Zabezpieczenie przeciwpożarowe zakładów przetwórstwa rybnego.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA HANDLU ZAGRANICZNEGO I GOSPODARKI MORSKIEJ
z dnia 20 października 1980 r.
w sprawie zabezpieczenia przeciwpożarowego zakładów przetwórstwa rybnego.

Na podstawie art. 6 ust. 2 i 3 ustawy z dnia 12 czerwca 1975 r. o ochronie przeciwpożarowej (Dz. U. Nr 20, poz. 106) zarządza się, co następuje:
§  1.
Przepisy rozporządzenia regulują sprawy zabezpieczenia przeciwpożarowego zakładów przetwórstwa rybnego, zwanych dalej "zakładami", podległych Ministrowi Handlu Zagranicznego i Gospodarki Morskiej oraz Centralnemu Związkowi Spółdzielczości Pracy.
§  2.
Elementy konstrukcyjne obiektów produkcyjnych przetwórstwa wstępnego, w których odbywa się rozmrażanie, płukanie, filetowanie oraz solankowanie ryb, powinny być wykonane z materiałów niepalnych.
§  3.
Wędzarnie ryb powinny być wykonane z materiałów niepalnych, a ponadto spełniać następujące warunki:
1)
powinny być wydzielone od sąsiednich obiektów bądź pomieszczeń ścianami i stropami oddzieleń przeciwpożarowych,
2)
mieć układ paleniska wyposażony w rynienki do odprowadzania ściekającego tłuszczu poza komorę wędzarniczą do specjalnego zbiornika,
3)
mieć kominy zabezpieczone siatkami przeciwiskiernymi.
4)
powinny być wyposażone w wentylację oraz - z wyjątkiem wędzarni małokubaturowych - w wewnętrzny hydrant pożarowy Ć 52 mm, a w wypadku wędzarni tunelowych typu "Kverner" - w parową instalację gaśniczą sterowaną ręcznie.
§  4.
1.
W wędzarniach ryb należy:
1)
ściśle przestrzegać ustaleń technologicznych, a w szczególności nie przekraczać obowiązujących temperatur w poszczególnych typach wędzarni i w poszczególnych fazach wędzenia,
2)
nadzorować w sposób ciągły proces wędzenia,
3)
stosować odpowiednie drewno do palenisk,
4)
prowadzić okresowe, ustalone w instrukcji technologicznej, usuwanie tłuszczu rybnego nagromadzonego w studzienkach,
5)
systematycznie oczyszczać z sadzy szklistej i płatkowej oraz z osadu tłuszczu wewnętrzne komory, przewody dymowe i wentylacyjne, ramy oraz wózki wędzarnicze i siatki przeciwiskierne, a mianowicie:
a)
przy intensywnym wędzeniu oraz w wędzarniach tunelowych typu "Kverner" - raz w tygodniu,
b)
w pozostałych wypadkach - raz na dwa tygodnie,
6)
codziennie po zakończeniu pracy oczyszczać generatory dymu.
7)
przeprowadzać okresową konserwację, regulację i czyszczenie układu kontrolno-sterującego i elektrycznego.
2.
W wędzarni tunelowej typu "Kverner" zabrania się prowadzenia procesu technologicznego po wyjęciu siatki przeciwiskiernej z dymogeneratora.
§  5.
1.
Elementy konstrukcyjne obiektów i pomieszczeń, w których zainstalowane są urządzenia smażalnicze oraz w których odbywa się produkcja konserw i marynat, powinny być wykonane z materiałów niepalnych.
2.
Smażalnie ryb powinny być wydzielone od sąsiednich obiektów lub pomieszczeń ścianami i stropami oddzieleń przeciwpożarowych.
§  6.
1.
W smażalniach ryb należy:
1)
przestrzegać, aby patelnie i brytfanny smażalnicze były wyposażone w metalowe pokrywy,
2)
przestrzegać określonych temperatur i czasu trwania procesu technologicznego,
3)
przestrzegać, aby urządzenia elektryczne i gazowe oraz patelnie i płyty grzejne były sprawne technicznie,
4)
nie dopuszczać do wykipienia oleju i jego zapalenia na skutek przepełnienia patelni lub brytfanny smażalniczej.
2.
Urządzenia smażalnicze typu "Seffekaar" powinny być okresowo czyszczone zgodnie z instrukcją technologiczną. Przy stosowaniu tego typu urządzenia zabrania się:
1)
uruchamiania i obsługi urządzenia przez pracowników nie przeszkolonych w tym zakresie,
2)
włączania grzałki elektrycznej przed napełnieniem urządzenia olejem roślinnym,
3)
eksploatowania urządzenia przy niepełnym poziomie granicznym oleju roślinnego.
§  7.
W pomieszczeniu, w którym odbywa się sporządzanie roztworów z użyciem esencji octowej do produkcji marynat, zabrania się używania ognia otwartego oraz narzędzi mogących spowodować iskrzenie.
§  8.
Przy produkcji i magazynowaniu oleju rybnego (tranu) należy:
1)
w czasie odwirowywania oleju rybnego nie dopuszczać do przegrzania się wirówki ponad dopuszczalną temperaturę,
2)
olej rybny przechowywać wyłącznie w metalowych pojemnikach i w wydzielonych pomieszczeniach magazynowych,
3)
rozlany lub wyciekający olej rybny natychmiast usuwać za pomocą substancji wchłaniających (sorbentów), a przyczynę wycieku zlikwidować,
4)
przestrzegać zakazu palenia tytoniu i używania ognia otwartego.
§  9.
1.
Przy suszeniu mączki rybnej należy ściśle przestrzegać instrukcji technologicznoruchowej, a w szczególności określonych temperatur i czasu trwania procesu suszenia. Ponadto zabrania się używania niesprawnych lub uszkodzonych urządzeń, a w szczególności:
1)
urządzenia regulującego dopływ oleju opałowego do palnika w agregacie spalinowym,
2)
urządzenia oczyszczającego z sadzy wnętrza rur, którymi przepływają gazy spalinowe,
3)
zaworu elektromagnetycznego w urządzeniu startowym do zapalania gazu,
4)
palnika w wytwornicy gazu spalinowego,
5)
urządzenia wentylacyjnego (brak drożności).
2.
Suszarnie mączki rybnej powinny mieć zapewnioną nieprzerwaną ciągłość pracy przez możliwość zasilania z dwóch niezależnych źródeł energii elektrycznej.
§  10.
1.
Urządzenie służące do mielenia mączki rybnej powinno być wyposażone w elektromagnesy wychwytujące przedmioty metaliczne.
2.
Temperatura mączki rybnej opuszczającej młynek nie powinna przekraczać 50°C.
3.
Przed workowaniem mączka powinna być wychłodzona do temperatury poniżej 40°C.
4.
Mączkę rybną należy pakować do worków jutowych lub z tworzyw polietylenowych wykonanych w postaci siatki.
§  11.
1.
Mączka rybna powinna być składowana w wydzielonych do tego celu pomieszczeniach suchych i przewiewnych o wilgotności względnej nie przekraczającej 75% i temperaturze do 20°C.
2.
Worki z mączką rybną należy układać na drewnianych podkładach, przy czym warstwa jednego sztapla nie powinna przekraczać 5 worków na powierzchni 1 m2.
3.
Warstwy worków w sztaplu powinny być układane naprzemianlegle.
4.
Temperaturę składowanej mączki rybnej należy sprawdzać co 24 godziny, a przy wzroście temperatury powyżej 40°C worki z mączką rybną usuwać z pomieszczenia, przesypując ich zawartość w celu wychłodzenia.
§  12.
1.
W pomieszczeniach laboratoryjnych powinny znajdować się dygestoria wyposażone w wentylację wyciągową.
2.
Rurociągi instalacyjne w pomieszczeniach laboratoryjnych powinny być oznakowane barwami rozpoznawczymi zgodnie z obowiązującymi przepisami o znakowaniu rurociągów.
§  13.
1.
Prace laboratoryjne z użyciem palnych cieczy lub gazów należy wykonywać wyłącznie pod dygestorium, używając odczynników i chemikalii w ilościach niezbędnych do bieżącej pracy.
2.
Zapasy odczynników i chemikalii należy przechowywać w oddzielnych pomieszczeniach, odpowiadających wymaganiom ochrony przeciwpożarowej.
§  14.
1.
Zakłady powinny być wyposażone w samoczynne urządzenia sygnalizacji alarmu pożarowego oraz w sieć hydrantów zewnętrznych i wewnętrznych zgodnie z obowiązującymi normami, a ponadto:
1)
w magazynach mączki rybnej - w stałe urządzenia gaśnicze śniegowe,
2)
w magazynach palnych opakowań - w stałe urządzenia zraszaczowe.
2.
Wyposażenie zakładów w sprzęt pożarniczy określa załącznik do rozporządzenia.
§  15.
1.
Kierownicy zakładów są obowiązani do zabezpieczenia przeciwpożarowego zakładów, a w szczególności do:
1)
określenia obowiązków oraz odpowiedzialności kierowników poszczególnych komórek organizacyjnych, służb i stanowisk pracy za stan zabezpieczenia przeciwpożarowego,
2)
powołania komisji pożarowo-technicznej oraz przeciwpożarowego pogotowia w oddziałach i halach,
3)
rozpatrywania - co najmniej raz w roku - na naradach dyrekcyjnych stanu zabezpieczenia przeciwpożarowego zakładu, wydawania stosownych poleceń oraz wyznaczania osób odpowiedzialnych z ich wykonanie,
4)
ustalania zadań, form i środków zmierzających do właściwego zabezpieczenia przeciwpożarowego zakładu, w szczególności na podstawie wniosków:
a)
służby ochrony przeciwpożarowej,
b)
jednostek nadrzędnych oraz organów upoważnionych do przeprowadzania kontroli,
c)
komisji pożarowo-technicznej,
5)
zapewnienia środków finansowych i materiałowych, niezbędnych do utrzymania odpowiedniego poziomu zabezpieczenia przeciwpożarowego zakładu, oraz kontrolowania terminowego i racjonalnego wykorzystania tych środków,
6)
zapoznania pracowników z przepisami przeciwpożarowymi, nadzorowania ich przestrzegania oraz wyciągania konsekwencji służbowych w stosunku do winnych nieprzestrzegania tych przepisów,
7)
podejmowania innych czynności zmierzających do polepszenia zabezpieczenia przeciwpożarowego zakładu.
2.
Pracownicy zakładów są obowiązani do ścisłego przestrzegania przepisów przeciwpożarowych i instrukcji technologicznych, a w szczególności do:
1)
przestrzegania instrukcji technologicznych dotyczących czasu trwania operacji technologicznej, wymaganej temperatury, sposobu obsługi urządzenia oraz jego kontroli i konserwacji,
2)
okresowej konserwacji (czyszczenia) urządzeń zgodnie ze wskazaniami producenta,
3)
wyłączania urządzenia technologicznego oraz instalacji elektrycznych przed zakończeniem pracy i wyjściem z pomieszczeń oraz sprawdzenia, czy w opuszczonych pomieszczeniach nie zachodzi możliwość powstania pożaru,
4)
niezastawiania przejść ewakuacyjnych, dostępu do sprzętu i urządzeń przeciwpożarowych oraz do wyłączników urządzeń energetycznych,
5)
dbałości o utrzymanie sprzętu pożarniczego w sprawności i gotowości do natychmiastowego użycia oraz znajomości jego obsługi,
6)
przestrzegania zakazu palenia tytoniu w pomieszczeniach, w których zakaz ten obowiązuje,
7)
właściwej obsługi urządzeń instalacji technologicznych, elektrycznych, gazowych itp., mogących spowodować pożar, oraz zgłaszania przełożonym wszelkich zauważonych usterek i nieprawidłowości w działaniu tych urządzeń i instalacji,
8)
wykonywania poleceń przełożonych i służby ochrony przeciwpożarowej, dotyczących usunięcia usterek i zaniedbań w zakresie zabezpieczenia przeciwpożarowego.
§  16.
Kierownicy zakładów są obowiązani do opracowania planu dostosownia zakładu do wymagań określonych w rozporządzeniu i zapewnienia realizacji tych planów do dnia 31 grudnia 1983 r.
§  17.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK

WYPOSAŻENIE ZAKŁADÓW W SPRZĘT POŻARNICZY

Obiekt (pomieszczenie) Sprzęt pożarniczy
rodzaj ilość
1 2 3
Magazyn surowców pomocniczych (przyprawy, mąka, cukier itp.) gaśnica pianowa 1 szt. na 200 m2
Magazyn wyrobów gotowych (konserw) gaśnica pianowa 1 szt. na 200 m2
Magazyn oleju rybnego (tranu) gaśnica śniegowa (8 l) 1 szt. na 200 m2
Magazyn mączki rybnej gaśnica pianowa 1 szt. na 200 m2
Magazyn opakowań palnych gaśnica pianowa lub proszkowa 1 szt. na 200 m2
Składowisko drewna wędzarniczego, węgla lub trocin stoisko (punkt) z następującym sprzętem:
– stojak hydrantowy
– 2 odcinki węża
– 1 prądownica 1 stoisko na 1.000 m2
Składowisko beczek drewnianych lub z tworzyw sztucznych jak wyżej 1 stoisko na każde 4.000 składowanych beczek
Hala produkcyjna przetwórstwa wstępnego gaśnica proszkowa 1 szt. na 300 m2 oraz przy rozdzielni elektrycznej gaśnica śniegowa (8 l)
Maszynownia sprężarek amoniakalnych agregat śniegowy AS–60 1 szt. dla maszynowni
gaśnica śniegowa (8 l) 1 szt. na 100 m2 dla małych agregatów chłodniczych lub na każde pomieszczenie maszynowni
Wędzarnie ryb gaśnica śniegowa (8 l) i gaśnica pianowa po 1 szt. na każde pomieszczenie
Smażalnie ryb gaśnica śniegowa (8 l) i koc gaśniczy po 1 szt. na 100 m2 lub na każde pomieszczenie
Wytwórnia mączki rybnej gaśnica śniegowa (8 l) 1 szt. na 100 m2 lub na każde pomieszczenie oraz 1 szt. dla agregatu gazu spalinowego
Tranownia gaśnica śniegowa (8 l) po 1 szt. na 100 m2 lub na każde pomieszczenie
Laboratoria zakładowe gaśnica śniegowa (8 l) i koc gaśniczy 1 szt. na 100 m2 lub na każde pomieszczenie

Zmiany w prawie

Kary za wykroczenia i przestępstwa skarbowe rosną od lipca po raz drugi w tym roku

41 mln 281 tys. 920 złotych może od lipca wynieść maksymalna kara za przestępstwo skarbowe. Najniższa grzywna za wykroczenie wynosi natomiast 430 złotych. Wzrost kar ma związek z podwyższeniem wysokości minimalnego wynagrodzenia. Od lipca 2024 roku wynosi ono 4300 złotych.

Krzysztof Koślicki 01.07.2024
Przepisy o głosowaniu korespondencyjnym bez poprawek Senatu

W środę Senat nie zgłosił poprawek do noweli kodeksu wyborczego, która umożliwia głosowanie korespondencyjne wszystkim obywatelom zarówno w kraju, jak i za granicą. 54 senatorów było za, a 30 przeciw. Ustawa trafi teraz do prezydenta. Poprzedniego dnia takie rozwiązanie rekomendowały jednomyślnie senackie komisje Praw Człowieka i Praworządności, Samorządu Terytorialnego i Administracji Państwowej oraz Komisja Ustawodawcza.

Grażyna J. Leśniak 26.06.2024
Rząd zmienia przepisy o układach zbiorowych pracy

Katalog spraw regulowanych w układzie zbiorowym pracy będzie otwarty i będzie mógł obejmować sprawy dotyczące w szczególności wymiaru i norm czasu pracy, systemów i rozkładów czasu pracy, pracy w godzinach nadliczbowych, wymiaru urlopu wypoczynkowego, warunków wynagradzania czy organizacji pracy. Do uzgodnień międzyresortowych trafił dziś projekt zupełnie nowej ustawy o układach zbiorowych pracy i porozumieniach zbiorowych. Jego autorzy zakładają, że nowe przepisy zaczną obowiązywać od 1 stycznia 2025 roku.

Grażyna J. Leśniak 25.06.2024
Nowe zasady przeprowadzania kontroli w pomocy społecznej

Dziś (piątek, 21 czerwca) weszły w życie nowe przepisy dotyczące przeprowadzania kontroli w pomocy społecznej. Dotyczą m.in. rozszerzenia nadzoru nad realizacją zaleceń pokontrolnych i objęcia procedurą kontrolną mieszkań treningowych i wspomaganych.

Robert Horbaczewski 21.06.2024
Nowelizacja kodeksu pracy o substancjach reprotoksycznych wejdzie w życie pod koniec czerwca

W dniu 14 czerwca opublikowana została nowelizacja kodeksu pracy dotycząca ochrony pracowników przed substancjami reprotoksycznymi, które są szkodliwe m.in. dla płodności i funkcji seksualnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów.

Grażyna J. Leśniak 17.06.2024
Bez polskiego prawa jazdy obcokrajowiec nie zostanie taksówkarzem

​Od 17 czerwca wszyscy kierowcy, którzy pracują w Polsce w charakterze taksówkarzy lub świadczą usługi odpłatnego przewozu osób, będą musieli posiadać polskie prawo jazdy. Zapewne nie wszystkim kierowcom z zagranicy uda się to prawo jazdy zdobyć, więc liczba obcokrajowców świadczących usługi przewozu osób może spaść.

Regina Skibińska 15.06.2024