Kontyngenty taryfowe na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA GOSPODARKI, PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ 1
z dnia 23 grudnia 2003 r.
w sprawie kontyngentów taryfowych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy

Na podstawie art. 141 § 1 pkt 2, art. 145 § 1 i 2 oraz art. 1419 § 1 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny (Dz. U. z 2001 r. Nr 75, poz. 802, z późn. zm. 2 ) zarządza się, co następuje:
§  1. 
Do dnia 30 kwietnia 2004 r. ustanawia się kontyngenty taryfowe na przywóz z zagranicy towarów wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się obniżone stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.
§  2. 
W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej, stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 16 grudnia 2003 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 219, poz. 2153).
§  3. 
Udzielenie pozwolenia na przywóz towarów, o których mowa w § 1, uzależnia się od złożenia przez wnioskodawcę kaucji, w wysokości określonej w załączniku do rozporządzenia.
§  4. 
1. 
Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, jest dokonywane proporcjonalnie do wielkości wnioskowanych, z wyjątkiem pozycji towarowych określonych kodami PCN 0603, 0707 00, 0808, 3503 00 i pozycji towarowych określonych kodami PCN 2103 90 30 0 i 2106 90 20 0, dla których rozdysponowanie kontyngentu jest dokonywane według kolejności złożenia kompletnych wniosków.
2. 
Wnioski o udzielenie pozwolenia, z zastrzeżeniem § 5, składa się w terminie 14 dni od dnia wejścia w życie rozporządzenia.
3. 
W przypadku kontyngentów, których rozdysponowanie jest dokonywane proporcjonalnie do wielkości wnioskowanych, wnioski o udzielenie pozwolenia są rozpatrywane w terminie 14 dni od dnia upływu terminu składania wniosków, o którym mowa w ust. 2.
§  5. 
Dla pozycji towarowych określonych kodami PCN 0603, 0707 00, 0808, 3503 00 i pozycji towarowych określonych kodami PCN 2103 90 30 0 i 2106 90 20 0, dla których rozdysponowanie kontyngentu jest dokonywane według kolejności złożenia kompletnych wniosków, wnioski o udzielenie pozwolenia składa się od dnia wejścia w życie rozporządzenia.
§  6. 
Pozwolenia na przywóz w przypadku pozycji towarowej określonej kodem PCN 0105 mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 5 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych dziewięciocyfrowym kodem PCN objętych tą pozycją.
§  7. 
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2004 r.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ TOWARÓW, NA KTÓRYCH PRZYWÓZ USTANAWIA SIĘ KONTYNGENTY TARYFOWE

Numer kontyngentu Kod PCN Wyszczególnienie Obniżona stawka celna Ilość Wysokość kaucji
1 2 3 4 5 6
094001 0105 Drób domowy żywy, to znaczy ptactwo z gatunku Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki: 113 t 200 EUR/t
- O masie nieprzekraczającej 185 g:
0105 11 - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus:
- - - Pisklęta płci żeńskiej pochodzące z

hodowli w drugim i trzecim

pokoleniu:

0105 11 11 0 - - - - Nioski 10
0105 11 19 0 - - - - Pozostałe 10
- - - Pozostałe:
0105 11 91 0 - - - - Nioski 10
0105 11 99 0 - - - - Pozostałe 10
094002 0201 Mięso z bydła, świeże lub schłodzone: 1.883 t 200 EUR/t
0201 10 00 0 - Tusze i półtusze 30
0201 20 - Pozostałe kawałki mięsa z kośćmi:
0201 20 20 0 - - Ćwierci "kompensowane" 30
0201 20 30 0 - - Ćwierci przednie nierozdzielone lub

rozdzielone

30
0201 20 50 0 - - Ćwierci tylne nierozdzielone lub

rozdzielone

30
0201 20 90 0 - - Pozostałe 30
0201 30 00 0 - Bez kości 30
094003 0202 Mięso z bydła, zamrożone: 5.848 t 200 EUR/t
0202 10 00 0 - Tusze i półtusze 30
0202 20 - Pozostałe kawałki mięsa z kośćmi:
0202 20 10 0 - - Ćwierci "kompensowane" 30
0202 20 30 0 - - Ćwierci przednie nierozdzielone lub

rozdzielone

30
0202 20 50 0 - - Ćwierci tylne nierozdzielone lub

rozdzielone

30
0202 20 90 0 - - Pozostałe 30
0202 30 - Bez kości:
0202 30 10 0 - - Ćwierci przednie całe lub pokrojone

na maksymalnie pięć części, a każda

ćwiartka stanowi pojedynczy blok;

ćwierci "kompensowane" w dwóch

blokach, z których jeden zawiera

ćwierć przednią całą lub pokrojoną na

maksymalnie pięć kawałków, a drugi

ćwierć tylną, z wyłączeniem

polędwicy, w jednym kawałku

30
0202 30 50 0 - - Rostbef, antrykot i szponder, kawałki 30
0202 30 90 0 - - Pozostałe 30
094004 0203 Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone: 15.493 t 200 EUR/t
- Świeże lub schłodzone:
0203 11 - - Tusze i półtusze:
0203 11 10 0 - - - Ze świń domowych 30
0203 12 - - Szynki, łopatki i ich kawałki, z

kośćmi:

- - - Ze świń domowych:
0203 12 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki 30
0203 12 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki 30
0203 19 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 19 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki 30
0203 19 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi 30
0203 19 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki 30
- - - - Pozostałe:
0203 19 55 0 - - - - - Bez kości 30
0203 19 59 0 - - - - - Pozostałe 30
- Zamrożone:
0203 21 - - Tusze i półtusze:
0203 21 10 0 - - - Ze świń domowych 30
0203 22 - - Szynki, łopatki i ich kawałki, z

kośćmi:

- - - Ze świń domowych:
0203 22 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki 30
0203 22 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki 30
0203 29 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 29 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki 30
0203 29 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi 30
0203 29 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki 30
- - - - Pozostałe:
0203 29 55 0 - - - - - Bez kości 30
0203 29 59 0 - - - - - Pozostałe 30
094005 0207 Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone: 15.912 t 200 EUR/t
- Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus:
0207 11 - - Niecięte na kawałki, świeże lub

schłodzone:

0207 11 10 0 - - - Oskubane i bez jelit, z głowami i

łapami, znane jako "kurczak 83%"

30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 11 30 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap, ale z szyjami sercami,

wątróbkami i żołądkami, znane jako

"kurczaki 70%"

30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 11 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap oraz bez szyj, serc wątróbek i

żołądków, znane jako "kurczaki 65%"

lub inaczej zgłaszane

30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 12 - - Niecięte na kawałki, zamrożone:
0207 12 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap, ale z szyjami sercami,

wątróbkami i żołądkami, znane jako

"kurczaki 70%"

30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 12 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap, i bez szyj, serc wątróbek i

żołądków, znane jako "kurczaki 65%"

lub inaczej zgłaszane

30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 13 - - Kawałki i podroby, świeże lub

schłodzone:

- - - Kawałki:
0207 13 10 0 - - - - Bez kości 30

minimum

0,3 EUR/kg

- - - - Z kośćmi:
0207 13 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 13 30 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 13 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety

włącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 13 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 13 60 0 - - - - - Nogi i ich kawałki 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 13 70 0 - - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 EUR/kg

- - - Podroby:
0207 13 91 0 - - - - Wątróbki 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 13 99 0 - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 14 - - Kawałki i podroby, zamrożone:
- - - Kawałki:
0207 14 10 0 - - - - Bez kości 30

minimum

0,3 EUR/kg

- - - - Z kośćmi:
0207 14 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 14 30 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 14 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety

włącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 14 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 14 60 0 - - - - - Nogi i ich kawałki 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 14 70 0 - - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 EUR/kg

- - - Podroby:
0207 14 91 0 - - - - Wątróbki 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 14 99 0 - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 EUR/kg

- Z indyków:
0207 24 - - Niecięte na kawałki, świeże lub

schłodzone:

0207 24 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap, ale z szyjami, sercami,

wątróbkami i żołądkami, znane jako

"indyki 80%"

30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 24 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap i bez szyj, serc, wątróbek i

żołądków, znane jako "indyki 73%"

lub inaczej zgłaszane

30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 25 - - Niecięte na kawałki, zamrożone:
0207 25 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap, ale z szyjami, sercami,

wątróbkami i żołądkami, znane jako

"indyki 80%"

30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 25 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap oraz bez szyj, serc, wątróbek i

żołądków, znane jako "indyki 73%"

lub inaczej zgłaszane

30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 26 - - Kawałki i podroby, świeże lub

schłodzone:

- - - Kawałki:
0207 26 10 0 - - - - Bez kości 30

minimum

0,3 EUR/kg

- - - - Z kośćmi:
0207 26 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 26 30 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 26 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety

włącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 26 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki 30

minimum

0,3 EUR/kg

- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 26 60 0 - - - - - - Podudzia i ich kawałki 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 26 70 0 - - - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 26 80 0 - - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 EUR/kg

- - - Podroby:
0207 26 91 0 - - - - Wątróbki 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 26 99 0 - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 27 - - Kawałki i podroby, zamrożone:
- - - Kawałki:
0207 27 10 0 - - - - Bez kości 30

minimum

0,3 EUR/kg

- - - - Z kośćmi:
0207 27 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 27 30 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 27 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety

włącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 27 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki 30

minimum

0,3 EUR/kg

- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 27 60 0 - - - - - - Podudzia i ich kawałki 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 27 70 0 - - - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 27 80 0 - - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 EUR/kg

- - - Podroby:
0207 27 91 0 - - - - Wątróbki 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 27 99 0 - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 EUR/kg

- Z kaczek, gęsi lub perliczek:
0207 32 - - Niecięte na kawałki, świeże lub

schłodzone:

- - - Z kaczek:
0207 32 11 0 - - - - Oskubane, bez krwi i jelit, ale

niewypatroszone, z głowami i

łapami, znane jako "kaczki 85%"

30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 32 15 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów

i łap, ale z szyjami, sercami,

wątróbkami i żołądkami, znane

jako "kaczki 70%"

30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 32 19 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów

i łap oraz bez szyj, serc,

wątróbek i żołądków, znane jako

"kaczki 63%" lub inaczej

zgłaszane

30

minimum

0,3 EUR/kg

- - - Z gęsi:
0207 32 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi,

niewypatroszone z głowami i

łapami, znane jako "gęsi 82%"

30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 32 59 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów

i łap, z sercami i żołądkami lub

bez serc i żołądków, znane jako

"gęsi 75%" lub inaczej zgłaszane

30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 32 90 0 - - - Z perliczek 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 33 - - Niecięte na kawałki, zamrożone:
- - - Z kaczek:
0207 33 11 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów

i łap, ale z szyjami, sercami,

wątróbkami i żołądkami, znane

jako "kaczki 70%"

30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 33 19 0 - - - - Oskubane i wypatroszone bez głów

i łap oraz bez szyj, serc,

wątróbek i żołądków, znane jako

"kaczki 63%" lub inaczej

zgłaszane

30

minimum

0,3 EUR/kg

- - - Z gęsi:
0207 33 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi,

niewypatroszone z głowami i

łapami, znane jako "gęsi 82%"

30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 33 59 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów

i łap, z sercami i żołądkami lub

bez serc i żołądków, znane jako

"gęsi 75%" lub inaczej zgłaszane

30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 33 90 0 - - - Z perliczek 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 34 - - Wątróbki otłuszczone, świeże lub

schłodzone:

0207 34 10 0 - - - Z gęsi 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 34 90 0 - - - Z kaczek 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 35 - - Pozostałe, świeże lub schłodzone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 35 11 0 - - - - - Z gęsi 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 35 15 0 - - - - - Z kaczek i perliczek 30

minimum

0,3 EUR/kg

- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 35 21 0 - - - - - - Z kaczek 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 35 23 0 - - - - - - Z gęsi 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 35 25 0 - - - - - - Z perliczek 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 35 31 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 35 41 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety

włącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

30

minimum

0,3 EUR/kg

- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 35 51 0 - - - - - - Z gęsi 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 35 53 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek 30

minimum

0,3 EUR/kg

- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 35 61 0 - - - - - - Z gęsi 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 35 63 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 35 71 0 - - - - - Tusze gęsie lub kacze 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 35 79 0 - - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 EUR/kg

- - - Podroby:
0207 35 91 0 - - - - Wątróbki drobiowe, inne niż

wątróbki otłuszczone

30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 35 99 0 - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 36 - - Pozostałe, zamrożone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 36 11 0 - - - - - Z gęsi 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 36 15 0 - - - - - Z kaczek i perliczek 30

minimum

0,3 EUR/kg

- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 36 21 0 - - - - - - Z kaczek 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 36 23 0 - - - - - - Z gęsi 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 36 25 0 - - - - - - Z perliczek 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 36 31 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 36 41 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety

włącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

30

minimum

0,3 EUR/kg

- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 36 51 0 - - - - - - Z gęsi 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 36 53 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek 30

minimum

0,3 EUR/kg

- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 36 61 0 - - - - - - Z gęsi 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 36 63 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 36 71 0 - - - - - Tusze gęsie lub kacze 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 36 79 0 - - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 EUR/kg

- - - Podroby:
- - - - Wątróbki:
0207 36 81 0 - - - - - Wątróbki gęsie, otłuszczone 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 36 85 0 - - - - - Wątróbki kacze, otłuszczone 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 36 89 0 - - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 36 90 0 - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 EUR/kg

094006 0402 Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: 1.583 t 350 EUR/t
0402 10 - W proszku, granulkach lub w innej

stałej postaci, o zawartości tłuszczu

nieprzekraczającej 1,5% masy:

- - Niezawierające dodatku cukru lub

innego środka słodzącego:

0402 10 11 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nieprzekraczającej

2,5 kg

30
0402 10 19 0 - - - Pozostałe 30
- - Pozostałe:
0402 10 91 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nieprzekraczającej

2,5 kg

30
0402 10 99 0 - - - Pozostałe 30
- W proszku, granulkach lub w innej

stałej postaci, o zawartości tłuszczu

przekraczającej 1,5% masy:

0402 21 - - Niezawierające dodatku cukru lub

innego środka słodzącego:

- - - O zawartości tłuszczu

nieprzekraczającej 27% masy:

0402 21 11 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg:

0402 21 11 9 - - - - - Pozostałe 40
- - - - Pozostałe:
0402 21 17 - - - - - O zawartości tłuszczu

nieprzekraczającej 11% masy:

0402 21 17 9 - - - - - - Pozostałe 40
0402 21 19 - - - - - O zawartości tłuszczu

przekraczającej 11% masy, ale

nieprzekraczającej 27% masy:

0402 21 19 9 - - - - - - Pozostałe 40
- - - O zawartości tłuszczu

przekraczającej 27% masy:

0402 21 91 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg:

0402 21 91 9 - - - - - Pozostałe 40
0402 21 99 - - - - Pozostałe:
0402 21 99 9 - - - - - Pozostałe 40
- Pozostałe:
0402 91 - - Niezawierające dodatku cukru lub

innego środka słodzącego:

- - - O zawartości tłuszczu

nieprzekraczającej 8% masy:

0402 91 11 0 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

40
0402 91 19 0 - - - - Pozostałe 40
- - - O zawartości tłuszczu

przekraczającej 8% masy, ale

nieprzekraczającej 10% masy:

0402 91 31 0 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

40
0402 91 39 0 - - - - Pozostałe 40
- - - O zawartości tłuszczu

przekraczającej 10% masy, ale

nieprzekraczającej 45% masy:

0402 91 51 0 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

40
0402 91 59 0 - - - - Pozostałe 40
- - - O zawartości tłuszczu

przekraczającej 45% masy:

0402 91 91 0 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

40
0402 91 99 0 - - - - Pozostałe 40
0402 99 - - Pozostałe:
- - - O zawartości tłuszczu

nieprzekraczającej 9,5% masy:

0402 99 11 0 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

40
0402 99 19 0 - - - - Pozostałe 40
- - - O zawartości tłuszczu

przekraczającej 9,5% masy, ale

nieprzekraczającej 45% masy:

0402 99 31 0 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

40
0402 99 39 0 - - - - Pozostałe 40
- - - O zawartości tłuszczu

przekraczającej 45% masy:

0402 99 91 0 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

40
0402 99 99 0 - - - - Pozostałe 40
0405 Masło i pozostałe tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania: 350 EUR/t
0405 10 - Masło:
- - O zawartości tłuszczu

nieprzekraczającej 85% masy:

- - - Masło naturalne:
094098 0405 10 11 0 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto

nieprzekraczającej 1 kg

40 554 t
094007 0405 10 19 0 - - - - Pozostałe 40 573 t
094008 0405 10 30 0 - - - Masło odtwarzane 40 580 t
094009 0405 10 50 0 - - - Masło z serwatki 40 580 t
094010 0405 10 90 0 - - Pozostałe 40 577 t
0405 20 - Produkty mleczarskie do smarowania:
094011 0405 20 10 0 - - O zawartości tłuszczu 39% masy i

większej, ale mniejszej niż 60% masy

40 580 t
094012 0405 20 30 0 - - O zawartości tłuszczu 60% masy i

większej, ale nieprzekraczającej 75%

masy

40 550 t
094013 0405 20 90 0 - - O zawartości tłuszczu większej niż

75% masy, ale mniejszej niż 80% masy

40 580 t
0405 90 - Pozostałe:
094014 0405 90 10 0 - - O zawartości tłuszczu 99,3% masy i

większej oraz o zawartości wody

nieprzekraczającej 0,5% masy

40 496 t
094015 0405 90 90 0 - - Pozostałe 40 565 t
0408 Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: 1,3 t 200 EUR/t
- Żółtka jaj:
094016 0408 11 - - Suszone:
0408 11 20 0 - - - Nienadające się do spożycia przez

ludzi

25

minimum

2 EUR/kg

0408 11 80 0 - - - Pozostałe 25

minimum

2 EUR/kg

940017 0408 19 - - Pozostałe: 3 t
0408 19 20 0 - - - Nienadające się do spożycia przez

ludzi

25

minimum

2 EUR/kg

- - - Pozostałe:
0408 19 81 0 - - - - Ciekłe 25

minimum

2 EUR/kg

0408 19 89 0 - - - - Pozostałe, włącznie z zamrożonymi 25

minimum

2 EUR/kg

- Pozostałe:
094018 0408 91 - - Suszone: 15 t
0408 91 20 0 - - - Nienadające się do spożycia przez

ludzi

35

minimum

2 EUR/kg

0408 91 80 0 - - - Pozostałe 35

minimum

2 EUR/kg

094019 0408 99 - - Pozostałe: 21 t
0408 99 20 0 - - - Nienadające się do spożycia przez

ludzi

35
0408 99 80 0 - - - Pozostałe 35
094020 0409 00 00 0 Miód naturalny 35 113 t 100 EUR/t
094021 0504 00 00 Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone: 15 112 t 200 EUR/t
0504 00 00 1 - Żołądki drobiowe
0603 Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane: 1.000 EUR/t
0603 10 - Świeże:
0603 10 10 - - Róże:
094023 0603 10 10 9 - - - Od 1 listopada do 31 maja 35 47 t
0603 10 20 - - Goździki:
094025 0603 10 20 9 - - - Od 1 listopada do 31 maja 35 91 t
0603 10 50 - - Chryzantemy:
094027 0603 10 50 9 - - - Od 1 listopada do 31 maja 35 91 t
0707 00 Ogórki i korniszony, świeże lub schłodzone: 50 EUR/t
0707 00 05 - Ogórki:
094028 0707 00 05 3 - - Od 1 marca do 30 kwietnia 60 289 t
094031 0707 00 90 0 - Korniszony 60 1.537 t
0808 Jabłka, gruszki i pigwy, świeże: 50 EUR/t
0808 10 - Jabłka:
- - Pozostałe:
0808 10 20 - - - Odmiany Golden Delicious:
094033 0808 10 20 1 - - - - Od 1 stycznia do 31 marca 60 1.710 t
094034 0808 10 20 3 - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca 20 570 t
0808 10 50 - - - Odmiany Granny Smith:
094036 0808 10 50 1 - - - - Od 1 stycznia do 31 marca 60 1.710 t
094037 0808 10 50 3 - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca 20 570 t
0808 10 90 - - - Pozostałe:
094039 0808 10 90 1 - - - - Od 1 stycznia do 31 marca 60 2.654 t
094040 0808 10 90 3 - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca 20 885 t
094043 0910 Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne: 14 t 200 EUR/t
0910 10 00 0 - Imbir 10
0910 20 - Szafran:
0910 20 10 0 - - Nierozgniatany ani niemielony 10
0910 20 90 0 - - Rozgniatany lub mielony 10
0910 30 00 0 - Kurkuma 10
094044 0910 40 - Tymianek; liście laurowe: 1,2 t
- - Tymianek:
- - - Nierozgniatany ani niemielony:
0910 40 11 0 - - - - Macierzanka piaskowa (Thymus

serpyllum)

10
0910 40 13 0 - - - - Pozostały 10
0910 40 19 0 - - - Rozgniatany lub mielony 10
094045 0910 40 90 0 - - Liście laurowe 10 11 t
0910 50 00 0 - Curry 10
- Pozostałe przyprawy korzenne:
0910 91 - - Mieszanki wymienione w uwadze 1(b) do

niniejszego działu:

0910 91 10 0 - - - Nierozgniatane ani niemielone 10
0910 91 90 0 - - - Rozgniatane lub mielone 10
0910 99 - - Pozostałe: 10 0,1 t
094046 0910 99 10 0 - - - Nasiona kozieradki
094047 - - - Pozostałe: 2,5 t
0910 99 91 0 - - - - Nierozgniatane ani niemielone 10
0910 99 99 0 - - - - Rozgniatane lub mielone 10
094048 1001 Pszenica i meslin: 129.333 t 30 EUR/t
1001 10 00 0 - Pszenica durum 20
1001 90 - Pozostałe:
1001 90 10 0 - - Orkisz do siewu 25
- - Pozostały orkisz, pszenica zwyczajna

i meslin:

1001 90 91 - - - Nasiona pszenicy zwyczajnej i

meslin:

1001 90 91 1 - - - - Pszenicy zwyczajnej 25
1001 90 91 9 - - - - Meslin 25
1001 90 99 0 - - - Pozostałe 25
094049 1101 00 Mąka pszenna lub z meslin: 3.239 t 30 EUR/t
- Mąka pszenna:
1101 00 11 0 - - Z pszenicy durum 25
1101 00 15 0 - - Z pszenicy zwyczajnej i orkisza 25
1101 00 90 0 - Mąka z meslin 25
1102 Mąka ze zbóż innych niż pszenica lub meslin: 25 561 t 30 EUR/t
094050 1102 10 00 0 - Mąka żytnia
094051 1102 20 - Mąka kukurydziana: 43 t
1102 20 10 0 - - O zawartości tłuszczu

nieprzekraczającej 1,5% masy

25
1102 20 90 0 - - Pozostała 25
094052 1102 90 - Pozostałe: 16 t
1102 90 10 0 - - Mąka jęczmienna 25
1102 90 30 0 - - Mąka owsiana 25
1102 90 90 0 - - Pozostałe 25
094053 1105 Mąka, mączka, proszek, płatki i granulki, ziemniaczane: 212 t 30 EUR/t
1105 10 00 0 - Mąka, mączka i proszek 25

minimum

0,2 EUR/kg

1105 20 00 0 - Płatki i granulki 25

minimum

0,2 EUR/kg

094054 1107 Słód, nawet palony: 3.000 t 30 EUR/t
1107 10 - Niepalony:
- - Z pszenicy:
1107 10 11 0 - - - W postaci mąki 10
1107 10 19 0 - - - Pozostały 10
- - Pozostały:
1107 10 91 0 - - - W postaci mąki 10
1107 10 99 0 - - - Pozostały 10
1107 20 00 0 - Palony 10
094055 1108 Skrobie; inulina: 833 t 30 EUR/t
- Skrobie:
1108 11 00 0 - - Skrobia pszenna 30

minimum

0,2 EUR/kg

1108 12 00 0 - - Skrobia kukurydziana 30

minimum

0,2 EUR/kg

1108 13 00 0 - - Skrobia ziemniaczana 30

minimum

0,2 EUR/kg

1108 14 00 0 - - Skrobia z manioku (cassava) 30

minimum

0,2 EUR/kg

1108 19 - - Pozostałe skrobie:
1108 19 10 0 - - - Skrobia z ryżu 20

minimum

0,2 EUR/kg

1108 19 90 0 - - - Pozostałe 35

minimum

0,2 EUR/kg

1108 20 00 0 - Inulina 35

minimum

0,2 EUR/kg

094056 1205 Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane: 9.745 t 30 EUR/t
1205 10 - Nasiona rzepaku lub rzepiku, o niskiej

zawartości kwasu erukowego:

1205 10 90 0 - - Pozostałe 15
1205 90 00 - Pozostałe:
1205 90 00 9 - - Pozostałe 15
094057 1209 Nasiona, owoce i zarodniki, w rodzaju stosowanych do siewu: 10 1,2 t 30 EUR/t
1209 10 00 0 - Nasiona buraków cukrowych
1210 Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina: 100 EUR/t
1210 20 - Szyszki chmielowe, mielone,

sproszkowane lub w formie granulek;

lupulina:

094058 1210 20 10 0 - - Szyszki chmielowe, mielone,

sproszkowane lub w formie granulek, z

podwyższoną zawartością lupuliny;

lupulina

20

minimum

1,5 EUR/kg

5 t
094059 1210 20 90 0 - - Pozostałe 20

minimum

1,5 EUR/kg

9 t
1302 Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i pozostałe śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące z produktów roślinnych: 300 EUR/t
- Soki i ekstrakty roślinne:
094060 1302 13 00 0 - - Z chmielu 20 0,7 t
1302 19 - - Pozostałe:
- - - Pozostałe:
1302 19 98 - - - - Pozostałe:
094061 1302 19 98 9 - - - - - Pozostałe 20 1,5 t
094062 1302 20 - Substancje pektynowe, pektyniany i

pektany:

4,5 t
1302 20 90 0 - - Pozostałe 40
- Śluzy i zagęszczacze, nawet

modyfikowane, pochodzące z produktów

roślinnych:

1302 31 00 0 - - Agar-agar 15
094063 1514 Olej rzepakowy, rzepikowy i gorczycowy oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie: 2.467 t 80 EUR/t
- Olej rzepakowy lub rzepikowy, o niskiej

zawartości kwasu erukowego oraz ich

frakcje:

1514 11 - - Olej surowy:
1514 11 10 0 - - - Do zastosowań technicznych lub

przemysłowych innych niż produkcja

artykułów spożywanych przez ludzi

35
1514 11 90 0 - - - Pozostały 35
1514 19 - - Pozostałe:
1514 19 10 0 - - - Do zastosowań technicznych lub

przemysłowych innych niż produkcja

artykułów spożywanych przez ludzi

35
1514 19 90 - - - Pozostałe:
1514 19 90 1 - - - - Konfekcjonowane 45
1514 19 90 9 - - - - Pozostałe 40
- Pozostałe:
1514 91 - - Olej surowy:
1514 91 10 0 - - - Do zastosowań technicznych lub

przemysłowych innych niż produkcja

artykułów spożywanych przez ludzi

35
1514 91 90 0 - - - Pozostały 35
1514 99 - - Pozostałe:
1514 99 10 0 - - - Do zastosowań technicznych lub

przemysłowych innych niż produkcja

artykułów spożywanych przez ludzi

35
094064 1514 99 90 - - - Pozostałe: 200 t
1514 99 90 1 - - - - Konfekcjonowane 45
1514 99 90 9 - - - - Pozostałe 40
094065 1701 Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej: 21.762 t(*) 30 EUR/t
- Cukier surowy niezawierający dodatku

środków aromatyzujących ani barwiących:

1701 11 - - Cukier trzcinowy:
1701 11 10 0 - - - Do rafinacji 40

minimum

0,17 EUR/kg

1701 11 90 0 - - - Pozostały 40

minimum

0,17 EUR/kg

1701 12 - - Cukier buraczany:
1701 12 10 0 - - - Do rafinacji 40

minimum

0,17 EUR/kg

1701 12 90 0 - - - Pozostały 40

minimum

0,17 EUR/kg

- Pozostały:
1701 91 00 0 - - Zawierający dodatki aromatyzujące lub

barwiące

40

minimum

0,17 EUR/kg

1701 99 - - Pozostały:
1701 99 10 0 - - - Cukier biały 40

minimum

0,17 EUR/kg

1701 99 90 0 - - - Pozostały 40

minimum

0,17 EUR/kg

094066 1702 Pozostałe cukry, włącznie z chemicznie czystymi: laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel: 106 t 30 EUR/t
1702 30 - Glukoza i syrop glukozowy,

niezawierające fruktozy lub zawierające

w stanie suchym mniej niż 20% masy

fruktozy:

1702 30 10 0 - - Izoglukoza 40

minimum

0,17 EUR/kg

- - Pozostałe:
- - - Zawierające w stanie suchym 99%

masy glukozy lub więcej:

1702 30 51 0 - - - - W postaci białego, krystalicznego

proszku, nawet aglomerowanego

40

minimum

0,17 EUR/kg

1702 30 59 0 - - - - Pozostałe 40

minimum

0,17 EUR/kg

- - - Pozostałe:
1702 30 91 0 - - - - W postaci białego, krystalicznego

proszku, nawet aglomerowanego

40

minimum

0,17 EUR/kg

1702 30 99 0 - - - - Pozostałe 40

minimum

0,17 EUR/kg

1702 40 - Glukoza i syrop glukozowy, zawierające

w stanie suchym co najmniej 20% masy,

ale mniej niż 50% masy fruktozy, z

wyłączeniem cukru inwertowanego:

1702 40 10 0 - - Izoglukoza 40

minimum

0,17 EUR/kg

1702 40 90 0 - - Pozostałe 40

minimum

0,17 EUR/kg

1702 90 - Pozostałe, włącznie z cukrem

inwertowanym i innymi cukrami oraz

mieszankami syropów cukrowych,

zawierającymi w stanie suchym 50% masy

fruktozy:

1702 90 50 0 - - Maltodekstryna i syrop

maltodekstrynowy

40

minimum

0,17 EUR/kg

- - Karmel:
1702 90 71 0 - - - Zawierający w substancji suchej 50%

masy sacharozy lub więcej

40

minimum

0,17 EUR/kg

- - - Pozostały:
1702 90 75 0 - - - - W postaci proszku, nawet

aglomerowanego

40

minimum

0,17 EUR/kg

1702 90 79 0 - - - - Pozostały 40

minimum

0,17 EUR/kg

094067 1901 Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5% masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: 30 43 t 200 EUR/t
1901 90 - Pozostałe:
- - Pozostałe:
1901 90 99 - - - Pozostałe:
1901 90 99 9 - - - - Pozostałe
094068 2002 Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym: 1.153 t 200 EUR/t
2002 90 - Pozostałe:
- - O zawartości suchej masy mniejszej

niż 12% masy:

2002 90 11 - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto przekraczającej 1

kg:

2002 90 11 1 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto przekraczającej

1 kg, ale nieprzekraczającej 199

kg

30

minimum

0,35 EUR/kg

2002 90 11 9 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto przekraczającej

199 kg

25

minimum

0,3 EUR/kg

2002 90 19 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nieprzekraczającej

1 kg

30

minimum

0,35 EUR/kg

- - O zawartości suchej masy nie

mniejszej niż 12% masy, ale nie

większej niż 30% masy:

2002 90 31 - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto przekraczającej 1

kg:

2002 90 31 1 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto przekraczającej

1 kg, ale nieprzekraczającej 199

kg

30

minimum

0,35 EUR/kg

2002 90 31 9 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto przekraczającej

199 kg

25

minimum

0,3 EUR/kg

2002 90 39 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nieprzekraczającej

1 kg

30

minimum

0,35 EUR/kg

- - O zawartości suchej masy większej niż

30% masy:

2002 90 91 - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto przekraczającej 1

kg:

2002 90 91 1 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto przekraczającej

1 kg, ale nieprzekraczającej 199

kg

30

minimum

0,35 EUR/kg

2002 90 91 9 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto przekraczającej

199 kg

25

minimum

0,3 EUR/kg

2002 90 99 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nieprzekraczającej

1 kg

30

minimum

0,35 EUR/kg

094069 2005 Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006: 40 t 30 EUR/t
2005 20 - Ziemniaki:
- - Pozostałe:
2005 20 20 0 - - - Cienkie plasterki, smażone lub

pieczone, nawet solone lub z

przyprawami, w hermetycznych

opakowaniach, nadające się do

bezpośredniego spożycia

50
2005 20 80 0 - - - Pozostałe 50
094070 2103 Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i mączka, z gorczycy oraz gotowa musztarda: 35

minimum

0,35 EUR/kg

230.133 l

100% alk.

1 EUR/l 100% alk.
2103 90 - Pozostałe:
2103 90 30 0 - - Gorzkie aromatyczne zaprawy o

objętościowej mocy alkoholu od 44,2

do 49,2% obj., zawierające od 1,5 do

6% masy goryczki, przypraw i różnych

składników oraz od 4 do 10% masy

cukru, w pojemnikach o objętości 0,5

litra lub mniejszej

2106 Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: 55

+ 2,5 EUR

%/hl

2106 90 - Pozostałe:
2106 90 20 0 - - Preparaty alkoholowe złożone, inne

niż na bazie substancji zapachowych,

w rodzaju stosowanych do produkcji

napojów

094071 - - Aromatyzowane lub barwione syropy

cukrowe:

25 t 200 EUR/t
2106 90 30 0 - - - Syropy izoglukozowe 20

minimum

0,17 EUR/kg

- - - Pozostałe:
2106 90 55 0 - - - - Syrop glukozowy i z

maltodekstryny

20

minimum

0,17 EUR/kg

094072 2106 90 59 0 - - - - Pozostałe 20 65 t
- - Pozostałe:
094073 2106 90 98 0 - - - Pozostałe 20 307 t
094074 2204 Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009: 2.780 hl 2,5 EUR/hl
2204 10 - Wino musujące:
- - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nie mniejszej niż 8,5% obj.:

2204 10 11 - - - Szampan:
2204 10 11 9 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu większej niż 22% obj.

30(a)

minimum

42 EUR/hl

2204 10 19 - - - Pozostałe:
2204 10 19 9 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu większej niż 22% obj.

30(a)

minimum

42 EUR/hl

- Pozostałe wina; moszcz winogronowy z

fermentacją nierozpoczętą lub

zatrzymaną przez dodanie alkoholu:

2204 21 - - W pojemnikach o objętości 2 litry lub

mniejszej:

2204 21 10 - - - Wina, inne niż objęte podpozycją

2204 10, w butelkach z korkami

"grzybkowymi" przytrzymywanymi

przewiązkami lub zapięciami; wina

dostarczane w inny sposób,

pozostające w wyniku obecności

ditlenku węgla w roztworze, pod

nadciśnieniem nie mniejszym niż 1

bar, ale mniejszym niż 3 bary,

mierzonym w temperaturze 20°C:

2204 21 10 9 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 22% obj.

30(a)

minimum

42 EUR/hl

- - - Pozostałe:
2204 21 99 0 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 22% obj.

75(b)

minimum

17 EUR/hl

+ 1,7 EUR

%/hl

2204 29 - - Pozostałe:
2204 29 10 - - - Wina, inne niż objęte podpozycją

2204 10, w butelkach z korkami

"grzybkowymi" przytrzymywanymi

przewiązkami lub zapięciami; wina

dostarczane w inny sposób,

pozostające w wyniku obecności

ditlenku węgla w roztworze, pod

nadciśnieniem nie mniejszym niż 1

bar, ale mniejszym niż 3 bary,

mierzonym w temperaturze 20°C:

2204 29 10 9 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 22% obj.

25

minimum

42 EUR/hl

- - - Pozostałe:
2204 29 99 0 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 22% obj.

75

minimum

17 EUR/hl

+ 1,7 EUR

%/hl

2204 30 - Pozostały moszcz winogronowy:
2204 30 10 - - W trakcie fermentacji lub z

fermentacją zatrzymaną inaczej niż

przez dodanie alkoholu:

2204 30 10 9 - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 22% obj.

45(c)
- - Pozostały:
- - - Pozostały:
2204 30 96 - - - - Skoncentrowany:
2204 30 96 9 - - - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu przekraczającej

22% obj.

65(d)
2204 30 98 - - - - Pozostały:
2204 30 98 9 - - - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu przekraczającej

22% obj.

65(d)
094075 2205 Wermut i pozostałe wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi: 230.133 l

100% alk.

2,5 EUR/hl
2205 10 - W pojemnikach o objętości 2 litry lub

mniejszej:

2205 10 90 - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 18% obj.:

2205 10 90 9 - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 22% obj.

75

minimum

17 EUR/hl

+ 1,7 EUR

%/hl

2205 90 - Pozostałe:
2205 90 90 - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 18% obj.:

2205 90 90 9 - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 22% obj.

75

minimum

17 EUR/hl

+ 1,7 EUR

%/hl

2206 00 Pozostałe napoje fermentowane (na przykład jabłecznik, moszcz gruszkowy i miód pitny); mieszanki napojów fermentowanych oraz mieszanki napojów fermentowanych i napojów bezalkoholowych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
2206 00 10 - Wzbudzone:
2206 00 10 9 - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 22% obj.

45

minimum

14 EUR/hl

- Pozostałe:
- - Musujące:
2206 00 31 - - - Z jabłek lub gruszek:
2206 00 31 9 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 22% obj.

45

minimum

14 EUR/hl

2206 00 39 - - - Pozostałe:
2206 00 39 9 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 22% obj.

45

minimum

14 EUR/hl

- - Spokojne, w pojemnikach o objętości:
- - - 2 litry lub mniejszej:
2206 00 51 - - - - Z jabłek lub gruszek:
2206 00 51 9 - - - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu przekraczającej

22% obj.

45

minimum

14 EUR/hl

2206 00 59 - - - - Pozostałe:
2206 00 59 9 - - - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu przekraczającej

22% obj.

45

minimum

14 EUR/hl

- - - Większej niż 2 litry:
2206 00 81 - - - - Z jabłek lub gruszek:
2206 00 81 9 - - - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu przekraczającej

22% obj.

45

minimum

14 EUR/hl

2206 00 89 - - - - Pozostałe:
2206 00 89 9 - - - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu przekraczającej

22% obj.

45

minimum

14 EUR/hl

2207 Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu 80% obj. lub większej; alkohol etylowy i pozostałe wyroby alkoholowe, o dowolnej mocy, skażone: 1 EUR/ l
094076 2207 10 00 0 - Alkohol etylowy nieskażony o

objętościowej mocy alkoholu 80% obj.

lub większej

105

minimum

58 EUR/hl

76.667 l
094077 2207 20 00 0 - Alkohol etylowy i pozostałe wyroby

alkoholowe, o dowolnej mocy, skażone

65

minimum

50 EUR/hl

3.833 l
2208 Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj.; wódki, likiery i pozostałe napoje spirytusowe: 1.276.667 l

100% alk.

1 EUR/ l

100% alk.

094078 2208 20 - Napoje spirytusowe otrzymane przez

destylację wina z winogron lub wytłoków

z winogron:

- - W pojemnikach o objętości 2 litry lub

mniejszej:

2208 20 12 0 - - - Cognac 75

minimum

21 EUR/hl

+ 2 EUR %/hl

2208 20 14 0 - - - Armagnac 75

minimum

21 EUR/hl

+ 2 EUR %/hl

2208 20 26 0 - - - Grappa 75

minimum

21 EUR/hl

+ 2 EUR %/hl

2208 20 27 0 - - - Brandy de Jerez 75

minimum

21 EUR/hl

+ 2 EUR %/hl

2208 20 29 0 - - - Pozostałe 75

minimum

21 EUR/hl

+ 2 EUR %/hl

- - W pojemnikach o objętości większej

niż 2 litry:

2208 20 40 0 - - - Surowy destylat 75

minimum

17 EUR/hl

+ 1,7 EUR

%/hl

- - - Pozostałe:
2208 20 62 0 - - - - Cognac 75

minimum

17 EUR/hl

+ 1,7 EUR

%/hl

2208 20 64 0 - - - - Armagnac 75 minimum

17 EUR/hl

+ 1,7 EUR

%/hl

2208 20 86 0 - - - - Grappa 75

minimum

17 EUR/hl

+ 1,7 EUR

%/hl

2208 20 87 0 - - - - Brandy de Jerez 75 minimum

17 EUR/hl

+ 1,7 EUR

%/hl

2208 20 89 0 - - - - Pozostałe 75

minimum

17 EUR/hl

+ 1,7 EUR

%/hl

094079 2208 30 - Whisky: 443.333 l

100% alk.

- - Whisky burbońskie, w pojemnikach o

objętości:

2208 30 11 0 - - - 2 litry lub mniejszej 85

minimum

21 EUR/hl

+ 2 EUR %/hl

2208 30 19 0 - - - Większej niż 2 litry 85

minimum

17 EUR/hl

+ 1,7 EUR

%/hl

- - Szkocka whisky:
- - - Whisky "malt", w pojemnikach o

objętości:

2208 30 32 0 - - - - 2 litry lub mniejszej 85

minimum

21 EUR/hl

+ 2 EUR %/hl

2208 30 38 0 - - - - Większej niż 2 litry 85

minimum

17 EUR/hl

+ 1,7 EUR

%/hl

- - - Whisky "blended", w pojemnikach o

objętości:

2208 30 52 0 - - - - 2 litry lub mniejszej 85

minimum

21 EUR/hl

+ 2 EUR %/hl

2208 30 58 0 - - - - Większej niż 2 litry 85

minimum

17 EUR/hl

+ 1,7 EUR

%/hl

- - - Pozostałe, w pojemnikach o

objętości:

2208 30 72 0 - - - - 2 litry lub mniejszej 85

minimum

21 EUR/hl

+ 2 EUR %/hl

2208 30 78 0 - - - - Większej niż 2 litry 85

minimum

17 EUR/hl

+ 1,7 EUR

%/hl

- - Pozostałe, w pojemnikach o objętości:
2208 30 82 0 - - - 2 litry lub mniejszej 85

minimum

21 EUR/hl

+ 2 EUR %/hl

2208 30 88 0 - - - Większej niż 2 litry 85

minimum

17 EUR/hl

+ 1,7 EUR

%/hl

094080 2208 40 - Rum i tafia: 117.467 l

100% alk.

- - W pojemnikach o objętości 2 litry lub

mniejszej:

2208 40 11 0 - - - Rum o zawartości lotnych

substancji, innych niż alkohol

etylowy i metylowy, równej lub

przekraczającej 225 g na hektolitr

czystego alkoholu (z tolerancją

10%)

80

minimum

12,5 EUR/hl

+ 1,3 EUR

%/hl

- - - Pozostałe:
2208 40 31 0 - - - - O wartości przekraczającej 7,9

EUR za litr czystego alkoholu

80

minimum

12,5 EUR/hl

+ 1,3 EUR

%/hl

2208 40 39 0 - - - - Pozostałe 80

minimum

12,5 EUR/hl

+ 1,3 EUR

%/hl

- - W pojemnikach o objętości większej

niż 2 litry:

2208 40 51 0 - - - Rum o zawartości lotnych

substancji, innych niż alkohol

etylowy i metylowy, równej lub

przekraczającej 225 g na hektolitr

czystego alkoholu (z tolerancją

10%)

80

minimum

9 EUR/hl

+ 0,9 EUR

%/hl

- - - Pozostałe:
2208 40 91 0 - - - - O wartości przekraczającej 2 EUR

za litr czystego alkoholu

80

minimum

9 EUR/hl

+ 0,9 EUR

%/hl

2208 40 99 0 - - - - Pozostałe 80

minimum

9 EUR/hl

+ 0,9 EUR

%/hl

094081 2208 50 - Giny i gin Geneva: 231.733 l

100% alk.

- - Gin, w pojemnikach o objętości:
2208 50 11 0 - - - 2 litry lub mniejszej 85

minimum

12,5 EUR/hl

+ 1,3 EUR

%/hl

2208 50 19 0 - - - Większej niż 2 litry 85

minimum

9 EUR/hl

+ 0,9 EUR

%/hl

- - Gin Geneva, w pojemnikach o

objętości:

2208 50 91 0 - - - 2 litry lub mniejszej 85

minimum

12,5 EUR/hl

+ 1,3 EUR

%/hl

2208 50 99 0 - - - Większej niż 2 litry 85

minimum

9 EUR/hl

+ 0,9 EUR

%/hl

2208 60 - Wódka czysta:
- - O objętościowej mocy alkoholu 45,4%

obj. lub mniejszej, w pojemnikach o

objętości:

2208 60 11 0 - - - 2 litry lub mniejszej 105

minimum

2,5 EUR %/hl

2208 60 19 0 - - - Większej niż 2 litry 105

minimum

2,5 EUR %/hl

- - O objętościowej mocy alkoholu

większej niż 45,4% obj., w

pojemnikach o objętości:

2208 60 91 0 - - - 2 litry lub mniejszej 105

minimum

2,5 EUR %/hl

2208 60 99 0 - - - Większej niż 2 litry 105

minimum

2,5 EUR %/hl

2208 70 - Likiery i kordiały:
2208 70 10 0 - - W pojemnikach o objętości 2 litry lub

mniejszej

105

minimum

2,5 EUR %/hl

2208 70 90 0 - - W pojemnikach o objętości większej

niż 2 litry

105

minimum

2,5 EUR %/hl

094082 2208 90 - Pozostałe: 231.733 l

100% alk.

- - Arak, w pojemnikach o objętości:
2208 90 11 0 - - - 2 litry lub mniejszej 105

minimum

2,5 EUR %/hl

2208 90 19 0 - - - Większej niż 2 litry 105

minimum

2,5 EUR %/hl

- - Napoje alkoholowe śliwkowe, gruszkowe

i wiśniowe (z wyłączeniem likierów),

w pojemnikach o objętości:

2208 90 33 0 - - - 2 litry lub mniejszej 105

minimum

2,5 EUR %/hl

2208 90 38 0 - - - Większej niż 2 litry 105

minimum

2,5 EUR %/hl

- - Pozostałe wódki i pozostałe napoje

spirytusowe, w pojemnikach o

objętości:

- - - 2 litry lub mniejszej:
2208 90 41 0 - - - - Ouzo 105

minimum

2,5 EUR %/hl

- - - - Pozostałe:
- - - - - Wódki i napoje spirytusowe (z

wyłączeniem likierów):

- - - - - - Destylowane z owoców:
2208 90 45 0 - - - - - - - Calvados 105

minimum

2,5 EUR %/hl

2208 90 48 0 - - - - - - - Pozostałe 105

minimum

2,5 EUR %/hl

- - - - - - Pozostałe:
2208 90 52 0 - - - - - - - Korn 105

minimum

2,5 EUR %/hl

2208 90 54 0 - - - - - - - Tequila 85

minimum

9 EUR/hl

+ 0,9 EUR

%/hl

2208 90 56 0 - - - - - - - Pozostałe 85

minimum

9 EUR/hl

+ 0,9 EUR

%/hl

2208 90 69 - - - - - Pozostałe napoje spirytusowe:
2208 90 69 9 - - - - - - Pozostałe 105

minimum

2,5 EUR %/hl

- - - Większej niż 2 litry:
- - - - Wódki i napoje spirytusowe (z

wyłączeniem likierów):

2208 90 71 0 - - - - - Destylowane z owoców 105

minimum

2,5 EUR %/hl

2208 90 75 0 - - - - - Tequila 85

minimum

9 EUR/hl

+ 0,9 EUR

%/hl

2208 90 77 0 - - - - - Pozostałe 85

minimum

9 EUR/hl

+ 0,9 EUR

%/hl

2208 90 78 0 - - - - Pozostałe napoje spirytusowe 105

minimum

2,5 EUR %/hl

- - Alkohol etylowy nieskażony, o

objętościowej mocy alkoholu mniejszej

niż 80% obj., w pojemnikach o

objętości:

2208 90 91 0 - - - 2 litry lub mniejszej 105

minimum

2,5 EUR %/hl

2208 90 99 0 - - - Większej niż 2 litry 105

minimum

2,5 EUR %/hl

094083 2302 Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, nawet granulowane: 3.473 t 30 EUR/t
2302 10 - Kukurydziane:
2302 10 10 0 - - O zawartości skrobi

nieprzekraczającej 35% masy

10
2302 10 90 0 - - Pozostałe 10
2302 30 - Pszenne:
094084 2302 30 10 0 - - W których zawartość skrobi nie

przekracza 28% masy, i w których

część przechodząca przez sito, o

wymiarze oczek 0,2 mm, nie przekracza

10% masy, lub alternatywnie, ta

część, która przechodzi przez takie

sito, zawiera po spopieleniu 1,5%

masy lub więcej popiołu w

przeliczeniu na suchy produkt

10 2.127 t
094085 2302 30 90 0 - - Pozostałe 10 16.413 t
094086 2302 40 - Z pozostałych zbóż: 1.377 t
2302 40 10 0 - - W których zawartość skrobi nie

przekracza 28% masy, i w których

część przechodząca przez sito, o

wymiarze oczek 0,2 mm, nie przekracza

10% masy, lub alternatywnie, ta

część, która przechodzi przez takie

sito, zawiera po spopieleniu 1,5%

masy lub więcej popiołu w

przeliczeniu na suchy produkt

10
2302 40 90 0 - - Pozostałe 10
2401 Tytoń nieprzetworzony; odpady tytoniowe: 700 EUR/t
094087 2401 10 - Tytoń nieodżyłowany: 538 t
- - Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia

i suszony powietrzem na jasny typu

Burley (włączając hybrydy Burley);

suszony powietrzem na jasny typu

Maryland i tytoń suszony ogniowo-

płomieniowo:

2401 10 10 0 - - - Suszony ogniowo-rurowo typu

Virginia

55

minimum

1,13 EUR/kg

2401 10 20 0 - - - Suszony powietrzem na jasny typu

Burley (włącznie z jego hybrydami)

55

minimum

1,13 EUR/kg

2401 10 30 0 - - - Suszony powietrzem na jasny typu

Maryland

55

minimum

1,13 EUR/kg

- - - Tytoń suszony ogniowo-płomieniowo:
2401 10 41 0 - - - - Typu Kentucky 55

minimum

1,13 EUR/kg

2401 10 49 0 - - - - Pozostały 55

minimum

1,13 EUR/kg

- - Pozostały:
2401 10 50 0 - - - Tytoń suszony powietrzem na jasny 55

minimum

1,13 EUR/kg

2401 10 60 0 - - - Tytoń typu Oriental suszony na

słońcu

55

minimum

1,13 EUR/kg

2401 10 70 0 - - - Tytoń suszony powietrzem na ciemny 55

minimum

1,13 EUR/kg

2401 10 80 0 - - - Tytoń suszony ogniowo-rurowo 55

minimum

1,13 EUR/kg

2401 10 90 0 - - - Pozostały tytoń 55

minimum

1,13 EUR/kg

094088 2401 20 - Tytoń częściowo lub całkowicie

odżyłowany:

1.507 t
- - Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia

i suszony powietrzem na jasny typu

Burley (włączając hybrydy Burley);

suszony powietrzem na jasny typu

Maryland i tytoń suszony ogniowo-

płomieniowo:

2401 20 10 0 - - - Suszony ogniowo-rurowo typu

Virginia

55

minimum

1,13 EUR/kg

2401 20 20 0 - - - Suszony powietrzem na jasny typu

Burley (włącznie z jego hybrydami)

55

minimum

1,13 EUR/kg

2401 20 30 0 - - - Suszony powietrzem na jasny typu

Maryland

55

minimum

1,13 EUR/kg

- - - Tytoń suszony ogniowo-płomieniowo:
2401 20 41 0 - - - - Typu Kentucky 55

minimum

1,13 EUR/kg

2401 20 49 0 - - - - Pozostały 55

minimum

1,13 EUR/kg

- - Pozostały:
2401 20 50 0 - - - Tytoń suszony powietrzem na jasny 55

minimum

1,13 EUR/kg

2401 20 60 0 - - - Tytoń typu Oriental suszony na

słońcu

55

minimum

1,13 EUR/kg

2401 20 70 0 - - - Tytoń suszony powietrzem na ciemny 30

minimum

1,13 EUR/kg

2401 20 80 0 - - - Tytoń suszony ogniowo-rurowo 55

minimum

1,13 EUR/kg

2401 20 90 0 - - - Pozostały tytoń 55

minimum

1,13 EUR/kg

094089 2401 30 00 0 - Odpady tytoniu 55

minimum

1,13 EUR/kg

108 t
2402 Cygara, nawet z obciętymi końcami, cygaretki i papierosy, z tytoniu lub namiastek tytoniu: 55 0,8 t 700 EUR/t
094090 2402 10 00 0 - Cygara, nawet z obciętymi końcami i

cygaretki, zawierające tytoń

094091 2402 20 - Papierosy zawierające tytoń: 25 t
2402 20 10 0 - - Zawierające goździki 90

minimum

9 EUR/tys.szt.

2402 20 90 0 - - Pozostałe 90

minimum

9 EUR/tys.szt.

094092 2402 90 00 0 - Pozostałe 90 0,8 t
094093 2403 Pozostały przetworzony tytoń i przetworzone namiastki tytoniu; tytoń "homogenizowany" lub "odtworzony"; ekstrakty i esencje, z tytoniu: 100 t 700 EUR/t
2403 10 - Tytoń do palenia, nawet zawierający

namiastki tytoniu w dowolnej proporcji:

2403 10 10 0 - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nieprzekraczającej

500 g

120
2403 10 90 0 - - Pozostały 120
- Pozostały:
2403 91 00 0 - - Tytoń "homogenizowany" lub

"odtworzony"

55

minimum

1,13 EUR/kg

2403 99 - - Pozostały:
2403 99 10 0 - - - Tytoń do żucia i tabaka 65
2403 99 90 - - - Pozostały:
2403 99 90 1 - - - - Tytoń ekspandowany 55

minimum

1,13 EUR/kg

2403 99 90 9 - - - - Pozostały 55

minimum

1,13 EUR/kg

3502 Albuminy (nawet koncentraty z dwu lub więcej białek serwatki, zawierające w przeliczeniu na suchą substancję więcej niż 80% masy białka serwatki), albuminiany i pozostałe pochodne albumin: 300 EUR/t
- Albumina jaja:
3502 11 - - Suszona:
094094 3502 11 90 0 - - - Pozostała 15

minimum

2 EUR/kg

0,2 t
3503 00 Żelatyna (włącznie z żelatyną w arkuszach prostokątnych (włączając kwadratowe), nawet powierzchniowo obrobionych lub barwionych) oraz pochodne żelatyny; karuk; pozostałe kleje pochodzenia zwierzęcego, z wyłączeniem klejów kazeinowych objętych pozycją 3501:
094095 3503 00 10 0 - Żelatyna i jej pochodne 15 23 t
094096 3503 00 80 0 - Pozostałe 15 23 t
094097 3505 Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane (na przykład skrobie wstępnie żelatynizowane lub estryfikowane); kleje oparte na skrobiach, na dekstrynach lub pozostałych skrobiach modyfikowanych: 131 t 200 EUR/t
3505 10 - Dekstryny i pozostałe skrobie

modyfikowane:

3505 10 10 0 - - Dekstryny 15

minimum

0,2 EUR/kg

- - Pozostałe skrobie modyfikowane:
3505 10 50 0 - - - Skrobie, estryfikowane lub

eteryfikowane

15

minimum

0,2 EUR/kg

3505 10 90 0 - - - Pozostałe 15

minimum

0,2 EUR/kg

3505 20 - Kleje:
3505 20 10 0 - - Zawierające mniej niż 25% masy skrobi

lub dekstryn, lub pozostałych

modyfikowanych skrobi

15

minimum

0,2 EUR/kg

3505 20 30 0 - - Zawierające 25% masy lub więcej, ale

mniej niż 55% masy skrobi lub

dekstryn, lub pozostałych

modyfikowanych skrobi

15

minimum

0,2 EUR/kg

3505 20 50 0 - - Zawierające 55% masy lub więcej, ale

mniej niż 80% masy skrobi lub

dekstryn, lub pozostałych

modyfikowanych skrobi

15

minimum

0,2 EUR/kg

3505 20 90 0 - - Zawierające 80% masy lub więcej

skrobi lub dekstryn, lub pozostałych

modyfikowanych skrobi

15

minimum

0,2 EUR/kg

(*) Kwota w wysokości 10.833 ton przeznaczona jest wyłącznie dla importu z krajów członkowskich Unii Europejskiej, po udokumentowaniu pochodzenia, zgodnie z wymogami określonymi w przepisach odrębnych.

(a) Dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia, zgodnie z wymogami określonymi w przepisach odrębnych, stawkę celną w wysokości 20% minimum 42 EUR/hl.

(b) Dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia, zgodnie z wymogami określonymi w przepisach odrębnych, stawkę celną w wysokości 65% minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl.

(c) Dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia, zgodnie z wymogami określonymi w przepisach odrębnych, stawkę celną w wysokości 35%.

(d) Dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia, zgodnie z wymogami określonymi w przepisach odrębnych, stawkę celną w wysokości 55%.

1 Minister Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej kieruje działem administracji rządowej - gospodarka, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 7 stycznia 2003 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej (Dz. U. Nr 1, poz. 5).
2 Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 89, poz. 972, Nr 110, poz. 1189, Nr 125, poz. 1368 i Nr 128, poz. 1403, z 2002 r. Nr 41, poz. 365, Nr 89, poz. 804, Nr 112, poz. 974, Nr 141, poz. 1178, Nr 169, poz. 1387 i Nr 188, poz. 1572 oraz z 2003 r. Nr 120, poz. 1122.

Zmiany w prawie

Stosunek prezydenta Dudy do wolnej Wigilii "uległ zawieszeniu"

Prezydent Andrzej Duda powiedział w czwartek, że ubolewa, że w sprawie ustawy o Wigilii wolnej od pracy nie przeprowadzono wcześniej konsultacji z prawdziwego zdarzenia. Jak dodał, jego stosunek do ustawy "uległ niejakiemu zawieszeniu". Wyraził ubolewanie nad tym, że pomimo wprowadzenia wolnej Wigilii, trzy niedziele poprzedzające święto mają być dniami pracującymi. Ustawa czeka na podpis prezydenta.

kk/pap 12.12.2024
ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2003.226.2242

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Kontyngenty taryfowe na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy.
Data aktu: 23/12/2003
Data ogłoszenia: 30/12/2003
Data wejścia w życie: 01/01/2004