Unormowanie obrotu mięsem, wędlinami i innymi wyrobami wędliniarskimi.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRÓW: APROWIZACJI ORAZ PRZEMYSŁU I HANDLU
z dnia 14 listopada 1947 r.
w sprawie unormowania obrotu mięsem, wędlinami i innymi wyrobami wędliniarskimi.

Na podstawie art. 2 dekretu z dnia 27 czerwca 1946 r. o reglamentowanym zaopatrywaniu ludności w przedmioty powszedniego użytku (Dz. U. R. P. Nr 35, poz. 217) zarządza się, co następuje:
§  1. 1
Zezwala się na wytwarzanie oraz dopuszcza się do obrotu następujące rodzaje wędlin i wyrobów wędliniarskich:
1. kiełbasę zwyczajną o zawartości: wieprzowiny 60%, wołowiny 20%, tłuszczu 20%,
2. kiełbasę krakowską " wieprzowiny chudej 80%, wołowiny 10%, tłuszczu 10%,
3. kiełbasę cytrynową " wieprzowiny przerośniętej 90%, wołowiny chudej 5%, tłuszczu przerośniętego 5%,
4. kiełbasę białą-surową " wieprzowiny przerośniętej 90%, tłuszczu 10%,
5. kiełbasę serdelową " wieprzowiny chudej żylastej 40%, wołowiny 20%, słoniny twardej nietoplistej 40%,
6. serdelki " wieprzowiny 65%, wołowiny 10%, tłuszczu twardego przerośniętego 25%,
7. metkę " wieprzowiny tłustej 60%, wołowiny 20%, wieprzowiny chudej 20%,
8. mortadelę " wieprzowiny chudej żylastej 70%, cielęciny 10%, słoniny skórowanej 20%,
9. parówki " wieprzowiny chudej z łopatek i golonek 40%, cielęciny lub bukatu 40%, tłuszczu nietoplistego 20%,
10. kiełbasę krakowską suchą " wieprzowiny 60%, wołowiny 15%, tłuszczu 25%,
11. kiszkę pasztetową " podgardla skórowanego 65%, wątroby wieprzowej 25%, kaszy - manny 10%,
12. pasztet " wieprzowiny chudej 40%, wołowiny lub cielęciny 10%, tłuszczu 25%, wątroby 25%,
13. kiszkę podgardlaną " bulki 20%, płuc 35%, mięsa krwistego 10%, wątroby surowej 5%, skwarek 10%, smalcu 10%, skórek słoninowych 10%,
14. kiszkę wątrobianą " otoczki, drobnego tłuszczu, podgardla skórowanego 25%, wątroby wieprzowej surowej 30%, podrób i innych mięs odpadkowych 45%,
15. kiszkę kaszaną " kaszy 15%, mięsa różnego odpadkowego 20%, płuc 25%, skórek słoninowych 15%, tłuszczu 7%, krwi 18%,
16. salceson włoski " głowy wieprzowej peklowanej 65%, golonki peklowanej 25%, skórek 10%,
17. salceson krwisty " krwi 15%, tłuszczu 30%, słoniny krajanej w kostkę 35%, skórek wieprzowych 10%, mięsa różnego odpadkowego 10%,
18. kiełbasę zwyczajną suchą o wysuszce do 35% " wieprzowiny 60%, wołowiny 15%, tłuszczu 25%,
19. kiełbasę jałowcową " wieprzowiny żylastej 10%, bukatu 10%, tłuszczu przerośniętego 20%, kawałków wieprzowiny 60%,
20. roladę ozorkową " ozorków 70%, tłuszczu 20%, skórek 10%,
21. roladę ryjkową " ryjków wieprzowych 60%, tłuszczu 35%, skórek wieprzowych 5%,
22. kabanosy " wieprzowiny 75%, tłuszczu wieprzowego 25%,
23. boczek wędzony surowy o wyglądzie i jakości o wyglądzie i jakości - zwyczajnych handlowych
24. boczek pieczony o wyglądzie i jakości " " " "
25. boczek gotowany o wyglądzie i jakości " " " "
26. goloneczki wieprzowe wędzone " " " "
27. słoninę wędzoną " " " "
28. szynki o wyglądzie i jakości " " " "
29. polędwicę " " " "
30. baleron " " " "
§  2. 2
Wzbronione są wytwarzanie i obrót:
kiełbasą serbską
" moskiewską
" tyrolską
" litewską
" królewską
" węgierską
" krajaną suchą
" krajaną surową
" wiejską suchą
kiełbaskami dwudziestkami
" dziesiątkami
" piątkami
roladą z prosięcia
" francuską
" figową
salami włoskim
" węgierskim
" niemieckim
polędwicą łososiową
słoniną węgierską
boczkiem faszerowanym
schabem pieczonym
oraz innymi wędlinami i wyrobami wędliniarskimi, nie wymienionymi w § 1 niniejszego rozporządzenia".

oraz innymi wędlinami i wyrobami wędliniarskimi, niewymienionymi w § 1 niniejszego rozporządzenia.

§  2a. 3
Minister Przemysłu i Handlu w porozumieniu z Ministrem Aprowizacji może zezwolić na wytwarzanie dla celów eksportowych wędlin i wyrobów wędliniarskich, nie wymienionych w § 1 niniejszego rozporządzenia, oraz wyznaczyć uprawnionych do ich wytwarzania.
§  3.
Wyrób wędlin oraz innych wyrobów wędliniarskich, przeznaczonych do obrotu, może odbywać się wyłącznie w wytwórniach wędliniarskich lub wytwórniach przetworów mięsnych.
§  4.
Wyrób wędlin oraz obrót wędlinami i wyrobami wędliniarskimi odpowiadać powinny warunkom, określonym w rozporządzeniu Ministra Opieki Społecznej z dnia 10 grudnia 1936 r., wydanym w porozumieniu z Ministrem Rolnictwa i Reform Rolnych i Ministrem Przemysłu i Handlu o dozorze nad mięsem i przetworami mięsnymi (Dz. U. R. P. Nr 92, poz. 643), jeżeli przepisy niniejszego rozporządzenia nie stanowią inaczej.
§  5.
Mięso pochodzące z uboju zwierząt rzeźnych, przeznaczone do obrotu, dziczyzna w kawałkach i bite ptactwo oskubane mogą być sprzedawane w następujących miejscach sprzedaży:
1)
halach mięsnych (hurt),
2)
sklepach rzeźniczych (jatkach),
3)
sklepach (jatkach) z mięsem końskim,
4)
tanich jatkach.
§  6.
Obrót wędlinami i wyrobami wędliniarskimi, przeznaczonymi do spożycia, mięsem zwierząt rzeźnych, dziczyzną w kawałkach oraz bitym ptactwem oskubanym - w handlu okrężnym, na targowiskach, rynkach, straganach i kioskach ulicznych jest wzbroniony, z wyjątkiem przypadków, przewidzianych w § 40 ust. 2 powołanego w § 4 rozporządzenia.
§  7.
Wędliny oraz inne wyroby wędliniarskie przeznaczone do obrotu muszą być zaopatrzone przez wytwórców we własne plomby firmowe.
§  8.
Przepis § 7 nie odnosi się do wędlin i innych wyrobów wędliniarskich sprzedawanych we własnych sklepach wytwórcy, znajdujących się w tej samej miejscowości, co wytwórnia. Sklepy własne wytwórcy sprzedające wyłącznie wytwory własnej produkcji winny zaopatrzyć się w wywieszkę umieszczoną w oknie wystawowym sklepu, stwierdzającą sprzedaż artykułów wytwarzanych we własnym przedsiębiorstwie. Wywieszka winna posiadać pieczęcie cechu rzeźniczo-wędliniarskiego i właściwej powiatowej władzy administracji ogólnej.
§  9.
Na żądanie władz administracyjnych i właściwych organów kontrolnych dozoru nad artykułami żywnościowymi i przedmiotami użytku sprzedawcy winni wykazać się dowodami zakupu i pochodzenia mięsa, wędlin oraz innych wyrobów wędliniarskich.
§  10.
Rozporządzenie niniejsze wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.
1 § 1 zmieniony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 15 września 1948 r. (Dz.U.48.44.334) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 29 września 1948 r.
2 § 2 zmieniony przez § 1 pkt 2 rozporządzenia z dnia 15 września 1948 r. (Dz.U.48.44.334) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 29 września 1948 r.
3 § 2a dodany przez § 1 pkt 3 rozporządzenia z dnia 15 września 1948 r. (Dz.U.48.44.334) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 29 września 1948 r.

Zmiany w prawie

ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Nowy urlop dla rodziców wcześniaków coraz bliżej - rząd przyjął projekt ustawy

Rada Ministrów przyjęła we wtorek przygotowany w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej projekt ustawy wprowadzający nowe uprawnienie – uzupełniający urlop macierzyński dla rodziców wcześniaków i rodziców dzieci urodzonych w terminie, ale wymagających dłuższej hospitalizacji po urodzeniu. Wymiar uzupełniającego urlopu macierzyńskiego będzie wynosił odpowiednio do 8 albo do 15 tygodni.

Grażyna J. Leśniak 29.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.1947.72.455

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Unormowanie obrotu mięsem, wędlinami i innymi wyrobami wędliniarskimi.
Data aktu: 14/11/1947
Data ogłoszenia: 03/12/1947
Data wejścia w życie: 03/12/1947