Opłaty za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 8 maja 2009 r.
w sprawie opłat za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności

Na podstawie art. 75 ust. 4 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225 oraz z 2008 r. Nr 214, poz. 1346, Nr 223, poz. 1463 i Nr 234, poz. 1570) zarządza się, co następuje:
§  1.
Rozporządzenie określa wysokość opłat mających na celu pokrycie kosztów ponoszonych przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej za czynności wykonywane w ramach urzędowych kontroli żywności, w tym metody obliczania niektórych opłat, stawki opłat oraz sposób wnoszenia opłat.
§  2.
1.
Opłaty za czynności wykonywane przez pracowników Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności obejmują koszty wykonania następujących czynności:
1)
czynności kontrolnych w zakresie spełniania przez podmiot działający na rynku spożywczym obowiązujących wymagań higienicznych;
2)
oceny spełniania przez środki spożywcze wymagań zdrowotnych, a także spełniania przez materiały lub wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością wymagań określonych w przepisach rozporządzenia (WE) nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylającego dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG (Dz. Urz. UE L 338 z 13.11.2004, str. 4) oraz w przepisach wydanych na podstawie art. 54 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, w tym:
a)
oceny cech organoleptycznych,
b)
pobrania próbek środków spożywczych lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością do badań laboratoryjnych,
c)
wykonania badań laboratoryjnych pobranych próbek środków spożywczych lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz przedstawienia ich wyników;
3)
innych niż określone w pkt 1 i 2 czynności kontrolnych w ramach granicznej kontroli sanitarnej środków spożywczych lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w tym wydania świadectwa stwierdzającego spełnienie wymagań zdrowotnych przez środek spożywczy lub materiał i wyrób przeznaczony do kontaktu z żywnością.
2.
Koszty, o których mowa w ust. 1, obejmują również inne uzasadnione wydatki poniesione w związku z wykonaniem danej czynności, w tym koszty:
1)
dojazdu do miejsca wykonania czynności;
2)
kontroli dokumentów;
3)
wysłania próbek do badań laboratoryjnych;
4)
kontroli prawidłowości procesów technologicznych, warunków produkcji, magazynowania i transportu środków spożywczych lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
§  3. 1
(uchylony).
§  4.
Stawka opłaty za wykonanie czynności, o których mowa w § 2 ust. 1 pkt 1, obejmuje:
1)
stawkę ryczałtową z tytułu przeprowadzenia czynności kontrolnych - 45 zł oraz
2)
stawkę ryczałtową za każdą rozpoczętą godzinę przeprowadzenia czynności kontrolnych - 15 zł.
§  5.
1. 2
Stawki opłat za wykonanie czynności, o których mowa w § 2 ust. 1 pkt 2 lit. a i b, dotyczących jednego środka spożywczego lub materiału i wyrobu przeznaczonego do kontaktu z żywnością wynoszą:
1)
ocena cech organoleptycznych - 8 zł;
2)
prawidłowość oznakowania:
a)
środków spożywczych powszechnego spożycia lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością - 20 zł,
b)
suplementów diety, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego i środków spożywczych wzbogacanych witaminami lub składnikami mineralnymi - 45 zł;
3)
proste pobranie próbek - 15 zł;
4)
złożone pobranie próbek - 45 zł;
5) 3
(uchylony).
2.
Czynność, o której mowa w ust. 1 pkt 3, obejmuje pobranie próbki bez konieczności dzielenia lub mieszania poszczególnych składników środka spożywczego.
3.
Czynność, o której mowa w ust. 1 pkt 4, obejmuje, wymagające użycia sterylnego sprzętu i opakowania, wydzielenie określonej części reprezentatywnej z całej partii lub pobranie kilku części lub składników środka spożywczego i ich wymieszanie w celu uzyskania próbki reprezentatywnej dla danego środka spożywczego.
§  6.
1.
Stawki opłat za wykonanie badań laboratoryjnych, o których mowa w § 2 ust. 1 pkt 2 lit. c, określa załącznik do rozporządzenia.
2.
W przypadku konieczności wykonania badania laboratoryjnego, dla którego w załączniku do rozporządzenia nie określono stawki opłaty, przy ustalaniu wysokości opłaty uwzględnia się stawkę za badanie takiego samego rodzaju.
§  7.
Stawki opłat za wykonanie czynności, o których mowa w § 2 ust. 1 pkt 3, wynoszą:
1)
kontrola dokumentacji partii towaru zgłoszonego do granicznej kontroli sanitarnej - 15 zł;
2)
oględziny partii towaru:
a)
za 1 kontener lub pojemnik - 15 zł,
b)
za każdy następny kontener lub pojemnik w przesyłce - 5 zł;
3)
kontrola i oględziny jednej partii towaru w samochodzie, na statku oraz w wagonie kolejowym - 15 zł;
4)
kontrola i oględziny jednej partii towaru przewożonego w cysternie lub wagonie kolejowym - 35 zł;
5)
kontrola i oględziny jednej partii towaru w samochodzie lub na statku, jeżeli przesyłka składa się z różnych rodzajów tego samego towaru - 30 zł;
6)
sporządzenie świadectwa stwierdzającego spełnienie wymagań zdrowotnych przez środek spożywczy lub materiał i wyrób przeznaczony do kontaktu z żywnością - 30 zł;
7) 4
(uchylony);
8) 5
sporządzenie wspólnotowego dokumentu wejścia (CED - Common Entry Dokument) - 30 zł.
§  8.
Opłaty za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności są wnoszone:
1)
gotówką do kasy właściwej stacji sanitarno-epidemiologicznej albo
2)
na wskazany rachunek bankowy właściwej stacji sanitarno-epidemiologicznej, albo
3)
na wskazany rachunek bankowy właściwego organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji albo Wojskowej Inspekcji Sanitarnej.
§  9.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
______

1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 216, poz. 1607).

ZAŁĄCZNIK  6

STAWKI OPŁAT ZA WYKONANIE BADAŃ LABORATORYJNYCH POBRANYCH PRÓBEK ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH LUB MATERIAŁÓW I WYROBÓW PRZEZNACZONYCH DO KONTAKTU Z ŻYWNOŚCIĄ W RAMACH URZĘDOWEJ KONTROLI ŻYWNOŚCI

I. Badania fizykochemiczne
Lp. Rodzaj oznaczenia Stawka w zł
1 2 3
1 Alkohol etylowy:
1) metoda piknometryczna bez destylacji 51
2) metoda piknometryczna z destylacją 73
3) metoda areometryczna 8
4) metoda GC 63
2 Alkohol etylowy - fuzle:
metoda kolorymetryczna z odczytem wizualnym:
a) pierwsza próbka 94
b) następna próbka w serii 45
3 Alkohol etylowy w occie: 100
metoda miareczkowa
4 Alkohol metylowy z destylacją:
metoda kolorymetryczna:
a) pierwsza próbka 123
b) następna próbka w serii 60
5 Alkohol metylowy bez destylacji:
metoda kolorymetryczna:
a) pierwsza próbka 110
b) następna próbka w serii 30
6 Alkohol metylowy:
1) oznaczanie zawartości metodą GC:
a) pierwsza próbka 45
b) następna próbka w serii 25
2) destylacja próbki 20
7 Aldehyd epihydrynowy (próba Kreisa): 12
metoda wizualna
8 Azotany i azotyny:
1) metoda spektrofotometryczna:
a) pierwsza próbka 205
b) następna próbka w serii 69
2) metoda enzymatyczna w przetworach mięsnych:
a) pierwsza próbka 305
b) następna próbka w serii 205
9 Barwa oleju: 38
skala jodowa
10 Barwniki:
1) wykrywanie 24
2) identyfikacja - metoda chromatografii cienkowarstwowej 72
3) oznaczanie ilościowe jednego barwnika w próbce - metoda spektrofotometryczna 200
11 Barwniki:
metoda chromatograficzna HPLC:
1) w napojach:
a) pierwszy barwnik 214
b) każdy następny barwnik w próbce 139
2) w innych środkach spożywczych:
a) pierwszy barwnik 247
b) każdy następny barwnik w próbce 139
12 Barwniki: Sudan I-IV i/lub biksyna i/lub para-Red
metoda chromatograficzna HPLC:
a) pierwsza próbka 222
b) następna próbka w serii 146
13 Białko: 80
metoda Kjeldahla
14 Chlorki:
1) metoda Mohra:
a) pierwsza próbka 40
b) następna próbka w serii 17
2) metoda Volharda:
a) pierwsza próbka 37
b) następna próbka w serii 29
15 Cukier:
przed i po inwersji - metoda Lane-Eynona:
a) pierwsza próbka 93
b) następna próbka w serii 64
16 Ciężar właściwy:
1) metoda areometryczna 8
2) metoda piknometryczna 30
17 Cyjanowodór:
metoda spektrofotometryczna:
a) pierwsza próbka 70
b) następna próbka w serii 20
18 Dwutlenek węgla: 5
nasycenie
19 Ekstrakt:
1) metoda piknometryczna 40
2) metoda refraktometryczna 30
20 Gluten: 38
metoda wagowa
21 Glutaminian sodu: 325
metoda spektrofotometryczna
22 Jodek potasu: 140
metoda kolorymetryczna
23 Histamina:
1) metoda spektrofotometryczna 250
2) metoda chromatograficzna HPLC:
a) pierwsza próbka 252
b) następna próbka w serii 100
24 Kofeina:
1) metoda chromatograficzna HPLC:
a) w napojach:
- pierwsza próbka 127
- następna próbka w serii 82
b) w pozostałych środkach spożywczych:
- pierwsza próbka 150
- następna próbka w serii 105
2) metoda Prange-Waltera 70
25 Kwasowość:
1) metoda miareczkowa - w środowisku wodnym 24
2) metoda miareczkowa - w środowisku etanolowo-wodnym 50
3) metoda miareczkowa - kwasowość lotna 55
4) metoda potencjometryczna 18
26 Konserwanty: kwas benzoesowy
1) metoda spektrofotometryczna 141
2) metoda kolorymetryczna 178
27 Konserwanty: kwas benzoesowy
metoda chromatograficzna HPLC:
1) w napojach:
a) pierwsza próbka 229
b) następna próbka w serii 149
2) w pozostałych środkach spożywczych:
a) pierwsza próbka 264
b) następna próbka w serii 184
28 Konserwanty: kwas sorbowy 140
metoda spektrofotometryczna
29 Konserwanty: kwas sorbowy
metoda chromatograficzna HPLC:
1) w napojach:
a) pierwsza próbka 229
b) następna próbka w serii 149
2) w pozostałych środkach spożywczych:
a) pierwsza próbka 264
b) następna próbka w serii 184
30 Konserwanty: kwas sorbowy+kwas benzoesowy
metoda chromatograficzna HPLC:
1) w napojach:
a) pierwsza próbka 260
b) następna próbka w serii 180
2) w pozostałych środkach spożywczych:
a) pierwsza próbka 295
b) następna próbka w serii 215
31 Konserwanty: SO2
1) metoda destylacyjna i miareczkowanie 73
2) metoda miareczkowa bezpośrednia 53
32 Konserwanty: Glutaminian sodu
metoda chromatograficzna HPLC:
a) pierwsza próbka 270
b) następna próbka w serii 106
33 Kwas erukowy:
metoda chromatografii gazowej:
a) pierwsza próbka 161
b) następna próbka w serii 66
34 Liczba kwasowa w tłuszczach: 57
metoda miareczkowa
35 Liczba nadtlenkowa w tłuszczach: 108
metoda miareczkowa
36 Liczba jodowa w tłuszczach: 47
metoda wizualna i miareczkowa
37 Metale: Pb, Cd
mineralizacja sucha - odczyt metodą ASA:
a) pierwsza próbka za każdy pierwiastek 160
b) następna próbka w serii 120
38 Metale: Fe, Ni
metoda ASA 141
(za jeden metal)
39 Metale: Cu, Zn
mineralizacja sucha - odczyt metodą ASA:
a) pierwsza próbka za każdy pierwiastek 103
b) następna próbka w serii 81
40 Metale: Hg
1) mineralizacja mokra - odczyt metodą ASA:
a) pierwsza próbka 150
b) następna próbka w serii 140
2) oznaczanie metodą ASA techniką amalgamatową 50
41 Metale: As
1) mineralizacja mikrofalowa - odczyt metodą ASA:
a) pierwsza próbka 113
b) następna próbka w serii 103
2) mineralizacja sucha - odczyt metodą ASA:
a) pierwsza próbka 138
b) następna próbka w serii 79
42 Metale: Sn
1) mineralizacja mikrofalowa - odczyt metodą ASA:
a) pierwsza próbka 113
b) następna próbka w serii 68
2) mineralizacja sucha - odczyt metodą ASA:
a) pierwsza próbka 100
b) następna próbka w serii 51
3) metoda ekstrakcyjna - odczyt metodą ASA:
a) pierwsza próbka 92
b) następna próbka w serii 43
4) metoda spektrofotometryczna 200
43 Mikroelementy: Ca, Mg
metoda ASA 70
(za jeden
metal)
44 5-hydroksymetylofurfurol w miodzie: 35
metoda spektrofotometryczna
45 Obecność dekstryn skrobiowych w miodzie: 35
metoda wizualna
46 Obecność melasy w miodzie: 28
metoda wizualna
47 Obecność skrobi w miodzie: 20
metoda wizualna
48 Liczba diastazowa w miodzie: 56
metoda miareczkowa
49 Mikotoksyny - ochratoksyna A:
1) metoda immunoenzymatyczna ELISA:
a) pierwsza próbka 850
b) następna próbka w serii 98
2) metoda immunoenzymatyczna ELISA ze wstępnym oczyszczaniem na kolumienkach ekstrakcyjnych:
a) pierwsza próbka 900
b) następna próbka w serii 350
3) metoda chromatograficzna HPLC:
a) pierwsza próbka 299
b) następna próbka w serii 147
50 Mikotoksyny - aflatoksyna B1:
1) metoda chromatograficzna HPLC:
a) pierwsza próbka 299
b) następna próbka w serii 147
2) metoda immunoenzymatyczna ELISA:
a) pierwsza próbka 497
b) następna próbka w serii 130
3) metoda immunoenzymatyczna ELISA ze wstępnym oczyszczaniem na kolumienkach ekstrakcyjnych:
a) pierwsza próbka 700
b) następna próbka w serii 282
51 Mikotoksyny - aflatoksyna M1:
1) metoda chromatograficzna HPLC:
a) pierwsza próbka 299
b) następna próbka w serii 147
2) metoda immunoenzymatyczna ELISA 299
52 Mikotoksyny - suma aflatoksyn B1, B2, G1, G2:
1) metoda chromatograficzna HPLC:
a) pierwsza próbka 497
b) następna próbka w serii 140
2) metoda immunoenzymatyczna ELISA:
a) pierwsza próbka 335
b) następna próbka w serii 130
3) metoda immunoenzymatyczna ELISA ze wstępnym oczyszczaniem na kolumienkach ekstrakcyjnych:
a) pierwsza próbka 700
b) następna próbka w serii 282
53 Mikotoksyny - zawartość ZEA:
1) metoda immunoenzymatyczna ELISA:
a) pierwsza próbka 590
b) następna próbka w serii 75
2) metoda chromatograficzna HPLC:
a) pierwsza próbka 299
b) następna próbka w serii 147
54 Mikotoksyny - zawartość fumonizyny:
1) metoda immunoenzymatyczna ELISA:
a) pierwsza próbka 590
b) następna próbka w serii 75
2) metoda chromatograficzna HPLC:
a) pierwsza próbka 299
b) następna próbka w serii 147
55 Mikotoksyny - zawartość DON:
1) metoda immunoenzymatyczna ELISA:
a) pierwsza próbka 590
b) następna próbka w serii 75
2) metoda chromatograficzna HPLC:
a) pierwsza próbka 299
b) następna próbka w serii 147
56 Mikotoksyny - patulina:
metoda chromatograficzna HPLC:
a) pierwsza próbka 320
b) następna próbka w serii 230
57 Mikotoksyny - przygotowanie próbki przed oznaczaniem:
a) próbki od 1-5 kg 12
b) próbki od 5-10 kg 23
c) próbki od 10-20 kg 47
d) próbki od 20-30 kg 70
58 3-MCPD (3-monochloropropan-1,2-diol): 1.250
metoda GC/MS
59 pH: 50
metoda potencjometryczna
60 Popiół:
1) całkowity - metoda wagowa 85
2) nierozpuszczalny w kwasie solnym - metoda wagowa 120
61 Polifosforany dodane (bez białka):
metoda wagowa:
a) pierwsza próbka 99
b) następna próbka w serii 70
62 Żelazocyjanek potasu (w soli): 90
metoda fotokolorymetryczna
63 Pestycydy fosforoorganiczne (owoce, warzywa i ich przetwory):
metoda chromatograficzna GC:
a) pierwsza próbka 358
b) następna próbka w serii 196
64 Pestycydy z grupy syntetycznych pyretroidów i innych grup chemicznych (owoce, warzywa i ich przetwory):
metoda chromatograficzna GC:
a) pierwsza próbka 218
b) następna próbka w serii 93
65 Pestycydy z grupy dwutiokarbaminianów:
1) metoda spektrofotometryczna UV-VIS 150
2) technika GC 150
66 Pestycydy - z grupy benomylu lub tiabendazol:
metoda chromatograficzna HPLC:
a) pierwsza próbka 445
b) następna próbka w serii 340
67 Pestycydy chloroorganiczne:
metoda chromatograficzna GC:
a) pierwsza próbka 358
b) następna próbka w serii 216
68 Pestycydy - karbaminiany:
metoda chromatograficzna HPLC:
a) pierwsza próbka 356
b) następna próbka w serii 182
69 Pestycydy - bromek metylu:
metoda chromatograficzna GC:
a) pierwsza próbka 186
b) następna próbka w serii 94
70 Pestycydy - amitraz:
metoda chromatograficzna GC/MS:
a) pierwsza próbka 222
b) następna próbka w serii 179
71 Pestycydy - różne grupy chemiczne:
1) metoda multi z wykorzystaniem GC/MS i LC/MS/MS:
a) pierwsza próbka 583
b) następna próbka w serii 346
2) metoda multi z wykorzystaniem GC/ECD/NPD/MS+LC/MS/MS:
a) pierwsza próbka 593
b) następna próbka w serii 311
3) metoda multi z wykorzystaniem GC/ECD/NPD/MS:
a) pierwsza próbka 319
b) następna próbka w serii 174
72 Pestycydy - oksamyl, metomyl:
metoda LC/MS/MS:
a) pierwsza próbka 239
b) następna próbka w serii 185
73 Potwierdzenie techniką GC- MS 90
74 Substancje słodzące: aspartam, acesulfam K, sacharyniany:
metoda chromatograficzna HPLC:
a) w napojach 200
b) w pozostałych środkach spożywczych 264
- za każdą
substancję
słodzącą
75 Substancje dodatkowe inne niż substancje słodzące i barwniki:
1) oznaczanie kwasowości/alkaliczności benzoesanu sodu - metoda miareczkowa 60
2) oznaczanie chlorowanych związków organicznych - metoda nefelometryczna 110
76 Szkodniki żywnościowe:
1) obecność - metoda makroskopowa 10
2) obecność - metoda mikroskopowa 36
77 Tłuszcz:
1) metoda Gerbera 46
2) metoda Soxhleta 80
3) metoda Soxhleta z hydrolizą 140
4) metoda Szmidt-Bondzyńskiego 70
5) metoda Grossfelda 82
78 Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne WWA:
metoda chromatograficzna HPLC:
1) w olejach:
a) pierwsza próbka 370
b) następna próbka w serii 215
2) w pozostałych środkach spożywczych:
a) pierwsza próbka 620
b) następna próbka w serii 300
79 Witamina C:
1) w próbkach bezbarwnych - metoda miareczkowa 47
2) w próbkach zabarwionych - metoda spektrofotometryczna 55
3) metoda HPLC 311
80 Zanieczyszczenia:
1) organiczne - wykrywanie 12
2) organiczne - oznaczenie metodą wagową 60
3) mechaniczne - makroskopowe badanie na obecność szkła i innych zanieczyszczeń 12
4) ferromagnetyczne - wykrywanie 12
5) ferromagnetyczne - oznaczenie metodą wagową 60
81 Oznaczanie jakościowe DNA soi Roundup Ready: 337
metoda PCR
82 Oznaczanie ilościowe DNA soi Roundup Ready: 549
metoda PCR
83 Oznaczanie jakościowe DNA kukurydzy (jedna odmiana): 338
metoda PCR
84 Oznaczanie jakościowe DNA kukurydzy (wszystkie odmiany): 393
metoda PCR
85 Oznaczanie jakościowe DNA (na wykrycie promotora 35S lub terminatora NOS): 346
metoda PCR
86 Oznaczanie ilościowe DNA kukurydzy (jedna odmiana): 549
metoda PCR
87 Oznaczanie zawartości pierwiastków promieniotwórczych Cs-137 w żywności: 150
metoda spektrometrii gamma
88 Oznaczanie zawartości pierwiastków promieniotwórczych Stront - 90 w żywności: 380
metoda radiochemiczna
89 Wykrywanie napromieniania żywności:
1) metoda spektrometrii elektronowego rezonansu paramagnetycznego (EPR) 256
2) metoda luminescencji stymulowanej światłem (OSL) screening 118
3) metoda termoluminescencji (TL) 557
4) metoda analizy węglowodorów techniką chromatografii gazowej 330
90 Jakościowe próby chemiczne 25
91 Oznaczanie liczby formolowej 25
92 Ocena organoleptyczna:
1) bezpośrednia 17
2) po sporządzeniu potrawy 25
93 Ocena sensoryczna 50
94 Oznaczanie oleju mineralnego w oleju słonecznikowym: 464
metoda chromatograficzna GC
95 Oznaczanie wilgotności i suchej masy 25
96 Ocena organoleptyczna materiałów i wyrobów przeznaczonych do 60
kontaktu z żywnością (wg PN-87/O-791 14) (za każdą
substancję
wzorcową)
97 Migracja globalna dla wyrobów jednorazowego użytku:
1) do wody destylowanej 97
2) do 3 % kwasu octowego 99
3) do 10 % alkoholu etylowego 114
4) do 50 % alkoholu etylowego 159
5) do izooktanu 198
6) do 95 % alkoholu etylowego 258
98 Migracja globalna dla wyrobów wielokrotnego użytku:
1) do wody destylowanej 194
2) do 3 % kwasu octowego 198
3) do 10 % alkoholu etylowego 228
4) do 50 % alkoholu etylowego 280
5) do izooktanu 395
6) do 95 % alkoholu etylowego 515
99 Migracja bisfenolu A:
metoda chromatograficzna HPLC:
1) do 50 % etanolu:
a) pierwsza próbka 1.120
b) następna próbka w serii 910
2) do wody lub 3 % kwasu octowego:
a) pierwsza próbka 826
b) następna próbka w serii 739
100 Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych:
metoda chromatograficzna HPLC:
do 3 % kwasu octowego lub wody
a) pierwsza próbka 1.538
b) następna próbka w serii 1.346
101 Wykrywanie i identyfikacja przeciwutleniaczy w PP: 53
metoda chromatografii cienkowarstwowej
102 Wykrywanie zmiękczaczy w wyrobach PVC oraz stabilizatorów cynoorganicznych: 74
metoda chromatografii cienkowarstwowej
103 Oznaczanie e-kaprolaktamu:
metoda chromatografii gazowej GC:
a) pierwsza próbka 208
b) następna próbka w serii 127
104 Wykrywanie w wyrobach z gumy pozostałości przyspieszaczy z grupy tiuramów i karbaminianów: 72
metoda chromatografii cienkowarstwowej
105 Formaldehyd:
1) w papierze - metoda spektrofotometryczna 300
2) w tworzywach sztucznych - w melaminie (do 1 płynu modelowego) - metoda spektrofotometryczna 300
106 Oznaczanie uwalnianego Pb i Cd z powierzchni naczyń ceramicznych i innych niż ceramiczne:
metoda ekstrakcyjna - odczyt metodą ASA:
a) pierwsza próbka 78
(każdy metal)
b) następna próbka w serii 48
(każdy metal)
107 Metale: Sb, As, Ba, Cd, Cr, Pb, Hg, Se (tworzywa sztuczne):
metoda ekstrakcyjna - odczyt metodą ASA:
a) pierwsza próbka 78
(każdy metal)
b) następna próbka w serii 48
(każdy metal)
108 Metale: Sb, As, Ba, Cd, Cr, Pb, Hg, Se (papier, ceramika):
metoda ekstrakcyjna - odczyt metodą ASA:
a) pierwsza próbka 78
b) następna próbka w serii 48
109 Oznaczanie:
1) odporności nadruku farbami 23
2) sprawdzenie przyczepności nadruku 6
110 Oznaczanie zawartości związków fenolowych w papierze:
metoda kolorymetryczna:
a) pierwsza próbka 146
b) następna próbka w serii 117
111 Związki lotne w wyrobach z silikonu: 30
metoda wagowa
112 Próba nieobecności baru w gumie: 32
metoda wizualna
113 Zawartość cynku w gumie: 142
metoda miareczkowa
114 Badanie gumy:
1) chemiczne zapotrzebowanie tlenu 41
2) siarczki 35
3) metale w przeliczeniu na ołów 54
4) organoleptyka bezpośrednia 9
5) organoleptyka bezpośrednia z innymi substancjami 35
(za każdą
substancję
modelową)
6) sucha pozostałość 35
7) migracja globalna do wody destylowanej 35
115 Gramatura w papierze: 23
metoda wagowa
116 Badanie papieru:
1) chlorki 40
2) wilgotność 35
117 Ocena organoleptyczna papieru (wg normy PN-EN 1230-1,2:2004) 200
118 Oznaczenie styrenu:
metoda chromatografii gazowej GC:
a) pierwsza próbka 210
b) następna próbka w serii 125
119 Papier i tworzywa: 40
trwałość nadruku

II. Badania mikrobiologiczne

Lp. Rodzaj oznaczenia Stawka w zł
1 2 3
1 Wykrywanie obecności pałeczek z rodzaju Salmonella:
1) wykrywanie obecności - metoda klasyczna 62
2) identyfikacja - metoda klasyczna 150
3) wykrywanie obecności - metoda testowa Mini Vidas 85
4) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR 90
2 Badanie w kierunku bakterii z grupy coli:
1) oznaczanie liczby - metoda płytkowa 40
- potwierdzenie 1 kolonii 3
2) oznaczanie liczby - metoda NPL 60
- potwierdzenie 1 probówki 3
3) wykrywanie obecności 30
3 Badanie w kierunku Escherichia coli:
1) wykrywanie obecności 30
2) oznaczanie liczby - metoda płytkowa 40
3) oznaczanie liczby - metoda NPL 60
- potwierdzenie 1 probówki 3
4 Badanie w kierunku Escherichia coli O157:
1) wykrywanie obecności metodą Real-Time PCR 137
2) metoda testowa Mini Vidas 120
3) wykrywanie obecności metodą z użyciem separatora wg PN ISO 105
4) potwierdzenie kolonii 80
5 Badanie w kierunku Enterobacteriaceae:
1) oznaczanie liczby - metoda płytkowa 40
2) oznaczanie liczby - metoda NPL 60
3) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR 104
4) wykrywanie obecności 30
5) identyfikacja 1 kolonii 5
6 Badanie w kierunku Cronobacter spp. (Enterobacter sakazakii)
1) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR 104
2) wykrywanie obecności - metoda klasyczna 32
3) identyfikacja 30
7 Badanie w kierunku Bacillus cereus:
1) oznaczanie liczby - metoda płytkowa 55
2) identyfikacja 25
8 Badanie w kierunku gronkowców koagulazo-dodatnich:
1) wykrywanie obecności 30
2) oznaczanie liczby - metoda płytkowa 53
3) oznaczanie liczby - metoda NPL 55
- potwierdzenie 1 probówki 6
4) identyfikacja 1 kolonii 6
9 Badanie w kierunku enterotoksyny gronkowcowej:
1) metoda testowa Mini Vidas bez zagęszczenia 110
2) metoda testowa Mini Vidas z zagęszczeniem 160
10 Badanie w kierunku Listeria monocytogenes:
1) wykrywanie obecności w 25 g 80
2) wykrywanie obecności w 1 g 54
3) oznaczanie liczby - metoda płytkowa 77
4) metoda testowa Mini Vidas 110
5) identyfikacja 200
11 Badanie w kierunku Yersinia enterocolitica:
1) wykrywanie obecności w 1 g 65
2) wykrywanie obecności w 25 g 250
3) identyfikacja 100
12 Badanie w kierunku Campylobacter:
1) wykrywanie obecności metodą testową Mini Vidas 120
2) wykrywanie obecności metodą referencyjną (wg ISO) 100
3) identyfikacja 92
13 Pleśnie i drożdże - oznaczanie liczby metodą płytkową 60
14 Drobnoustroje tlenowe mezofilne - oznaczanie liczby metodą płytkową 50
15 Badanie w kierunku bakterii beztlenowych przetrwalnikujących:
1) wykrywanie obecności 21
2) wykrywanie obecności beztlenowców redukujących siarczany 21
3) oznaczanie liczby - metoda płytkowa 70
4) identyfikacja 65
5) wykrywanie najbardziej prawdopodobnej liczby przetrwalników bakterii beztlenowych redukujących siarczany - metoda NPL 90
16 Badanie naturalnej wody mineralnej, wody źródlanej i wody stołowej:
1) ogólna liczba mikroorganizmów w temperaturze 22±2 °C - metoda płytkowa 36
2) ogólna liczba mikroorganizmów w temperaturze 36±2 °C - metoda płytkowa 36
3) badanie bakterii grupy coli:
a) oznaczanie liczby metodą filtracji membranowej 35
b) potwierdzenie 1 kolonii 9
4) badanie Escherichia coli:
a) oznaczanie liczby metodą filtracji membranowej 35
b) potwierdzenie 1 kolonii 13
5) badanie enterokoków kałowych:
a) oznaczanie liczby metodą filtracji membranowej 35
b) potwierdzenie 1 płytki 9
6) badanie Pseudomonas aeruginosa:
a) oznaczanie liczby metodą filtracji membranowej 35
b) potwierdzenie 1 kolonii - pierwszy etap 10
c) potwierdzenie 1 kolonii - drugi etap 27
7) badanie przetrwalników beztlenowców redukujących siarczyny:
oznaczanie liczby metodą filtracji membranowej 54
8) badanie Clostridium perfringens (łącznie ze sporami):
oznaczanie liczby metodą filtracji membranowej 50
17 Wykonanie próby szczelności: 10
metoda wizualna
18 Wykonanie próby termostatowej: 10
metoda wizualna
19 Badanie bakterioskopowe 15
20 Przygotowanie próbki:
1) proste 5
2) złożone 10
1 § 3 uchylony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 12 stycznia 2011 r. (Dz.U.11.18.95) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 11 lutego 2011 r.
2 § 5 ust. 1 zdanie wstępne zmienione przez § 1 pkt 2 lit. a) rozporządzenia z dnia 12 stycznia 2011 r. (Dz.U.11.18.95) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 11 lutego 2011 r.
3 § 5 ust. 1 pkt 5 uchylony przez § 1 pkt 2 lit. b) rozporządzenia z dnia 12 stycznia 2011 r. (Dz.U.11.18.95) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 11 lutego 2011 r.
4 § 7 pkt 7 uchylony przez § 1 pkt 3 lit. a) rozporządzenia z dnia 12 stycznia 2011 r. (Dz.U.11.18.95) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 11 lutego 2011 r.
5 § 7 pkt 8 dodany przez § 1 pkt 3 lit. b) rozporządzenia z dnia 12 stycznia 2011 r. (Dz.U.11.18.95) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 11 lutego 2011 r.
6 Załącznik zmieniony przez § 1 pkt 4 rozporządzenia z dnia 12 stycznia 2011 r. (Dz.U.11.18.95) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 11 lutego 2011 r.

Zmiany w prawie

Stosunek prezydenta Dudy do wolnej Wigilii "uległ zawieszeniu"

Prezydent Andrzej Duda powiedział w czwartek, że ubolewa, że w sprawie ustawy o Wigilii wolnej od pracy nie przeprowadzono wcześniej konsultacji z prawdziwego zdarzenia. Jak dodał, jego stosunek do ustawy "uległ niejakiemu zawieszeniu". Wyraził ubolewanie nad tym, że pomimo wprowadzenia wolnej Wigilii, trzy niedziele poprzedzające święto mają być dniami pracującymi. Ustawa czeka na podpis prezydenta.

kk/pap 12.12.2024
ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2009.78.656

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Opłaty za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności.
Data aktu: 08/05/2009
Data ogłoszenia: 25/05/2009
Data wejścia w życie: 09/06/2009