Zm.: ustawa o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia.

USTAWA
z dnia 6 listopada 1992 r.
o zmianie ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia.

Art.  1.

W ustawie z dnia 25 listopada 1970 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 29, poz. 245, z 1971 r. Nr 12, poz. 115, z 1985 r. Nr 12, poz. 49, z 1989 r. Nr 35, poz. 192 i z 1992 r. Nr 33, poz. 144) wprowadza się następujące zmiany:

1)
w art. 2 w ust. 2 po wyrazach "Minister Zdrowia i Opieki Społecznej" dodaje się wyrazy "w drodze rozporządzenia",
2)
w art. 3 ust. 2 otrzymuje brzmienie:

"2. Minister Zdrowia i Opieki Społecznej ustala, w drodze rozporządzenia, szczególne warunki produkcji i wprowadzania do obrotu dietetycznych środków spożywczych, używek przeznaczonych do celów dietetycznych i odżywek, z tym że warunki produkcji ustalane są w porozumieniu z Ministrem Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.",

3)
w art. 4 ust. 4 i 5 otrzymują brzmienie:

"4. Minister Zdrowia i Opieki Społecznej ustala wykaz substancji dodatkowych, zwanych dalej substancjami dodatkowymi dozwolonymi, a także zanieczyszczeń technicznych i innych substancji szkodliwych dla zdrowia oraz dopuszczalne ich ilości, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub używkach albo na ich powierzchni.

5. Minister Zdrowia i Opieki Społecznej określi, w drodze rozporządzenia, najwyższe dopuszczalne pozostałości środków chemicznych stosowanych przy uprawie, ochronie, przechowywaniu i transporcie roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni, bez szkody dla zdrowia ludzkiego.",

4)
w art. 5 ust. 2 otrzymuje brzmienie:

"2. Minister Zdrowia i Opieki Społecznej ustala, w drodze rozporządzenia, zasady i tryb udzielania zezwoleń, o których mowa w ust. 1, oraz może upoważnić terenowe organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej do wydania niektórych z tych zezwoleń.",

5)
art. 6 otrzymuje brzmienie:

"Art. 6. 1. Zakazuje się wykorzystywania dla celów żywienia ludzi lub do produkcji innych środków spożywczych produktów pochodzących od zwierząt lub ze zwierząt, którym podawano substancje o działaniu hormonalnym, z zastrzeżeniem ust. 2.

2. W przypadku podawania zwierzętom substancji hormonalnych w celach leczniczych, synchronizacji rui i porodów u samic lub przenoszenia zarodków - środki spożywcze, o których mowa w ust. 1, mogą być pozyskiwane bez ograniczeń po upływie obowiązującego okresu karencji lub po przeprowadzeniu badań na obecność pozostałości hormonów.

3. Produkty pochodzące od zwierząt lub ze zwierząt, którym podawano hormony, nie mogą być przeznaczone do produkcji środków spożywczych dla niemowląt i dzieci, a także żywności dietetycznej.",

6)
Art. 7 otrzymuje brzmienie:

"Art. 7. 1. Zakazuje się wykorzystywania dla celów żywienia ludzi lub do produkcji innych środków spożywczych produktów pochodzących ze zwierząt lub od zwierząt, a zawierających pozostałości podawanych tym zwierzętom antybiotyków.

2. Minister Zdrowia i Opieki Społecznej określa, w drodze rozporządzenia, warunki używania do produkcji środków spożywczych pochodzących od zwierząt lub ze zwierząt, którym podawano antybiotyki.",

7)
w art. 10 w ust. 1 wyrazy "art. 11 i 12" zastępuje się wyrazami "art. 11-13a",
8)
w art. 12 ust. 4 otrzymuje brzmienie:

"4. Tranzyt środków spożywczych, używek i substancji dodatkowych dozwolonych może się odbywać w szczelnych środkach transportu, zabezpieczonych przed ich nie kontrolowanym otwarciem i zaopatrzonych w plomby polskiego urzędu celnego na stacji wejściowej.",

9)
w art. 13 w ust. 1 pkt 2 otrzymuje brzmienie:

"2) zakazać stosowania procesów technologicznych lub metod postępowania w produkcji, przy przechowywaniu i w transporcie środków spożywczych, używek i substancji dodatkowych dozwolonych oraz obrocie nimi w razie stwierdzenia, że stosowanie takich procesów lub metod powoduje powstawanie w tych artykułach albo na ich powierzchni substancji szkodliwych dla zdrowia.",

10)
po art. 13 dodaje się art. 13a w brzmieniu:

"Art. 13a. 1. Przy produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby, skupie, przechowywaniu lub sprzedaży grzybów przez zakłady przetwórcze lub handlowe powinna być zatrudniona osoba posiadająca uprawnienia w zakresie grzyboznawstwa oraz powinny być przestrzegane inne wymagania niezbędne dla ochrony zdrowia ludzkiego.

2. Minister Zdrowia i Opieki Społecznej określa w drodze rozporządzenia:

1) wykazy grzybów jadalnych, wymagania technologiczne ich przetwarzania, skupu, przechowywania i sprzedaży oraz warunki dyskwalifikacji grzybów do celów spożywczych,

2) organy właściwe do nadawania uprawnień w zakresie grzyboznawstwa, rodzaje tych uprawnień oraz warunki ich uzyskiwania i cofania,

3) wykaz stanowisk, na których powinny być zatrudnione osoby posiadające uprawnienia w zakresie grzyboznawstwa.

3. Podjęcie produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby, prowadzenie skupu, wprowadzanie grzybów do obrotu, ich przechowywanie i transport może nastąpić jedynie po stwierdzeniu, przez właściwego państwowego inspektora sanitarnego, spełnienia wymagań niezbędnych do ochrony zdrowia ludzkiego, określonych w odrębnych przepisach.",

11)
w art. 14 wyrazy "Polska Rzeczpospolita Ludowa" zastępuje się wyrazami "Rzeczpospolita Polska",
12)
w art. 15:
a)
ust. 4 otrzymuje brzmienie:

"4. Minister Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w porozumieniu z Ministrem Zdrowia i Opieki Społecznej oraz Ministrem Przemysłu i Handlu określa, w drodze rozporządzenia:

1) sposób znakowania środków spożywczych, używek i substancji dodatkowych dozwolonych, w opakowaniach jednostkowych przeznaczonych do obrotu,

2) inne dane dotyczące środka spożywczego lub używki, które ze względu na ochronę zdrowia ludzkiego powinny być podane do wiadomości nabywcy.",

b)
skreśla się ust. 5,
c)
ust. 6 oznacza się jako ust. 5 i w ustępie tym skreśla się wyrazy "i 5",
13)
w art. 17:
a)
ust. 1 otrzymuje brzmienie:

"1 Produkcję i obrót środkami spożywczymi, używkami i substancjami dodatkowymi dozwolonymi wolno prowadzić pod warunkiem, że pomieszczenia i urządzenia oraz ich prawidłowa lokalizacja są zgodne z obowiązującymi wymogami. Rozpoczęcie wymienionej działalności wymaga uzyskania zgody właściwego organu pełniącego nadzór sanitarny.",

b)
dodaje się ust. 3a w brzmieniu:

"3a. Minister Zdrowia i Opieki Społecznej określa, w drodze rozporządzenia, szczegółowe wymagania kwalifikacyjne w zakresie podstawowych zagadnień higieny dla osób zatrudnionych przy produkcji, przechowywaniu i obrocie środkami spożywczymi.",

c)
ust. 5 otrzymuje brzmienie:

"5. Minister Zdrowia i Opieki Społecznej w porozumieniu z Ministrem Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej określa, w drodze rozporządzenia, warunki sanitarne produkcji mleka i jego przetwarzania.",

14)
w art. 18 ust. 2 i 3 otrzymują brzmienie:

"2. Przepis ust. 1 nie dotyczy środków spożywczych, używek i substancji dodatkowych dozwolonych, których wykaz ustalają Ministrowie Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej oraz Przemysłu i Handlu w porozumieniu z Ministrem Zdrowia i Opieki Społecznej, jeżeli zostanie stwierdzone, że po upływie terminu przydatności do spożycia nie uległy one zepsuciu i nie utraciły swych normalnych właściwości.

3. Wykaz środków spożywczych produkowanych przez jednostki przetwórstwa rybnego podległe Ministrowi Transportu i Gospodarki Morskiej, do których stosuje się przepis ust. 2, ustala Minister Transportu i Gospodarki Morskiej w porozumieniu z Ministrem Zdrowia i Opieki Społecznej.",

15)
w art. 21:
a)
w ust. 1 wyrazy "Ministrem Handlu Wewnętrznego i Usług" zastępuje się wyrazami "Ministrem Przemysłu i Handlu",
b)
ust. 2 otrzymuje brzmienie:

"2. Minister Zdrowia i Opieki Społecznej ustala, w drodze rozporządzenia, ogólne wymagania sanitarne dotyczące przewozu środków spożywczych, używek i substancji dodatkowych dozwolonych.",

16)
w art. 22:
a)
ust. 3 otrzymuje brzmienie:

"3. Organy służby weterynaryjnej nadzorowane przez Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w zakresie ustalonym w ust. 2 sprawują nadzór nad:

1) miejscami uboju, zakładami przetwórstwa mięsa i ubocznych artykułów ubojowych zwierząt rzeźnych, królików, nutrii, dziczyzny i drobiu,

2) zakładami jajczarskimi, przetwórstwem jaj, ryb i innych zwierząt wodnych oraz mięczaków,

3) pozyskiwaniem, transportem i przetwórstwem mleka,

4) miejscami przechowywania i składania wymienionych artykułów pochodzenia zwierzęcego,

5) obrotem mięsem mniej wartościowym w punktach sprzedaży takiego mięsa,

6) targowiskową sprzedażą mięsa w miejscach wyznaczonych.",

b)
dodaje się ust. 3a w brzmieniu:

"3a. Jeżeli środki spożywcze pochodzenia zwierzęcego są produkowane lub przechowywane w zakładzie produkującym inne środki spożywcze, nadzór nad ich zdrowotną jakością może być powierzony organowi służby weterynaryjnej lub organowi Państwowej Inspekcji Sanitarnej.",

17)
w art. 23 wyrazy "Organy administracji państwowej" zastępuje się wyrazami "Organy służby weterynaryjnej",
18)
w art. 24 w ust. 2 wyrazy "organowi administracji państwowej" zastępuje się wyrazami "organowi służby weterynaryjnej",
19)
w art. 27 kropkę na końcu skreśla się i dodaje wyrazy "lub właściwy organ służby weterynaryjnej nadzorowany przez Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.",
20)
w art. 29 ust. 1 otrzymuje brzmienie:

"1. Zakłady i instytucje, które w ramach swoich zadań zapewniają określonym grupom osób wyżywienie, są obowiązane ustalać - z uwzględnieniem obowiązujących norm finansowych ustalonych przez Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej racji pokarmowych - ilość środków spożywczych przypadających na poszczególne posiłki w danym dniu dla jednej osoby z podaniem ich wartości energetycznej i zawartości w nich składników odżywczych.",

21)
w art. 31 w ust. 2 skreśla się wyrazy "do 5.000 zł".
22)
w art. 32:
a)
dodaje się pkt 11 i 12 w brzmieniu:

"11) narusza obowiązki przewidziane w art. 13a ust. 1 i 3,

12) rozpoczyna działalność bez uzyskania zgody, o której mowa w art. 17 ust. 1,"

b)
skreśla się wyrazy "do 5.000 zł",
23)
w art. 35 skreśla się ust. 2 i oznaczenie ust. 1,
24)
użyte:
a)
w art. 19 i art. 34 ust. 3 w różnych przypadkach wyrazy "Minister Handlu Wewnętrznego i Usług" zastępuje się użytymi w odpowiednich przypadkach wyrazami "Minister Przemysłu i Handlu",
b)
w art. 11 ust. 3, art. 12 ust. 3 i art. 34 ust. 3 w różnych przypadkach wyrazy "Minister Handlu Zagranicznego" zastępuje się użytymi w odpowiednich przypadkach wyrazami "Minister Współpracy Gospodarczej z Zagranicą".
Art.  2.

Ustawa wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Zmiany w prawie

Jaka wysokość diety dla członków komisji wyborczych w wyborach Prezydenta

500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia

Robert Horbaczewski 20.01.2025
Zmiany w podatkach 2025 - przybędzie obowiązków sprawozdawczych

1 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.

Monika Pogroszewska 02.01.2025
Nowy Rok - jakie zmiany czekają nas w prawie

W 2025 roku minimalne wynagrodzenie za pracę wzrośnie tylko raz. Obniżeniu ulegnie natomiast minimalna podstawa wymiaru składki zdrowotnej płaconej przez przedsiębiorców. Grozi nam za to podwyżka podatku od nieruchomości. Wzrosną wynagrodzenia nauczycieli, a prawnicy zaczną lepiej zarabiać na urzędówkach. Wchodzą w życie zmiany dotyczące segregacji odpadów i e-doręczeń. To jednak nie koniec zmian, jakie czekają nas w Nowym Roku.

Renata Krupa-Dąbrowska 31.12.2024
Zmiana kodów na PKD 2025 rodzi praktyczne pytania

1 stycznia 2025 r. zacznie obowiązywać nowa Polska Klasyfikacja Działalności – PKD 2025. Jej ostateczny kształt poznaliśmy dopiero w tygodniu przedświątecznym, gdy opracowywany od miesięcy projekt został przekazany do podpisu premiera. Chociaż jeszcze przez dwa lata równolegle obowiązywać będzie stara PKD 2007, niektórzy już dziś powinni zainteresować się zmianami.

Tomasz Ciechoński 31.12.2024
Co się zmieni w prawie dla osób z niepełnosprawnościami w 2025 roku

Dodatek dopełniający do renty socjalnej dla niektórych osób z niepełnosprawnościami, nowa grupa uprawniona do świadczenia wspierającego i koniec przedłużonych orzeczeń o niepełnosprawności w marcu - to tylko niektóre ważniejsze zmiany w prawie, które czekają osoby z niepełnosprawnościami w 2025 roku. Drugą część zmian opublikowaliśmy 31 grudnia.

Beata Dązbłaż 28.12.2024
Stosunek prezydenta Dudy do wolnej Wigilii "uległ zawieszeniu"

Prezydent Andrzej Duda powiedział w czwartek, że ubolewa, że w sprawie ustawy o Wigilii wolnej od pracy nie przeprowadzono wcześniej konsultacji z prawdziwego zdarzenia. Jak dodał, jego stosunek do ustawy "uległ niejakiemu zawieszeniu". Wyraził ubolewanie nad tym, że pomimo wprowadzenia wolnej Wigilii, trzy niedziele poprzedzające święto mają być dniami pracującymi. Ustawa czeka na podpis prezydenta.

kk/pap 12.12.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.1992.91.456

Rodzaj: Ustawa
Tytuł: Zm.: ustawa o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia.
Data aktu: 06/11/1992
Data ogłoszenia: 09/12/1992
Data wejścia w życie: 24/12/1992