Obecnie uczniowie płacą za tzw. wsad do kotła, a pracownicy szkoły ponoszą pełną odpłatność, tzn. za wsad, obsługę kuchni, energię elektryczną, wodę itp.
Czy powyższe rozwiązania są uregulowane przepisami prawnymi, jeżeli tak to jakimi?
Odpowiedź
Koszty prowadzenia stołówki szkolnej ponoszone są przez szkołę. Opłaty ponoszone przez uczniów nie mogą być powiększane o koszty utrzymania stołówki.
Uzasadnienie
Zgodnie z art. 67a ustawy o systemie oświaty szkoła może zorganizować stołówkę. Posiłki wydawane w stołówce są odpłatne.
Wysokość opłat ustala dyrektor szkoły w porozumieniu z organem prowadzącym szkołę. Jednak odpłatności wnoszone przez uczniów nie mogą być obciążone wynagrodzeniami pracowników stołówki oraz kosztami jej utrzymania. Oznacza to, iż opłaty za posiłki, wnoszone przez uczniów, powinny być tak ustalane, aby w zasadzie pokrywały tylko tzw. wsad do kotła. Pozostałe koszty utrzymania stołówki nie mogą być, zgodnie z ww. przepisem, przerzucane na uczniów, w tym wynagrodzenia pracowników i inne koszty utrzymania stołówki, do których można zaliczyć m.in. koszt energii elektrycznej i wody. Odrębną kwestią pozostają opłaty za korzystanie ze stołówki przez pracowników szkoły. Odpłatności ponoszone przez pracowników nie muszą pokrywać wyłącznie wsadu do kotła.
Przydatne materiały:
Ustawa z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty (Dz. U. z 2004 r. Nr 256, poz. 2572 ze zm.)
Uczniowie nie mogą ponosić kosztów utrzymania stołówki
Czy istnieje możliwość pobierania od uczniów pełnej odpłatności za przygotowanie posiłków w stołówce (kuchni) szkolnej?