Sposób ustalania i wysokość opłat za czynności wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną, sposób i miejsca pobierania tych opłat oraz sposób przekazywania informacji w tym zakresie Komisji Europejskiej.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 15 grudnia 2006 r.
w sprawie sposobu ustalania i wysokości opłat za czynności wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną, sposobu i miejsc pobierania tych opłat oraz sposobu przekazywania informacji w tym zakresie Komisji Europejskiej

Na podstawie art. 33 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 2010 r. Nr 112, poz. 744 oraz z 2011 r. Nr 54, poz. 278) zarządza się, co następuje:
§  1.
1.
Wysokość opłat za wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną:
1)
czynności - jest określona w załączniku nr 1 do rozporządzenia;
2)
badania laboratoryjne - jest określona w załączniku nr 2 do rozporządzenia.
2.
W przypadku przeprowadzania badań laboratoryjnych niewymienionych w załączniku nr 2 do rozporządzenia, opłaty pobiera się w wysokości opłat za badania zbliżone pod względem zużycia odczynników i pracochłonności.
§  2.
Wysokość opłat za czynności wymienione w poz. 1-4, 22 i 23 załącznika nr 1 do rozporządzenia powiększa się, doliczając koszty:
1)
użytych produktów leczniczych weterynaryjnych lub wyrobów stosowanych w medycynie weterynaryjnej;
2)
dojazdu do miejsca wykonania czynności, według stawek za 1 kilometr przebiegu pojazdu ustalonych zgodnie z przepisami w sprawie warunków ustalania oraz sposobu dokonywania zwrotu kosztów używania do celów służbowych samochodów osobowych, motocykli i motorowerów niebędących własnością pracodawcy, zwanych dalej "kosztami dojazdu";
3)
wykonanych badań laboratoryjnych w wysokości określonej w załączniku nr 2 do rozporządzenia.
§  3.
Wysokość opłat za czynności wymienione:
1)
w poz. 5 i 6 załącznika nr 1 do rozporządzenia powiększa się, doliczając koszty badań laboratoryjnych w wysokości określonej w załączniku nr 2 do rozporządzenia;
2)
w poz. 8, 10 i 31 załącznika nr 1 do rozporządzenia powiększa się, doliczając koszty dojazdu, z tym że w przypadku nadzoru nad ubojem, o którym mowa w poz. 8 załącznika nr 1 do rozporządzenia - wyłącznie w przypadku dojazdu do rzeźni o małej zdolności produkcyjnej.
§  4.
Wysokość opłaty za czynności wymienione w poz. 27 załącznika nr 1 do rozporządzenia powiększa się, doliczając koszty przemieszczenia na statek.
§  5.
Opłaty wymienione w poz. 10 załącznika nr 1 do rozporządzenia obejmują powiększenie, o którym mowa w art. 31 ust. 1 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o Inspekcji Weterynaryjnej.
§  6.
1.
Opłaty za:
1)
czynności wymienione w poz. 1-3 załącznika nr 1 do rozporządzenia pobiera się od posiadacza zwierzęcia;
2)
nadzór nad ubojem zwierząt rzeźnych, o którym mowa w poz. 7-9 załącznika nr 1 do rozporządzenia, oraz za czynność wymienioną w poz. 34 tego załącznika pobiera się od przedsiębiorcy prowadzącego rzeźnię;
3)
badanie, o którym mowa w poz. 10 załącznika nr 1 do rozporządzenia, mięsa zwierząt rzeźnych na terenie gospodarstwa, mięsa zwierząt łownych na terenie ferm lub mięsa zwierząt łownych, po ich odstrzeleniu, przeznaczonego na użytek własny, pobiera się od posiadacza zwierzęcia;
4)
oględziny tusz zwierząt łownych w skórze wraz z ewentualnym badaniem narogów i badaniem na włośnie oraz z wystawieniem wymaganych dokumentów weterynaryjnych lub badanie mięsa zwierząt łownych, o których mowa w poz. 11 i 12 załącznika nr 1 do rozporządzenia, pobiera się od przedsiębiorcy prowadzącego punkt skupu zwierząt łownych lub zakład przetwórstwa dziczyzny;
5)
nadzór, o którym mowa w poz. 13 załącznika nr 1 do rozporządzenia, nad rozbiorem lub przetwórstwem mięsa pobiera się od przedsiębiorcy prowadzącego rzeźnię, zakład rozbioru mięsa lub zakład przetwórstwa;
6)
nadzór, o którym mowa w poz. 14 załącznika nr 1 do rozporządzenia, nad zorganizowanymi poza gospodarstwami punktami odbioru mleka lub przetwórstwem mleka pobiera się od przedsiębiorcy zajmującego się skupem mleka lub przetwórstwem mleka;
7)
nadzór, o którym mowa w poz. 15 załącznika nr 1 do rozporządzenia, nad przetwórstwem jaj konsumpcyjnych pobiera się od przedsiębiorcy prowadzącego zakład przetwórstwa jaj konsumpcyjnych;
8)
nadzór, o którym mowa w poz. 16 załącznika nr 1 do rozporządzenia, nad pozyskiwaniem, obróbką lub przechowywaniem materiału biologicznego lub nadzór, o którym mowa w poz. 17 załącznika nr 1 do rozporządzenia, nad pozyskiwaniem jaj wylęgowych drobiu lub produktów akwakultury (jaj i gamet) pobiera się od przedsiębiorcy prowadzącego tę działalność;
9)
nadzór, o którym mowa w poz. 18-21 załącznika nr 1 do rozporządzenia, pobiera się od przedsiębiorcy prowadzącego działalność objętą tym nadzorem;
10)
nadzór, o którym mowa w poz. 22 załącznika nr 1 do rozporządzenia, nad miejscami gromadzenia, skupu lub sprzedaży zwierząt, targowiskami, a także wystawami, pokazami lub konkursami zwierząt, wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia lub orzeczeń, pobiera się od podmiotu prowadzącego działalność polegającą na prowadzeniu tych miejsc lub organizowaniu targowisk, wystaw, pokazów lub konkursów zwierząt;
11)
nadzór, o którym mowa w poz. 23 załącznika nr 1 do rozporządzenia, nad kwarantanną zwierząt pobiera się od osoby odpowiedzialnej za przesyłkę zwierząt przywiezionych lub od posiadacza tych zwierząt;
12)
nadzór, o którym mowa w poz. 24 załącznika nr 1 do rozporządzenia, nad wyładowywaniem ze statku rybackiego produktów rybołówstwa lub nad pierwszą sprzedażą tych produktów pobiera się odpowiednio od armatora statku albo od pierwszego nabywcy tych produktów;
13)
nadzór, o którym mowa w poz. 25 załącznika nr 1 do rozporządzenia, nad wyładowywaniem produktów rybołówstwa ze statku rybackiego pływającego pod banderą państwa trzeciego i za kontrolę tego statku pobiera się od armatora statku lub jego przedstawiciela;
14)
nadzór, o którym mowa w poz. 26 załącznika nr 1 do rozporządzenia, nad obróbką, przetwórstwem produktów rybołówstwa, skorupiaków, mięczaków, produktów akwakultury lub wyładowywaniem ze statku przetwórni produktów rybołówstwa pobiera się od przedsiębiorcy prowadzącego zakład obróbki, zakład przetwórstwa lub chłodnię;
15)
nadzór, o którym mowa w poz. 28 załącznika nr 1 do rozporządzenia, nad działalnością związaną ze sprzedażą bezpośrednią produktów pochodzenia zwierzęcego pobiera się od podmiotu prowadzącego tę działalność;
16)
nadzór, o którym mowa w poz. 29 załącznika nr 1 do rozporządzenia, nad przechowywaniem produktów pochodzenia zwierzęcego w obiektach stanowiących odrębny zakład, w tym w chłodniach składowych, wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia, pobiera się od przedsiębiorcy prowadzącego ten zakład;
17)
monitorowanie, o którym mowa w poz. 30 załącznika nr 1 do rozporządzenia, pobiera się od przedsiębiorcy prowadzącego rzeźnię, zakład obróbki lub przetwórstwa produktów akwakultury, zakład przetwórstwa mleka, zakład przetwórstwa jaj lub zakład przetwórstwa miodu;
18)
wydanie pozwolenia weterynaryjnego na przywóz przesyłek zwierząt, o którym mowa w poz. 32 załącznika nr 1 do rozporządzenia, pobiera się od osoby składającej wniosek o wydanie takiego pozwolenia;
19)
wydanie dokumentu, o którym mowa w poz. 33 załącznika nr 1 do rozporządzenia, pobiera się od podmiotu lub osoby dokonującej wywozu bydła.
2.
Jeżeli przedsiębiorca prowadzi więcej niż jeden rodzaj działalności w tym samym zakładzie, opłatę pobiera się w wysokości będącej sumą opłat za poszczególne czynności wykonane przez Inspekcję Weterynaryjną, z tym że, w przypadku gdy w zakładzie odbywa się:
1)
rozbiór i przetwórstwo mięsa, opłatę za nadzór nad rozbiorem i przetwórstwem mięsa pobiera się za każdą tonę mięsa przeznaczonego do rozbioru, w wysokości określonej w poz. 13 załącznika nr 1 do rozporządzenia;
2)
obróbka produktów rybołówstwa, skorupiaków lub mięczaków lub produktów akwakultury i ich przetwarzanie, opłatę za nadzór nad obróbką i przetwórstwem tych produktów pobiera się za każdą tonę produktów przeznaczonych do obróbki, w wysokości określonej w poz. 26 załącznika nr 1 do rozporządzenia.
§  7.
1.
Opłatę za przeprowadzenie weterynaryjnej kontroli granicznej, o której mowa w poz. 5 i 6 załącznika nr 1 do rozporządzenia, pobiera się w posterunku weterynaryjnej kontroli granicznej od osoby odpowiedzialnej za przesyłkę.
2.
Opłatę za przeprowadzenie weterynaryjnej kontroli granicznej zwierząt, produktów, pasz, słomy lub siana przewożonych przez terytorium Unii Europejskiej lub wprowadzanych do zatwierdzonych składów celnych, składów wolnocłowych albo magazynów znajdujących się w wolnych obszarach celnych pobiera się od osoby odpowiedzialnej za przesyłkę w wysokości 205 zł za przesyłkę..
§  8.
Opłatę, o której mowa w poz. 27 załącznika nr 1 do rozporządzenia, za przeprowadzenie kontroli statku przetwórni lub statku rybackiego za granicą pobiera się od armatora statku.
§  9.
1.
Opłaty za nadzór lub badania, o których mowa w poz. 7-9, 11-21, 24-26 załącznika nr 1 do rozporządzenia, obejmują także opłatę za nadzór nad przechowywaniem produktów i wystawienie wymaganych świadectw zdrowia.
2.
Za badania laboratoryjne:
1)
próbek pobranych podczas postępowania związanego z wykryciem substancji niedozwolonych lub przekroczeniem dopuszczalnego poziomu pozostałości chemicznych, biologicznych, produktów leczniczych i skażeń promieniotwórczych,
2)
próbek pobranych podczas sprawowania nadzoru, jeżeli wyniki badań tych próbek wykażą naruszenie przepisów,
3)
niezbędne do wydania świadectwa zdrowia, a wynikające ze szczególnych wymagań państwa, do którego jest przeznaczony produkt

- pobiera się opłaty w wysokości określonej w załączniku nr 2 do rozporządzenia.

§  10.
Opłaty za czynności wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną są:
1)
pobierane w miejscu i czasie wykonania czynności, jeżeli są wnoszone gotówką, albo
2)
wnoszone na rachunek bankowy wskazany przez powiatowego lekarza weterynarii, a w przypadku opłat:
a)
za przeprowadzenie weterynaryjnej kontroli granicznej - przez granicznego lekarza weterynarii,
b)
za usługowe badania laboratoryjne - przez wojewódzkiego lekarza weterynarii

- jeżeli są wpłacane przelewem.

§  11.
W przypadku wykonywania badania alergicznego ssaka, o którym mowa w poz. 4 pkt 1 lit. a załącznika nr 1 do rozporządzenia, wraz z pobieraniem próbek krwi lub mleka do badań laboratoryjnych, o którym mowa w poz. 4 pkt 3 lit. a tiret pierwsze załącznika nr 1 do rozporządzenia, pobiera się opłatę w wysokości 21,50 zł.
§  12.
(uchylony).
§  13.
1.
Główny Lekarz Weterynarii przekazuje corocznie Komisji Europejskiej informacje o sposobie ustalania i wysokości opłat za czynności wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną oraz sposobie i miejscu pobierania tych opłat.
2.
Informacje, o których mowa w ust. 1, Główny Lekarz Weterynarii przekazuje na podstawie informacji o pobieranych opłatach, przekazanych w formie zbiorczej przez powiatowych lekarzy weterynarii za każdy rok wojewódzkim lekarzom weterynarii, w terminie do 15 marca następnego roku.
3.
Informacje dotyczące pobieranych opłat, przekazywane przez powiatowych lekarzy weterynarii, wojewódzcy lekarze weterynarii oraz graniczni lekarze weterynarii przekazują w formie zbiorczej za każdy rok Głównemu Lekarzowi Weterynarii, w terminie do 31 marca następnego roku.
§  14.
Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 28 kwietnia 2004 r. w sprawie wysokości opłat za czynności wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną, miejsc pobierania opłat oraz zakresu i sposobu przekazywanych informacji Komisji Europejskiej (Dz. U. Nr 100, poz. 1019, Nr 150, poz. 1588 i Nr 178, poz. 1838).
§  15.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 listopada 2011 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 248, poz. 1486).

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1

 OPŁATY ZA CZYNNOŚCI WYKONYWANE PRZEZ INSPEKCJĘ WETERYNARYJNĄ

Poz. Rodzaj czynności Opłata w zł
1 2 3
1 Przeprowadzenie kontroli zwierząt, w miejscu ich pochodzenia, przeznaczonych do wywozu lub handlu, a w przypadku koniowatych również przemieszczania w innym celu, wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia (w przypadku zarejestrowanych koniowatych - informacji o stanie ich zdrowia):
1) od zwierzęcia:
a) konia, bydła dorosłego, jelenia i daniela utrzymywanych

w warunkach fermowych

14,25
z tym że minimalna opłata za kontrolę nie może być

niższa niż

45,50
b) świni, owcy, kozy 2,85
z tym że minimalna opłata za kontrolę nie może być

niższa niż

15,00
c) cielęcia (do 6 miesięcy życia), źrebięcia (do 12

miesięcy życia)

5,80
z tym że minimalna opłata za kontrolę nie może być

niższa niż

15,00
d) jagnięcia i koźlęcia (do 3 miesięcy życia) 2,85
z tym że minimalna opłata za kontrolę nie może być

niższa niż

15,00
e) prosięcia (do 15 kg) 2,38
z tym że minimalna opłata za kontrolę nie może być

niższa niż

15,00
f) psa, kota 8,55
z tym że minimalna opłata za kontrolę nie może być

niższa niż

25,00
g) zwierzęcia futerkowego 0,65
z tym że minimalna opłata za kontrolę nie może być

niższa niż

25,00
h) zwierzęcia egzotycznego 17,10
z tym że minimalna opłata za kontrolę nie może być

niższa niż

25,00
i) strusia 9,50
z tym że minimalna opłata za kontrolę nie może być

niższa niż

25,00
2) od przesyłki:
a) drobiu, królików lub nutrii 45,50
b) piskląt, zwierząt drobnych, owadów użytkowych 45,50
c) małych zwierząt egzotycznych 45,50
d) ryb, skorupiaków lub mięczaków 45,50
e) zajęcy, ptaków łownych 45,50
2 Przeprowadzenie kontroli zwierząt, w miejscu ich pochodzenia, wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia (w przypadku zarejestrowanych koniowatych - informacji o stanie ich zdrowia):
1) koniowatych przemieszczanych na terytorium Rzeczypospolitej

Polskiej:

a) konia hodowlanego lub użytkowego:
- do 3 sztuk zwierząt 30,00
- powyżej 3 sztuk - za każde następne zwierzę 10,00
b) konia przeznaczonego na rzeź - od zwierzęcia 15,00
c) źrebięcia (do 12 miesięcy życia) hodowlanego lub

użytkowego przeznaczonego do dalszego chowu:

- do 10 sztuk zwierząt 25,00
- powyżej 10 sztuk - za każde następne zwierzę 2,50
d) źrebięcia (do 12 miesięcy życia) przeznaczonego na rzeź:
- do 5 sztuk 5,00
- powyżej 5 sztuk - za każde następne zwierzę 1,00
2) drobiu przeznaczonego na rzeź:
a) do 1000 sztuk zwierząt 25,00
b) powyżej 1000 sztuk - od każdego następnego rozpoczętego

1.000 sztuk zwierząt

6,50
3 Przeprowadzenie kontroli zwierząt, w miejscu ich pochodzenia, umieszczanych na rynku krajowym wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia, o których mowa w przepisach o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt:
1) konia, bydła dorosłego:
a) do 5 sztuk zwierząt 17,00
b) powyżej 5 sztuk - za każde następne zwierzę 3,00
2) świni, owcy, kozy, cielęcia, źrebięcia:
a) do 10 sztuk zwierząt 10,00
b) od 11 do 20 sztuk zwierząt - za każde następne zwierzę 1,00
c) od 21 do 50 sztuk zwierząt - za każde następne zwierzę 0,75
d) powyżej 50 sztuk zwierząt - za każde następne zwierzę 0,50
3) jagnięcia, koźlęcia, prosięcia:
a) do 5 sztuk zwierząt 5,00
b) od 6 do 20 sztuk zwierząt 17,00
c) od 21 do 100 sztuk zwierząt 23,00
d) powyżej 100 sztuk - za każde następne zwierzę 0,20
4) królika, zająca, ptaka łownego:
a) do 200 sztuk zwierząt 23,00
b) powyżej 200 sztuk - za każde następne zwierzę 0,10
5) drobiu:
a) do 1.000 sztuk zwierząt 23,00
b) powyżej 1.000 sztuk - od każdego następnego rozpoczętego

1.000 sztuk zwierząt

6,00
4 Jeżeli przy przeprowadzeniu kontroli lub badaniu zwierząt, o których mowa w poz. 1-3, lub wykonywaniu nadzoru nad miejscami gromadzenia, skupu lub sprzedaży zwierząt, lub nad kwarantanną zwierząt, o których mowa w poz. 22 i 23, lub przy wykonywaniu nadzoru nad pozyskiwaniem jaj wylęgowych drobiu, o którym mowa w poz. 17, zachodzi konieczność, wynikająca z przepisów odrębnych, wykonania szczegółowych badań i zabiegów specjalistycznych, to pobiera się dodatkowe opłaty za:
1) badanie alergiczne ssaka (tuberkulinizacja, maleinizacja):
a) za pierwszą sztukę w stadzie 16,13
b) od 2 do 5 sztuk - za każde zwierzę 8,07
c) powyżej 5 sztuk - za każde następne zwierzę 6,46
2) badanie alergiczne ptaka - od zwierzęcia 1,43
3) pobranie prób do badań laboratoryjnych - bez względu na

ilość kierunków badań ssaka:

a) krwi lub mleka:
- za pierwszą sztukę w stadzie 16,13
- od 2 do 5 sztuk - za każde zwierzę 4,84
- powyżej 5 sztuk - za każde następne zwierzę 3,65
b) wymazu - od zwierzęcia 1,47
c) wypłuczyn z worka napletkowego - od zwierzęcia 16,15
4) pobranie prób do badań laboratoryjnych - bez względu na

ilość kierunków badań ptaka - od zwierzęcia:

a) krwi 0,60
b) wymazu 0,70
5) pobranie krwi od ptaka wraz z badaniem metodą płytkową - od

ptaka

1,10
5 Przeprowadzenie weterynaryjnej kontroli granicznej:
1) bydła, koniowatych, świń, owiec, kóz, drobiu, królików,

drobnych ptaków łownych, drobnych zwierząt lądowych łownych

oraz dzików i dzikich przeżuwaczy:

a) za przesyłkę do 6 ton 226,00
b) za każdą tonę przesyłki powyżej 6 do 46 ton dodatkowo 37,00
c) za przesyłkę powyżej 46 ton 1.723,00
2) zwierząt futerkowych, małych i dużych zwierząt

egzotycznych, ptaków łownych innych niż określone w pkt 1,

ryb żywych, zwierząt akwakultury, psów i kotów - za

przesyłkę

226,00
3) pozostałych gatunków zwierząt niewymienionych w pkt 1 i 2 -

za przesyłkę:

a) do 46 ton 226,00
b) powyżej 46 ton 1.723,00
4) niejadalnych produktów pochodzenia zwierzęcego - za

przesyłkę:

a) materiału biologicznego 226,00
b) jaj wylęgowych drobiu 226,00
c) produktów akwakultury (jaj i gamet) 226,00
5) mięsa, produktów mięsnych, produktów rybołówstwa oraz

pozostałych produktów pochodzenia zwierzęcego, produktów

ubocznych pochodzenia zwierzęcego, pasz i pasz leczniczych

zawierających materiały paszowe pochodzące z tkanek

zwierząt:

a) za przesyłkę do 6 ton 226,00
b) za każdą tonę przesyłki powyżej 6 do 46 ton dodatkowo 37,00
c) za przesyłkę powyżej 46 ton 1.723,00
6) produktów rybołówstwa, produktów pochodzenia zwierzęcego

innych niż mięso i produkty mięsne, o których mowa w pkt 5,

produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego oraz pasz i

pasz leczniczych, zawierających materiały paszowe

pochodzące z tkanek zwierząt transportowanych luzem na

statku - za statek z ładunkiem:

a) do 500 ton 2.461,00
b) powyżej 500 do 1000 ton 4.923,00
c) powyżej 1000 do 2000 ton 9.846,00
d) powyżej 2000 ton 14.769,00
6 Przeprowadzenie weterynaryjnej kontroli granicznej słomy i siana oraz pasz i pasz leczniczych niezawierających materiałów paszowych pochodzących z tkanek zwierząt - za przesyłkę:
a) do 60 ton 130,00
b) powyżej 60 do 1200 ton 250,00
c) powyżej 1200 do 5000 ton 600,00
d) powyżej 5000 ton 2.000,00
7 Nadzór nad ubojem zwierząt rzeźnych w rzeźniach, w których ubój i obróbka poubojowa odbywają się przy użyciu automatycznego przesuwu taśmy, w tym badanie przedubojowe i poubojowe, ocena mięsa i nadzór nad przestrzeganiem przepisów o ochronie zwierząt w trakcie uboju - od zwierzęcia:
1) bydła:
a) młodego (do 30. miesiąca życia), z tym że: 8,80
- pomiędzy godzinami 1800 a 600 10,12
- w dni ustawowo wolne od pracy i soboty 10,56
b) dorosłego (powyżej 30. miesiąca życia) - opłata nie obejmuje kosztów dowozu i badania prób w kierunku BSE, z tym że: 12,10
- pomiędzy godzinami 1800 a 600 13,91
- w dni ustawowo wolne od pracy i soboty 14,52
2) jednokopytnych 12,00
3) świń o ciężarze:
a) poniżej 25 kg, z tym że: 2,20
- pomiędzy godzinami 1800 a 600 2,53
- w dni ustawowo wolne od pracy i soboty 2,64
b) od 25 kg, z tym że: 4,48
- pomiędzy godzinami 1800 a 600 5,15
- w dni ustawowo wolne od pracy i soboty 5,37
4) owiec i kóz o ciężarze:
a) poniżej 12 kg 0,70
b) od 12 do 18 kg 1,40
c) powyżej 18 kg 2,00
5) drobiu o ciężarze:
a) poniżej 2 kg, z tym że: 0,0442
- pomiędzy godzinami 1800 a 600 0,0508
- w dni ustawowo wolne od pracy i soboty 0,0530
b) od 2 kg do poniżej 5 kg, z tym że: 0,0500
- pomiędzy godzinami 1800 a 600 0,0575
- w dni ustawowo wolne od pracy i soboty 0,0600
c) od 5 kg, z tym że: 0,0979
- pomiędzy godzinami 1800 a 600 0,1125
- w dni ustawowo wolne od pracy i soboty 0,1174
5a) królików o ciężarze:
a) poniżej 2 kg 0,0402
b) od 2 kg do poniżej 5 kg 0,0455
c) od 5 kg 0,0890
6) jelenia i daniela, utrzymywanych w warunkach fermowych 11,00
7) strusia utrzymywanego w warunkach fermowych 9,00
8) dzikiego ptactwa utrzymywanego w warunkach fermowych, z

wyjątkiem strusia

0,0665
9) nutrii 1,00
8 Nadzór nad ubojem zwierząt rzeźnych w rzeźniach nieposiadających automatycznego przesuwu taśmy, o którym mowa w poz. 7, w tym badanie przedubojowe i poubojowe, ocena mięsa i nadzór nad przestrzeganiem przepisów o ochronie zwierząt w trakcie uboju - od zwierzęcia:
1) bydła:
a) młodego (do 30. miesiąca życia), z tym że: 11,00
- pomiędzy godzinami 1800 a 600 12,65
- w dni ustawowo wolne od pracy i soboty 13,20
b) dorosłego (powyżej 30. miesiąca życia) - opłata nie obejmuje kosztów dowozu i badania prób w kierunku BSE, z tym że: 16,50
- pomiędzy godzinami 1800 a 600 18,97
- w dni ustawowo wolne od pracy i soboty 19,80
2) jednokopytnych 18,75
3) świń o ciężarze:
a) poniżej 25 kg, z tym że: 2,42
- pomiędzy godzinami 1800 a 600 2,78
- w dni ustawowo wolne od pracy i soboty 2,90
b) od 25 kg, z tym że: 6,05
- pomiędzy godzinami 1800 a 600 6,95
- w dni ustawowo wolne od pracy i soboty 7,26
4) owiec i kóz o ciężarze:
a) poniżej 12 kg 0,88
b) od 12 do 18 kg 1,75
c) powyżej 18 kg 2,50
5) drobiu o ciężarze:
a) poniżej 2 kg, z tym że: 0,0552
- pomiędzy godzinami 1800 a 600 0,0634
- w dni ustawowo wolne od pracy i soboty 0,0662
b) od 2 kg do poniżej 5 kg, z tym że: 0,0624
- pomiędzy godzinami 1800 a 600 0,0717
- w dni ustawowo wolne od pracy i soboty 0,0748
c) od 5 kg, z tym że: 0,1223
- pomiędzy godzinami 1800 a 600 0,1406
- w dni ustawowo wolne od pracy i soboty 0,1467
5a) królików o ciężarze:
a) poniżej 2 kg 0,0502
b) od 2 kg do poniżej 5 kg 0,0568
c) od 5 kg 0,1112
6) jelenia i daniela, utrzymywanych w warunkach fermowych 15,00
7) strusia utrzymywanego w warunkach fermowych 10,00
8) dzikiego ptactwa utrzymywanego w warunkach fermowych, z

wyjątkiem strusia

0,0798
9) nutrii 1,20
przy czym, w przypadku gdy organizacja uboju świń uniemożliwia przeprowadzenie pełnego badania przedubojowego i poubojowego, co najmniej 10 sztuk świń w czasie 1 godziny - za każdą godzinę nadzoru, z tym że: 50,05
- pomiędzy godzinami 1800 a 600 57,55
- w dni ustawowo wolne od pracy i soboty 60,06
9 Nadzór nad ubojem zwierząt rzeźnych w rzeźniach, w tym badanie przedubojowe i poubojowe, ocena mięsa i nadzór nad przestrzeganiem przepisów o ochronie zwierząt w trakcie uboju, w przypadku uboju z konieczności - od zwierzęcia:
1) bydła:
a) młodego (do 30. miesiąca życia), z tym że: 14,30
- pomiędzy godzinami 1800 a 600 16,44
- w dni ustawowo wolne od pracy i soboty 17,16
b) dorosłego (powyżej 30. miesiąca życia) - opłata nie obejmuje kosztów dowozu i badania prób w kierunku BSE, z tym że: 20,90
- pomiędzy godzinami 1800 a 600 24,03
- w dni ustawowo wolne od pracy i soboty 25,08
2) jednokopytnych 23,00
świń o ciężarze:
a) poniżej 25 kg, z tym że: 3,30
- pomiędzy godzinami 1800 a 600 3,79
- w dni ustawowo wolne od pracy i soboty 3,96
b) od 25 kg, z tym że: 7,70
- pomiędzy godzinami 1800 a 600 8,85
- w dni ustawowo wolne od pracy i soboty 9,24
4) owiec i kóz o ciężarze:
a) poniżej 12 kg 1,10
b) od 12 do 18 kg 2,30
c) powyżej 18 kg 3,30
5) jelenia i daniela, utrzymywanych w warunkach fermowych 19,00
6) strusia utrzymywanego w warunkach fermowych 14,00
10 Badanie mięsa zwierząt rzeźnych na terenie gospodarstwa, mięsa zwierząt łownych na terenie ferm lub mięsa zwierząt łownych, po ich odstrzeleniu, przeznaczonego na użytek własny - od zwierzęcia:
1) świni 11,00
2) owcy, kozy 5,00
3) jelenia i daniela, utrzymywanych w warunkach fermowych 30,00
4) strusia 20,00
5) dzikiego ptactwa utrzymywanego w warunkach fermowych, z

wyjątkiem strusia

0,16
6) nutrii 2,40
7) dzika 20,00
8) dzikiego zwierzęcia przeżuwającego 5,00
9) dzikiego królika, zająca 0,11
10) dzikiego ptactwa 0,10
11 Oględziny tusz zwierząt łownych w skórze wraz z ewentualnym badaniem narogów i badaniem na włośnie oraz z wystawieniem wymaganych dokumentów weterynaryjnych - od zwierzęcia:
1) dzika o ciężarze:
a) poniżej 25 kg 3,04
b) od 25 kg 4,53
2) dzikiego zwierzęcia przeżuwającego o ciężarze:
a) poniżej 12 kg 0,23
b) od 12 do 18 kg 0,61
c) powyżej 18 kg 0,87
3) dzikiego królika i zająca o ciężarze:
a) poniżej 2 kg 0,01
b) od 2 kg do poniżej 5 kg 0,03
c) od 5 kg 0,05
4) dzikiego ptactwa o ciężarze:
a) poniżej 2 kg 0,01
b) od 2 kg 0,03
12 Badanie mięsa zwierząt łownych - od zwierzęcia:
1) zaopatrzonego w dokument o wyniku oględzin tuszy i badaniu,

o którym mowa w poz. 11:

a) dzika o ciężarze poniżej 25 kg 0,76
b) dzika o ciężarze od 25 kg 1,13
c) dzikiego zwierzęcia przeżuwającego o ciężarze poniżej 12

kg

0,53
d) dzikiego zwierzęcia przeżuwającego o ciężarze od 12 do

18 kg

0,91
e) dzikiego zwierzęcia przeżuwającego o ciężarze powyżej 18

kg

1,31
f) dzikiego królika, zająca o ciężarze poniżej 2 kg 0,03
g) dzikiego królika, zająca o ciężarze od 2 kg do poniżej 5

kg

0,06
h) dzikiego królika, zająca o ciężarze od 5 kg 0,12
i) dzikiego ptactwa o ciężarze poniżej 2 kg 0,03
j) dzikiego ptactwa o ciężarze od 2 kg 0,06
2) niepoddanego oględzinom tuszy i badaniu, o którym mowa w

poz. 11:

a) dzika o ciężarze poniżej 25 kg 3,80
b) dzika o ciężarze od 25 kg 5,66
c) dzikiego zwierzęcia przeżuwającego o ciężarze poniżej 12

kg

0,76
d) dzikiego zwierzęcia przeżuwającego o ciężarze od 12 do

18 kg

1,52
e) dzikiego zwierzęcia przeżuwającego o ciężarze powyżej 18

kg

2,18
f) dzikiego królika, zająca o ciężarze poniżej 2 kg 0,04
g) dzikiego królika, zająca o ciężarze od 2 kg do poniżej 5

kg

0,09
h) dzikiego królika, zająca o ciężarze od 5 kg 0,17
i) dzikiego ptactwa o ciężarze poniżej 2 kg 0,04
j) dzikiego ptactwa o ciężarze od 2 kg 0,09
13 Nadzór nad rozbiorem lub przetwórstwem mięsa - za każdą tonę mięsa wprowadzanego do zakładu rozbioru mięsa lub zakładu przetwórstwa 6,00
14 Nadzór nad zorganizowanymi poza gospodarstwami punktami odbioru mleka lub przetwórstwem mleka - za godzinę nadzoru 67,50
15 Nadzór nad przetwórstwem jaj konsumpcyjnych - za godzinę nadzoru 67,50
16 Nadzór nad pozyskiwaniem, obróbką lub przechowywaniem materiału biologicznego - za godzinę nadzoru 67,50
17 Nadzór nad pozyskiwaniem jaj wylęgowych drobiu lub produktów akwakultury (jaj i gamet) - za godzinę nadzoru 67,50
18 Nadzór nad wytwarzaniem pasz i pasz leczniczych przeznaczonych do obrotu - za godzinę nadzoru 67,50
19 Nadzór nad wytwarzaniem pasz nieprzeznaczonych do obrotu, zawierających dodatki paszowe z grup: antybiotyków, kokcydiostatyków i innych produktów leczniczych i stymulatorów wzrostu, oraz warunkami ich przechowywania - za godzinę nadzoru 67,50
20 Nadzór nad warunkami przechowywania lub sprzedaży pasz i pasz leczniczych - za godzinę nadzoru 67,50
21 Nadzór nad pozyskiwaniem, składowaniem lub przetwarzaniem ubocznych produktów zwierzęcych - za godzinę nadzoru 67,50
22 Nadzór nad miejscami gromadzenia, skupu lub sprzedaży zwierząt, targowiskami, a także wystawami, pokazami lub konkursami zwierząt, wraz z wystawieniem przez urzędowego lekarza weterynarii wymaganych świadectw zdrowia lub orzeczeń, że zwierzęta nadają się do transportu na odległość powyżej 50 km - za godzinę nadzoru 45,50
23 Nadzór nad kwarantanną zwierząt, z wyjątkiem kwarantanny przeprowadzanej w posterunku weterynaryjnej kontroli granicznej - za godzinę nadzoru 45,50
24 Nadzór nad wyładowywaniem ze statku rybackiego produktów rybołówstwa lub nad pierwszą sprzedażą tych produktów:
1) do 50 ton - za każdą tonę 3,86
2) powyżej 50 ton - za każdą następną tonę 1,93
25 Nadzór nad wyładowywaniem produktów rybołówstwa ze statku rybackiego pływającego pod banderą państwa trzeciego:
1) do 50 ton - za każdą tonę 3,86
2) powyżej 50 ton - za każdą następną tonę 1,93
przy czym za kontrolę tego statku dolicza się opłatę w celu pokrycia kosztów Inspekcji Weterynaryjnej związanych z tą kontrolą - za każdą wyładowaną tonę produktów 3,86
26 Nadzór nad obróbką, przetwórstwem produktów rybołówstwa, skorupiaków, mięczaków, produktów akwakultury lub wyładowywaniem ze statku przetwórni produktów rybołówstwa - za każdą tonę produktów wprowadzanych do zakładu lub wyładowywanych ze statku przetwórni 3,86
27 Kontrola statku przetwórni lub statku rybackiego za granicą - za godzinę kontroli 45,50
28 Nadzór nad działalnością związaną ze sprzedażą bezpośrednią produktów pochodzenia zwierzęcego - za godzinę nadzoru 56,50
29 Nadzór nad przechowywaniem produktów pochodzenia zwierzęcego w obiektach stanowiących odrębny zakład, w tym w chłodniach składowych, wraz z wystawieniem wymaganych świadectw zdrowia - za godzinę nadzoru 56,50
30 Monitorowanie występowania substancji niedozwolonych, pozostałości chemicznych, biologicznych, produktów leczniczych oraz skażeń promieniotwórczych u zwierząt, w produktach pochodzenia zwierzęcego, wodzie przeznaczonej do pojenia zwierząt oraz w paszach:
1) za każdą tonę mięsa pozyskanego w rzeźni 2,50
2) za każdą tonę produktów akwakultury wywożonych z zakładu

obróbki lub przetwórstwa

0,20
3) za każde 1000 litrów mleka surowego wprowadzanego do

zakładu przetwórstwa

0,039
4) za każdą tonę produktów jajecznych wywożonych z zakładu

przetwórstwa

0,10
5) za każdą tonę miodu wywożonego z zakładu przetwórstwa 0,44
31 Badanie mięsa w przypadku odwołania się posiadacza od decyzji w sprawie oceny tego mięsa, jeżeli wynik powtórnego badania potwierdzi pierwotną ocenę bez względu na gatunek i wagę zwierzęcia - od zwierzęcia 30,00
32 Wydawanie pozwoleń weterynaryjnych na przywóz przesyłek zwierząt 100,00
33 Wydanie przez granicznego lekarza weterynarii dokumentu poświadczającego, że przesyłka żywego bydła przeznaczona do kraju trzeciego opuściła terytorium Unii Europejskiej 50,00
34 Pobranie próbek do badania w kierunku przenośnych gąbczastych encefalopatii przeżuwaczy (TSE) testem diagnostycznym

- za próbkę

2,00

ZAŁĄCZNIK Nr  2

 OPŁATY ZA BADANIA LABORATORYJNE WYKONYWANE PRZEZ INSPEKCJĘ WETERYNARYJNĄ

Poz. Rodzaj badań Opłata w zł
1 2 3
1 Pobranie materiału do przygotowania próbki zbiorczej (bez sekcji) z padłego drobiu mającego:
1) nie więcej niż 2 tygodnie życia 10,00
2) powyżej 2 tygodni życia 25,00
2 Otwarcie czaszki z pobraniem materiału do badania - od zwierzęcia:
1) zwierząt małych 15,00
2) zwierząt średnich i dużych 30,00
3 Ocena anatomopatologiczna narządów lub wycinków 15,00
4 Badanie:
1) histopatologiczne 40,00
2) histochemiczne 70,00
5 Badania mikrobiologiczne materiału patologicznego:
1) badanie bakterioskopowe 6,00
2) badanie bakteriologiczne materiału pochodzącego od:
a) ssaka 15,00
b) ptaka 12,00
c) oznaczanie lekooporności szczepu bakteryjnego 9,00
3) badanie w kierunku Campylobacter foetus 40,00
4) badanie w kierunku zakażeń pałeczkami z rodzaju Salmonella

u ssaków

30,00
6 Badanie pszczół:
1) badanie 1 próbki czerwia 5,00
2) badanie 1 próbki owadów dorosłych 6,00
7 Badanie próbek zbiorczych w kierunku wykrycia pałeczek z rodzaju Salmonella:
1) jaj wylęgowych, zamarłych zarodków, mekonium, wymazów z

kloaki, wymazów z powierzchni obiektów, kału, inne

40,00
2) przygotowanie próbek zbiorczych z jaj, zamarłych zarodków 15,00
8 Badanie nasienia:
1) morfologiczne 15,00
2) koncentracji plemników 11,00
9 Badanie w kierunku gruźlicy, choroby Johnego:
1) badanie bakterioskopowe 18,00
2) badanie hodowlane 50,00
3) identyfikacja prątka 25,00
4) próba biologiczna (bez kosztów użytych zwierząt) 50,00
10 Badania parazytologiczne:
1) wykrywanie rzęsistka bydlęcego (w wypłuczynach i nasieniu) 25,00
2) identyfikacja rzęsistka 20,00
3) wykrywanie Echinococcus 12,00
4) określenie rodzaju i liczby pasożytów w rybach spożywczych 26,00
11 Badania serologiczne i wirusologiczne:
1) badanie metodą ELISA w kierunku EBB:
a) próbka pulowana 25,00
b) próbka pojedyncza 11,00
2) badanie metodą ELISA chorób drobiu (jedna próbka - 1

kierunek)

14,00
3) inne badania metodą ELISA (jedna próbka - 1 kierunek) 25,00
4) badanie w kierunku toksoplazmozy lub kryptosporidiozy 18,00
5) odczyn seroneutralizacji 25,00
6) test aglutynacji mikroskopowej LEPTOSPIRA:
a) z 6 serotypami 12,00
b) z 16 serotypami 25,00
7) immunodyfuzja w żelu agarowym (ID) 11,00
8) próba immunofluorescencyjna (różne) 35,00
9) badanie koni w kierunku NZK metodą Cooginsa 11,00
10) badanie metodą OWD 12,00
11) badanie metodą OWD w kierunku zarazy stadniczej koni:
a) metodą makro 65,00
b) metodą mikro 30,00
12) odczyn kwaśnej aglutynacji płytowej (OKAP), aglutynacja

płytowa

3,00
13) test hemaglutynacji czynnej lub biernej 7,00
14) test aglutynacji probówkowej (OA) i antyglobulinowy według

Coombsa, próba merkaptoetanolowa

10,00
15) badanie nasienia z izolacją wirusa 65,00
16) badanie owiec w kierunku brucelozy:
a) metodą OKAP 3,50
b) metodą OWD 12,00
17) badanie w kierunku wścieklizny:
a) metodą immunofluorescencji 80,00
b) próba biologiczna (bez kosztów zwierząt

doświadczalnych)

30,00
c) metodą hodowli komórkowej 50,00
18) badanie w kierunku wąglika:
a) próba termoprecypitacji 20,00
b) badanie hodowlane 25,00
19) badanie w kierunku przenośnych gąbczastych encefalopatii przeżuwaczy (TSE) testem diagnostycznym - za próbkę 30,00
12 Badanie techniką PCR 110,00
13 Badanie mikrobiologiczne produktów pochodzenia zwierzęcego oraz pasz i ich komponentów:
1) oznaczenie ogólnej liczby drobnoustrojów tlenowych 16,00
2) oznaczanie ogólnej liczby drożdży lub pleśni (za każdą

grupę)

18,00
3) wykrywanie obecności pałeczek z rodzaju Salmonella:
a) metodą klasyczną 38,00
b) szybkimi testami 90,00
4) badanie w kierunku obecności gronkowców chorobotwórczych:
a) wykrywanie obecności 14,00
b) oznaczanie najbardziej prawdopodobnej liczby (NPL) 30,00
c) oznaczanie liczby metodą płytkową 15,00
5) badanie w kierunku obecności bakterii z grupy coli:
a) wykrywanie obecności 14,00
b) oznaczanie najbardziej prawdopodobnej liczby (NPL) 30,00
c) oznaczanie liczby bakterii metodą płytkową 16,00
6) badanie w kierunku Escherichia coli:
a) wykrywanie obecności 12,00
b) oznaczanie najbardziej prawdopodobnej liczby (NPL) 30,00
7) badanie w kierunku wykrywania obecności Escherichia coli

verotoksycznych

45,00
8) badanie w kierunku Campylobacter, Shigella, Yersinia ent.

i innych:

a) wykrywanie obecności 30,00
b) oznaczanie liczby 40,00
9) badania w kierunku Listeria monocytogenes:
a) wykrywanie obecności w 25 g 90,00
b) wykrywanie obecności w 1 g 18,00
c) oznaczanie liczby w 1 g 22,00
10) badania w kierunku enterokoków:
a) wykrywanie obecności 16,00
b) oznaczanie liczby 16,00
11) badanie w kierunku beztlenowych bakterii

przetrwalnikujących:

a) wykrywanie obecności 16,00
b) wykrywanie obecności beztlenowców redukujących

siarczany

16,00
c) oznaczenie NPL beztlenowców redukujących siarczany 30,00
d) oznaczenie liczby rodzaju Clostridium perfingens metodą

płytkową

34,00
e) oznaczanie liczby Bacillus cereus metodą płytową 17,00
12) badanie w kierunku bakterii proteolitycznych:
a) wykrywanie obecności 12,00
b) oznaczanie liczby 20,00
13) oznaczenie NPL bakterii z rodziny Enterobacteriaceae 20,00
14) oznaczenie liczby bakterii z rodziny Enterobacteriaceae

metodą płytkową

16,00
15) oznaczenie liczby bakterii kwasu mlekowego 14,00
16) oznaczenie bakterii z rodzaju Pseudomonas 14,00
17) wykonanie próby termostatowej 8,00
18) wykonanie próby szczelności 13,00
19) wykonanie próby organoleptycznej 13,00
20) oznaczenie pozostałości antybiotyków lub innych substancji

przeciwbakteryjnych:

a) w mleku surowym 25,00
b) w tkankach zwierzęcych 40,00
21) badanie mięsa mielonego w systemie N-5 200,00
22) badanie mączek paszowych w systemie N-5 180,00
23) oznaczanie liczby komórek somatycznych w mleku surowym 25,00
14 Badania radiologiczne:
1) oznaczenie całkowitej aktywności β 30,00
2) oznaczenie poziomu izotopów cezu 70,00
15 Badanie chemiczne żywności pochodzenia zwierzęcego oraz pasz:
1) oznaczenie zawartości azotanów i azotynów 34,00
2) oznaczenie zawartości polifosforanów dodanych (metoda

klasyczna)

60,00
3) oznaczenie zawartości polifosforanów metodą HTPLC 80,00
4) oznaczenie zawartości białka 44,00
5) oznaczenie zawartości tłuszczu 33,00
6) oznaczenie zawartości soli kuchennej 25,00
7) oznaczenie zawartości histaminy 65,00
8) oznaczenie stopnia zjełczenia tłuszczu:
a) za 1 wskaźnik 27,00
b) za 3 wskaźniki 75,00
9) oznaczenie metali ciężkich - za każdy pierwiastek 50,00
10) oznaczanie poziomu pozostałości pestycydów

chloroorganicznych, fosforoorganicznych, chlorowanych

bifenyli - za każdą grupę

99,00
11) oznaczenie poziomu kongenerów PCBs 300,00
12) oznaczenie poziomu mikotoksyn - za każdą mikotoksynę:
a) metodą HPLC 170,00
b) metodą powinowactwa immunologicznego 130,00
13) wykrycie obecności hormonów anabolicznych w płynach

ustrojowych, tkankach, wydalinach i paszach - za każdą

grupę

220,00
14) oznaczenie obecności produktów leczniczych weterynaryjnych

w płynach ustrojowych, tkankach, wydalinach lub w paszach,

za każdą grupę, metodą HPLC

130,00
15) oznaczenie obecności kokcydiostatyków jonoforowych:
a) jakościowe 40,00
b) ilościowe 78,00
16) oznaczenie zawartości skrobi:
a) w wyrobach garmażeryjnych 40,00
b) w wyrobach wędliniarskich (zgodnie z PN-85/A-82059

Przetwory mięsne - wykrywanie i oznaczanie zawartości

skrobi)

190,00
17) oznaczenie zawartości wody 20,00
18) oznaczenie zawartości kolagenu 50,00
19) badanie na zafałszowanie mleka - oznaczanie punktu

zamarzania

20,00
16 Stwierdzenie obecności przetworzonego białka zwierzęcego w paszach metodą mikroskopową 100,00

Zmiany w prawie

Stosunek prezydenta Dudy do wolnej Wigilii "uległ zawieszeniu"

Prezydent Andrzej Duda powiedział w czwartek, że ubolewa, że w sprawie ustawy o Wigilii wolnej od pracy nie przeprowadzono wcześniej konsultacji z prawdziwego zdarzenia. Jak dodał, jego stosunek do ustawy "uległ niejakiemu zawieszeniu". Wyraził ubolewanie nad tym, że pomimo wprowadzenia wolnej Wigilii, trzy niedziele poprzedzające święto mają być dniami pracującymi. Ustawa czeka na podpis prezydenta.

kk/pap 12.12.2024
ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2013.388 t.j.

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Sposób ustalania i wysokość opłat za czynności wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną, sposób i miejsca pobierania tych opłat oraz sposób przekazywania informacji w tym zakresie Komisji Europejskiej.
Data aktu: 15/12/2006
Data ogłoszenia: 25/03/2013
Data wejścia w życie: 23/01/2007