacji Geograficznej

(dla każdego gospodarstwa)1)

3.1. 3.2.
4. Utrzymywane gatunki2)

(dla każdego gospodarstwa i uwzględniając jego narażenie na wystąpienie niektórych chorób zakaźnych zwierząt akwakultury)

4.1.1. Wirusowa posocznica krwotoczna

□ NIE - obecne gatunki wrażliwe lub wektory

□ TAK - obecne gatunki wrażliwe

□ TAK - obecne gatunki-wektory

4.1.2. Zakaźna martwica układu krwiotwórczego ryb łososiowatych

□ NIE - obecne gatunki wrażliwe lub wektory

□ TAK - obecne gatunki wrażliwe

□ TAK - obecne gatunki-wektory

4.1.3. Zakażenie herpeswirusem koi

□ NIE - obecne gatunki wrażliwe lub wektory

□ TAK - obecne gatunki wrażliwe

□ TAK - obecne gatunki-wektory

4.1.4. Zakaźna anemia łososia

□ NIE - obecne gatunki wrażliwe lub wektory

□ TAK - obecne gatunki wrażliwe

□ TAK - obecne gatunki-wektory

4.2.1. Wirusowa posocznica krwotoczna

□ NIE - obecne gatunki wrażliwe lub wektory

□ TAK - obecne gatunki wrażliwe

□ TAK - obecne gatunki-wektory

4.2.2. Zakaźna martwica układu krwiotwórczego ryb łososiowatych

□ NIE - obecne gatunki wrażliwe lub wektory

□ TAK - obecne gatunki wrażliwe

□ TAK - obecne gatunki-wektory

4.2.3. Zakażenie herpeswirusem koi

□ NIE - obecne gatunki wrażliwe lub wektory

□ TAK - obecne gatunki wrażliwe

□ TAK - obecne gatunki-wektory

4.2.4. Zakaźna anemia łososia

□ NIE - obecne gatunki wrażliwe lub wektory

□ TAK - obecne gatunki wrażliwe

□ TAK - obecne gatunki-wektory

5. Stwierdzony stan zdrowia

(dla każdego gospodarstwa)3)

5.1.1. Wirusowa posocznica krwotoczna

5.1.1.1. □ Uznane za wolne od choroby

5.1.1.2. □ W obszarze zagrożonym

5.1.1.3. □ Brak informacji o zakażeniu

5.1.1.4. □ Inne

5.1.2. Zakaźna martwica układu krwiotwórczego ryb łososiowatych

5.1.2.1. □ Uznane za wolne od choroby

5.1.2.2. □ W obszarze zagrożonym

5.1.2.3. □ Brak informacji o zakażeniu

5.1.2.4. □ Inne

5.1.3. Zakażenie herpeswirusem koi

5.1.3.1. □ Uznane za wolne od choroby

5.1.3.2. □ W obszarze zagrożonym

5.1.3.3. □ Brak informacji o zakażeniu

5.1.3.4. □ Inne

5.1.4. Zakaźna anemia łososia

5.1.4.1. □ Uznane za wolne od choroby

5.1.4.2. □ W obszarze zagrożonym

5.1.4.3. □ Brak informacji o zakażeniu

5.1.4.4. □ Inne

5.1.5. Zakaźna martwica trzustki4)

5.1.5.1. □ Uznane za wolne od choroby

5.1.5.2. □ W obszarze zagrożonym

5.1.5.3. □ Brak informacji o zakażeniu

5.1.5.4. □ Inne

5.1.6. Gyrodaktyloza (Gyrodactylus salaris) )

5.1.6.1. □ Uznane za wolne od choroby

5.1.6.2. □ W obszarze zagrożonym

5.1.6.3. □ Brak informacji o zakażeniu

5.1.6.4. □ Inne

5.1.7. Bakteryjna choroba nerek4)

5.1.7.1. □ Uznane za wolne od choroby

5.1.7.2. □ W obszarze zagrożonym

5.1.7.3. □ Brak informacji o zakażeniu

5.1.7.4. □ Inne

5.1.8. Inne choroby5)

5.1.8.1. □ Uznane za wolne od choroby

5.1.8.2. □ W obszarze zagrożonym

5.1.8.3. □ Brak informacji o zakażeniu

5.1.8.4. □ Inne

5.2.1. Wirusowa posocznica krwotoczna

5.2.1.1. □ Uznane za wolne od choroby

5.2.1.2. □ W obszarze zagrożonym

5.2.1.3. □ Brak informacji o zakażeniu

5.2.1.4. □ Inne

5.2.2. Zakaźna martwica układu krwiotwórczego ryb łososiowatych

5.2.2.1. □ Uznane za wolne od choroby

5.2.2.2. □ W obszarze zagrożonym

5.2.2.3. □ Brak informacji o zakażeniu

5.2.2.4. □ Inne

5.2.3. Zakażenie herpeswirusem koi

5.2.3.1. □ Uznane za wolne od choroby

5.2.3.2. □ W obszarze zagrożonym

5.2.3.3. □ Brak informacji o zakażeniu

5.2.3.4. □ Inne

5.2.4. Zakaźna anemia łososia

5.2.4.1. □ Uznane za wolne od choroby

5.2.4.2. □ W obszarze zagrożonym

5.2.4.3. □ Brak informacji o zakażeniu

5.2.4.4. □ Inne

5.2.5. Zakaźna martwica trzustki4)

5.2.5.1. □ Uznane za wolne od choroby

5.2.5.2. □ W obszarze zagrożonym

5.2.5.3. □ Brak informacji o zakażeniu

5.2.5.4. □ Inne

5.2.6. Gyrodaktyloza (Gyrodactylus salaris)4)

5.2.6.1. □ Uznane za wolne od choroby

5.2.6.2. □ W obszarze zagrożonym

5.2.6.3. □ Brak informacji o zakażeniu

5.2.6.4. □ Inne

5.2.7. Bakteryjna choroba nerek4)

5.2.7.1. □ Uznane za wolne od choroby

5.2.7.2. □ W obszarze zagrożonym

5.2.7.3. □ Brak informacji o zakażeniu

5.2.7.4. □ Inne

5.2.8. Inne choroby5)

5.2.8.1. □ Uznane za wolne od choroby

5.2.8.2. □ W obszarze zagrożonym

5.2.8.3. □ Brak informacji o zakażeniu

5.2.8.4. □ Inne

6. Typ gospodarstwa

(dla każdego gospodarstwa)6)

6.1.1. □ Słonowodne klatki/przegrody/sadze

6.1.2. □ Słonowodne stawy

6.1.3. □ Słonowodne baseny/tory wodne

6.1.4. □ Zamknięta woda słona (recyrkulacja)

6.1.5. □ Słodkowodne klatki/przegrody/sadze

6.1.6. □ Słodkowodne stawy

6.1.7. □ Słodkowodne baseny/tory wodne

6.1.8. □ Zamknięta woda słodka (recyrkulacja)

6.1.9. □ Obiekt badawczy

6.1.10. □ Stacja kwarantanny

6.1.11. □ Inne

6.2.1. □ Słonowodne klatki/przegrody/sadze

6.2.2. □ Słonowodne stawy

6.2.3. □ Słonowodne baseny/tory wodne

6.2.4. □ Zamknięta woda słona (recyrkulacja)

6.2.5. □ Słodkowodne klatki/przegrody/sadze

6.2.6. □ Słodkowodne stawy

6.2.7. □ Słodkowodne baseny/tory wodne

6.2.8. □ Zamknięta woda słodka (recyrkulacja)

6.2.9. □ Obiekt badawczy

6.2.10. □ Stacja kwarantanny

6.2.11. □ Inne

7. Rodzaj produkcji prowadzonej w gospodarstwie

(dla każdego gospodarstwa)6)

7.1.1. □ Wylęgarnia

7.1.2. □ Podchów

7.1.3. □ Wylęg wyjściowy

7.1.4. □ Chów do spożycia przez ludzi

7.1.5. □ Łowiska typu "wpuść i złów"

7.1.6. □ Inne

7.2.1. □ Wylęgarnia

7.2.2. □ Podchów

7.2.3. □ Wylęg wyjściowy

7.2.4. □ Chów do spożycia przez ludzi

7.2.5. □ Łowiska typu "wpuść i złów"

7.2.6. □ Inne

8. Źródło poboru wody
9. Miejsce usuwania wody
10. Informacja

o decyzji, o której mowa w art. 8 ust. 1 pkt 2 i 3 lub ust. 3 ustawy7)

nr decyzji
data wydania
w sprawie
11. Data wpisu do rejestru
wykreślenia z rejestru
12. Uwagi
1) Jeżeli to możliwe.

2) Gatunki wrażliwe wymienione w załączniku IV do dyrektywy Rady 2006/88/WE z dnia 24 października 2006 r. w sprawie wymogów w zakresie zdrowia zwierząt akwakultury i produktów akwakultury oraz zapobiegania niektórym chorobom zwierząt wodnych i zwalczania tych chorób (Dz. Urz. UE L 328 z 24.11.2006, str. 14, z późn. zm.).

3) Zaznaczyć opcję "inne", jeżeli gospodarstwo jest objęte programem zwalczania choroby zakaźnej zwierząt akwakultury lub podlega środkom zwalczania choroby zgodnie z sekcjami 3, 4, 5 lub 6 rozdziału V dyrektywy Rady 2006/88/WE z dnia 24 października 2006 r. w sprawie wymogów w zakresie zdrowia zwierząt akwakultury i produktów akwakultury oraz zapobiegania niektórym chorobom zwierząt wodnych i zwalczania tych chorób.

4) Dotyczy tylko państw członkowskich, stref lub enklaw wymienionych w załączniku I lub II do decyzji Komisji 2010/221/UE z dnia 15 kwietnia 2010 r. zatwierdzającej krajowe środki w zakresie ograniczenia wpływu niektórych chorób zwierząt akwakultury i dzikich zwierząt wodnych zgodnie z art. 43 dyrektywy 2006/88/WE (Dz. Urz. UE L 98 z 20.04.2010, str. 7, z późn. zm.) w odniesieniu do tej choroby.

5) Dotyczy tylko państw członkowskich, stref lub enklaw, w których zastosowano środki zatwierdzone zgodnie z art. 43 dyrektywy 2006/88/WE z dnia 24 października 2006 r. w sprawie wymogów w zakresie zdrowia zwierząt akwakultury i produktów akwakultury oraz zapobiegania niektórym chorobom zwierząt wodnych i zwalczania tych chorób.

6) Można zaznaczyć dwie lub więcej opcji.

7) Ustawa z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt.

II.

DZIAŁALNOŚĆ, O KTÓREJ MOWA W ART. 1 PKT 1 LIT. I ORAZ LIT. P USTAWY Z DNIA 11 MARCA 2004 R. O OCHRONIE ZDROWIA ZWIERZĄT ORAZ ZWALCZANIU CHORÓB ZAKAŹNYCH ZWIERZĄT - MIĘCZAKI

Informacje o podmiocie Gospodarstwo 1 Gospodarstwo 2
1 2 3
1. Podmiot 1.1.1. Nazwa:

- Przedsiębiorstwa produkcyjnego sektora akwakultury

- Gospodarstwa lub obszaru hodowli mięczaków

1.1.2. Adres lub lokalizacja gospodarstwa (numer telefonu i faksu oraz e-mail)1)

1.2.1. Nazwa:

- Przedsiębiorstwa produkcyjnego sektora akwakultury

- Gospodarstwa lub obszaru hodowli mięczaków

1.2.2. Adres lub lokalizacja gospodarstwa (numer telefonu i faksu oraz e-mail)1)

2. Weterynaryjny numer identyfikacyjny

(odpowiednio dla każdego gospodarstwa lub obszaru hodowli mięczaków)

2.1. 2.2.
3. Położenie geograficzne z podaniem współrzędnych Systemu Informacji Geograficznej1) (odpowiednio dla każdego gospodarstwa lub obszaru hodowli mięczaków) 3.1. 3.2.
4. Utrzymywane gatunki2)

(odpowiednio dla każdego gospodarstwa lub obszaru hodowli mięczaków i uwzględniając jego narażenie na występowanie niektórych chorób zakaźnych zwierząt akwakultury)

4.1.1. Marteilioza (Marteilia refringens)

□ NIE - obecne gatunki wrażliwe lub wektory

□ TAK - obecne gatunki wrażliwe

□ TAK - obecne gatunki-wektory

4.1.2. Bonamioza (Bonamia ostreae)

□ NIE - obecne gatunki wrażliwe lub wektory

□ TAK - obecne gatunki wrażliwe

□ TAK - obecne gatunki-wektory

4.2.1. Marteilioza (Marteilia refringens)

□ NIE - obecne gatunki wrażliwe lub wektory

□ TAK - obecne gatunki wrażliwe

□ TAK - obecne gatunki-wektory

4.2.2. Bonamioza (Bonamia ostreae)

□ NIE - obecne gatunki wrażliwe lub wektory

□ TAK - obecne gatunki wrażliwe

□ TAK - obecne gatunki-wektory

5. Stwierdzony stan zdrowia3)

(odpowiednio dla każdego gospodarstwa lub obszaru hodowli mięczaków)

5.1.1. Marteilioza {Marteilia refringens)

5.1.1.1. □ Uznane za wolne od choroby

5.1.1.2. □ W obszarze zagrożonym

5.1.1.3. □ Brak informacji o zakażeniu

5.1.1.4. □ Inne

5.1.2. Bonamioza (Bonamia ostreae)

5.1.2.1. □ Uznane za wolne od choroby

5.1.2.2. □ W obszarze zagrożonym

5.1.2.3. □ Brak informacji o zakażeniu

5.1.2.4. □ Inne

5.1.3. Inne choroby4)

5.1.3.1. □ Uznane za wolne od choroby

5.1.3.2. □ W obszarze zagrożonym

5.1.3.3. □ Brak informacji o zakażeniu

5.1.3.4. □ Inne

5.2.1. Marteilioza (Marteilia refringens)

5.2.1.1. □ Uznane za wolne od choroby

5.2.1.2. □ W obszarze zagrożonym

5.2.1.3. □ Brak informacji o zakażeniu

5.2.1.4. □ Inne

5.2.2. Bonamioza (Bonamia ostreae)

5.2.2.1. □ Uznane za wolne od choroby

5.2.2.2. □ W obszarze zagrożonym

5.2.2.3. □ Brak informacji o zakażeniu

5.2.2.4. □ Inne

5.2.3. Inne choroby4)

5.2.3.1. □ Uznane za wolne od choroby

5.2.3.2. □ W obszarze zagrożonym

5.2.3.3. □ Brak informacji o zakażeniu

5.2.3.4. □ Inne

6. Typ gospodarstwa lub obszaru hodowli mięczaków5)

(odpowiednio dla każdego gospodarstwa lub obszaru hodowli mięczaków)

6.1.1. □ Otwarta hodowla mięczaków

6.1.2. □ Zamknięta hodowla mięczaków (recyrkulacja)

6.1.3. □ Zakład wysyłkowy, zakład oczyszczania

6.1.4. □ Obszar hodowli mięczaków

6.1.5. □ Obiekt badawczy

6.1.6. □ Stacja kwarantanny

6.1.7. □ Inne

6.2.1. □ Otwarta hodowla mięczaków

6.2.2. □ Zamknięta hodowla mięczaków (recyrkulacja)

6.2.3. □ Zakład wysyłkowy, zakład oczyszczania

6.2.4. □ Obszar hodowli mięczaków

6.2.5. □ Obiekt badawczy

6.2.6. □ Stacja kwarantanny

6.2.7. □ Inne

7. Rodzaj produkcji prowadzonej w gospodarstwie lub na obszarze hodowli mięczaków5)

(odpowiednio dla każdego gospodarstwa lub obszaru hodowli mięczaków)

7.1.1. □ Wylęgarnia

7.1.2. □ Podchów

7.1.3. □ Chów młodych osobników

7.1.4. □ Inne

7.2.1. □ Wylęgarnia

7.2.2. □ Podchów

7.2.3. □ Chów młodych osobników

7.2.4. □ Inne

8. Źródło poboru wody
9. Miejsce usuwania wody
10. Informacja o decyzji, o której mowa w art. 8 ust. 1 pkt 2 i 3 lub ust. 3 ustawy6) nr decyzji
data wydania
w sprawie
11. Data wpisu do rejestru
wykreślenia z rejestru
12. Uwagi
1) Jeżeli to możliwe.

2) Gatunki wrażliwe wymienione w załączniku IV do dyrektywy 2006/88/WE z dnia 24 października 2006 r. w sprawie wymogów w zakresie zdrowia zwierząt akwakultury i produktów akwakultury oraz zapobiegania niektórym chorobom zwierząt wodnych i zwalczania tych chorób.

3) Zaznaczyć opcję "inne", jeżeli gospodarstwo lub obszar hodowli mięczaków są objęte programem zwalczania choroby zakaźnej zwierząt akwakultury lub podlegają środkom zwalczania choroby zgodnie z sekcjami 3, 4, 5 lub 6 rozdziału V dyrektywy 2006/88/WE z dnia 24 października 2006 r. w sprawie wymogów w zakresie zdrowia zwierząt akwakultury i produktów akwakultury oraz zapobiegania niektórym chorobom zwierząt wodnych i zwalczania tych chorób.

4) Dotyczy tylko państw członkowskich, stref lub enklaw, w których zastosowano środki zatwierdzone zgodnie z art. 43 dyrektywy 2006/88/WE z dnia 24 października 2006 r. w sprawie wymogów w zakresie zdrowia zwierząt akwakultury i produktów akwakultury oraz zapobiegania niektórym chorobom zwierząt wodnych i zwalczania tych chorób.

5) Można zaznaczyć dwie lub więcej opcji.

6) Ustawa z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt.

III.

DZIAŁALNOŚĆ, O KTÓREJ MOWA W ART. 1 PKT 1 LIT. I ORAZ LIT. P USTAWY Z DNIA 11 MARCA 2004 R. O OCHRONIE ZDROWIA ZWIERZĄT ORAZ ZWALCZANIU CHORÓB ZAKAŹNYCH ZWIERZĄT - SKORUPIAKI

Informacje o podmiocie Gospodarstwo 1 Gospodarstwo 2
1 2 3
1. Podmiot 1.1.1. Nazwa:

- Przedsiębiorstwa produkcyjnego sektora akwakultury

- Gospodarstwa

1.1.2. Adres lub lokalizacja gospodarstwa (numer telefonu i faksu oraz e-mail)1)

1.2.1. Nazwa:

- Przedsiębiorstwa produkcyjnego sektora akwakultury

- Gospodarstwa

1.2.2. Adres lub lokalizacja gospodarstwa (numer telefonu i faksu oraz e-mail)1)

2. Weterynaryjny numer identyfikacyjny

(dla każdego gospodarstwa)

2.1. 2.2.
3. Położenie geograficzne z podaniem współrzędnych Systemu Informacji Geograficznej

(dla każdego gospodarstwa)1)

3.1. 3.2.
4. Utrzymywane gatunki2)

(dla każdego gospodarstwa i uwzględniając jego narażenie na wystąpienie niektórych chorób zakaźnych zwierząt akwakultury)

4.1.1. Zespół WSS (White Spot Syndrome)

□ NIE - obecne gatunki wrażliwe lub wektory

□ TAK - obecne gatunki wrażliwe

□ TAK - obecne gatunki-wektory

4.2.1. Zespół WSS (White Spot Syndrome)

□ NIE - obecne gatunki wrażliwe lub wektor)

□ TAK - obecne gatunki wrażliwe

□ TAK - obecne gatunki-wektory

5. Stwierdzony stan zdrowia

(dla każdego gospodarstwa)3)

5.1.1. Zespół WSS (White Spot Syndrome)

5.1.1.1. □ Uznane za wolne od choroby

5.1.1.2. □ W obszarze zagrożonym

5.1.1.3. □ Brak informacji o zakażeniu

5.1.1.4. □ Inne

5.1.2. Inne choroby4)

5.1.2.1. □ Uznane za wolne od choroby

5.1.2.2. □ W obszarze zagrożonym

5.1.2.3. □ Brak informacji o zakażeniu

5.1.2.4. □ Inne

5.2.1. Zespół WSS (White Spot Syndrome)

5.2.1.1. □ Uznane za wolne od choroby

5.2.1.2. □ W obszarze zagrożonym

5.2.1.3. □ Brak informacji o zakażeniu

5.2.1.4. □ Inne

5.2.2. Inne choroby4)

5.2.2.1. □ Uznane za wolne od choroby

5.2.2.2. □ W obszarze zagrożonym

5.2.2.3. □ Brak informacji o zakażeniu

5.2.2.4. □ Inne

6. Typ gospodarstwa

(dla każdego gospodarstwa) 5)

6.1.1. □ Laguna/przegrody/sadze

6.1.2. □ Stawy lądowe

6.1.3. □ Baseny/tory wodne

6.1.4. □ Zamknięta hodowla na lądzie (recyrkulacja)

6.1.5. □ Obiekt badawczy

6.1.6. □ Stacja kwarantanny

6.1.7. □ Inne

6.2.1. □ Laguna/przegrody/sadze

6.2.2. □ Stawy lądowe

6.2.3. □ Baseny/tory wodne

6.2.4. □ Zamknięta hodowla na lądzie (recyrkulacja)

6.2.5. □ Obiekt badawczy

6.2.6. □ Stacja kwarantanny

6.2.7. □ Inne

7. Rodzaj produkcji prowadzonej w gospodarstwie

(dla każdego gospodarstwa) 5)

7.1.1. □ Wylęgarnia

7.1.2. □ Podchów

7.1.3. □ Chów młodych osobników

7.1.4. □ Inne

7.2.1. □ Wylęgarnia

7.2.2. □ Podchów

7.2.3. □ Chów młodych osobników

7.2.4. □ Inne

8. Źródło poboru wody
9. Miejsce usuwania wody
10. Informacja o decyzji, o której mowa w art. 8 ust. 1 pkt 2 i 3 lub ust. 3 ustawy6) nr decyzji
data wydania
w sprawie
11. Data wpisu do rejestru
wykreślenia z rejestru
12. Uwagi
1) Jeżeli to możliwe.

2) Gatunki wrażliwe są wymienione w załączniku IV do dyrektywy 2006/88/WE z dnia 24 października 2006 r. w sprawie wymogów w zakresie zdrowia zwierząt akwakultury i produktów akwakultury oraz zapobiegania niektórym chorobom zwierząt wodnych i zwalczania tych chorób.

3) Zaznaczyć opcję "inne", jeżeli gospodarstwo jest objęte programem eliminowania choroby lub podlega środkom zwalczania choroby zgodnie z sekcjami 3, 4, 5 lub 6 rozdziału V dyrektywy 2006/88/WE z dnia 24 października 2006 r. w sprawie wymogów w zakresie zdrowia zwierząt akwakultury i produktów akwakultury oraz zapobiegania niektórym chorobom zwierząt wodnych i zwalczania tych chorób.

4) Dotyczy tylko państw członkowskich, stref lub enklaw, w których zastosowano środki zatwierdzone zgodnie z art. 43 dyrektywy 2006/88/WE z dnia 24 października 2006 r. w sprawie wymogów w zakresie zdrowia zwierząt akwakultury i produktów akwakultury oraz zapobiegania niektórym chorobom zwierząt wodnych i zwalczania tych chorób.

5) Można zaznaczyć dwie lub więcej opcji.

6) Ustawa z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt.

IV.

DZIAŁALNOŚĆ, O KTÓREJ MOWA W ART. 1 PKT 1 LIT. I USTAWY Z DNIA 11 MARCA 2004 R. O OCHRONIE ZDROWIA ZWIERZĄT ORAZ ZWALCZANIU CHORÓB ZAKAŹNYCH ZWIERZĄT - ZAKŁADY PRZETWÓRCZE

Informacja o podmiocie
1 2
1. Zakład przetwórczy 1.1.1. Nazwa:

1.1.2. Adres lub lokalizacja (numer telefonu i faksu oraz e-mail) 1)

2. Weterynaryjny numer identyfikacyjny 2.1.
3. Położenie geograficzne z podaniem współrzędnych Systemu Informacji Geograficznej1) 3.1.
4. Przetwarzane gatunki 4.1.1. □ Ryby

4.1.2. □ Mięczaki

4.1.3. □ Skorupiaki

5. Typ systemu oczyszczania ścieków
6. Informacja o decyzji, o której mowa w art. 8 ust. 1 pkt 2 i 3 lub ust. 3 ustawy2) nr decyzji
data wydania
w sprawie
7. Data wpisu do rejestru
wykreślenia z rejestru
8. Uwagi
1) Jeżeli to możliwe.

2) Ustawa z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt.

Zmiany w prawie

Jaka wysokość diety dla członków komisji wyborczych w wyborach Prezydenta

500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia

Robert Horbaczewski 20.01.2025
Zmiany w podatkach 2025 - przybędzie obowiązków sprawozdawczych

1 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.

Monika Pogroszewska 02.01.2025
Nowy Rok - jakie zmiany czekają nas w prawie

W 2025 roku minimalne wynagrodzenie za pracę wzrośnie tylko raz. Obniżeniu ulegnie natomiast minimalna podstawa wymiaru składki zdrowotnej płaconej przez przedsiębiorców. Grozi nam za to podwyżka podatku od nieruchomości. Wzrosną wynagrodzenia nauczycieli, a prawnicy zaczną lepiej zarabiać na urzędówkach. Wchodzą w życie zmiany dotyczące segregacji odpadów i e-doręczeń. To jednak nie koniec zmian, jakie czekają nas w Nowym Roku.

Renata Krupa-Dąbrowska 31.12.2024
Zmiana kodów na PKD 2025 rodzi praktyczne pytania

1 stycznia 2025 r. zacznie obowiązywać nowa Polska Klasyfikacja Działalności – PKD 2025. Jej ostateczny kształt poznaliśmy dopiero w tygodniu przedświątecznym, gdy opracowywany od miesięcy projekt został przekazany do podpisu premiera. Chociaż jeszcze przez dwa lata równolegle obowiązywać będzie stara PKD 2007, niektórzy już dziś powinni zainteresować się zmianami.

Tomasz Ciechoński 31.12.2024
Co się zmieni w prawie dla osób z niepełnosprawnościami w 2025 roku

Dodatek dopełniający do renty socjalnej dla niektórych osób z niepełnosprawnościami, nowa grupa uprawniona do świadczenia wspierającego i koniec przedłużonych orzeczeń o niepełnosprawności w marcu - to tylko niektóre ważniejsze zmiany w prawie, które czekają osoby z niepełnosprawnościami w 2025 roku. Drugą część zmian opublikowaliśmy 31 grudnia.

Beata Dązbłaż 28.12.2024
Stosunek prezydenta Dudy do wolnej Wigilii "uległ zawieszeniu"

Prezydent Andrzej Duda powiedział w czwartek, że ubolewa, że w sprawie ustawy o Wigilii wolnej od pracy nie przeprowadzono wcześniej konsultacji z prawdziwego zdarzenia. Jak dodał, jego stosunek do ustawy "uległ niejakiemu zawieszeniu". Wyraził ubolewanie nad tym, że pomimo wprowadzenia wolnej Wigilii, trzy niedziele poprzedzające święto mają być dniami pracującymi. Ustawa czeka na podpis prezydenta.

kk/pap 12.12.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2012.128

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rejestr podmiotów prowadzących działalność nadzorowaną.
Data aktu: 24/01/2012
Data ogłoszenia: 03/02/2012
Data wejścia w życie: 04/08/2012, 18/02/2012