Ustanowienie kontyngentów taryfowych ilościowych na przywóz niektórych towarów rolnych pochodzących z Republiki Estońskiej.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 3 października 2000 r.
w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych ilościowych na przywóz niektórych towarów rolnych pochodzących z Republiki Estońskiej.

Na podstawie art. 14 § 3 pkt 2 i § 4 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny zarządza się, co następuje:
§  1.
Do dnia 31 grudnia 2000 r. ustanawia się kontyngenty taryfowe ilościowe na przywóz niektórych towarów rolnych pochodzących z Republiki Estońskiej, wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się obniżone stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.
§  2.
Obniżone stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie.
§  3.
W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej, stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 21 grudnia 1999 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 107, poz. 1217 oraz z 2000 r. Nr 22, poz. 277, Nr 29, poz. 361, Nr 73, poz. 853 i Nr 83, poz. 942).
§  4.
1.
Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, polega na wydaniu pozwoleń na podstawie kompletnych wniosków proporcjonalnie do liczby osób składających wnioski, z zastrzeżeniem ust. 2.
2.
Wydane pozwolenie nie może przekraczać wnioskowanych wielkości.
3.
Wnioski o przydział kontyngentu składa się w terminie 7 dni od dnia wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.
4.
Pozwolenia wydane na podstawie wniosków, o których mowa w ust. 3, są ważne do dnia 31 października 2000 r.
5.
Część kontyngentu nie wykorzystana do dnia 31 października 2000 r. podlega rozdysponowaniu w sposób określony w ust. 1 i 2 na podstawie złożonych do dnia 15 listopada 2000 r. wniosków o wydanie pozwolenia. Do wniosków należy dołączyć informację, o której mowa w ust. 6.
6.
Osoby, którym wydano pozwolenie, są obowiązane złożyć w Ministerstwie Gospodarki, w terminie 7 dni od dnia upływu ważności pozwolenia, informację z wykorzystania pozwolenia, potwierdzoną przez organ celny.
7.
Pozwolenia wydane na nie wykorzystaną część kontyngentu, o której mowa w ust. 5, są ważne do dnia 31 grudnia 2000 r.
§  5.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 7 dni od dnia ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ TOWARÓW, NA KTÓRYCH PRZYWÓZ USTANAWIA SIĘ KONTYNGENTY TARYFOWE ILOŚCIOWE

Kod PCN Wyszczególnienie Obniżona stawka celna Ilość w tonach
1 2 3 4
0402 Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: 166,67
0402 10 - W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o

zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 1,5%:

- - Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka

słodzącego:

0402 10 11 0 - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

0
0402 10 19 0 - - - Pozostałe 0
- - Pozostałe:
0402 10 91 0 - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto

nie przekraczającej 2,5 kg

0
0402 10 99 0 - - - Pozostałe 0
0406 Sery i twarogi:
0406 10 - Ser (niedojrzewający i niewędzony) świeży, w tym

ser serwatkowy i twaróg:

0406 10 80 0 - - Pozostały 0 66,67
0406 90 - Pozostałe sery:
- - Pozostałe:
- - - Pozostałe:
- - - - Pozostałe:
- - - - - O zawartości tłuszczu w masie nie

przekraczającej 40%, o zawartości masy wody w

substancji beztłuszczowej:

- - - - - - Nie przekraczającej 47%:
0406 90 69 0 - - - - - - - Pozostałe 0 66,67
0406 90 99 0 - - - - - Pozostałe 0 133,34
0409 00 00 0 Miód naturalny 0 1,67
0811 Owoce i orzechy, niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie, mrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: 220
0811 10 - Truskawki i poziomki:
- - Zawierające dodatek cukru lub innego środka

słodzącego:

0811 10 11 0 - - - O zawartości cukru przewyższającej 13% masy 0
0811 10 19 0 - - - Pozostałe 0
0811 10 90 0 - - Pozostałe 0
0811 20 - Maliny, jeżyny, morwy, owoce mieszańców malin z

jeżynami, czarne, białe lub czerwone porzeczki i

agrest:

- - Zawierające dodatek cukru lub innego środka

słodzącego:

0811 20 11 0 - - - O zawartości cukru przewyższającej 13% masy 0
0811 20 19 0 - - - Pozostałe 0
- - Pozostałe:
0811 20 31 0 - - - Maliny 0
0811 20 39 0 - - - Czarne porzeczki 0
0811 20 51 0 - - - Czerwone porzeczki 0
0811 20 59 0 - - - Jeżyny i morwy 0
0811 20 90 0 - - - Pozostałe 0
0811 90 - Pozostałe:
- - Zawierające dodatek cukru lub innego środka

słodzącego:

- - - O zawartości cukru przewyższającej 13% masy:
0811 90 11 0 - - - - Owoce tropikalne i orzechy tropikalne 0
0811 90 19 0 - - - - Pozostałe 0
- - - Pozostałe:
0811 90 31 0 - - - - Owoce tropikalne i orzechy tropikalne 0
0811 90 39 0 - - - - Pozostałe 0
- - Pozostałe:
0811 90 50 0 - - - Owoce z gatunku Vaccinium myrtillus 0
0811 90 70 0 - - - Owoce z gatunków Vaccinium myrtilloides i

Vaccinium angustifolium

0
- - - Wiśnie i czereśnie:
0811 90 75 0 - - - - Wiśnie (Prunus cerasus) 0
0811 90 80 0 - - - - Pozostałe 0
0811 90 85 0 - - - Owoce tropikalne i orzechy tropikalne 0
0811 90 95 0 - - - Pozostałe 0
0901 Kawa, nawet palona lub bezkofeinowa; łupinki i łuski kawy; substytuty kawy zawierające kawę naturalną w każdej proporcji: 0 133,34
- Kawa, palona:
0901 21 00 0 - - Nie pozbawiona kofeiny
0910 Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i inne przyprawy korzenne:
0910 50 00 0 - Curry 0 1,67
- Inne przyprawy korzenne:
0910 91 - - Mieszanki wymienione w uwadze 1(b) do niniejszego

działu:

0910 91 90 0 - - - Rozgniatane lub mielone 0 1,67
1601 00 Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów lub krwi;

przetwory żywnościowe oparte na tych produktach:

0 66,67
- Pozostałe:
1601 00 99 0 - - Pozostałe
1602 Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew: 41,67
- Z wieprzowiny:
1602 49 - - Pozostałe łącznie z mieszankami:
- - - Ze świń domowych:
- - - - Zawierające w masie 80% lub więcej mięsa lub

dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z

tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia:

1602 49 11 0 - - - - - Schaby (bez karkowych) i ich części łącznie

z mieszankami schabów i szynek

0
1602 49 13 0 - - - - - Karki i ich części łącznie z mieszankami

obojczyków i łopatek

0
1602 49 15 0 - - - - - Pozostałe mieszanki zawierające szynki,

łopatki, schaby lub karki oraz ich części

0
1602 49 19 0 - - - - - Pozostałe 0
1602 49 30 0 - - - - Zawierające w masie 40% lub więcej, ale mniej

niż 80% mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów

łącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i

pochodzenia

0
1602 49 50 0 - - - - Zawierające w masie mniej niż 40% mięsa lub

dowolnego rodzaju podrobów łącznie z tłuszczami

dowolnego rodzaju i pochodzenia

0
1602 49 90 0 - - - Pozostałe 0
1602 50 - Z wołowiny: 41,67
1602 50 10 0 - - Nie gotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub

podrobów z nie gotowanym mięsem lub podrobami

0
- - Pozostałe:
- - - W opakowaniach hermetycznych:
1602 50 31 0 - - - - Corned beef (wołowina peklowana) 0
1602 50 39 0 - - - - Pozostałe 0
1602 50 80 0 - - - Pozostałe 0
1701 Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej: 0 2,67
- Pozostały:
1701 91 00 0 - - Zawierający dodatki aromatyzujące lub barwiące
1704 Wyroby cukiernicze (łącznie z białą czekoladą),

nie zawierające kakao:

0 3,34
1704 10 - Guma do żucia, również pokryta cukrem:
- - Zawierająca w masie mniej niż 60% sacharozy

(łącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza):

1704 10 11 0 - - - Guma w paskach
1806 Czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające kakao: 66,67
- Pozostałe, w blokach, tabliczkach lub batonach:
1806 32 - - Bez nadzienia:
1806 32 90 0 - - - Pozostałe 0
1806 90 - Pozostałe:
- - Czekolada i produkty czekoladowe:
- - - Czekolady, z nadzieniem lub bez:
1806 90 19 0 - - - - Pozostałe 0 66,67
1806 90 50 0 - - Wyroby cukiernicze i ich namiastki wykonane z

substytutów cukru, zawierające kakao

0 33,3
1901 Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, grysiku, skrobi lub z ekstraktu słodowego, nie zawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej nie wymienione, ani nie włączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, nie zawierające kakao lub zawierające mniej niż 5% wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej nie wymienione, ani nie włączone:
1901 90 - Pozostałe:
- - Ekstrakt słodowy:
1901 90 19 0 - - - Pozostałe 0 10
- - Pozostałe:
1901 90 99 - - - Pozostałe:
1901 90 99 9 - - - - Pozostałe 0 33,34
1905 Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki (biskwity) i inne wyroby piekarskie, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby: 0 10
1905 30 - Słodkie herbatniki (biskwity); wafle i opłatki:
- - Pozostałe:
- - - Słodkie herbatniki (biskwity):
- - - - Pozostałe:
1905 30 59 0 - - - - - Pozostałe
2001 Warzywa, owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane za pomocą octu lub kwasu octowego:
2001 10 00 0 - Ogórki i korniszony 0 16,67
2001 90 - Pozostałe:
2001 90 96 0 - - Pozostałe 0 6,67
2005 Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, nie mrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006: 0 5
2005 10 00 0 - Warzywa homogenizowane
2007 Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, będące przetworami gotowanymi, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej:
2007 10 - Przetwory homogenizowane:
2007 10 10 0 - - O zawartości cukru w masie powyżej 13% 0 3,34
- Pozostałe:
2007 99 - - Pozostałe:
- - - O zawartości cukru w masie powyżej 30%:
- - - - Pozostałe:
2007 99 39 0 - - - - - Pozostałe 0 5
2009 Soki owocowe (łącznie z moszczem winogronowym) i soki warzywne nie sfermentowane i nie zawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej: 50
2009 70 - Sok jabłkowy:
- - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3 przy 20°C:
2009 70 19 0 - - - Pozostałe 0
- - O gęstości nie przekraczającej 1,33 g/cm3 przy

20°C:

- - - Pozostałe:
2009 70 99 0 - - - - Nie zawierający dodatku cukru 0
2009 80 - Sok z dowolnego innego pojedynczego owocu lub z

dowolnego warzywa:

- - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3 przy 20°C:
- - - Sok z gruszek:
2009 80 19 0 - - - - Pozostałe 0
- - - Pozostałe:
- - - - Pozostałe:
2009 80 38 0 - - - - - Pozostałe 0
2102 Drożdże (aktywne lub nieaktywne); inne mikroorganizmy jednokomórkowe, martwe (z wyłączeniem szczepionek objętych pozycją 3002); gotowe proszki do pieczenia: 0 25
2102 30 00 0 - Gotowe proszki do pieczenia
2103 Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i grysik z gorczycy oraz gotowa musztarda: 0 38,34
2103 90 - Pozostałe:
2103 90 90 0 - - Pozostałe
2104 Zupy i buliony i przetwory z nich; złożone przetwory spożywcze homogenizowane:
2104 10 - Zupy i buliony i przetwory z nich:
2104 10 90 0 - - Pozostałe 0 33,34
2104 20 00 0 - Złożone przetwory spożywcze homogenizowane 0 10

Zmiany w prawie

Nawet pół miliona kary dla importerów - ustawa o KAS podpisana

Kancelaria Prezydenta poinformowała w piątek, że Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o Krajowej Administracji Skarbowej oraz niektórych innych ustaw. Wprowadza ona unijne regulacje dotyczące importu tzw. minerałów konfliktowych. Dotyczy też kontroli przewozu środków pieniężnych przez granicę UE. Rozpiętość kar za naruszenie przepisów wyniesie od 1 tys. do 500 tys. złotych.

Krzysztof Koślicki 07.06.2024
KSeF od 1 lutego 2026 r. - ustawa z podpisem prezydenta

Obligatoryjny Krajowy System e-Faktur wejdzie w życie 1 lutego 2026 roku. Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę. Ministerstwo Finansów zapowiedziało wcześniej, że będzie też drugi projekt, dotyczący uproszczeń oraz etapowego wejścia w życie KSeF - 1 lutego 2026 r. obowiązek obejmie przedsiębiorców, u których wartość sprzedaży przekroczy 200 mln zł, a od 1 kwietnia 2026 r. - wszystkich przedsiębiorców.

Monika Pogroszewska 07.06.2024
Senat poparł zmianę obowiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów

W ślad za rekomendacją Komisji Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej Senat przyjął w środę bez poprawek zmiany w Kodeksie pracy, których celem jest nowelizacja art. 222 dostosowująca polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.06.2024
Ratownik medyczny nauczy się na kursie, jak robić USG i stwierdzać zgon

Weszło w życie rozporządzenie w sprawie kursów kwalifikacyjnych dla ratowników medycznych. To konsekwencja przyznania tej grupie zawodowej nowych uprawnień: stwierdzania zgonu, do którego doszło podczas akcji medycznej, wykonania badania USG według protokołów ratunkowych oraz kwalifikacji do szczepienia i wykonania szczepienia przeciw COVID-19. Nowe przepisy określają jak będzie wyglądać egzamin i wzór zaświadczenia potwierdzającego odbycie kursu kwalifikacyjnego.

Agnieszka Matłacz 05.06.2024
MSZ tworzy dodatkowe obwody głosowania za granicą

We Francji, Irlandii, Stanach Zjednoczonych oraz Wielkiej Brytanii utworzono pięć dodatkowych obwodów głosowania w czerwcowych wyborach do Parlamentu Europejskiego. Jednocześnie zniesiono obwód w Iraku - wynika to z nowego rozporządzenia ministra spraw zagranicznych. Po zmianach łączna liczba obwodów poza granicami Polski wynosi 299.

Krzysztof Koślicki 28.05.2024
Rząd nie dołoży gminom pieniędzy na obsługę wygaszanego dodatku osłonowego

Na obsługę dodatku osłonowego samorządy dostają 2 proc. łącznej kwoty dotacji wypłaconej gminie. Rząd nie zwiększy wsparcia uzasadniając, że koszt został odpowiednio skalkulowany – wyjaśnia Ministerstwo Klimatu i Środowiska. Ponadto dodatek osłonowy jest wygaszany i gminy kończą realizację tego zdania.

Robert Horbaczewski 23.05.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2000.85.954

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Ustanowienie kontyngentów taryfowych ilościowych na przywóz niektórych towarów rolnych pochodzących z Republiki Estońskiej.
Data aktu: 03/10/2000
Data ogłoszenia: 13/10/2000
Data wejścia w życie: 21/10/2000