Szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy uboju zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 8 października 2002 r.
w sprawie szczegółowych warunków weterynaryjnych wymaganych przy uboju zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka.

Na podstawie art. 32 pkt 3 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 1999 r. Nr 66, poz. 752, z 2001 r. Nr 29, poz. 320, Nr 123, poz. 1350 i Nr 129, poz. 1438 oraz z 2002 r. Nr 112, poz. 976) zarządza się, co następuje:
§  1. 
Rozporządzenie określa:
1)
szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy uboju zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka, królików, jeleni i danieli utrzymywanych w warunkach fermowych na terenie gospodarstw;
2)
szczegółowe warunki udzielania zgody na ubój zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka oraz jeleni i danieli utrzymywanych w warunkach fermowych na terenie gospodarstwa, w których są chowane.
§  2. 
Ubój zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka, królików, jeleni i danieli utrzymywanych w warunkach fermowych na terenie gospodarstw, zwany dalej "ubojem", prowadzi się:
1)
w przypadku zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka oraz królików - w ogrodzonym budynku, przystosowanym do tego celu;
2)
w przypadku jeleni i danieli utrzymywanych w warunkach fermowych - na terenie gospodarstw, ubijanych poprzez:
a)
odstrzał - w kwaterze ubojowej, z podwyższeniem do odstrzału albo
b)
ogłuszenie i wykrwawienie - w urządzeniu służącym do poskromienia zwierzęcia (poskrom), ustawionym w zagrodzie manipulacyjnej.
§  3. 
1. 
W budynku, o którym mowa w § 2 pkt 1, wyodrębnia się:
1)
ubojnię;
2)
szatnię;
3)
pomieszczenie, w którym przechowywane są środki czystości i środki dezynfekcyjne;
4)
magazyn mięsa.
2. 
W ubojni zapewnia się:
1)
trwałe, nieprzepuszczalne posadzki łatwe do mycia i dezynfekcji, ze spadkiem w kierunku urządzeń ściekowych; kratki ściekowe wyposaża się w urządzenia zapobiegające wydostawaniu się zapachów i cofaniu się ścieków;
2)
ściany wykonane z materiałów nieprzepuszczalnych, w jasnym kolorze, o powierzchni gładkiej i łatwej do dezynfekcji, przy czym styki między ścianami oraz ścian z posadzkami zaokrągla się, a promień zaokrąglenia nie powinien być mniejszy niż 6 cm;
3)
drzwi wykonane z materiału nierdzewnego, łatwo zmywalne, odporne na uszkodzenia, z zamontowanymi urządzeniami zabezpieczającymi przed dostępem szkodników i owadów; drzwi wykonane z drewna obudowuje się;
4)
okna wykonane z materiału nierdzewnego, łatwe do mycia i dezynfekcji, z zamontowanymi urządzeniami zabezpieczającymi przed dostępem owadów;
5)
urządzenia wentylacyjne.
3. 
Ubojnię wyposaża się w:
1)
naturalne lub sztuczne oświetlenie niezniekształcające kolorów o natężeniu co najmniej 300 lx mierzonym na posadzce, a na stanowiskach badania poubojowego - co najmniej 540 lx mierzonym na powierzchni badanego mięsa i narządów wewnętrznych;
2)
umywalki z doprowadzoną wodą bieżącą przeznaczoną do celów spożywczych o temperaturze od 35°C do 40°C, zaopatrzone w środki do mycia i dezynfekcji rąk oraz ręczniki jednorazowego użytku;
3)
urządzenia do mycia i dezynfekcji narzędzi, z doprowadzoną wodą przeznaczoną do celów spożywczych, o temperaturze nie niższej niż 82°C; zużytą wodę odprowadza się bezpośrednio do kanalizacji.
4. 
Przez ubojnię nie mogą przebiegać przewody odprowadzające ścieki.
§  4. 
W ubojni, o której mowa w § 3 ust. 1 pkt 1, kwaterze ubojowej i zagrodzie manipulacyjnej, o których mowa w § 2 pkt 2, nie mogą przebywać osoby niewykonujące czynności związanych z ubojem, a ponadto nie należy:
1)
przetrzymywać innych zwierząt niż te, które poddawane są ubojowi;
2)
wykonywać innych czynności i prac poza ubojem.
§  5. 
Ubój przeprowadza się w taki sposób, aby:
1)
tusze wiszące lub leżące nie miały kontaktu z posadzką lub ścianami;
2)
nie doszło do zabrudzenia lub zakażenia mięsa.
§  6. 
Odpady powstające przy uboju niezwłocznie usuwa się z pomieszczenia ubojowego.
§  7. 
1. 
Osoby wykonujące ubój powinny:
1)
używać czystej, w jasnym kolorze, odzieży i obuwia roboczego oraz nakrycia głowy całkowicie zasłaniającego włosy;
2)
myć ręce przed każdorazowym przystąpieniem do pracy, a w szczególności w przypadku ich zabrudzenia i po każdorazowym opuszczaniu ustępu.
2. 
Palenie tytoniu, żucie tytoniu lub gumy, jedzenie i picie dozwolone jest tylko w miejscach wyznaczonych, poza miejscem uboju.
3. 
Stan zdrowia osób wykonujących ubój regulują przepisy o zwalczaniu chorób zakaźnych, a kwalifikacje tych osób, w zakresie przestrzegania zasad higieny w procesie produkcji - przepisy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia.
§  8. 
Czyszczenie, mycie i dezynfekcję ubojni, o której mowa w § 3 ust. 1 pkt 1, kwatery ubojowej i zagrody manipulacyjnej, o których mowa w § 2 pkt 2, oraz urządzeń, sprzętu i narzędzi stosowanych przy uboju przeprowadza się niezwłocznie po zakończeniu uboju, w taki sposób, aby nie dopuścić do zanieczyszczenia.
§  9. 
1. 
Mięso w magazynie mięsa, o którym mowa w § 3 ust. 1 pkt 4, należy przechowywać w temperaturze nie wyższej niż 4°C, z zastrzeżeniem ust. 2.
2. 
Przepisu ust. 1 nie stosuje się, jeżeli odbiór mięsa z gospodarstwa następuje w dniu uboju.
§  10. 
Warunkiem udzielenia zgody na ubój zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka oraz jeleni i danieli utrzymywanych w warunkach fermowych na terenie gospodarstwa, w którym są chowane, jest stwierdzenie, że:
1)
gospodarstwo, w którym zwierzęta mają być poddane ubojowi, jest wolne od chorób zakaźnych zwierząt oraz nie występuje bezpośrednie zagrożenie wystąpienia tych chorób oraz
2)
stan zdrowotny zwierząt przeznaczonych do uboju umożliwia ten ubój; stan zdrowia stwierdza się po przeprowadzeniu badania przedubojowego oraz
3)
ubijający gromadzi informacje o ilości zwierząt poddanych ubojowi, ilości sprzedawanego mięsa oraz firmie lub nazwie dokonującego zakupu tego mięsa, jego siedzibie i adresie oraz oznaczeniu formy prawnej wykonywanej działalności, a w przypadku osoby fizycznej - imieniu i nazwisku oraz miejscu zamieszkania i adresie.
§  11. 
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2003 r.
______
1)
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. z 2002 r. Nr 32, poz. 305).

Zmiany w prawie

Nawet pół miliona kary dla importerów - ustawa o KAS podpisana

Kancelaria Prezydenta poinformowała w piątek, że Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o Krajowej Administracji Skarbowej oraz niektórych innych ustaw. Wprowadza ona unijne regulacje dotyczące importu tzw. minerałów konfliktowych. Dotyczy też kontroli przewozu środków pieniężnych przez granicę UE. Rozpiętość kar za naruszenie przepisów wyniesie od 1 tys. do 500 tys. złotych.

Krzysztof Koślicki 07.06.2024
KSeF od 1 lutego 2026 r. - ustawa z podpisem prezydenta

Obligatoryjny Krajowy System e-Faktur wejdzie w życie 1 lutego 2026 roku. Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę. Ministerstwo Finansów zapowiedziało wcześniej, że będzie też drugi projekt, dotyczący uproszczeń oraz etapowego wejścia w życie KSeF - 1 lutego 2026 r. obowiązek obejmie przedsiębiorców, u których wartość sprzedaży przekroczy 200 mln zł, a od 1 kwietnia 2026 r. - wszystkich przedsiębiorców.

Monika Pogroszewska 07.06.2024
Senat poparł zmianę obowiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów

W ślad za rekomendacją Komisji Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej Senat przyjął w środę bez poprawek zmiany w Kodeksie pracy, których celem jest nowelizacja art. 222 dostosowująca polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.06.2024
Ratownik medyczny nauczy się na kursie, jak robić USG i stwierdzać zgon

Weszło w życie rozporządzenie w sprawie kursów kwalifikacyjnych dla ratowników medycznych. To konsekwencja przyznania tej grupie zawodowej nowych uprawnień: stwierdzania zgonu, do którego doszło podczas akcji medycznej, wykonania badania USG według protokołów ratunkowych oraz kwalifikacji do szczepienia i wykonania szczepienia przeciw COVID-19. Nowe przepisy określają jak będzie wyglądać egzamin i wzór zaświadczenia potwierdzającego odbycie kursu kwalifikacyjnego.

Agnieszka Matłacz 05.06.2024
MSZ tworzy dodatkowe obwody głosowania za granicą

We Francji, Irlandii, Stanach Zjednoczonych oraz Wielkiej Brytanii utworzono pięć dodatkowych obwodów głosowania w czerwcowych wyborach do Parlamentu Europejskiego. Jednocześnie zniesiono obwód w Iraku - wynika to z nowego rozporządzenia ministra spraw zagranicznych. Po zmianach łączna liczba obwodów poza granicami Polski wynosi 299.

Krzysztof Koślicki 28.05.2024
Rząd nie dołoży gminom pieniędzy na obsługę wygaszanego dodatku osłonowego

Na obsługę dodatku osłonowego samorządy dostają 2 proc. łącznej kwoty dotacji wypłaconej gminie. Rząd nie zwiększy wsparcia uzasadniając, że koszt został odpowiednio skalkulowany – wyjaśnia Ministerstwo Klimatu i Środowiska. Ponadto dodatek osłonowy jest wygaszany i gminy kończą realizację tego zdania.

Robert Horbaczewski 23.05.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2002.175.1438

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy uboju zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka.
Data aktu: 08/10/2002
Data ogłoszenia: 21/10/2002
Data wejścia w życie: 01/01/2003