Wielkości progowe dla niektórych towarów rolnych przywożonych z zagranicy.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
z dnia 12 lipca 2002 r.
w sprawie wielkości progowych dla niektórych towarów rolnych przywożonych z zagranicy.

Na podstawie art. 6 ust. 3 pkt 1 ustawy z dnia 28 czerwca 1995 r. o zasadach, warunkach i trybie nakładania opłat celnych dodatkowych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy (Dz. U. Nr 98, poz. 485 i z 1999 r. Nr 45, poz. 435) zarządza się, co następuje:
§  1. 
Ustala się do dnia 31 grudnia 2002 r. wielkości progowe dla niektórych towarów rolnych przywożonych z zagranicy, stanowiące załącznik do rozporządzenia.
§  2. 
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK

WIELKOŚCI PROGOWE DLA NIEKTÓRYCH TOWARÓW ROLNYCH PRZYWOŻONYCH Z ZAGRANICY

KOD PCN Nazwa towaru Jednostka miary Wielkość progowa
1 2 3 4
0102 Bydło żywe: t 525
0102 90 - Pozostałe:
- - Gatunki domowe:
0102 90 05 0 - - - O masie nieprzekraczającej 80 kg
- - - O masie powyżej 80 kg, ale nieprzekraczającej 160 kg:
0102 90 21 0 - - - - Rzeźne
0102 90 29 0 - - - - Pozostałe
- - - O masie powyżej 300 kg:
- - - - Krowy:
0102 90 61 0 - - - - - Rzeźne
0102 90 69 0 - - - - - Pozostałe
- - - - Pozostałe:
0102 90 71 0 - - - - - Rzeźne
0102 90 79 0 - - - - - Pozostałe
0103 Trzoda chlewna żywa: t 24
- Pozostałe:
0103 91 - - O masie poniżej 50 kg:
0103 91 10 0 - - - Gatunki domowe
0103 92 - - O masie 50 kg lub większej:
- - - Gatunki domowe:
0103 92 11 0 - - - - Maciory mające prosiaki co najmniej raz, o masie 160 kg lub większej
0103 92 19 0 - - - - Pozostałe
0104 Owce i kozy żywe: t 6
0104 10 - Owce:
- - Pozostałe:
0104 10 30 0 - - - Jagnięta (do jednego roku życia)
0104 10 80 0 - - - Pozostałe
0104 20 - Kozy:
0104 20 90 0 - - Pozostałe
0105 Drób domowy żywy - to znaczy ptactwo z gatunków Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki: t 1.183
- O masie nieprzekraczającej 185 g:
0105 11 - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus:
- - - Pisklęta płci żeńskiej pochodzące z hodowli w drugim i trzecim pokoleniu:
0105 11 11 0 - - - - Nioski
0105 11 19 0 - - - - Pozostałe
- - - Pozostałe:
0105 11 91 0 - - - - Nioski
0105 11 99 0 - - - - Pozostałe
0105 12 00 0 - - Indyki t 1.338
0105 19 - - Pozostałe:
0105 19 20 0 - - - Gęsi
0105 19 90 0 - - - Kaczki i perliczki
- Pozostałe:
0105 92 00 0 - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus o masie nieprzekraczającej 2.000 g
0105 93 00 0 - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus o masie powyżej 2.000 g
0105 99 - - Pozostałe:
0105 99 10 0 - - - Kaczki
0105 99 20 0 - - - Gęsi
0105 99 30 0 - - - Indyki
0105 99 50 0 - - - Perliczki
0201 Mięso wołowe świeże lub chłodzone: t 38
0201 10 00 0 - Tusze i półtusze
0201 20 - Pozostałe kawałki mięsa z kośćmi:
0201 20 20 0 - - Ćwierci "kompensowane"
0201 20 30 0 - - Ćwierci przednie nierozdzielone lub rozdzielone
0201 20 50 0 - - Ćwierci tylne nierozdzielone lub rozdzielone
0201 20 90 0 - - Pozostałe
0201 30 00 0 - Bez kości
0202 Mięso wołowe mrożone: t 146
0202 10 00 0 - Tusze i półtusze
0202 20 - Pozostałe kawałki mięsa z kośćmi:
0202 20 10 0 - - Ćwierci "kompensowane"
0202 20 30 0 - - Ćwierci przednie nierozdzielone lub rozdzielone
0202 20 50 0 - - Ćwierci tylne nierozdzielone lub rozdzielone
0202 20 90 0 - - Pozostałe
0202 30 - Bez kości:
0202 30 10 0 - - Ćwierci przednie całe lub pokrojone na maksymalnie pięć części, a każda ćwiartka stanowi pojedynczy blok; ćwierci "kompensowane" w dwóch blokach, z których jeden zawiera ćwierć przednią całą lub pokrojoną na maksymalnie pięć kawałków, a drugi ćwierć tylną w jednym kawałku, ale bez polędwicy
0202 30 50 0 - - Rostbef, antrykot i szponder - kawałki
0202 30 90 0 - - Pozostałe
0203 Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone: t 33.569
- Świeże lub chłodzone:
0203 11 - - Tusze i półtusze:
0203 11 10 0 - - - Ze świń domowych
0203 12 - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
0203 12 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki
0203 12 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki
0203 19 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 19 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki
0203 19 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi
0203 19 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki
- - - - Pozostałe:
0203 19 55 0 - - - - - Bez kości
0203 19 59 0 - - - - - Pozostałe
- Mrożone:
0203 21 - - Tusze i półtusze:
0203 21 10 0 - - - Ze świń domowych
0203 22 - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
0203 22 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki
0203 22 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki
0203 29 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 29 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki
0203 29 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi
0203 29 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki
- - - - Pozostałe:
0203 29 55 0 - - - - - Bez kości
0203 29 59 0 - - - - - Pozostałe
0207 Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji 0105, świeże, chłodzone lub mrożone: t 21.123
- Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus:
0207 11 - - Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
0207 11 10 0 - - - Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami, znane jako "kurczaki 83%"
0207 11 30 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%"
0207 11 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane
0207 12 - - Niecięte na kawałki, mrożone:
0207 12 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%"
0207 12 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, i bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane
0207 13 - - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
0207 13 10 0 - - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 13 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki
0207 13 30 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami
0207 13 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł
0207 13 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki
0207 13 60 0 - - - - - Nogi i ich kawałki
0207 13 70 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 13 91 0 - - - - Wątroby
0207 13 99 0 - - - - Pozostałe
0207 14 - - Kawałki i podroby mrożone:
- - - Kawałki:
0207 14 10 0 - - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 14 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki
0207 14 30 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami
0207 14 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł
0207 14 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki
0207 14 60 0 - - - - - Nogi i ich kawałki
0207 14 70 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 14 91 0 - - - - Wątroby
0207 14 99 0 - - - - Pozostałe
- Z indyków:
0207 24 - - Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
0207 24 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "indyki 80%"
0207 24 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap i bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane
0207 25 - - Niecięte na kawałki, mrożone:
0207 25 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "indyki 80%"
0207 25 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane
0207 26 - - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
0207 26 10 0 - - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 26 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki
0207 26 30 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami
0207 26 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł
0207 26 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 26 60 0 - - - - - - Podudzia i ich kawałki
0207 26 70 0 - - - - - - Pozostałe
0207 26 80 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 26 91 0 - - - - Wątroby
0207 26 99 0 - - - - Pozostałe
0207 27 - - Kawałki i podroby, mrożone:
- - - Kawałki:
0207 27 10 0 - - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 27 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki
0207 27 30 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami
0207 27 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł
0207 27 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 27 60 0 - - - - - - Podudzia i ich kawałki
0207 27 70 0 - - - - - - Pozostałe
0207 27 80 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 27 91 0 - - - - Wątroby
0207 27 99 0 - - - - Pozostałe
- Z kaczek, gęsi i perliczek:
0207 32 - - Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
- - - Kaczki:
0207 32 11 0 - - - - Oskubane, bez krwi i jelit, ale niewypatroszone, z głowami i łapami, znane jako "kaczki 85%"
0207 32 15 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%"
0207 32 19 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej prezentowane
- - - Gęsi:
0207 32 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%"
0207 32 59 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane
0207 32 90 0 - - - Perliczki
0207 33 - - Niecięte na kawałki, mrożone:
- - - Kaczki:
0207 33 11 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%"
0207 33 19 0 - - - - Oskubane i wypatroszone bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej prezentowane
- - - Gęsi:
0207 33 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%"
0207 33 59 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane
0207 33 90 0 - - - Perliczki
0207 34 - - Otłuszczone wątroby, świeże lub chłodzone:
0207 34 10 0 - - - Z gęsi
0207 34 90 0 - - - Z kaczek
0207 35 - - Pozostałe, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 35 11 0 - - - - - Z gęsi
0207 35 15 0 - - - - - Z kaczek i perliczek
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 35 21 0 - - - - - - Z kaczek
0207 35 23 0 - - - - - - Z gęsi
0207 35 25 0 - - - - - - Z perliczek
0207 35 31 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami
0207 35 41 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł
- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 35 51 0 - - - - - - Z gęsi
0207 35 53 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 35 61 0 - - - - - - Z gęsi
0207 35 63 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek
0207 35 71 0 - - - - - Tusze gęsie i kacze
0207 35 79 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 35 91 0 - - - - Wątroby drobiowe inne niż otłuszczone wątroby
0207 35 99 0 - - - - Pozostałe
0207 36 - - Pozostałe, mrożone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 36 11 0 - - - - - Z gęsi
0207 36 15 0 - - - - - Z kaczek i perliczek
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 36 21 0 - - - - - - Z kaczek
0207 36 23 0 - - - - - - Z gęsi
0207 36 25 0 - - - - - - Z perliczek
0207 36 31 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami
0207 36 41 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł
- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 36 51 0 - - - - - - Z gęsi
0207 36 53 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 36 61 0 - - - - - - Z gęsi
0207 36 63 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek
0207 36 71 0 - - - - - Tusze gęsie i kacze
0207 36 79 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
- - - - Wątroby:
0207 36 81 0 - - - - - Otłuszczone wątroby gęsie
0207 36 85 0 - - - - - Otłuszczone wątroby kacze
0207 36 89 0 - - - - - Pozostałe
0207 36 90 0 - - - - Pozostałe
0401 Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego: t 7.123
0401 10 - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekracząjącej 1%:
0401 10 10 0 - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekracząjącej 2 litrów
0401 10 90 0 - - Pozostałe
0401 20 - O zawartości tłuszczu w masie przekraczającej 1%, ale nieprzekraczającej 6%:
- - Nieprzekraczającej 3%:
0401 20 11 0 - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2 litrów
0401 20 19 0 - - - Pozostałe
- - Przekraczającej 3%:
0401 20 91 0 - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2 litrów
0401 20 99 0 - - - Pozostałe
0401 30 - O zawartości tłuszczu w masie przekraczającej 6%:
- - Nieprzekraczającej 21%:
0401 30 11 0 - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2 litrów
0401 30 19 0 - - - Pozostałe
- - Przekraczającej 21%, ale nieprzekraczającej 45%:
0401 30 31 0 - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2 litrów
0401 30 39 0 - - - Pozostałe
- - Przekraczającej 45%:
0401 30 91 0 - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2 litrów
0401 30 99 0 - - - Pozostałe
0402 Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: t 13.567
0402 10 - W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 1,5%:
- - Niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego:
0402 10 11 0 - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg
0402 10 19 0 - - - Pozostałe
- - Pozostałe:
0402 10 91 0 - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg
0402 10 99 0 - - - Pozostałe
- W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu w masie przekraczającej 1,5%:
0402 21 - - Niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego:
- - - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 27%:
0402 21 11 - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg:
0402 21 11 1 - - - - - Dla niemowląt
0402 21 11 9 - - - - - Pozostałe
- - - - Pozostałe:
0402 21 17 - - - - - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 11%:
0402 21 17 1 - - - - - - Dla niemowląt
0402 21 17 9 - - - - - - Pozostałe
0402 21 19 - - - - - O zawartości tłuszczu w masie przekraczającej 11%, ale nieprzekraczającej 27%:
0402 21 19 1 - - - - - - Dla niemowląt
0402 21 19 9 - - - - - - Pozostałe
- - - O zawartości tłuszczu w masie przekraczającej 27%:
0402 21 91 - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg:
0402 21 91 1 - - - - - Dla niemowląt
0402 21 91 9 - - - - - Pozostałe
0402 21 99 - - - - Pozostałe:
0402 21 99 1 - - - - - Dla niemowląt
0402 21 99 9 - - - - - Pozostałe
0402 29 - - Pozostałe:
- - - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 27%:
0402 29 11 0 - - - - Mleko specjalne dla niemowląt, w hermetycznie zamkniętych pojemnikach, o zawartości netto nieprzekraczającej 500 g i o zawartości tłuszczu w masie przekraczającej 10%
- - - - Pozostałe:
0402 29 15 0 - - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg
0402 29 19 0 - - - - - Pozostałe
- - - O zawartości tłuszczu w masie przekraczającej 27%:
0402 29 91 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg
0402 29 99 0 - - - - Pozostałe
- Pozostałe:
0402 91 - - Niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego:
- - - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 8%:
0402 91 11 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg
0402 91 19 0 - - - - Pozostałe
- - - O zawartości tłuszczu w masie przekraczającej 8%, ale nieprzekraczającej 10%:
0402 91 31 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg
0402 91 39 0 - - - - Pozostałe
- - - O zawartości tłuszczu w masie przekraczającej 10%, ale nieprzekraczającej 45%:
0402 91 51 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg
0402 91 59 0 - - - - Pozostałe
- - - O zawartości tłuszczu w masie przekraczającej 45%:
0402 91 91 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg
0402 91 99 0 - - - - Pozostałe
0402 99 - - Pozostałe:
- - - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 9,5%:
0402 99 11 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg
0402 99 19 0 - - - - Pozostałe
- - - O zawartości tłuszczu w masie przekraczającej 9,5%, ale nieprzekraczającej 45%:
0402 99 31 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg
0402 99 39 0 - - - - Pozostałe
- - - O zawartości tłuszczu w masie przekraczającej 45%:
0402 99 91 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg
0402 99 99 0 - - - - Pozostałe
0403 Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego lub aromatycznego, lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao:
0403 10 - Jogurt: t 29.305
- - Niearomatyzowany ani niezawierający dodatku owoców, orzechów lub kakao:
- - - Niezawierający dodatku cukru ani innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu w masie:
0403 10 11 0 - - - - Nieprzekraczającej 3%
0403 10 13 0 - - - - Przekraczającej 3%, ale nieprzekraczającej 6%
0403 10 19 0 - - - - Przekraczającej 6%
- - - Pozostały, o zawartości tłuszczu w masie:
0403 10 31 0 - - - - Nieprzekraczającej 3%
0403 10 33 0 - - - - Przekraczającej 3%, ale nieprzekraczającej 6%
0403 10 39 0 - - - - Przekraczającej 6%
- - Aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao:
- - - W proszku, granulkach lub innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu mlecznego w masie:
0403 10 51 0 - - - - Nieprzekraczającej 1,5%
0403 10 53 0 - - - - Przekraczającej 1,5%, ale nieprzekraczającej 27%
0403 10 59 0 - - - - Przekraczającej 27%
- - - Pozostałe, o zawartości tłuszczu mlecznego w masie:
0403 10 91 0 - - - - Nieprzekraczającej 3%
0403 10 93 0 - - - - Przekraczającej 3%, ale nieprzekraczającej 6%
0403 10 99 0 - - - - Przekraczającej 6%
0403 90 - Pozostałe: t 2.184
- - Niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao:
- - - W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci:
- - - - Niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu w masie:
0403 90 11 0 - - - - - Nieprzekraczającej 1,5%
0403 90 13 0 - - - - - Przekraczającej 1,5%, ale nieprzekraczającej 27%
0403 90 19 0 - - - - - Przekraczającej 27%
- - - - Pozostałe, o zawartości tłuszczu w masie:
0403 90 31 0 - - - - - Nieprzekraczającej 1,5%
0403 90 33 0 - - - - - Przekraczającej 1,5%, ale nieprzekraczającej 27%
0403 90 39 0 - - - - - Przekraczającej 27%
- - - Pozostałe:
- - - - Niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu w masie:
0403 90 51 0 - - - - - Nieprzekraczającej 3%
0403 90 53 0 - - - - - Przekraczającej 3%, ale nieprzekraczającej 6%
0403 90 59 0 - - - - - Przekraczającej 6%
- - - - Pozostałe, o zawartości tłuszczu w masie:
0403 90 61 0 - - - - - Nieprzekraczającej 3%
0403 90 63 0 - - - - - Przekraczającej 3%, ale nieprzekraczającej 6%
0403 90 69 0 - - - - - Przekraczającej 6%
- - Aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao:
- - - W proszku, granulkach lub innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu mlecznego w masie:
0403 90 71 0 - - - - Nieprzekraczającej 1,5%
0403 90 73 0 - - - - Przekraczającej 1,5%, ale nieprzekraczającej 27%
0403 90 79 0 - - - - Przekraczającej 27%
- - - Pozostałe, o zawartości tłuszczu mlecznego w masie:
0403 90 91 0 - - - - Nieprzekraczającej 3%
0403 90 93 0 - - - - Przekraczającej 3%, ale nieprzekraczającej 6%
0403 90 99 0 - - - - Przekraczającej 6%
0405 Masło i inne tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania: t 9.777
0405 10 - Masło:
- - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 85%:
- - - Masło naturalne:
0405 10 11 0 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg
0405 10 19 0 - - - - Pozostałe
0405 10 30 0 - - - Masło odtwarzane
0405 10 50 0 - - - Masło z serwatki
0405 10 90 0 - - Pozostałe
0405 20 - Produkty mleczarskie do smarowania:
0405 20 10 0 - - O zawartości tłuszczu w masie 39% i więcej, ale mniej niż 60%
0405 20 30 0 - - O zawartości tłuszczu w masie 60% i więcej, ale nieprzekraczjącej 75%
0405 20 90 0 - - O zawartości tłuszczu w masie większej niż 75%, ale mniejszej niż 80%
0405 90 - Pozostałe:
0405 90 10 0 - - O zawartości tłuszczu w masie 99,3% i więcej oraz o zawartości wody w masie nieprzekraczającej 0,5%
0405 90 90 0 - - Pozostałe
0406 Sery i twarogi: t 6.224
0406 10 - Ser (niedojrzewający i niewędzony) świeży, w tym ser serwatkowy i twaróg:
0406 10 20 0 - - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 40%
0406 10 80 0 - - Pozostały
0406 20 - Ser tarty lub proszkowany, wszystkich rodzajów:
0406 20 10 0 - - Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger) zrobiony z odtłuszczonego mleka i zmieszany z drobno zmielonymi ziołami
0406 20 90 0 - - Pozostały
0406 30 - Ser przetworzony (ser topiony) inny niż tarty lub proszkowany:
0406 30 10 0 - - Do produkcji którego nie użyto innych serów, jak Emmentaler, Gruyére i Appenzell i który może zawierać jako dodatek ziołowy ser Glarus (znany jako Schabziger); przygotowany do sprzedaży detalicznej o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 56% suchej masy
- - Pozostały:
- - - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 36% i o zawartości tłuszczu w suchej masie:
0406 30 31 0 - - - - Nieprzekraczającej 48%
0406 30 39 0 - - - - Przekraczającej 48%
0406 30 90 0 - - - O zawartości tłuszczu w masie przekraczającej 36%
0406 40 - Ser z przerostami niebieskiej pleśni:
0406 40 10 0 - - Roquefort
0406 40 50 0 - - Gorgonzola
0406 40 90 0 - - Pozostały
0406 90 - Pozostałe sery:
0406 90 01 0 - - Do przetworzenia (topienia)
- - Pozostałe:
- - - Emmentaler, Gruyére, Sbrinz, Bergkäse i Appenzell:
0406 90 02 0 - - - - Sery w całości, w cenie franco granica za 100 kg masy netto przekraczającej 401,85 EUR, ale nieprzekraczającej 430,62 EUR, o zawartości tłuszczu w suchej masie 45% i większej oraz dojrzewane przez trzy miesiące lub dłużej
0406 90 03 0 - - - - Sery w całości, w cenie franco granica za 100 kg masy netto przekraczającej 430,62 EUR, o zawartości tłuszczu w suchej masie 45% i większej oraz dojrzewane przez trzy miesiące lub dłużej
0406 90 04 0 - - - - Kawałki pakowane próżniowo lub w gazie obojętnym, ze skórką przynajmniej z jednej strony, o masie netto 1 kg lub większej, ale nieprzekraczającej 5 kg i w cenie franco granica za 100 kg masy netto przekraczającej 430,62 EUR, ale nieprzekraczającej 459,39 EUR, o zawartości tłuszczu w suchej masie 45% i większej oraz dojrzewane przez trzy miesiące lub dłużej
0406 90 05 0 - - - - Kawałki pakowane próżniowo lub w gazie obojętnym, ze skórką przynajmniej z jednej strony, o masie netto 1 kg lub większej, ale nieprzekraczającej 5 kg i w cenie franco granica za 100 kg masy netto przekraczającej 459,39 EUR, o zawartości tłuszczu w suchej masie 45% i większej oraz dojrzewane przez trzy miesiące lub dłużej
0406 90 06 0 - - - - Kawałki bez skórki, o masie netto nie większej niż 450 g i w cenie franco granica za 100 kg masy netto przekraczającej 499,67 EUR, o zawartości tłuszczu w suchej masie 45% i większej oraz dojrzewane przez trzy miesiące lub dłużej, pakowane próżniowo lub w gazie obojętnym, w opakowaniach, na których znajduje się przynajmniej opis sera, zawartość tłuszczu, odpowiedzialny za pakowanie oraz kraj producenta
- - - - Pozostałe:
0406 90 13 0 - - - - - Emmentaler
0406 90 15 0 - - - - - Gruyére, Sbrinz
0406 90 17 0 - - - - - Bergkäse, Appenzell
0406 90 18 0 - - - Fromage fribourgeois, Vacherin Mont d'Or i Tete de Moine
0406 90 19 0 - - - Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger) zrobiony z odtłuszczonego mleka i zmieszany z drobno zmielonymi ziołami
0406 90 21 0 - - - Cheddar
0406 90 23 0 - - - Edam
0406 90 25 0 - - - Tilsit
0406 90 27 0 - - - Butterkäse
0406 90 29 0 - - - Kashkaval
- - - Feta:
0406 90 31 0 - - - - Z mleka owiec albo mleka bawołów w pojemnikach zawierających solankę albo w butelkach z owczej lub koziej skóry
0406 90 33 0 - - - - Pozostałe
0406 90 35 0 - - - Kefalo-Tyri
0406 90 37 0 - - - Finlandia
0406 90 39 0 - - - Jarlsberg
- - - Pozostałe:
0406 90 50 0 - - - - Ser z mleka owiec albo mleka bawołów w pojemnikach zawierających solankę albo w butelkach z owczej lub koziej skóry
- - - - Pozostałe:
- - - - - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 40%, o zawartości wody w masie, w substancji beztłuszczowej:
- - - - - - Nieprzekraczającej 47%:
0406 90 61 0 - - - - - - - Grana Padano, Permigiano Reggiano
0406 90 63 0 - - - - - - - Fiore Sardo, Pecorino
0406 90 69 0 - - - - - - - Pozostałe
- - - - - - Przekraczającej 47%, ale nieprzekraczającej 72%:
0406 90 73 0 - - - - - - - Provolone
0406 90 75 0 - - - - - - - Asiago, Caciocavallo, Montasio, Ragusano
0406 90 76 0 - - - - - - - Danbo, Fontal, Fontina, Fynbo, Havarti, Maribo, Samso
0406 90 78 0 - - - - - - - Gouda
0406 90 79 0 - - - - - - - Esrom, Italico, Kernhem, Saint-Nectaire, Saint-Paulin, Taleggio
0406 90 81 0 - - - - - - - Cantal, Cheshire, Wensleydale, Lancashire, Double Gloucester, Blarney, Colby, Monterey
0406 90 82 0 - - - - - - - Camembert
0406 90 84 0 - - - - - - - Brie
0406 90 85 0 - - - - - - - Kefalograviera, Kasseri
- - - - - - - Pozostałe sery, o zawartości wody w masie serowej beztłuszczowej:
0406 90 86 0 - - - - - - - - Przekraczającej 47%, ale nieprzekraczającej 52%
0406 90 87 0 - - - - - - - - Przekraczającej 52%, ale nieprzekraczającej 62%
0406 90 88 0 - - - - - - - - Przekraczającej 62%, ale nieprzekraczającej 72%
0406 90 93 0 - - - - - - Przekraczającej 72%
0406 90 99 0 - - - - - Pozostałe
0407 00 Jaja ptasie w skorupkach, świeże, konserwowane albo gotowane: mln szt. 8,3
- Drobiu:
0407 00 30 0 - - Pozostałe
0408 Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, mrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego:
- Żółtka jaj:
0408 11 - - Suszone:
0408 11 80 0 - - - Pozostałe t 543
0408 19 - - Pozostałe:
- - - Pozostałe:
0408 19 81 0 - - - - Ciekłe t 279
0408 19 89 0 - - - - Pozostałe, włącznie z mrożonymi t 0,1
- Pozostałe:
0408 91 - - Suszone:
0408 91 80 0 - - - Pozostałe t 160
0408 99 - Pozostałe:
0408 99 80 0 - - - Pozostałe t 76
0409 00 00 0 Miód naturalny t 2.643
0504 00 00 Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe lub w kawałkach, świeże, chłodzone, mrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone:
0504 00 00 1 - Żołądki drobiowe t 13
0504 00 00 9 - Pozostałe t 47.884
0603 Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane:
0603 10 - Świeże:
0603 10 10 - - Róże:
0603 10 10 1 - - - Od 1 czerwca do 31 października t 1.545
0603 10 10 9 - - - Od 1 listopada do 31 maja t 2.539
0603 10 20 - - Goździki:
0603 10 20 1 - - - Od 1 czerwca do 31 października t 51
0603 10 20 9 - - - Od 1 listopada do 31 maja t 189
0603 10 50 - - Chryzantemy:
0603 10 50 1 - - - Od 1 czerwca do 31 października t 1.597
0603 10 50 9 - - - Od 1 listopada do 31 maja t 1.241
0702 00 00 Pomidory, świeże lub chłodzone: t 65.163
0702 00 00 1 - Od 1 stycznia do 31 marca
0702 00 00 2 - Od 1 do 30 kwietnia
0702 00 00 3 - Od 1 do 14 maja
0702 00 00 5 - Od 15 do 31 maja
0702 00 00 7 - Od 1 czerwca do 30 września
0702 00 00 8 - Od 1 do 31 października
0702 00 00 9 - Od 1 listopada do 31 grudnia
0703 Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz inne warzywa cebulowe świeże lub chłodzone: t 35.960
0703 10 - Cebula i szalotka:
- - Cebula:
0703 10 11 0 - - - Dymka
0703 10 19 0 - - - Pozostałe
0703 10 90 0 - - Szalotka
0704 Kapusta, kalafiory, kalarepa, kapusta włoska i podobne jadalne warzywa kapustne, świeże lub chłodzone:
0704 10 00 - Kalafiory i brokuły głowiaste: t 2.293
0704 10 00 1 - - Od 1 stycznia do 14 kwietnia
0704 10 00 3 - - Od 15 kwietnia do 31 maja
0704 10 00 5 - - Od 1 czerwca do 30 listopada
0704 10 00 9 - - Od 1 grudnia do 31 grudnia
0704 20 00 0 - Brukselka t 99
0704 90 - Pozostałe: t 4.454
0704 90 10 0 - - Biała kapusta i czerwona kapusta
0704 90 90 0 - - Pozostałe
0705 Sałata (Lactuca sativa ) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub chłodzone: t 4.924
- Sałata:
0705 11 00 - - Sałata głowiasta:
0705 11 00 1 - - - Od 1 stycznia do 31 marca
0705 11 00 3 - - - Od 1 kwietnia do 30 listopada
0705 11 00 9 - - - Od 1 grudnia do 31 grudnia
0705 19 00 0 - - Pozostała
- Cykoria:
0705 21 00 0 - - Endywia (Cichorium intybus var. Foliosum)
0705 29 00 0 - - Pozostała
0706 Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub chłodzone:
0706 10 00 0 - Marchew i rzepa t 22.721
0706 90 - Pozostałe: t 9.931
0706 90 10 0 - - Selery (korzeniowe lub niemieckie)
0706 90 30 0 - - Chrzan (Cochlearia armoracia)
0706 90 90 0 - - Pozostałe
0707 00 Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone:
0707 00 05 - Ogórki: t 11.182
0707 00 05 1 - - Od 1 stycznia do końca lutego
0707 00 05 3 - - Od 1 marca do 30 kwietnia
0707 00 05 5 - - Od 1 do 15 maja
0707 00 05 6 - - Od 16 maja do 30 września
0707 00 05 7 - - Od 1 do 31 października
0707 00 05 8 - - Od 1 do 10 listopada
0707 00 05 9 - - Od 11 listopada do 31 grudnia
0707 00 90 0 - Korniszony t 14
0710 Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie), mrożone: t 9.203
0710 10 00 0 - Ziemniaki
- Warzywa strączkowe, nawet łuskane:
0710 21 00 0 - - Groch (Pisum sativum)
0710 22 00 0 - - Fasola (Vigna spp., Phaseolus spp.)
0710 29 00 0 - - Pozostałe
0710 30 00 0 - Szpinak, szpinak nowozelandzki i szpinak ogrodowy
0710 80 - Pozostałe warzywa:
- - Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta:
0710 80 51 0 - - - Słodka papryka
0710 80 59 0 - - - Pozostałe
- - Grzyby:
0710 80 61 0 - - - Z rodzaju Agaricus
0710 80 69 0 - - - Pozostałe
0710 80 70 0 - - Pomidory
0710 80 85 0 - - Szparagi
0710 80 95 0 - - Pozostałe
0710 90 00 0 - Mieszanki warzyw
0712 Warzywa suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone: t 6.862
0712 20 00 0 - Cebula
- Grzyby, uszaki (Auricularia spp.), trzęsaki (Tremella spp.) i trufle:
0712 31 00 0 - - Grzyby z rodzaju Agaricus
0712 32 00 0 - - Uszaki (Auricularia spp.)
0712 33 00 0 - - Trzęsaki (Tremella spp.)
0712 39 00 0 - - Pozostałe
0712 90 - Inne warzywa; mieszanki warzyw:
0712 90 05 0 - - Ziemniaki, nawet cięte w kawałki lub plasterki, ale dalej nieprzetworzone
- - Kukurydza cukrowa (Zea mays var. Saccharata):
0712 90 11 0 - - - Odmiany siewne
0712 90 19 0 - - - Pozostałe
0712 90 30 0 - - Pomidory
0712 90 50 0 - - Marchew
0712 90 90 0 - - Pozostałe
0808 Jabłka, gruszki i pigwy, świeże: t 27.590
0808 10 - Jabłka:
0808 10 10 0 - - Jabłka na sok, luzem, od 16 września do 15 grudnia
- - Pozostałe:
0808 10 20 - - - Odmiany Golden Delicious:
0808 10 20 1 - - - - Od 1 stycznia do 31 marca
0808 10 20 3 - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca
0808 10 20 5 - - - - Od 1 do 31 lipca
0808 10 20 7 - - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia
0808 10 50 - - - Odmiany Granny Smith:
0808 10 50 1 - - - - Od 1 stycznia do 31 marca
0808 10 50 3 - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca
0808 10 50 5 - - - - Od 1 do 31 lipca
0808 10 50 7 - - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia
0808 10 90 - - - Pozostałe:
0808 10 90 1 - - - - Od 1 stycznia do 31 marca
0808 10 90 3 - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca
0808 10 90 5 - - - - Od 1 do 31 lipca
0808 10 90 7 - - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia
0809 Morele, wiśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże:
0809 20 - Wiśnie i czereśnie: t 263
0809 20 05 - - Wiśnie (Prunus cerasus):
0809 20 05 1 - - - Od 1 stycznia do 31 maja
0809 20 05 5 - - - Od 1 czerwca do 15 lipca
0809 20 05 9 - - - Od 16 lipca do 31 grudnia
0809 20 95 0 - - Pozostałe
0809 40 - Śliwki i owoce tarniny: t 1.363
0809 40 05 - - Śliwki:
0809 40 05 1 - - - Od 1 stycznia do 30 czerwca
0809 40 05 5 - - - Od 1 lipca do 30 września
0809 40 05 9 - - - Od 1 października do 31 grudnia
0810 Pozostałe owoce, świeże:
0810 10 00 - Truskawki i poziomki: t 999
0810 10 00 1 - - Od 1 stycznia do 30 kwietnia
0810 10 00 3 - - Od 1 maja do 31 lipca
0810 10 00 9 - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia
0810 20 - Maliny, jeżyny, morwy i owoce mieszańców malin z jeżynami: t 347
0810 20 10 0 - - Maliny
0810 20 90 0 - - Pozostałe
0810 30 - Czarne, białe lub czerwone porzeczki oraz agrest: t 210
0810 30 10 0 - - Czarne porzeczki
0810 30 30 0 - - Czerwone porzeczki
0810 30 90 0 - - Pozostałe
0811 Owoce i orzechy, niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie, mrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: t 11.141
0811 10 - Truskawki i poziomki:
- - Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:
0811 10 11 0 - - - O zawartości cukru przewyższającej 13% masy
0811 10 19 0 - - - Pozostałe
0811 10 90 0 - - Pozostałe
0811 20 - Maliny, jeżyny, morwy, owoce mieszańców malin z jeżynami, czarne, białe lub czerwone porzeczki i agrest:
- - Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:
0811 20 11 0 - - - O zawartości cukru przewyższającej 13% masy
0811 20 19 0 - - - Pozostałe
- - Pozostałe:
0811 20 31 0 - - - Maliny
0811 20 39 0 - - - Czarne porzeczki
0811 20 51 0 - - - Czerwone porzeczki
0811 20 59 0 - - - Jeżyny i morwy
0811 20 90 0 - - - Pozostałe
0811 90 - Pozostałe:
- - Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:
- - - O zawartości cukru przewyższającej 13% masy:
0811 90 19 0 - - - - Pozostałe
- - - Pozostałe:
0811 90 39 0 - - - - Pozostałe
- - Pozostałe:
0811 90 50 0 - - - Owoce z gatunku Vaccinium myrtillus
0811 90 70 0 - - - Owoce z gatunków Vaccinium myrtilloides i Vaccinium angustifolium
- - - Wiśnie i czereśnie:
0811 90 75 0 - - - - Wiśnie (Prunus cerasus):
0811 90 80 0 - - - - Pozostałe
0811 90 95 0 - - - Pozostałe
1001 Pszenica i mieszanka żyta z pszenicą (meslin): t 410.450
1001 90 - Pozostałe:
1001 90 10 0 - - Orkisz do siewu
- - Pozostały orkisz, pszenica zwyczajna i mieszanka żyta z pszenicą (meslin):
1001 90 91 - - - Ziarno pszenicy zwyczajnej i mieszanki żyta z pszenicą (meslin):
1001 90 91 1 - - - - Ziarno pszenicy zwyczajnej
1001 90 91 9 - - - - Mieszanki żyta z pszenicą (meslin)
1001 90 99 0 - - - Pozostałe
1002 00 00 0 Żyto t 280.763
1003 00 Jęczmień: t 325.566
1003 00 10 0 - Nasiona
1003 00 90 0 - Pozostały
1004 00 00 0 Owies t 11.758
1008 Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża: t 6.781
1008 10 00 0 - Gryka
1008 20 00 0 - Proso
1008 90 - Pozostałe zboża:
1008 90 10 0 - - Pszenżyto (Triticale)
1008 90 90 0 - - Pozostałe
1101 00 Mąka pszenna i żytnio-pszenna: t 32.704
- Mąka pszenna:
1101 00 11 0 - - Z pszenicy durum
1101 00 15 0 - - Z pszenicy zwyczajnej i orkisza
1101 00 90 0 - Mąka żytnio-pszenna
1102 Mąka ze zbóż innych niż pszenica i mieszanka żyta z pszenicą: t 683
1102 10 00 0 - Mąka żytnia
1103 Kasze, grysiki i granulki zbożowe: t 39.308
- Kasze i grysiki:
1103 11 - - Z pszenicy:
1103 11 10 0 - - - Z pszenicy durum
1103 11 90 0 - - - Z pszenicy zwyczajnej i orkisza
1103 13 - - Z kukurydzy:
1103 13 10 0 - - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5% masy
1103 13 90 0 - - - Pozostałe
1103 19 - - Z pozostałych zbóż:
1103 19 10 0 - - - Z żyta
1103 19 30 0 - - - Z jęczmienia
1103 19 40 0 - - - Z owsa
1103 19 50 0 - - - Z ryżu
1103 19 90 0 - - - Pozostałe
1103 20 - Granulki:
1103 20 10 0 - - Z żyta
1103 20 20 0 - - Z jęczmienia
1103 20 30 0 - - Z owsa
1103 20 40 0 - - Z kukurydzy
1103 20 50 0 - - Z ryżu
1103 20 60 0 - - Z pszenicy
1103 20 90 0 - - Pozostałe
1105 Mąka, mączka, proszek, płatki i granulki ziemniaczane: t 764
1105 10 00 0 - Mąka, mączka i proszek
1105 20 00 0 - Płatki i granulki
1107 Słód, nawet palony: t 237.912
1107 10 - Niepalony:
- - Pozostałe:
1107 10 99 0 - - - Pozostałe
1108 Skrobie; inulina:
- Skrobie:
1108 12 00 0 - - Skrobia kukurydziana t 5.218
1108 13 00 0 - - Skrobia ziemniaczana t 312
1205 Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane: t 10.230
1205 10 - Nasiona rzepaku lub rzepiku, o niskiej zawartości kwasu erukowego:
1205 10 10 0 - - Do siewu
1205 10 90 0 - - Pozostałe
1205 90 00 - Pozostałe:
1205 90 00 1 - - Do siewu
1205 90 00 9 - - Pozostałe
1209 Nasiona, owoce i zarodniki, w rodzaju stosowanych do siewu:
- Nasiona roślin pastewnych:
1209 23 - - Nasiona kostrzewy: t 1.032
1209 23 11 0 - - - Kostrzewy łąkowej (Festuca pratensis Huds.)
1209 23 15 0 - - - Kostrzewy czerwonej (Festuca rubra L.)
1209 23 80 0 - - - Pozostałe
1209 24 00 0 - - Nasiona wiechliny łąkowej (Poa pratensis L.) t 353
1209 25 - - Nasiona rajgrasu (Lolium multiflorum Lam., Lolium perenne L.): t 1.649
1209 25 10 0 - - - Rajgras włoski (życica wielokwiatowa) (włącznie z rajgrasem westerwoldzkim) (Lolium multiflorum Lam.)
1209 25 90 0 - - - Rajgras angielski (życica trwała) (Lolium perenne L.)
1209 26 00 0 - - Nasiona tymotki t 223
1209 29 - - Pozostałe: t 902
1209 29 10 0 - - - Nasiona wyki; nasiona wiechliny (błotnej, zwyczajnej) (Poa palustris L., Poa trivialis L.); nasiona kupkówki (Dactylis glomerata L.); nasiona mietlicy (Agrostis)
1209 29 80 0 - - - Pozostałe
1210 Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina:
1210 10 00 0 - Szyszki chmielowe, niemielone, niesproszkowane ani nie w formie granulek t 13
1210 20 - Szyszki chmielowe, mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina:
1210 20 10 0 - - Szyszki chmielowe, mielone, sproszkowane lub w formie granulek, z podwyższoną zawartością lupuliny; lupulina t 286
1210 20 90 0 - - Pozostałe t 514
1302 Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i inne śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące z produktów roślinnych: t 159
- Soki i ekstrakty roślinne:
1302 13 00 0 - - Z chmielu
1507 Olej sojowy i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie: t 127.159
1507 10 - Olej surowy, nawet odgumowany:
1507 10 10 0 - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi
1507 10 90 0 - - Pozostałe
1507 90 - Pozostałe:
1507 90 10 0 - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi
1507 90 90 - - Pozostałe:
1507 90 90 1 - - - Rafinowane, konfekcjonowane
1507 90 90 9 - - - Pozostałe
1512 Olej słonecznikowy, z krokosza balwierskiego i bawełniany oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie: t 42.001
- Olej słonecznikowy i z krokosza balwierskiego oraz ich frakcje:
1512 11 - - Olej surowy:
1512 11 10 0 - - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi
- - - Pozostałe:
1512 11 91 0 - - - - Olej słonecznikowy
1512 11 99 0 - - - - Olej z krokosza balwierskiego
1512 19 - - Pozostałe:
1512 19 10 0 - - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi
- - - Pozostałe:
1512 19 91 - - - - Olej słonecznikowy:
1512 19 91 1 - - - - - Rafinowany, konfekcjonowany
1512 19 91 9 - - - - - Pozostały
1512 19 99 - - - - Olej z krokosza balwierskiego:
1512 19 99 1 - - - - - Rafinowany, konfekcjonowany
1512 19 99 9 - - - - - Pozostały
- Olej bawełniany i jego frakcje:
1512 21 - - Olej surowy, nawet z którego został usunięty gossypol:
1512 21 10 0 - - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi
1512 21 90 0 - - - Pozostały
1512 29 - - Pozostałe:
1512 29 10 0 - - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi
1512 29 90 0 - - - Pozostałe
1514 Olej rzepakowy, rzepikowy i gorczycowy oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie: t 19.131
- Olej rzepakowy lub rzepikowy, o niskiej zawartości kwasu erukowego oraz ich frakcje:
1514 11 - - Olej surowy:
1514 11 10 0 - - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi
1514 11 90 0 - - - Pozostały
1514 19 - - Pozostały:
1514 19 10 0 - - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi
1514 19 90 - - - Pozostały:
1514 19 90 1 - - - - Rafinowany, konfekcjonowany
1514 19 90 9 - - - - Pozostały
- Pozostały:
1514 91 - - Olej surowy:
1514 91 10 0 - - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi
1514 91 90 0 - - - Pozostały
1514 99 - - Pozostały:
1514 99 10 0 - - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi
1514 99 90 - - - Pozostały:
1514 99 90 1 - - - - Rafinowane, konfekcjonowane
1514 99 90 9 - - - - Pozostały
1517 Margaryna; jadalne mieszaniny lub wyroby z tłuszczów lub olejów zwierzęcych, lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów, lub olejów z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje objęte pozycją 1516:
1517 10 - Margaryna, z wyjątkiem margaryny płynnej: t 17.239
1517 10 10 0 - - Zawierająca więcej niż 10%, ale nie więcej niż 15% masy tłuszczów z mleka
1517 10 90 0 - - Pozostałe
1517 90 - Pozostałe: t 5.886
1517 90 10 0 - - Zawierające więcej niż 10%, ale nie więcej niż 15% masy tłuszczów z mleka
- - Pozostałe:
1517 90 91 0 - - - Oleje roślinne, ciekłe, zmieszane
1517 90 93 0 - - - Jadalne mieszaniny lub preparaty ułatwiające wyjmowanie z formy
1517 90 99 0 - - - Pozostałe
1601 00 Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe oparte o te produkty: t 1.435
1601 00 10 0 - Z wątroby
- Pozostałe:
1601 00 91 0 - - Kiełbasy, suche lub do smarowania, niegotowane
1601 00 99 0 - - Pozostałe
1602 Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew: t 4.313
1602 10 00 0 - Przetwory homogenizowane
1602 20 - Z wątroby dowolnych zwierząt:
- - Z wątroby gęsiej lub kaczej:
1602 20 11 0 - - - Zawierające w masie 75% lub więcej otłuszczonej wątroby
1602 20 19 0 - - - Pozostałe
1602 20 90 0 - - Pozostałe
- Z drobiu objętego pozycją 0105:
1602 31 - - Z indyków:
- - - Zawierające w masie 57% lub więcej mięsa lub podrobów:
1602 31 11 0 - - - - Zawierające wyłącznie niegotowane mięso indycze
1602 31 19 0 - - - - Pozostałe
1602 31 30 0 - - - Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż 57% mięsa lub podrobów
1602 31 90 0 - - - Pozostałe
1602 32 - - Z drobiu z gatunku Gallus domesticus:
- - - Zawierające w masie 57% lub więcej mięsa lub podrobów:
1602 32 11 0 - - - - Niegotowane
1602 32 19 0 - - - - Pozostałe
1602 32 30 0 - - - Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż 57% mięsa lub podrobów
1602 32 90 0 - - - Pozostałe
1602 39 - - Pozostałe:
- - - Zawierające w masie 57% lub więcej mięsa lub podrobów:
1602 39 21 0 - - - - Niegotowane
1602 39 29 0 - - - - Pozostałe
1602 39 40 0 - - - Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż 57% mięsa drobiowego lub podrobów
1602 39 80 0 - - - Pozostałe
- Z wieprzowiny:
1602 41 - - Szynki i ich części:
1602 41 10 0 - - - Ze świń domowych
1602 41 90 0 - - - Pozostałe
1602 42 - - Łopatki i ich części:
1602 42 10 0 - - - Ze świń domowych
1602 42 90 0 - - - Pozostałe
1602 49 - - Pozostałe włącznie z mieszankami:
- - - Ze świń domowych:
- - - - Zawierające w masie 80% lub więcej mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia:
1602 49 11 0 - - - - - Schaby (bez karkowych) i ich części, włącznie z mieszankami schabów i szynek
1602 49 13 0 - - - - - Karki i ich części, włącznie z mieszankami obojczyków i łopatek
1602 49 15 0 - - - - - Pozostałe mieszanki zawierające szynki, łopatki, schaby lub karki oraz ich części
1602 49 19 0 - - - - - Pozostałe
1602 49 30 0 - - - - Zawierające w masie 40% lub więcej, ale mniej niż 80% mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia
1602 49 50 0 - - - - Zawierające w masie mniej niż 40% mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia
1602 49 90 0 - - - Pozostałe
1602 50 - Z wołowiny:
1602 50 10 0 - - Niegotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z niegotowanym mięsem lub podrobami
- - Pozostałe:
- - - W opakowaniach hermetycznych:
1602 50 31 0 - - - - Corned beef (wołowina peklowana)
1602 50 39 0 - - - - Pozostałe
1602 50 80 0 - - - Pozostałe
1602 90 - Pozostałe, włącznie z przetworami z krwi dowolnych zwierząt:
1602 90 10 0 - - Przetwory z krwi dowolnych zwierząt
- - Pozostałe:
- - - Pozostałe:
1602 90 51 0 - - - - Zawierające mięso lub podroby ze świń domowych
- - - - Pozostałe:
- - - - - Zawierające mięso wołowe lub podroby:
1602 90 61 0 - - - - - - Niegotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z niegotowanym mięsem lub podrobami
1602 90 69 0 - - - - - - Pozostałe
1701 Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej: t 50.270
- Cukier surowy niezawierający dodatku środków aromatyzujących ani barwiących:
1701 12 - - Cukier buraczany:
1701 12 10 0 - - - Do rafinacji
1701 12 90 0 - - - Pozostały
- Pozostały:
1701 99 - - Pozostały:
1701 99 10 0 - - - Cukier biały
1702 Pozostałe cukry, włącznie z chemicznie czystymi laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; sztuczny miód, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel: t 9.758
1702 30 - Glukoza i syrop glukozowy niezawierające fruktozy lub zawierające w stanie suchym mniej niż 20% fruktozy w masie:
1702 30 10 0 - - Izoglukoza
- - Pozostałe:
- - - Zawierające w stanie suchym 99% lub więcej glukozy w masie:
1702 30 51 0 - - - - W postaci białego, krystalicznego proszku, nawet scalonego
1702 30 59 0 - - - - Pozostałe
- - - Pozostałe:
1702 30 91 0 - - - - W postaci białego, krystalicznego proszku, nawet scalonego
1702 30 99 0 - - - - Pozostałe
1702 40 - Glukoza i syrop glukozowy, zawierające w masie, w stanie suchym, co najmniej 20%, ale mniej niż 50% fruktozy, z wyłączeniem cukru inwertowanego:
1702 40 10 0 - - Izoglukoza
1702 40 90 0 - - Pozostałe
1702 60 - Pozostała fruktoza i syrop fruktozowy, zawierające w masie, w stanie suchym, powyżej 50% fruktozy, z wyłączeniem cukru inwertowanego:
1702 60 10 0 - - Izoglukoza
1702 60 80 0 - - Syrop inulinowy
1702 60 95 0 - - Pozostałe
1702 90 - Pozostałe, włącznie z cukrem inwertowanym i innymi cukrami oraz mieszankami syropów cukrowych, zawierającymi w masie, w stanie suchym, 50% fruktozy:
1702 90 30 0 - - Izoglukoza
1702 90 50 0 - - Maltodekstryna i syrop maltodekstrynowy
1901 Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające w masie mniej niż 40% kakao, obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione, ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające w masie mniej niż 5% kakao, obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione, ani niewłączone: t 38.502
1901 20 00 0 - Mieszaniny i ciasta do wytworzenia wyrobów piekarniczych z pozycji 1905
1901 90 - Pozostałe:
- - Ekstrakt słodowy:
1901 90 11 0 - - - O zawartości w masie suchego ekstraktu 90% lub więcej
1901 90 19 0 - - - Pozostałe
- - Pozostałe:
1901 90 91 0 - - - Niezawierający tłuszczu z mleka, sacharozy, izoglukozy, glukozy ani skrobi lub zawierający mniej niż 1,5% tłuszczu z mleka, 5% sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym) lub izoglukozy, 5% glukozy lub skrobi, wyłączając przetwory spożywcze w postaci proszku z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404
1901 90 99 - - - Pozostałe:
1901 90 99 9 - - - - Pozostałe
1904 Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż lub produktów zbożowych (np. płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków, lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: t 3.532
1904 10 - Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż lub produktów zbożowych:
1904 10 10 0 - - Otrzymane z kukurydzy
1904 10 30 0 - - Otrzymane z ryżu
1904 10 90 0 - - Pozostałe
1904 20 - Przetwory spożywcze otrzymane z nieprażonych płatków zbożowych lub z mieszaniny nieprażonych płatków zbożowych i prażonych płatków zbożowych lub zbóż spęcznionych:
1904 20 10 0 - - Preparaty typu Müsli bazujące na nieprażonych płatkach zbożowych
- - Pozostałe:
1904 20 91 0 - - - Otrzymywane z kukurydzy
1904 20 95 0 - - - Otrzymywane z ryżu
1904 20 99 0 - - - Pozostałe
1904 30 00 0 - Pszenica spęczniona
1904 90 - Pozostałe:
1904 90 10 0 - - Ryż
1904 90 80 0 - - Pozostałe
2002 Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego:
2002 10 - Pomidory, całe lub w kawałkach: t 3.151
2002 10 10 0 - - Bez skórek
2002 10 90 0 - - Pozostałe
2002 90 - Pozostałe: t 22.304
- - O zawartości suchej masy mniejszej niż 12%:
2002 90 11 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg:
2002 90 11 1 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg, ale nieprzekraczającej 199 kg
2002 90 11 9 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 199 kg
2002 90 19 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg
- - O zawartości suchej masy nie mniejszej niż 12%, ale nie większej niż 30%:
2002 90 31 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg:
2002 90 31 1 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg, ale nieprzekraczającej 199 kg
2002 90 31 9 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 199 kg
2002 90 39 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg
- - O zawartości suchej masy większej niż 30%:
2002 90 91 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg:
2002 90 91 1 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg, ale nieprzekraczającej 199 kg
2002 90 91 9 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 199 kg
2002 90 99 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg
2009 Soki owocowe (włączając moszcz winogronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej: t 14.270
- Sok jabłkowy:
2009 71 - - O liczbie Brixa nieprzekraczającej 20:
2009 71 10 0 - - - O wartości przekraczającej 18 EUR za 100 kg masy netto, zawierający dodatek cukru
- - - Pozostały:
2009 71 91 0 - - - - Zawierający dodatek cukru
2009 71 99 0 - - - - Niezawierający dodatku cukru
2009 79 - - Pozostały:
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 67:
2009 79 11 0 - - - - O wartości nieprzekraczającej 22 EUR za 100 kg masy netto
2009 79 19 0 - - - - Pozostały
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 20, ale nieprzekraczającej 67:
2009 79 30 0 - - - - O wartości przekraczającej 18 EUR za 100 kg masy netto, zawierający dodatek cukru
- - - - Pozostały:
2009 79 91 0 - - - - - O zawartości dodatku cukru w masie powyżej 30%
2009 79 93 0 - - - - - O zawartości dodatku cukru w masie nieprzekraczającej 30%
2009 79 99 0 - - - - - Niezawierający dodatku cukru
2106 Przetwory spożywcze gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: t 51.750
2106 90 - Pozostałe:
- - Aromatyzowane lub barwione syropy cukrowe:
2106 90 30 0 - - - Syropy izoglukozowe
- - - Pozostałe:
2106 90 55 0 - - - - Syrop glukozowy i z maltodekstryny
2106 90 59 0 - - - - Pozostałe
- - Pozostałe:
2106 90 92 0 - - - Niezawierające tłuszczów mleka, sacharozy, izoglukozy, glukozy lub skrobi lub zawierające w masie mniej niż 1,5% tłuszczu mleka, 5% sacharozy lub izoglukozy, 5% glukozy lub skrobi
2106 90 98 0 - - - Pozostałe
2302 Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, również granulowane:
2302 10 - Kukurydziane: t 10.686
2302 10 10 0 - - O zawartości skrobi w masie nieprzekraczającej 35%
2302 10 90 0 - - Pozostałe
2302 20 - Ryżowe: t 41
2302 20 10 0 - - O zawartości skrobi w masie nieprzekraczającej 35%
2302 20 90 0 - - Pozostałe
2302 30 - Pszenne: t 142.115
2302 30 10 0 - - O zawartości skrobi w masie nieprzekraczającej 28%, których przesiew przez sito o oczkach 0,2 mm nie przekracza 10% masy całości lub alternatywnie część, która przechodzi przez sito zawiera w masie 1,5% lub więcej popiołu w przeliczeniu na suchy produkt
2302 30 90 0 - - Pozostałe
2302 40 - Z innych zbóż: t 15.053
2302 40 10 0 - - O zawartości skrobi w masie nieprzekraczającej 28%, których przesiew przez sito o oczkach 0,2 mm nie przekracza 10% masy całości lub alternatywnie cześć, która przechodzi przez sito zawiera w masie 1,5% lub więcej popiołu w przeliczeniu na suchy produkt
2302 40 90 0 - - Pozostałe
2302 50 00 0 - Z roślin strączkowych t 17
2309 Produkty używane do karmienia zwierząt: t 123.626
2309 10 - Karma dla psów lub kotów, przygotowana do sprzedaży detalicznej:
- - Zawierająca skrobię, glukozę, syrop glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z maltodekstryny, objęte podpozycjami od 1702 30 51 0 do 1702 30 99 0, 1702 40 90 0, 1702 90 50 0 i 2106 90 55 0 lub produkty mleczne:
- - - Zawierająca skrobię, glukozę, syrop glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z maltodekstryny:
- - - - Niezawierająca skrobi lub zawierająca jej w masie 10% lub mniej:
2309 10 11 0 - - - - - Niezawierająca produktów mlecznych lub zawierająca ich w masie poniżej 10%
2309 10 13 0 - - - - - Zawierająca w masie nie mniej niż 10%, ale mniej niż 50% produktów mlecznych
2309 10 15 0 - - - - - Zawierająca w masie nie mniej niż 50%, ale mniej niż 75% produktów mlecznych
2309 10 19 0 - - - - - Zawierająca w masie nie mniej niż 75% produktów mlecznych
- - - - Zawierająca w masie więcej niż 10%, ale nie więcej niż 30% skrobi:
2309 10 31 0 - - - - - Niezawierająca produktów mlecznych lub zawierająca ich w masie poniżej 10%
2309 10 33 0 - - - - - Zawierająca w masie nie mniej niż 10%, ale mniej niż 50% produktów mlecznych
2309 10 39 0 - - - - - Zawierająca w masie nie mniej niż 50% produktów mlecznych
- - - - Zawierająca w masie powyżej 30% skrobi:
2309 10 51 0 - - - - - Niezawierająca produktów mlecznych lub zawierająca ich w masie mniej niż 10%
2309 10 53 0 - - - - - Zawierająca w masie nie mniej niż 10%, ale mniej niż 50% produktów mlecznych
2309 10 59 0 - - - - - Zawierająca w masie nie mniej niż 50% produktów mlecznych
2309 10 70 0 - - - Niezawierająca skrobi, glukozy, syropu glukozowego, maltodekstryny lub syropu z maltodekstryny, ale zawierająca produkty mleczne
2309 10 90 0 - - Pozostała
2309 90 - Pozostałe:
2309 90 10 0 - - Roztwory z ryb lub ssaków morskich
2309 90 20 0 - - Produkty spełniające wymagania określone w uwadze dodatkowej 5 do niniejszego działu
- - Pozostałe:
- - - Zawierające skrobię, glukozę, syrop glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z maltodekstryny objęte podpozycjami od 1702 30 51 0 do 1702 30 99 0, 1702 40 90 0, 1702 90 50 0 i 2106 90 55 0 lub produkty mleczne:
- - - - Zawierające skrobię, glukozę, syrop glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z maltodekstryny:
- - - - - Niezawierające skrobi lub zawierające jej w masie 10% lub mniej:
2309 90 31 0 - - - - - - Niezawierające produktów mlecznych lub zawierające ich w masie mniej niż 10%
2309 90 33 0 - - - - - - Zawierające w masie nie mniej niż 10%, ale mniej niż 50% produktów mlecznych
2309 90 35 0 - - - - - - Zawierające w masie nie mniej niż 50%, ale mniej niż 75% produktów mlecznych
2309 90 39 0 - - - - - - Zawierające w masie nie mniej niż 75% produktów mlecznych
- - - - - Zawierające w masie więcej niż 10%, ale nie więcej niż 30% skrobi:
2309 90 41 0 - - - - - - Niezawierające produktów mlecznych lub zawierające ich w masie mniej niż 10%
2309 90 43 0 - - - - - - Zawierające w masie nie mniej niż 10%, ale mniej niż 50% produktów mlecznych
2309 90 49 0 - - - - - - Zawierające w masie nie mniej niż 50% produktów mlecznych
- - - - - Zawierające w masie powyżej 30% skrobi:
2309 90 51 0 - - - - - - Niezawierające produktów mlecznych lub zawierające ich w masie mniej niż 10%
2309 90 53 0 - - - - - - Zawierające w masie nie mniej niż 10%, ale mniej niż 50% produktów mlecznych
2309 90 59 0 - - - - - - Zawierające w masie nie mniej niż 50% produktów mlecznych
2309 90 70 0 - - - - Niezawierające skrobi, glukozy, syropu glukozowego, maltodekstryny lub syropu z maltodekstryny, ale zawierające produkty mleczne
- - - Pozostałe:
2309 90 91 0 - - - - Wysłodki buraczane z dodatkiem melasy
2309 90 93 0 - - - - Przedmieszki
- - - - Pozostałe:
2309 90 95 - - - - - Zawierające w masie 49% lub więcej chlorku choliny, na bazie organicznej lub nieorganicznej:
2309 90 95 1 - - - - - - Pasze granulowane dla pstrągów
2309 90 95 9 - - - - - - Pozostałe
2309 90 97 - - - - - Pozostałe:
2309 90 97 1 - - - - - - Pasze granulowane dla pstrągów
2309 90 97 9 - - - - - - Pozostałe
2401 Tytoń nieprzetworzony; odpady tytoniowe:
2401 10 - Tytoń nieodżyłowany: t 8.200
- - Suszony ogniowo-rurowo tytoń typu Virginia i suszony powietrzem na jasny tytoń typu Burley (włączając hybrydy tytoniu Burley); suszony powietrzem na jasny tytoń typu Maryland i tytoń suszony ogniowo-płomieniowo:
2401 10 10 0 - - - Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia
2401 10 20 0 - - - Suszony powietrzem na jasny typu Burley (włącznie z jego hybrydami)
2401 10 30 0 - - - Suszony powietrzem na jasny typu Maryland
- - - Tytoń suszony ogniowo-płomieniowo:
2401 10 41 0 - - - - Typu Kentucky
2401 10 49 0 - - - - Pozostałe
- - Pozostałe:
2401 10 50 0 - - - Tytoń suszony powietrzem na jasny
2401 10 60 0 - - - Suszony na słońcu tytoń typu Oriental
2401 10 70 0 - - - Tytoń suszony powietrzem na ciemny
2401 10 80 0 - - - Tytoń suszony ogniowo-rurowo
2401 10 90 0 - - - Pozostałe tytonie
2401 20 - Tytoń częściowo lub całkowicie odżyłowany: t 33.545
- - Suszony ogniowo-rurowo tytoń typu Virginia i suszony powietrzem na jasny, tytoń typu Burley (włączając hybrydy tytoniu Burley); suszony powietrzem na jasny typu Maryland i tytoń suszony ogniowo-płomieniowo:
2401 20 10 0 - - - Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia
2401 20 20 0 - - - Suszony powietrzem na jasny typu Burley (włącznie z jego hybrydami)
2401 20 30 0 - - - Suszony powietrzem na jasny typu Maryland
- - - Tytoń suszony ogniowo-płomieniowo:
2401 20 41 0 - - - - Typu Kentucky
2401 20 49 0 - - - - Pozostałe
- - Pozostałe:
2401 20 50 0 - - - Tytoń suszony powietrzem na jasny
2401 20 60 0 - - - Suszony na słońcu tytoń typu Oriental
2401 20 70 0 - - - Tytoń suszony powietrzem na ciemny
2401 20 80 0 - - - Tytoń suszony ogniowo-rurowo
2401 20 90 0 - - - Pozostałe tytonie
2401 30 00 0 - Odpady tytoniowe t 6.719
3502 Albuminy (nawet koncentraty z dwu lub więcej protein z serwatki, zawierające w suchej masie powyżej 80% białek z serwatki), albuminiany i pozostałe pochodne albumin: t 43
- Albumina jaja:
3502 11 - - Suszona:
3502 11 90 0 - - - Pozostała
3505 Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane (np. skrobie wstępnie żelatynizowane lub estryfikowane); kleje oparte na skrobiach, na dekstrynach lub pozostałych modyfikowanych skrobiach: t 43.627
3505 10 - Dekstryny i inne modyfikowane skrobie:
3505 10 10 0 - - Dekstryny
- - Pozostałe modyfikowane skrobie:
3505 10 50 0 - - - Skrobie, estryfikowane lub eteryfikowane
3505 10 90 0 - - - Pozostałe
3505 20 - Kleje:
3505 20 10 0 - - Zawierające w masie mniej niż 25% skrobi lub dekstryn, lub pozostałych modyfikowanych skrobi
3505 20 30 0 - - Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż 55% skrobi lub dekstryn, lub pozostałych modyfikowanych skrobi
3505 20 50 0 - - Zawierające w masie 55% lub więcej, ale mniej niż 80% skrobi lub dekstryn, lub pozostałych modyfikowanych skrobi
3505 20 90 0 - - Zawierające w masie 80% lub więcej skrobi lub dekstryn, lub pozostałych modyfikowanych skrobi

Zmiany w prawie

ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Nowy urlop dla rodziców wcześniaków coraz bliżej - rząd przyjął projekt ustawy

Rada Ministrów przyjęła we wtorek przygotowany w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej projekt ustawy wprowadzający nowe uprawnienie – uzupełniający urlop macierzyński dla rodziców wcześniaków i rodziców dzieci urodzonych w terminie, ale wymagających dłuższej hospitalizacji po urodzeniu. Wymiar uzupełniającego urlopu macierzyńskiego będzie wynosił odpowiednio do 8 albo do 15 tygodni.

Grażyna J. Leśniak 29.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2002.115.1000

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Wielkości progowe dla niektórych towarów rolnych przywożonych z zagranicy.
Data aktu: 12/07/2002
Data ogłoszenia: 24/07/2002
Data wejścia w życie: 24/07/2002