Wymagania co do jakości masła i odtłuszczonego mleka w proszku zakupywanych w ramach interwencji przez Agencję Rynku Rolnego.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
z dnia 27 czerwca 2002 r.
w sprawie wymagań co do jakości masła i odtłuszczonego mleka w proszku zakupywanych w ramach interwencji przez Agencję Rynku Rolnego.

..................................................

Notka Redakcji Systemu Informacji Prawnej LEX

Zmiany niniejszego rozporządzenia, wprowadzone przez § 1 rozporządzenia z dnia 10 lipca 2003 r. (Dz. U. 03.134.1263), które wchodzą w życie z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej, nie zostały naniesione na tekst, gdyż data wejścia w życie tych zmian jest późniejsza niż data utraty mocy przez niniejsze rozporządzenie.

..................................................

Na podstawie art. 24 ust. 3 ustawy z dnia 6 września 2001 r. o regulacji rynku mleka i przetworów mlecznych (Dz. U. Nr 129, poz. 1446 i Nr 154, poz. 1797) zarządza się, co następuje:
§  1. 
Agencja Rynku Rolnego dokonuje zakupu interwencyjnego masła, które spełnia łącznie następujące kryteria:
1)
zostało wyprodukowane nie wcześniej niż 23 dni przed dniem, w którym upływa termin składania ofert określony w ogłoszeniu o przetargu,
2)
odpowiada wymaganiom co do jakości określonym w załączniku nr 1 do rozporządzenia.
§  2. 
Agencja Rynku Rolnego dokonuje zakupu interwencyjnego odtłuszczonego mleka w proszku, które spełnia łącznie następujące kryteria:
1)
zostało wyprodukowane nie wcześniej niż 30 dni przed datą złożenia oferty sprzedaży przez oferenta albo 30 przed dniem, w którym upływa termin składania ofert określony w ogłoszeniu o przetargu,
2)
odpowiada wymaganiom co do jakości określonym w załączniku nr 2 do rozporządzenia.
§  3. 
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1  1

WYMAGANIA CO DO JAKOŚCI MASŁA KUPOWANEGO W RAMACH INTERWENCJI

Lp. Cechy jakościowe Wymagania co do jakości
1 2 3
1 Surowiec śmietanka pasteryzowana, nieukwaszona lub ukwaszona, otrzymana z surowego mleka krowiego zawierającego w 1 ml nie więcej niż 100.000 drobnoustrojów oznaczonych metodą płytkową w temperaturze 30°C i nie więcej niż 400.000 komórek somatycznych oznaczonych metodą ilościową
2 Wygląd bardzo dobry (jednostka równomiernie sucha) lub dobry (lekko odbiegający od bardzo dobrego)
3 Konsystencja bardzo dobra (jednostka nadająca się dobrze do smarowania) lub dob
ra (lekko odbiegająca od bardzo dobrej)
4 Smak i zapach bardzo dobry (czysty, przyjemny aromat) lub dobry (lekko odbiegający od bardzo dobrego)
5 Dyspersja wody co najmniej 4 punkty przyznane wg metody określonej w normie IDF 112A:19891)
6 Zawartość tłuszczu nie mniej niż 82%
7 Zawartość wody nie więcej niż 16%
8 Zawartość suchej masy beztłuszczowej nie więcej niż 2%
9 Zawartość wolnych kwasów tłuszczowych nie więcej niż 1,2 mmol/100 g tłuszczu
10 Liczba nadtlenkowa nie więcej niż 0,3 meq tlenu/1.000 g tłuszczu
11 Tłuszcz niemleczny niewykrywalny w analizie trójglicerydów
12 Znaczniki (w szczególności: sterole, wanilina, ester etylowy kwasu karotenowego, trójglicerydy kwasu enantowego) niewykrywalne
13 Poziom skażenia promieniotwórczego 134Cs i 137Cs nie więcej niż 600 Bq/kg
14 Obecność bakterii z grupy coli nieobecne w 1 g
1) Norma Międzynarodowej Federacji Mleczarskiej FIL/IDF - IDF Standard 112A:1989. Butter, Determination of water dispersion value.

ZAŁĄCZNIK Nr  2  2

WYMAGANIA CO DO JAKOŚCI ODTŁUSZCZONEGO MLEKA W PROSZKU KUPOWANEGO W RAMACH INTERWENCJI

Cechy jakościowe Wymagania co do jakości
1 2 3
1 Surowiec surowe mleko krowie zawierające w 1 ml nie więcej niż 100.000 drobnoustrojów oznaczonych metodą płytkową w temperaturze 30°C i nie więcej niż 400.000 komórek somatycznych oznaczonych metodą ilościową
2 Wygląd barwa biała lub lekko żółtawa, proszek bez zanieczyszczeń i cząstek barwnych
3 Smak i zapach czysty
4 Zawartość wody nie więcej niż 3,5%
5 Zawartość tłuszczu nie więcej niż 1,00%
6 Zawartość białka nie mniej niż 31,4% w suchej masie beztłuszczowej
7 Kwasowość miareczkowa

(w mililitrach 0,1 normalnego NaOH)

nie więcej niż 19,5 ml
8 Współczynnik rozpuszczalności nie więcej niż 0,5 ml (24°C)
9 Zawartość mleczanów w 100 g nie więcej niż 150 mg
10 Test na fosfatazę ujemny, nie więcej niż 4 µg fenolu/1 ml odtworzonego mleka
11 Cząstki przypalone minimum dysk B, tj. nie więcej niż 15,0 mg
12 Ogólna liczba drobnoustrojów w 1 g nie więcej niż 40.000
13 Obecność bakterii z grupy coli nieobecne w 1 g
14 Obecność maślanki niedopuszczalna
15 Obecność serwatki podpuszczkowej niedopuszczalna
16 Obecność serwatki kwasowej niedopuszczalna
17 Obecność antybiotyków niedopuszczalna
18 Poziom skażenia promieniotwórczego 134Cs i 137Cs nie więcej niż 370 Bq/kg
1 Załącznik nr 1 zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 10 lipca 2003 r. (Dz.U.03.134.1263) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 15 sierpnia 2003 r.
2 Załącznik nr 2 zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 10 lipca 2003 r. (Dz.U.03.134.1263) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 15 sierpnia 2003 r.

Zmiany w prawie

Jaka wysokość diety dla członków komisji wyborczych w wyborach Prezydenta

500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia

Robert Horbaczewski 20.01.2025
Zmiany w podatkach 2025 - przybędzie obowiązków sprawozdawczych

1 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.

Monika Pogroszewska 02.01.2025
Nowy Rok - jakie zmiany czekają nas w prawie

W 2025 roku minimalne wynagrodzenie za pracę wzrośnie tylko raz. Obniżeniu ulegnie natomiast minimalna podstawa wymiaru składki zdrowotnej płaconej przez przedsiębiorców. Grozi nam za to podwyżka podatku od nieruchomości. Wzrosną wynagrodzenia nauczycieli, a prawnicy zaczną lepiej zarabiać na urzędówkach. Wchodzą w życie zmiany dotyczące segregacji odpadów i e-doręczeń. To jednak nie koniec zmian, jakie czekają nas w Nowym Roku.

Renata Krupa-Dąbrowska 31.12.2024
Zmiana kodów na PKD 2025 rodzi praktyczne pytania

1 stycznia 2025 r. zacznie obowiązywać nowa Polska Klasyfikacja Działalności – PKD 2025. Jej ostateczny kształt poznaliśmy dopiero w tygodniu przedświątecznym, gdy opracowywany od miesięcy projekt został przekazany do podpisu premiera. Chociaż jeszcze przez dwa lata równolegle obowiązywać będzie stara PKD 2007, niektórzy już dziś powinni zainteresować się zmianami.

Tomasz Ciechoński 31.12.2024
Co się zmieni w prawie dla osób z niepełnosprawnościami w 2025 roku

Dodatek dopełniający do renty socjalnej dla niektórych osób z niepełnosprawnościami, nowa grupa uprawniona do świadczenia wspierającego i koniec przedłużonych orzeczeń o niepełnosprawności w marcu - to tylko niektóre ważniejsze zmiany w prawie, które czekają osoby z niepełnosprawnościami w 2025 roku. Drugą część zmian opublikowaliśmy 31 grudnia.

Beata Dązbłaż 28.12.2024
Stosunek prezydenta Dudy do wolnej Wigilii "uległ zawieszeniu"

Prezydent Andrzej Duda powiedział w czwartek, że ubolewa, że w sprawie ustawy o Wigilii wolnej od pracy nie przeprowadzono wcześniej konsultacji z prawdziwego zdarzenia. Jak dodał, jego stosunek do ustawy "uległ niejakiemu zawieszeniu". Wyraził ubolewanie nad tym, że pomimo wprowadzenia wolnej Wigilii, trzy niedziele poprzedzające święto mają być dniami pracującymi. Ustawa czeka na podpis prezydenta.

kk/pap 12.12.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2002.98.888

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Wymagania co do jakości masła i odtłuszczonego mleka w proszku zakupywanych w ramach interwencji przez Agencję Rynku Rolnego.
Data aktu: 27/06/2002
Data ogłoszenia: 03/07/2002
Data wejścia w życie: 03/07/2002