Zm.: rozporządzenie w sprawie wzoru formularza wykazu producentów podlegających kontroli upoważnionej jednostki certyfikującej.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 11 grudnia 2007 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie wzoru formularza wykazu producentów podlegających kontroli upoważnionej jednostki certyfikującej

Na podstawie art. 9 ust. 3 ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o rolnictwie ekologicznym (Dz. U. Nr 93, poz. 898 oraz z 2007 r. Nr 80, poz. 541 i Nr 147, poz. 1033) zarządza się, co następuje:
§  1.
W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 17 lutego 2005 r. w sprawie wzoru formularza wykazu producentów podlegających kontroli upoważnionej jednostki certyfikującej (Dz. U. Nr 34, poz. 312) załącznik otrzymuje brzmienie określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
§  2.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 lutego 2008 r.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 216, poz. 1599).

ZAŁĄCZNIK 

Wykaz producentów podlegających kontroli upoważnionej jednostki certyfikującej, stan na dzień 31 grudnia ....... roku.

Nazwa upoważnionej jednostki certyfikującej Numer identyfikacyjny upoważnionej jednostki certyfikującej Adres upoważnionej jednostki certyfikującej Imię i nazwisko osoby wypełniającej wykaz

CZĘŚĆ  I.

DANE DOTYCZĄCE PRODUCENTÓW PODLEGAJĄCYCH KONTROLI UPOWAŻNIONEJ JEDNOSTKI CERTYFIKUJĄCEJ

Dane adresowe producenta
Lp. Kategoria producenta1) Nazwisko/Nazwa Imię pierwsze2) Imię drugie2) Nr Identyfikacyjny producenta, jeżeli został nadany przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Nr Identyfikacyjny producenta nadany przez upoważnioną jednostkę certyfikującą Województwo Powiat Gmina Miejscowość Kod pocztowy Poczta Ulica Nr domu Nr lokalu Rodzaj działalności4) Informacja dodatkowa5)

(S/O)

Równoległe prowadzenie produkcji konwencjonalnej (Tak/Nie)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
1
1) Należy wpisać jedną lub więcej z poniższych kategorii (np.: AB, BCD...), jeżeli podmiot prowadzi więcej niż jedną kategorię działalności:

A) Producent rolny (podmiot prowadzący gospodarstwo ekologiczne, w tym przetwarzający, pakujący i wstępnie etykietujący produkty wytworzone we własnym gospodarstwie)

B) Przetwórca (podmiot przygotowujący i przetwarzający produkty ekologiczne oraz pasze lub dokonujący uboju zwierząt i rozbioru mięsa zwierząt, przy czym pakowanie i etykietowanie produktów ekologicznych jest zaliczane do przetwórstwa)

C) Importer (podmiot prowadzący przywóz produktów ekologicznych z państw trzecich w celu wprowadzenia ich do obrotu)

D) Podmiot prowadzący zbiór roślin dziko rosnących i ich części, owoców lub grzybów

E) Podmiot zajmujący się obrotem produktami ekologicznymi i dystrybucją tych produktów

F) Dostawca kwalifikowanego materiału siewnego i wegetatywnego materiału rozmnożeniowego

G) Pszczelarz.

2) Należy wypełnić w przypadku osób fizycznych.

3) Dane adresowe zgodne z danymi zawartymi w zgłoszeniu, o którym mowa w art. 6 ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o rolnictwie ekologicznym (Dz. U. Nr 93, poz. 898, z późn. zm.).

4) W przypadku działalności B i C należy wybrać kod działalności z tabeli wyboru działalności przetwórcy lub importera produktów ekologicznych.

5) W przypadku działalności B i C należy sprecyzować, czy działalność jest prowadzona w siedzibie (S), czy oddziale (O) przedsiębiorcy.

CZĘŚĆ  II.

INFORMACJA DOTYCZĄCA PROWADZONEJ PRZEZ PRODUCENTA PRODUKCJI LUB WYKONYWANEJ DZIAŁALNOŚCI (STAN W DNIU KONTROLI)

Tabela A.
Informacja dotycząca produkcji roślinnej
Lp. Rodzaj uprawy Powierzchnia uprawy (w ha) Produkcja
w okresie przestawiania z certyfikatem ekologiczna (z certyfikatem) w tonach lub sztukach
1 Zboże uprawiane na ziarno (włączając materiał siewny)
1.1 Pszenica zwyczajna tona
1.2 Pszenica orkisz tona
1.3 Pszenżyto tona
1.4 Żyto tona
1.5 Jęczmień tona
1.6 Owies tona
1.7 Kukurydza na ziarno tona
1.8 Inne zboża na ziarno tona
2 Rośliny strączkowe na suche nasiona tona
3 Ziemniak (włączając sadzeniaki) tona
4 Burak cukrowy (wyłączając materiał siewny) tona
5 Okopowe korzeniowe (wyłączając buraka cukrowego i materiał siewny) tona
6 Rośliny przemysłowe
6.1 Chmiel tona
6.2 Rzepak i rzepik tona
6.3 Słonecznik tona
6.4 Soja tona
6.5 Len oleisty tona
6.6 Rośliny lecznicze i przyprawowe tona
6.7 Pozostałe rośliny przemysłowe tona
7 Świeże warzywa
7.1 Kapustne (wyłączając korzeniowe)
7.1.1 Kalafior tona
7.1.2 Kapusta tona
7.1.3 Burak ćwikłowy tona
7.1.4 Pozostałe tona
7.2 Warzywa liściowe i łodygowe (wyłączając kapustne)
7.2.1 Seler tona
7.2.2 Por tona
7.2.3 Sałata tona
7.2.4 Endywia tona
7.2.5 Szpinak tona
7.2.6 Szparagi tona
7.2.7 Pozostałe liściowe i łodygowe tona
7.3 Warzywa psiankowate i dyniowate
7.3.1 Pomidor tona
7.3.2 Dynia tona
7.3.3 Papryka tona
7.3.4 Ogórek tona
7.3.5 Melon tona
7.3.6 Pozostałe warzywa psiankowate i dyniowate tona
7.4 Warzywa korzeniowe i cebulowe
7.4.1 Marchew tona
7.4.2 Czosnek tona
7.4.3 Cebula tona
7.4.4 Pozostałe warzywa korzeniowe i cebulowe tona
7.5. Strączkowe
7.5.1 Groch tona
7.5.2 Fasola tona
7.5.3 Pozostałe strączkowe tona
7.6 Pozostałe warzywa tona
8 Truskawki tona
9 Poziomki tona
10 Kwiaty i rośliny ozdobne (wyłączając uprawy szkółkarskie) szt.
11 Rośliny na paszę
11.1 Jednoroczne rośliny na paszę
11.1.1 Kukurydza na kiszonkę tona
11.1.2 Burak pastewny tona
11.1.3 Pozostałe rośliny jednoroczne na paszę tona
11.2 Wieloletnie rośliny dwuliścienne na paszę tona
11.3 Trawy na gruntach ornych tona
11.4 Pozostałe tona
12 Plantacje nasienne tona
13 Plantacje do produkcji wegetatywnego materiału rozmnożeniowego szt.
14 Inne uprawy rolnicze tona
15 Ugory jako część płodozmianu
16 Pastwiska i łąki
16.1 pastwiska i łąki (wyłączając niezagospodarowane tereny wypasu) tona
16.2 niezagospodarowane tereny wypasu tona
17 Uprawy sadownicze i jagodowe
17.1 Drzewa owocowe (wyłączając winnice)
17.1.1 Owoce
17.1.1.1 Owoce ziarnkowe
17.1.1.1.1 Jabłoń tona
17.1.1.1.2 Grusza tona
17.1.1.2 Owoce pestkowe
17.1.1.2.1 Brzoskwinia tona
17.1.1.2.2 Morela tona
17.1.1.2.3 Wiśnia tona
17.1.1.2.4 Śliwa tona
17.1.1.2.5 Pozostałe tona
17.1.2 Orzechy
17.1.2.1 Orzech włoski tona
17.1.2.2 Leszczyna tona
17.1.3 Pozostałe (wyłączając winnice) tona
17.2 Krzewy owocowe
17.3 Malina tona
17.4 Porzeczka tona
17.5 Agrest tona
17.6 Borówka amerykańska tona
17.7 Aronia tona
17.8 Pozostałe krzewy owocowe tona
18 Winnice tona
19 Inne uprawy wieloletnie tona
20 Zbiór ze stanu naturalnego
20.1 Jagodowe tona
20.2 Surowce zielarskie tona
20.3 Grzyby tona

Tabela B. Ekologiczny inwentarz żywy

Lp. Ekologiczny inwentarz żywy Liczba (w szt. fizycznych)
1 Bydło
1.1 Bydło do roku życia
1.1.1 Cielęta rzeźne
1.1.2 Cielęta pozostałe
1.2 Bydło od 1 do 2 lat życia
1.2.1 Bydło rzeźne od 1 do 2 lat życia
1.2.2 Pozostałe bydło od 1 do 2 lat życia
1.3 Bydło powyżej 2 lat życia
1.3.1 Krowy użytkowane mlecznie
1.3.2 Krowy mamki
1.3.3 Bydło rzeźne powyżej 2 lat życia
1.3.4 Pozostałe bydło powyżej 2 lat życia
2 Świnie
2.1 Tuczniki
2.2 Maciory
2.3 Pozostałe
3 Owce
3.1 Owce maciorki
3.2 Pozostałe
4 Kozy
4.1 Kozy matki
4.2 Pozostałe
5 Drób
5.1 Broilery
5.2 Kury użytkowanie nieśne
5.3 Strusie
5.4 Pozostałe
6 Koniowate (łącznie)
7 Króliki
7.1 Króliki (samice do rozpłodu)
7.2 Króliki pozostałe
8 Pszczoły (liczba rodzin)
9 Pozostały inwentarz żywy

Tabela C. Ekologiczne produkty pochodzenia zwierzęcego

Lp. Produkt Produkcja
10 Mięso*
10.1 Bydło (tona)
10.2 Świnie (tona)
10.3 Owce (tona)
10.4 Kozy (tona)
10.5 Drób (tona)
10.6 Koniowate (tona)
10.7 Króliki (tona)
10.8 Pozostałe (tona)
11 Produkty mleczne
11.1 Mleko surowe
11.11 Krowie (hektolitr)
11.12 Owcze (hektolitr)
11.13 Kozie (hektolitr)
11.2 Śmietanka (hektolitr)
11.3 Pozostałe produkty mleczne mierzone w hektolitrach (hektolitr)
11.4 Masło (tona)
11.5 Sery (tona)
11.6 Pozostałe produkty mleczne mierzone w tonach (tona)
12 Jaja (tona)
12.1 do konsumpcji (tona)
13 Miód (tona)
14 Pozostałe produkty mierzone w tonach (tona)
15 Pozostałe produkty mierzone w hektolitrach (hektolitr)

* Dane od przetwórców i importerów

hektolitr = 100 litrów

Tabela wyboru działalności przetwórcy lub importera produktów ekologicznych

Lp. Rodzaj działalności
1 Przetwarzanie i konserwowanie mięsa oraz produkcja wyrobów z mięsa
1.1 Przetwarzanie i konserwowanie mięsa, z wyłączeniem mięsa z drobiu
1.2 Przetwarzanie i konserwowanie mięsa z drobiu
1.3 Produkcja wyrobów z mięsa, włączając wyroby z mięsa drobiowego
2 Przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw
2.1 Przetwarzanie i konserwowanie ziemniaków
2.2 Produkcja soków z owoców i warzyw
2.3 Pozostałe przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw
3 Produkcja olejów i tłuszczów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
3.1 Produkcja olejów i pozostałych tłuszczów płynnych
3.2 Produkcja margaryny i podobnych tłuszczów jadalnych
4 Wytwarzanie wyrobów mleczarskich
4.1 Przetwórstwo mleka i wyrób serów
4.2 Produkcja lodów
5 Wytwarzanie produktów przemiału zbóż, skrobi i wyrobów skrobiowych
5.1 Wytwarzanie produktów przemiału zbóż
5.2 Wytwarzanie skrobi i wyrobów skrobiowych
6 Produkcja wyrobów piekarskich i mącznych
6.1 Produkcja pieczywa; produkcja świeżych wyrobów ciastkarskich i ciastek
6.2 Produkcja sucharów i herbatników; produkcja konserwowanych wyrobów ciastkarskich i ciastek
6.3 Produkcja makaronów, klusek, kuskusu i podobnych wyrobów mącznych
7 Produkcja pozostałych artykułów spożywczych
7.1 Produkcja cukru
7.2 Produkcja kakao, czekolady i wyrobów cukierniczych
7.3 Przetwórstwo herbaty i kawy
7.4 Produkcja przypraw
7.5 Wytwarzanie gotowych posiłków i dań
7.6 Produkcja artykułów spożywczych homogenizowanych i żywności dietetycznej
7.7 Produkcja pozostałych artykułów spożywczych, gdzie indziej niesklasyfikowana
8 Produkcja gotowych pasz i karmy dla zwierząt
8.1 Produkcja gotowej paszy dla zwierząt gospodarskich
8.2 Produkcja gotowej karmy dla zwierząt domowych
9 Produkcja napojów
9.1 Destylowanie, rektyfikowanie i mieszanie alkoholi
9.2 Produkcja win gronowych
9.3 Produkcja cydru i pozostałych win owocowych
9.4 Produkcja pozostałych niedestylowanych napojów fermentowanych
9.5 Produkcja piwa
9.6 Produkcja słodu

Zmiany w prawie

Kary za wykroczenia i przestępstwa skarbowe rosną od lipca po raz drugi w tym roku

41 mln 281 tys. 920 złotych może od lipca wynieść maksymalna kara za przestępstwo skarbowe. Najniższa grzywna za wykroczenie wynosi natomiast 430 złotych. Wzrost kar ma związek z podwyższeniem wysokości minimalnego wynagrodzenia. Od lipca 2024 roku wynosi ono 4300 złotych.

Krzysztof Koślicki 01.07.2024
Przepisy o głosowaniu korespondencyjnym bez poprawek Senatu

W środę Senat nie zgłosił poprawek do noweli kodeksu wyborczego, która umożliwia głosowanie korespondencyjne wszystkim obywatelom zarówno w kraju, jak i za granicą. 54 senatorów było za, a 30 przeciw. Ustawa trafi teraz do prezydenta. Poprzedniego dnia takie rozwiązanie rekomendowały jednomyślnie senackie komisje Praw Człowieka i Praworządności, Samorządu Terytorialnego i Administracji Państwowej oraz Komisja Ustawodawcza.

Grażyna J. Leśniak 26.06.2024
Rząd zmienia przepisy o układach zbiorowych pracy

Katalog spraw regulowanych w układzie zbiorowym pracy będzie otwarty i będzie mógł obejmować sprawy dotyczące w szczególności wymiaru i norm czasu pracy, systemów i rozkładów czasu pracy, pracy w godzinach nadliczbowych, wymiaru urlopu wypoczynkowego, warunków wynagradzania czy organizacji pracy. Do uzgodnień międzyresortowych trafił dziś projekt zupełnie nowej ustawy o układach zbiorowych pracy i porozumieniach zbiorowych. Jego autorzy zakładają, że nowe przepisy zaczną obowiązywać od 1 stycznia 2025 roku.

Grażyna J. Leśniak 25.06.2024
Nowe zasady przeprowadzania kontroli w pomocy społecznej

Dziś (piątek, 21 czerwca) weszły w życie nowe przepisy dotyczące przeprowadzania kontroli w pomocy społecznej. Dotyczą m.in. rozszerzenia nadzoru nad realizacją zaleceń pokontrolnych i objęcia procedurą kontrolną mieszkań treningowych i wspomaganych.

Robert Horbaczewski 21.06.2024
Nowelizacja kodeksu pracy o substancjach reprotoksycznych wejdzie w życie pod koniec czerwca

W dniu 14 czerwca opublikowana została nowelizacja kodeksu pracy dotycząca ochrony pracowników przed substancjami reprotoksycznymi, które są szkodliwe m.in. dla płodności i funkcji seksualnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów.

Grażyna J. Leśniak 17.06.2024
Bez polskiego prawa jazdy obcokrajowiec nie zostanie taksówkarzem

​Od 17 czerwca wszyscy kierowcy, którzy pracują w Polsce w charakterze taksówkarzy lub świadczą usługi odpłatnego przewozu osób, będą musieli posiadać polskie prawo jazdy. Zapewne nie wszystkim kierowcom z zagranicy uda się to prawo jazdy zdobyć, więc liczba obcokrajowców świadczących usługi przewozu osób może spaść.

Regina Skibińska 15.06.2024