Wprowadzenie do obrotu i stosowanie w żywności na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej określonych substancji dodatkowych.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 14 stycznia 2009 r.
w sprawie wprowadzenia do obrotu i stosowania w żywności na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej określonych substancji dodatkowych

Na podstawie art. 11 ust. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225 oraz z 2008 r. Nr 214, poz. 1346, Nr 223, poz. 1463 i Nr 234, poz. 1570) zarządza się, co następuje:
§  1.
Rozporządzenie określa:
1)
substancje dodatkowe niezamieszczone w wykazie, o którym mowa w art. 10 pkt 3 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, zwane dalej "substancjami dodatkowymi", które mogą być wprowadzone do obrotu i stosowane w żywności na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;
2)
warunki stosowania substancji dodatkowych;
3)
rodzaj środków spożywczych, w których mogą być stosowane substancje dodatkowe;
4)
maksymalne dopuszczalne poziomy substancji dodatkowych.
§  2.
Z wyjątkami określonymi w § 3 nie można dodawać barwników do:
1)
analogów serów dojrzewających (produktów seropodobnych) bez dodatków smakowych;
2)
spirytusu butelkowanego.
§  3.
Warunki stosowania barwników do analogów serów dojrzewających (produktów seropodobnych) oraz do niektórych fermentowanych napojów winiarskich określa tabela 1.

Tabela 1

Środek spożywczy Numer substancji wg systemu oznaczeń Unii Europejskiej Nazwa substancji Maksymalne dopuszczalne poziomy
Analogi serów dojrzewających (produkty seropodobne) E 160a Karoteny quantum satis
E 160c Ekstrakt z papryki
E 160b Annato, biksyna, norbiksyna 15 mg/kg
Wino Polskie aromatyzowane, Napoje winopochodne owocowe, w tym napoje winopochodne owocowe

aromatyzowane, Napoje winopodobne owocowe, w tym napoje

winopodobne owocowe aromatyzowane, Napoje niskoalkoholowe, w tym napoje niskoalkoholowe aromatyzowane

E 100 Kurkumina 200 mg/l
E 102 Tartrazyna
E 104 Żółcień chinolinowa
E 110 Żółcień pomarańczowa FCF, Żółcień pomarańczowa S
E 120 Koszenila, Kwas karminowy, Karminy
E 122 Azorubina, Karmoizyna
E 124 Czerwień koszenilowa A, Pąs 4R
E 129 Czerwień Allura AC
E 131 Błękit patentowy V
E 132 Indygotyna, Indygokarmin
E 133 Błękit brylantowy FCF
E 142 Zieleń S
E 151 Czerń brylantowa BN, Czerń PN
E 155 Brąz HT
E 160d Likopen
E 160e Beta-apo-8'-karotenal (C 30)
E 160f Ester etylowy kwasu beta-apo-8'-karotenowego (C 30)
E 161b Luteina
§  4.
Warunki stosowania substancji słodzących do niektórych fermentowanych napojów winiarskich określa tabela 2.

Tabela 2

Środek spożywczy Numer substancji wg systemu oznaczeń Unii Europejskiej Nazwa substancji Maksymalne dopuszczalne poziomy
Napoje winopodobne owocowe, w tym napoje winopodobne owocowe

aromatyzowane, Napoje winopochodne owocowe, w tym napoje winopochodne owocowe

aromatyzowane, Napoje niskoalkoholowe, w tym napoje niskoalkoholowe aromatyzowane

E 950 Acesulfam K 350 mg/l
E 951 Aspartam 600 mg/l
E 954 Sacharyna i jej sole: sodowa, potasowa i wapniowa 80 mg/l
E 959 Neohesperydyna DC 20 mg/l
E 955 Sukraloza 50 mg/l
E 9621) Sól aspartamu i acesulfamu 350 mg/l2)

1) Określone maksymalne dopuszczalne poziomy soli aspartamu i acesulfamu są pochodną określonych maksymalnych dopuszczalnych poziomów jej części składowych: aspartamu (E 951) i acesulfamu K (E 950). Maksymalne dopuszczalne poziomy określone dla aspartamu (E 951) i acesulfamu K (E 950) nie mogą być przekroczone w wyniku użycia soli aspartamu i acesulfamu, pojedynczo lub łącznie z E 950 lub z E 951.

2) Maksymalny dopuszczalny poziom w przeliczeniu na acesulfam K.

§  5. 1
Warunki stosowania niektórych substancji dodatkowych innych niż substancje słodzące i barwniki do określonych środków spożywczych określa tabela 3.

Tabela 3

Środek spożywczy Numer substancji wg systemu oznaczeń Unii Europejskiej Nazwa substancji Maksymalne dopuszczalne poziomy
Analogi serów dojrzewających (produkty seropodobne) E 170 Węglan wapnia quantum satis
E 500ii Wodorowęglan sodu quantum satis (dotyczy wyłącznie sera z ukwaszonego mleka)
E 504 Węglany magnezu quantum satis
E 509 Chlorek wapnia
E 575 Lakton kwasu glukonowego
Plasterkowane i utarte analogi serów

dojrzewających (produkty seropodobne)

E 170 Węglan wapnia quantum satis
E 460 Celulozy
E 504 Węglany magnezu
E 509 Chlorek wapnia
E 575 Lakton kwasu glukonowego
Analogi serów dojrzewających (produkty seropodobne) E 234 Nizyna1) 12,5 mg/kg
Analogi serów dojrzewających (produkty seropodobne) - wyłącznie na powierzchnię E 235 Natamycyna 1 mg/dm2 powierzchni (nieobecne w powierzchniowej 5 mm warstwie produktu)
Analogi serów dojrzewających (produkty seropodobne) E 1105 Lizozym quantum satis
Fermentowane napoje winiarskie o zawartości cukru nie mniejszej niż 5 g/l E 242 Dimetylodiwęglan 200 g/l ilość wprowadzona do napoju, pozostałość niewykrywalna w gotowym produkcie
Polskie Wino, Polskie Wino

aromatyzowane, Napoje winopochodne owocowe, w tym napoje winopochodne owocowe

aromatyzowane, Napoje winopodobne

owocowe, w tym napoje winopodobne owocowe

aromatyzowane, Napoje niskoalkoholowe,

w tym napoje niskoalkoholowe aromatyzowane, Wino bezalkoholowe owocowe, Wino owocowe aromatyzowane

E 220 Bezwodnik kwasu siarkawego (dwutlenek siarki) 200 mg/l
E 221 Siarczyn sodu
E 222 Wodorosiarczyn sodu
E 223 Pirosiarczyn sodu
E 224 Pirosiarczyn potasu
E 226 Siarczyn wapnia
E 227 Wodorosiarczyn wapnia
E 228 Wodorosiarczyn potasu
Polskie Wino, Polskie Wino aromatyzowane E 353 Kwas metawinowy 100 mg/l

1) Nizyna może występować naturalnie w niektórych serach jako wynik procesów fermentacji.

§  6.
Warunki stosowania substancji konserwujących, takich jak sorbiniany, benzoesany i para-hydroksybenzoesany, do określonych środków spożywczych określa tabela 4.

Tabela 4

Środek spożywczy Maksymalny poziom

(mg/kg lub mg/l odpowiednio)

Sa1) Ba1) PHB1) Sa + Ba Sa + PHB Sa + Ba + PHB
Paczkowane, plasterkowane analogi serów dojrzewających (produkty seropodobne) 1.000
Analogi serów dojrzewających (produkty seropodobne) przekładane i z dodatkiem środków spożywczych 1.000
Polskie Wino,

Polskie Wino aromatyzowane, Napoje winopochodne owocowe, w tym napoje winopochodne owocowe aromatyzowane, Napoje winopodobne owocowe, w tym napoje winopodobne owocowe aromatyzowane, Napoje niskoalkoholowe, w tym napoje niskoalkoholowe aromatyzowane,

Wina owocowe aromatyzowane

200

1) Skróty zgodnie z tabelą 3 w załączniku nr 4 do rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 18 września 2008 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych (Dz. U. Nr 177, poz. 1094).

Uwagi:

1) maksymalne poziomy wszystkich określonych powyżej substancji są podane w przeliczeniu na wolny kwas;

2) skróty użyte w tej tabeli oznaczają:

a) Sa + Ba: Sa i Ba użyte pojedynczo lub łącznie,

b) Sa + PHB: Sa i PHB użyte pojedynczo lub łącznie,

c) Sa + Ba + PHB: Sa, Ba i PHB użyte pojedynczo lub łącznie;

3) maksymalne poziomy wskazanego zastosowania odnoszą się do gotowych do spożycia środków spożywczych przygotowanych zgodnie z instrukcjami producentów.

§  7.
Substancje dodatkowe wymienione w tabeli 1 załącznika nr 4 do rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 18 września 2008 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych (Dz. U. Nr 177, poz. 1094) oraz Lizozym E 1105 stosuje się do fermentowanych napojów winiarskich w dawce quantum satis, zgodnie z przepisami w sprawie szczegółowego sposobu wyrobu fermentowanych napojów winiarskich oraz metod analiz tych napojów do celów urzędowej kontroli pod względem jakości handlowej.
§  8.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.
______

1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 216, poz. 1607).

1 § 5 zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 9 sierpnia 2010 r. (Dz.U.10.153.1032) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 7 września 2010 r.

Zmiany w prawie

Stosunek prezydenta Dudy do wolnej Wigilii "uległ zawieszeniu"

Prezydent Andrzej Duda powiedział w czwartek, że ubolewa, że w sprawie ustawy o Wigilii wolnej od pracy nie przeprowadzono wcześniej konsultacji z prawdziwego zdarzenia. Jak dodał, jego stosunek do ustawy "uległ niejakiemu zawieszeniu". Wyraził ubolewanie nad tym, że pomimo wprowadzenia wolnej Wigilii, trzy niedziele poprzedzające święto mają być dniami pracującymi. Ustawa czeka na podpis prezydenta.

kk/pap 12.12.2024
ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2009.17.96

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Wprowadzenie do obrotu i stosowanie w żywności na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej określonych substancji dodatkowych.
Data aktu: 14/01/2009
Data ogłoszenia: 02/02/2009
Data wejścia w życie: 02/02/2009