Określenie wykazu towarów rolnych przywożonych z zagranicy, na które mogą być nałożone opłaty celne dodatkowe.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ
z dnia 15 kwietnia 1996 r.
w sprawie określenia wykazu towarów rolnych przywożonych z zagranicy, na które mogą być nałożone opłaty celne dodatkowe.

Na podstawie art. 1 ust. 2 ustawy z dnia 28 czerwca 1995 r. o zasadach, warunkach i trybie nakładania opłat celnych dodatkowych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy (Dz. U. Nr 98, poz. 485) zarządza się, co następuje:
§  1.
Ustala się wykaz towarów rolnych przywożonych z zagranicy, na które mogą być nałożone opłaty celne dodatkowe, stanowiący załącznik do rozporządzenia.
§  2.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK 

WYKAZ TOWARÓW ROLNYCH PRZYWOŻONYCH Z ZAGRANICY, KTÓRE MOGĄ BYĆ OBJĘTE OPŁATAMI CELNYMI DODATKOWYMI

Lp. Pozycja KOD PCN Nazwa towaru
1 2 3 4
1 0203 0203 Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone:
- Świeże lub chłodzone:
0203 11 - - Tusze i półtusze:
0203 11 10 0 - - - Ze świń domowych
0203 11 90 0 - - - Pozostałe
0203 12 - - Szynki, łopatki i ich kawałki z

kośćmi:

- - - Ze świń domowych:
0203 12 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki
0203 12 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki
0203 12 90 0 - - - Pozostałe
0203 19 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 19 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki
0203 19 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi
0203 19 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki
- - - - Pozostałe:
0203 19 55 0 - - - - - Bez kości
0203 19 59 0 - - - - - Pozostałe
0203 19 90 0 - - - Pozostałe
- Mrożone:
0203 21 - - Tusze i półtusze:
0203 21 10 0 - - - Ze świń domowych
0203 21 90 0 - - - Pozostałe
0203 22 - - Szynki, łopatki i ich kawałki z

kośćmi:

- - - Ze świń domowych:
0203 22 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki
0203 22 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki
0203 22 90 0 - - - Pozostałe
0203 29 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 29 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki
0203 29 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi
0203 29 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki
- - - - Pozostałe:
0203 29 55 0 - - - - - Bez kości
0203 29 59 0 - - - - - Pozostałe
0203 29 90 0 - - - Pozostałe
2 0207 0207 Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji nr 0105, świeże, chłodzone lub mrożone:
- Z ptactwa z gatunku Gallus

domesticus:

0207 11 - - Nie cięte na kawałki, świeże lub

chłodzone:

0207 11 10 0 - - - Oskubane i bez jelit, z głowami

i łapami, znane jako "kurczaki

83%"

0207 11 30 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów

i łap, ale z szyjami, sercami,

wątrobami i żołądkami, znane jako

"kurczaki 70%"

0207 11 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów

i łap oraz bez szyj, serc, wątrób

i żołądków, znane jako "kurczaki

65%" lub inaczej prezentowane

0207 12 - - Nie cięte na kawałki, mrożone:
0207 12 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów

i łap, ale z szyjami, sercami,

wątrobami i żołądkami, znane jako

"kurczaki 70%"

0207 12 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów

i łap, i bez szyj, serc, wątrób

i żołądków, znane jako "kurczaki

65%" lub inaczej prezentowane

0207 13 - - Kawałki i podroby, świeże lub

chłodzone:

- - - Kawałki:
0207 13 10 0 - - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 13 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki
0207 13 30 0 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub

bez

0207 13 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety

łącznie z szyjami, kupry

i końce skrzydeł

0207 13 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki
0207 13 60 0 - - - - - Nogi i ich kawałki
0207 13 70 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 13 91 0 - - - - Wątroby
0207 13 99 0 - - - - Pozostałe
0207 14 - - Kawałki i podroby mrożone:
- - - Kawałki:
0207 14 10 0 - - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 14 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki
0207 14 30 0 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub

bez

0207 14 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety

łącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

0207 14 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki
0207 14 60 0 - - - - - Nogi i ich kawałki
0207 14 70 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 14 91 0 - - - - Wątroby
0207 14 99 0 - - - - Pozostałe
- Z indyków:
0207 24 - - Nie cięte na kawałki, świeże lub

chłodzone:

0207 24 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów

i łap, ale z szyjami, sercami,

wątrobami i żołądkami, znane jako

"indyki 80%"

0207 24 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów

i łap i bez szyj, serc, wątrób i

żołądków, znane jako "indyki 73%"

lub inaczej prezentowane

0207 25 - - Nie cięte na kawałki, mrożone:
0207 25 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów

i łap, ale z szyjami, sercami,

wątrobami i żołądkami, znane jako

"indyki 80%"

0207 25 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów

i łap oraz bez szyj, serc, wątrób

i żołądków, znane jako "indyki

73%" lub inaczej prezentowane

0207 26 - - Kawałki i podroby, świeże lub

chłodzone:

- - - Kawałki:
0207 26 10 0 - - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 26 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki
0207 26 30 0 - - - - - Całe skrzydła z końcami lub

bez

0207 26 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety

łącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

0207 26 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 26 60 0 - - - - - - Uda i ich kawałki
0207 26 70 0 - - - - - - Pozostałe
0207 26 80 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 26 91 0 - - - - Wątroby
0207 26 99 0 - - - - Pozostałe
0207 27 - - Kawałki i podroby, mrożone:
- - - Kawałki:
0207 27 10 0 - - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 27 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki
0207 27 30 0 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub

bez

0207 27 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety

łącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

0207 27 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 27 60 0 - - - - - - Uda i ich kawałki
0207 27 70 0 - - - - - - Pozostałe
0207 27 80 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 27 91 0 - - - - Wątroby
0207 27 99 0 - - - - Pozostałe
- Z kaczek, gęsi i perliczek:
0207 32 - - Nie cięte na kawałki, świeże lub

chłodzone:

- - - Kaczki:
0207 32 11 0 - - - - Oskubane, bez krwi i jelit, ale

nie wypatroszone, z głowami i

łapami, znane jako "kaczki 85%"

0207 32 15 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez

głów i łap, ale z szyjami,

sercami, wątrobami i

żołądkami, znane jako "kaczki

70%"

0207 32 19 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez

głów i łap oraz bez szyj, serc,

wątrób i żołądków, znane jako

"kaczki 63%" lub inaczej

prezentowane

- - - Gęsi:
0207 32 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi,

nie wypatroszone, z głowami i

łapami, znane jako "gęsi 85%"

0207 32 59 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez

głów i łap, z sercami i

żołądkami lub bez serc i

żołądków, znane jako "gęsi 75%"

lub inaczej prezentowane

0207 32 90 0 - - - Perliczki
0207 33 - - Nie cięte na kawałki, mrożone:
- - - Kaczki:
0207 33 11 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez

głów i łap, ale z szyjami,

sercami, wątrobami i żołądkami,

znane jako "kaczki 70%"

0207 33 19 0 - - - - Oskubane i wypatroszone bez

głów i łap oraz bez szyj,

serc, wątrób i żołądków,

znane jako "kaczki 63%" lub

inaczej prezentowane

- - - Gęsi:
0207 33 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi, nie

wypatroszone z głowami i

łapami, znane jako "gęsi 82%"

0207 33 59 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez

głów i łap, z sercami i

żołądkami lub bez serc i

żołądków, znane jako "gęsi 75%"

lub inaczej prezentowane

0207 33 90 0 - - - Perliczki
0207 34 - - Otłuszczone wątroby świeże lub

chłodzone:

0207 34 10 0 - - - Z gęsi
0207 34 90 0 - - - Z kaczek
0207 35 - - Pozostałe, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 35 11 0 - - - - - Z gęsi
0207 35 15 0 - - - - - Z kaczek i perliczek
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 35 21 0 - - - - - - Z kaczek
0207 35 23 0 - - - - - - Z gęsi
0207 35 25 0 - - - - - - Z perliczek
0207 35 31 0 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub

bez

0207 35 41 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety

łącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 35 51 0 - - - - - - Z gęsi
0207 35 53 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 35 61 0 - - - - - - Z gęsi
0207 35 63 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek
0207 35 71 0 - - - - - Tusze gęsie i kacze
0207 35 79 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 35 91 0 - - - - Wątroby drobiowe inne niż

otłuszczone wątroby

0207 35 99 0 - - - - Pozostałe
0207 36 - - Pozostałe, mrożone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 36 11 0 - - - - - Z gęsi
0207 36 15 0 - - - - - Z kaczek i perliczek
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 36 21 0 - - - - - - Z kaczek
0207 36 23 0 - - - - - - Z gęsi
0207 36 25 0 - - - - - - Z perliczek
0207 36 31 0 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub

bez

0207 36 41 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety

łącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 36 51 0 - - - - - - Z gęsi
0207 36 53 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 36 61 0 - - - - - - Z gęsi
0207 36 63 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek
0207 36 71 0 - - - - - Tusze gęsie i kacze
0207 36 79 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
- - - - Wątroby:
0207 36 81 0 - - - - - Otłuszczone wątroby gęsie
0207 36 85 0 - - - - - Odtłuszczone wątroby kacze
0207 36 89 0 - - - - - Pozostałe
0207 36 90 0 - - - - Pozostałe
3 0405 0405 Masło i inne tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka;

masło o obniżonej zawartości tłuszczu:

0405 10 - Masło:
- - O zawartości tłuszczu w masie nie

przekraczającej 85%:

- - - Masło naturalne:
0405 10 11 0 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nie

przekraczającej 1 kg

0405 10 19 0 - - - - Pozostałe
0405 10 30 0 - - - Masło odtwarzane
0405 10 50 0 - - - Masło z serwatki
0405 10 90 0 - - Pozostałe
0405 20 - Masło o obniżonej zawartości

tłuszczu:

0405 20 10 0 - - O zawartości tłuszczu w masie 39%

i więcej, ale poniżej 60%

0405 20 30 0 - - O zawartości tłuszczu w masie 60%

i więcej, ale poniżej 75%

0405 20 90 0 - - O zawartości tłuszczu w masie

powyżej 75%, ale nie

przekraczającej 80%

0405 90 - Pozostałe:
0405 90 10 0 - - O zawartości tłuszczu w masie 99,3%

i więcej oraz o zawartości wody w

masie poniżej 0,5%

0405 90 90 0 - - Pozostałe
0407 0407 00 Jaja ptasie w skorupkach, świeże, konserwowane albo gotowane:
- Drobiu:
4 0407 00 30 0 - - Pozostałe
0408 0408 Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, mrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego:
- Żółtka jaj:
0408 11 - - Suszone:
5 0408 11 80 0 - - - Pozostałe
- Pozostałe:
0408 91 - - Suszone:
6 0408 91 80 0 - - - Pozostałe
7 0409 0409 00 00 0 Miód naturalny
0603 0603 Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane:
0603 10 - Świeże:
- - Od 1 czerwca do 31 października:
8 0603 10 11 0 - - - Róże
9 0603 10 25 0 - - - Chryzantemy
- - Od 1 listopada do 31 maja:
10 0603 10 51 0 - - - Róże
11 0603 10 65 0 - - - Chryzantemy
0702 0702 00 Pomidory świeże lub chłodzone:
12 0702 00 15 0 - Od 1 stycznia do 31 marca
13 0702 00 20 0 - Od 1 do 30 kwietnia
14 0702 00 25 0 - Od 1 do 14 maja
15 0702 00 30 0 - Od 15 do 31 maja
16 0702 00 35 0 - Od 1 czerwca do 30 września
17 0702 00 40 0 - Od 1 do 31 października
18 0702 00 45 0 - Od 1 listopada do 20 grudnia
19 0702 00 50 0 - Od 21 do 31 grudnia
0707 0707 00 Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone:
- Ogórki:
20 0707 00 10 0 - - Od 1 stycznia do końca lutego
21 0707 00 15 0 - - Od 1 marca do 30 kwietnia
22 0707 00 20 0 - - Od 1 do 15 maja
23 0707 00 25 0 - - Od 16 maja do 30 września
24 0707 00 30 0 - - Od 1 do 31 października
25 0707 00 35 0 - - Od 1 do 10 listopada
26 0707 00 40 0 - - Od 11 listopada do 31 grudnia
0808 0808 Jabłka, gruszki i pigwy, świeże:
0808 10 - Jabłka:
- - Pozostałe:
- - - Od 1 stycznia do 31 marca:
27 0808 10 51 0 - - - - Odmiany Golden Delicious
28 0808 10 53 0 - - - - Odmiany Grany Smith
29 0808 10 59 0 - - - - Pozostałe
- - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca:
30 0808 10 61 0 - - - - Odmiany Golden Delicious
31 0808 10 63 0 - - - - Odmiany Grany Smith
32 0808 10 69 0 - - - - Pozostałe
- - - Od 1 do 31 lipca:
33 0808 10 71 0 - - - - Odmiany Golden Delicious
34 0808 10 73 0 - - - - Odmiany Grany Smith
35 0808 10 79 0 - - - - Pozostałe
- - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia:
36 0808 10 92 0 - - - - Odmiany Golden Delicious
37 0808 10 94 0 - - - - Odmiany Grany Smith
38 0808 10 98 0 - - - - Pozostałe
39 1101 1101 00 Mąka pszenna i żytnio-pszenna:
- Mąka pszenna:
1101 00 11 0 - - Z pszenicy durum
1101 00 15 0 - - Z pszenicy zwykłej i orkisza
1101 00 90 0 - Mąka żytnio-pszenna
1102 1102 Mąka ze zbóż innych niż pszenica i mieszanka żyta z pszenicą:
40 1102 10 00 0 - Mąka żytnia
1105 1105 Mąka, grysik, puder, płatki, granulki i grudki ziemniaczane:
41 1105 10 00 0 - Mąka, grysik i puder
42 2002 2002 Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego:
2002 10 - Pomidory, całe lub w kawałkach:
2022 10 10 0 - - Bez skórek
2002 10 90 0 - - Pozostałe
2002 90 - Pozostałe:
- - O zawartości suchej masy poniżej

12%:

2002 90 11 - - - W bezpośrednich opakowaniach

powyżej 1 kg:

2002 90 11 1 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto powyżej 1 kg,

ale nie przekraczającej 199 kg

2002 90 11 9 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto powyżej 199 kg

2002 90 19 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nie

przekraczającej 1 kg

- - O zawartości suchej masy nie

mniejszej niż 12%, ale nie

przekraczającej 30%:

2002 90 31 - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto powyżej 1 kg:

2002 90 31 1 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto powyżej 1 kg,

ale nie przekraczającej 199 kg

2002 90 31 9 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto powyżej 199 kg

2002 90 39 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nie

przekraczającej 1 kg

- - O zawartości suchej masy powyżej

30%:

2002 90 91 - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto powyżej 1 kg:

2002 90 91 1 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto powyżej 1 kg,

ale nie przekraczającej 199 kg

2002 90 91 9 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto powyżej 199 kg

2002 90 99 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nie

przekraczającej 1 kg

Zmiany w prawie

ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Nowy urlop dla rodziców wcześniaków coraz bliżej - rząd przyjął projekt ustawy

Rada Ministrów przyjęła we wtorek przygotowany w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej projekt ustawy wprowadzający nowe uprawnienie – uzupełniający urlop macierzyński dla rodziców wcześniaków i rodziców dzieci urodzonych w terminie, ale wymagających dłuższej hospitalizacji po urodzeniu. Wymiar uzupełniającego urlopu macierzyńskiego będzie wynosił odpowiednio do 8 albo do 15 tygodni.

Grażyna J. Leśniak 29.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.1996.51.220

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Określenie wykazu towarów rolnych przywożonych z zagranicy, na które mogą być nałożone opłaty celne dodatkowe.
Data aktu: 15/04/1996
Data ogłoszenia: 30/04/1996
Data wejścia w życie: 15/05/1996