Rzecznik przypomina dane zawarte w raporcie UNICE, z których wynika, że Polska zajmuje piąte miejsce pod względem otyłości w Europie, a procent dzieci z nadwagą w naszym kraju podwoił się.
Natomiast z przeprowadzonego przez Instytut Matki i Dziecka badania wynika, że jedynie 7 procent polskich matek komponuje swoim dzieciom właściwą dietę. Według badań Instytutu 88 procent dzieci po pierwszym roku życia spożywa za mało warzyw w codziennej diecie, 83 procent dzieci w tej grupie wiekowej otrzymuje posiłki dosalane, a 75 procent spożywa nadmierną ilość cukru.
Dlatego w ocenie Rzecznika prowadzenie działań profilaktycznych i edukacja zdrowotna w tym zakresie są niezwykle istotne dla skutecznego zapobiegania występowaniu zagrożeń zdrowotnych związanych z niewłaściwym odżywianiem dzieci.
Poza tym zapewnianie od 2017 roku dostępności do porad żywieniowo-dietetycznych dla kobiet w ciąży i rodziców dzieci w wieku od 0 do 5 lat finansowanych ze środków publicznych oraz wzmocnienie roli położnych, pielęgniarek i higienistek szkolnych w działaniach profilaktycznych jest jednym z celów Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016-2020.
Rzecznik Praw Dziecka wielokrotnie apelował o należytą dbałość o zdrowie dzieci, także jeśli chodzi o ich żywienie, również w szkołach. W wyniku tych działań wprowadzono zakaz sprzedawania niezdrowych produktów w szkolnych sklepikach, a także serwowania „śmieciowego” jedzenia w stołówkach.
Źródło: www.brpd.gov.pl
[-OFERTA_HTML-]