"Karp zatorski" (Cyprinus carpio) jest hybrydą powstałą w wyniku krzyżowania czystej linii karpia zatorskiego z czystymi liniami: węgierską, jugosłowiańską, gołyską i izraelską. Jest produkowany w trzech gminach Małopolski: Zator i Przeciszów w powiecie oświęcimskim oraz gminie Spytkowice w powiecie wadowickim. Zgodnie z przepisami unijnymi zawartymi w rozporządzeniu nr 510/2006 z dnia 20 marca 2006 r. w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 93 z 31 marca 2006, s. 12) zarejestrowana nazwa będzie chroniona przed wykorzystywaniem jej w celach komercyjnych przez inne porównywalne produkty nie objęte rejestracją, niezgodnym z prawem zawłaszczeniem, imitacją lub aluzją, innymi fałszywymi lub mylącymi danymi prezentowanymi na opakowaniu wewnętrznym lub zewnętrznym produktu, w dotyczącym jego materiale reklamowym lub dokumentach oraz wszelkimi innymi praktykami mogącymi wprowadzić w błąd zainteresowanych co do prawdziwego pochodzenia produktu.
Oprócz korzyści związanych z ochroną prawną oznaczenia na całym terenie UE, zarejestrowany produkt ma szansę zyskać w sensie ekonomicznym. Zarejestrowanie nazwy pochodzenia i jej stosowanie w obrocie pozwala bowiem na łatwiejszą jego identyfikację oraz promocję wśród nabywców dając możliwość większego zaistnienia nie tylko na rynkach lokalnych.
Artykuł pochodzi z programu System Informacji Prawnej LEX on-line