Ministerstwo Zdrowia skierowało do konsultacji publicznych projekt rozporządzenia w sprawie wymagań obowiązujących przy prowadzeniu żywienia w szpitalach.
- Rozporządzenie ma określać wymagania obowiązujące przy prowadzeniu żywienia zbiorowego typu zamkniętego w szpitalach, z wyłączeniem świadczeń gwarantowanych udzielanych przez szpitale świadczeniobiorcy z zamiarem ich zakończenia w okresie nieprzekraczającym 24 godzin, tj.: kody i nomenklaturę diet szpitalnych; rodzaje diet, ich charakterystykę, rekomendowane i przeciwwskazane środki spożywcze wykorzystywane w poszczególnych rodzajach diet oraz wartość odżywczą i energetyczną stosowanych diet szpitalnych, wzór karty żywienia szpitalnego - napisano w Ocenie Skutków Regulacji.
W uzasadnieniu projektu można też przeczytać, że niedożywienie albo niewłaściwie dobrana dieta może negatywnie wpływać na przebieg choroby i rekonwalescencję, wydłużać pobyt chorego w szpitalu, a w konsekwencji zwiększać koszty jego leczenia. - Prawidłowe żywienie jest ważną częścią terapii, co więcej może być także wskaźnikiem jakości opieki szpitalnej. Ze względu na istotny charakter właściwego żywienia pacjenta w wielu szpitalach europejskich realizowane są zalecenia dotyczące zwiększania jakości świadczonych usług między innymi poprzez poprawę jakości żywienia oferowanego na terenie placówek leczniczych - wskazuje resort zdrowia.
Autorzy projektu podkreślają , że żywienie pacjentów w szpitalach jest świadczeniem zdrowotnym i powinno być dostosowane do stanu zdrowia pacjenta.
Czytaj także: Szpitale z długami czeka restrukturyzacja, a powiatowe – przekształcenia>>