Wprowadzenie do obrotu i stosowanie w żywności na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej określonych substancji dodatkowych.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 14 stycznia 2009 r.
w sprawie wprowadzenia do obrotu i stosowania w żywności na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej określonych substancji dodatkowych

Na podstawie art. 11 ust. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225 oraz z 2008 r. Nr 214, poz. 1346, Nr 223, poz. 1463 i Nr 234, poz. 1570) zarządza się, co następuje:
§  1.
Rozporządzenie określa:
1)
substancje dodatkowe niezamieszczone w wykazie, o którym mowa w art. 10 pkt 3 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, zwane dalej "substancjami dodatkowymi", które mogą być wprowadzone do obrotu i stosowane w żywności na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;
2)
warunki stosowania substancji dodatkowych;
3)
rodzaj środków spożywczych, w których mogą być stosowane substancje dodatkowe;
4)
maksymalne dopuszczalne poziomy substancji dodatkowych.
§  2.
Z wyjątkami określonymi w § 3 nie można dodawać barwników do:
1)
analogów serów dojrzewających (produktów seropodobnych) bez dodatków smakowych;
2)
spirytusu butelkowanego.
§  3.
Warunki stosowania barwników do analogów serów dojrzewających (produktów seropodobnych) oraz do niektórych fermentowanych napojów winiarskich określa tabela 1.

Tabela 1

Środek spożywczy Numer substancji wg systemu oznaczeń Unii Europejskiej Nazwa substancji Maksymalne dopuszczalne poziomy
Analogi serów dojrzewających (produkty seropodobne) E 160a Karoteny quantum satis
E 160c Ekstrakt z papryki
E 160b Annato, biksyna, norbiksyna 15 mg/kg
Wino Polskie aromatyzowane, Napoje winopochodne owocowe, w tym napoje winopochodne owocowe

aromatyzowane, Napoje winopodobne owocowe, w tym napoje

winopodobne owocowe aromatyzowane, Napoje niskoalkoholowe, w tym napoje niskoalkoholowe aromatyzowane

E 100 Kurkumina 200 mg/l
E 102 Tartrazyna
E 104 Żółcień chinolinowa
E 110 Żółcień pomarańczowa FCF, Żółcień pomarańczowa S
E 120 Koszenila, Kwas karminowy, Karminy
E 122 Azorubina, Karmoizyna
E 124 Czerwień koszenilowa A, Pąs 4R
E 129 Czerwień Allura AC
E 131 Błękit patentowy V
E 132 Indygotyna, Indygokarmin
E 133 Błękit brylantowy FCF
E 142 Zieleń S
E 151 Czerń brylantowa BN, Czerń PN
E 155 Brąz HT
E 160d Likopen
E 160e Beta-apo-8'-karotenal (C 30)
E 160f Ester etylowy kwasu beta-apo-8'-karotenowego (C 30)
E 161b Luteina
§  4.
Warunki stosowania substancji słodzących do niektórych fermentowanych napojów winiarskich określa tabela 2.

Tabela 2

Środek spożywczy Numer substancji wg systemu oznaczeń Unii Europejskiej Nazwa substancji Maksymalne dopuszczalne poziomy
Napoje winopodobne owocowe, w tym napoje winopodobne owocowe

aromatyzowane, Napoje winopochodne owocowe, w tym napoje winopochodne owocowe

aromatyzowane, Napoje niskoalkoholowe, w tym napoje niskoalkoholowe aromatyzowane

E 950 Acesulfam K 350 mg/l
E 951 Aspartam 600 mg/l
E 954 Sacharyna i jej sole: sodowa, potasowa i wapniowa 80 mg/l
E 959 Neohesperydyna DC 20 mg/l
E 955 Sukraloza 50 mg/l
E 9621) Sól aspartamu i acesulfamu 350 mg/l2)

1) Określone maksymalne dopuszczalne poziomy soli aspartamu i acesulfamu są pochodną określonych maksymalnych dopuszczalnych poziomów jej części składowych: aspartamu (E 951) i acesulfamu K (E 950). Maksymalne dopuszczalne poziomy określone dla aspartamu (E 951) i acesulfamu K (E 950) nie mogą być przekroczone w wyniku użycia soli aspartamu i acesulfamu, pojedynczo lub łącznie z E 950 lub z E 951.

2) Maksymalny dopuszczalny poziom w przeliczeniu na acesulfam K.

§  5. 1
Warunki stosowania niektórych substancji dodatkowych innych niż substancje słodzące i barwniki do określonych środków spożywczych określa tabela 3.

Tabela 3

Środek spożywczy Numer substancji wg systemu oznaczeń Unii Europejskiej Nazwa substancji Maksymalne dopuszczalne poziomy
Analogi serów dojrzewających (produkty seropodobne) E 170 Węglan wapnia quantum satis
E 500ii Wodorowęglan sodu quantum satis (dotyczy wyłącznie sera z ukwaszonego mleka)
E 504 Węglany magnezu quantum satis
E 509 Chlorek wapnia
E 575 Lakton kwasu glukonowego
Plasterkowane i utarte analogi serów

dojrzewających (produkty seropodobne)

E 170 Węglan wapnia quantum satis
E 460 Celulozy
E 504 Węglany magnezu
E 509 Chlorek wapnia
E 575 Lakton kwasu glukonowego
Analogi serów dojrzewających (produkty seropodobne) E 234 Nizyna1) 12,5 mg/kg
Analogi serów dojrzewających (produkty seropodobne) - wyłącznie na powierzchnię E 235 Natamycyna 1 mg/dm2 powierzchni (nieobecne w powierzchniowej 5 mm warstwie produktu)
Analogi serów dojrzewających (produkty seropodobne) E 1105 Lizozym quantum satis
Fermentowane napoje winiarskie o zawartości cukru nie mniejszej niż 5 g/l E 242 Dimetylodiwęglan 200 g/l ilość wprowadzona do napoju, pozostałość niewykrywalna w gotowym produkcie
Polskie Wino, Polskie Wino

aromatyzowane, Napoje winopochodne owocowe, w tym napoje winopochodne owocowe

aromatyzowane, Napoje winopodobne

owocowe, w tym napoje winopodobne owocowe

aromatyzowane, Napoje niskoalkoholowe,

w tym napoje niskoalkoholowe aromatyzowane, Wino bezalkoholowe owocowe, Wino owocowe aromatyzowane

E 220 Bezwodnik kwasu siarkawego (dwutlenek siarki) 200 mg/l
E 221 Siarczyn sodu
E 222 Wodorosiarczyn sodu
E 223 Pirosiarczyn sodu
E 224 Pirosiarczyn potasu
E 226 Siarczyn wapnia
E 227 Wodorosiarczyn wapnia
E 228 Wodorosiarczyn potasu
Polskie Wino, Polskie Wino aromatyzowane E 353 Kwas metawinowy 100 mg/l

1) Nizyna może występować naturalnie w niektórych serach jako wynik procesów fermentacji.

§  6.
Warunki stosowania substancji konserwujących, takich jak sorbiniany, benzoesany i para-hydroksybenzoesany, do określonych środków spożywczych określa tabela 4.

Tabela 4

Środek spożywczy Maksymalny poziom

(mg/kg lub mg/l odpowiednio)

Sa1) Ba1) PHB1) Sa + Ba Sa + PHB Sa + Ba + PHB
Paczkowane, plasterkowane analogi serów dojrzewających (produkty seropodobne) 1.000
Analogi serów dojrzewających (produkty seropodobne) przekładane i z dodatkiem środków spożywczych 1.000
Polskie Wino,

Polskie Wino aromatyzowane, Napoje winopochodne owocowe, w tym napoje winopochodne owocowe aromatyzowane, Napoje winopodobne owocowe, w tym napoje winopodobne owocowe aromatyzowane, Napoje niskoalkoholowe, w tym napoje niskoalkoholowe aromatyzowane,

Wina owocowe aromatyzowane

200

1) Skróty zgodnie z tabelą 3 w załączniku nr 4 do rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 18 września 2008 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych (Dz. U. Nr 177, poz. 1094).

Uwagi:

1) maksymalne poziomy wszystkich określonych powyżej substancji są podane w przeliczeniu na wolny kwas;

2) skróty użyte w tej tabeli oznaczają:

a) Sa + Ba: Sa i Ba użyte pojedynczo lub łącznie,

b) Sa + PHB: Sa i PHB użyte pojedynczo lub łącznie,

c) Sa + Ba + PHB: Sa, Ba i PHB użyte pojedynczo lub łącznie;

3) maksymalne poziomy wskazanego zastosowania odnoszą się do gotowych do spożycia środków spożywczych przygotowanych zgodnie z instrukcjami producentów.

§  7.
Substancje dodatkowe wymienione w tabeli 1 załącznika nr 4 do rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 18 września 2008 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych (Dz. U. Nr 177, poz. 1094) oraz Lizozym E 1105 stosuje się do fermentowanych napojów winiarskich w dawce quantum satis, zgodnie z przepisami w sprawie szczegółowego sposobu wyrobu fermentowanych napojów winiarskich oraz metod analiz tych napojów do celów urzędowej kontroli pod względem jakości handlowej.
§  8.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.
______

1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 216, poz. 1607).

1 § 5 zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 9 sierpnia 2010 r. (Dz.U.10.153.1032) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 7 września 2010 r.

Zmiany w prawie

Kary za wykroczenia i przestępstwa skarbowe rosną od lipca po raz drugi w tym roku

41 mln 281 tys. 920 złotych może od lipca wynieść maksymalna kara za przestępstwo skarbowe. Najniższa grzywna za wykroczenie wynosi natomiast 430 złotych. Wzrost kar ma związek z podwyższeniem wysokości minimalnego wynagrodzenia. Od lipca 2024 roku wynosi ono 4300 złotych.

Krzysztof Koślicki 01.07.2024
Przepisy o głosowaniu korespondencyjnym bez poprawek Senatu

W środę Senat nie zgłosił poprawek do noweli kodeksu wyborczego, która umożliwia głosowanie korespondencyjne wszystkim obywatelom zarówno w kraju, jak i za granicą. 54 senatorów było za, a 30 przeciw. Ustawa trafi teraz do prezydenta. Poprzedniego dnia takie rozwiązanie rekomendowały jednomyślnie senackie komisje Praw Człowieka i Praworządności, Samorządu Terytorialnego i Administracji Państwowej oraz Komisja Ustawodawcza.

Grażyna J. Leśniak 26.06.2024
Rząd zmienia przepisy o układach zbiorowych pracy

Katalog spraw regulowanych w układzie zbiorowym pracy będzie otwarty i będzie mógł obejmować sprawy dotyczące w szczególności wymiaru i norm czasu pracy, systemów i rozkładów czasu pracy, pracy w godzinach nadliczbowych, wymiaru urlopu wypoczynkowego, warunków wynagradzania czy organizacji pracy. Do uzgodnień międzyresortowych trafił dziś projekt zupełnie nowej ustawy o układach zbiorowych pracy i porozumieniach zbiorowych. Jego autorzy zakładają, że nowe przepisy zaczną obowiązywać od 1 stycznia 2025 roku.

Grażyna J. Leśniak 25.06.2024
Nowe zasady przeprowadzania kontroli w pomocy społecznej

Dziś (piątek, 21 czerwca) weszły w życie nowe przepisy dotyczące przeprowadzania kontroli w pomocy społecznej. Dotyczą m.in. rozszerzenia nadzoru nad realizacją zaleceń pokontrolnych i objęcia procedurą kontrolną mieszkań treningowych i wspomaganych.

Robert Horbaczewski 21.06.2024
Nowelizacja kodeksu pracy o substancjach reprotoksycznych wejdzie w życie pod koniec czerwca

W dniu 14 czerwca opublikowana została nowelizacja kodeksu pracy dotycząca ochrony pracowników przed substancjami reprotoksycznymi, które są szkodliwe m.in. dla płodności i funkcji seksualnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów.

Grażyna J. Leśniak 17.06.2024
Bez polskiego prawa jazdy obcokrajowiec nie zostanie taksówkarzem

​Od 17 czerwca wszyscy kierowcy, którzy pracują w Polsce w charakterze taksówkarzy lub świadczą usługi odpłatnego przewozu osób, będą musieli posiadać polskie prawo jazdy. Zapewne nie wszystkim kierowcom z zagranicy uda się to prawo jazdy zdobyć, więc liczba obcokrajowców świadczących usługi przewozu osób może spaść.

Regina Skibińska 15.06.2024