„Niestety, wiele Polek oczekujących dziecka nie odżywia się prawidłowo” – powiedział dyrektor IMiDz dr Tomasz Maciejewski. Tymczasem sposób w jaki przyszłe matki się odżywiają może zaprogramować metabolizm dziecka. „Po dorośnięciu mogą one wykazywać większą skłonność do otyłości i niektórych chorób, takich jak cukrzyca czy schorzenia sercowo-naczyniowe” – dodał specjalista.
Według Doroty Świątkowskiej, ponad połowa kobiet zbyt mało wie o prawidłowym żywieniu w czasie ciąży. Najczęstszym błędem jest jedzenie za dwoje, co jest niepotrzebne, szczególnie w pierwszym trymestrze ciąży. Wiele kobiet spożywa jedynie dwa, trzy posiłki dziennie, które są zbyt obfite.
„Jest to niewłaściwe, gdyż kobiety w ciąży powinny spożywać od pięciu do sześciu posiłków dziennie, i to niezbyt obfitych” – podkreśliła dietetyczka. Najlepiej, żeby to było posiłki mało kaloryczne i urozmaicone, bogate w warzywa i owoce. Niestety, wiele przyszłych matek je zbyt dużo, na dodatek wiele posiłków zastępuje słodyczami.
Równie niekorzystne jest niedojadanie, stosowane przez niektóre kobiety po to, żeby w okresie ciąży nie utyć. Naraża to dziecko na niedobory ważnych składników pokarmowych. Świątkowska podkreśliła jednak, że można bezpiecznie stosować restrykcyjne diety, ale wyłącznie pod kontrolą lekarza lub dietetyka. Powinny o tym pamiętać na przykład osoby przestrzegające diety wegetariańskiej.
Poradnik Instytutu Matki i Dziecka dopuszcza spożywanie w czasie ciąży ryb, nie częściej jednak niż dwa razy w tygodniu (około 200 gramów). Powinny to być ryby z dużych akwenów morskich, najlepiej oceaniczne, gdyż zwykle w najmniejszym stopniu są zanieczyszczone metalami ciężkimi. Lepiej też, żeby to były mniejsze ryby, a nie duże, takie jak tuńczyki, które wchłaniają więcej szkodliwych substancji.
Specjaliści podkreślili, że konieczna jest suplementacja codziennej diety. Jeszcze przed zajściem w ciążę kobiety powinny zażywać kwas foliowy chroniący przed urodzeniem dziecka z ciężką wadą układu nerwowego. W Polsce przed zajściem w ciążę stosuje go jednak zaledwie 30 proc. kobiet.
W czasie ciąży warto stosować witaminę D3, gdyż co druga przyszła matka ma jej zbyt mało w swoim organizmie. Witamina D jest w 80 proc. syntetyzowana w skórze, jedynie 20 proc. pochodzi z diety. A w naszej strefie geograficznej od września do kwietnia jest zbyt mało słońca.
Niedobory witaminy D występują również u niemowląt. „Z naszych badań wynika, że zbyt mało jest jej w organizmie aż 80 proc. niemowląt” – podkreśliła Marta Szulc prezes Fundacji Nutricia.
Dodała, że dla zdrowia dziecka bardzo ważne jest żywienie w pierwszych latach jego życia. W Polsce aż połowa dzieci od pierwszego do trzeciego roku życia ma nieprawidłowy wskaźnik BMI. Jest on zbyt niski z powodu niedożywienia albo zbyt wysoki na skutek przekarmienia.
„Poradnik żywienia kobiet w ciąży” dostępny jest na stronach www.imid.med.pl oraz www.1000dni.pl . Poza zaleceniami dietetycznymi zawiera również przykłady jadłospisu w poszczególnych trymestrach ciąży.