Istniejące unijne przepisy dotyczące harmonizacji struktur podatków akcyzowych od alkoholu i napojów alkoholowych uzgodniono jeszcze w latach 90. ubiegłego wieku (dyrektywa* 92/83/EWG). Określają one wspólne definicje wyrobów alkoholowych, które są objęte akcyzą, i gwarantują, że wszystkie państwa członkowskie w ten sam sposób traktują te same wyroby. Określają one również metodę naliczania należności podatkowych od produktów alkoholowych oraz kryteria korzystania z obniżonych stawek lub ze zwolnień. Pozostałe prawodawstwo w tej dziedzinie oraz zaproponowane dziś przekształcenie (dyrektywa 2008/118/WE) ustanawiają przepisy mające zastosowanie do wszystkich wyrobów objętych podatkiem akcyzowym (alkohol, tytoń i energia).

Drobni producenci alkoholu

Jednym z celów projektu Komisji jest wprowadzenie jednolitego systemu certyfikacji, uznawanego we wszystkich państwach UE, potwierdzającego status niezależnych, drobnych producentów w całej Unii. Ograniczyć ma to koszty administracyjne i koszty przestrzegania przepisów dla drobnych producentów, którzy powinni móc korzystać z obniżonych stawek akcyzy pod pewnymi warunkami.

Cydr

Nowe przepisy mają również zapewnić precyzyjną i spójną klasyfikację cydru w całej UE, której brak jest obecnie główną przeszkodą dla drobnych producentów cydru, którzy nie mają dostępu do obniżonych stawek przyznawanych małym producentom piwa i napojów spirytusowych.

Kontrola produkcji denaturatu

Ochronie zdrowia konsumentów a także intensyfikacji walki z nielegalną produkcją alkoholu służyć ma natomiast wprowadzenie przejrzystych przepisów dotyczących procesów i warunków produkcji alkoholu denaturowanego w UE. Alkohol ten wykorzystywany jest do produkcji m.in. środków czyszczących, płynów do mycia szyb, perfum i środków zapobiegających zamarzaniu, i jest zwolniony z podatku akcyzowego. Takie zwolnienie może być nadużywane przez nieuczciwych producentów, którzy – nie płacąc podatków i, co ważniejsze, narażając zdrowie konsumentów – wykorzystują denaturat do produkcji i sprzedaży potencjalnie niebezpiecznych podróbek napojów alkoholowych. Projekt pozwoli stworzyć nowoczesny system zgłaszania nadużyć w odniesieniu do niektórych preparatów na bazie alkoholu, tak aby nie mogły być już stosowane jako substancje skażające.

Podwyższenie zawartości alkoholu dla piwa objętego niższymi stawki akcyzy

KE zamierza również podnieść próg dla piwa o niższej zawartości alkoholu, które może być objęte obniżonymi stawkami podatkowymi, z 2,8 proc. obj. do 3,5 proc. obj. W ten sposób chce zachęcić browarników do innowacyjności i tworzenia nowych produktów. Powinno to skłonić konsumentów do wybierania napojów alkoholowych o niskiej zawartości alkoholu zamiast standardowych wysokoprocentowych alkoholi, co powinno ograniczyć spożycie alkoholu.

Aktualizacja systemów informatycznych

Wreszcie projekt zakłada aktualizację systemów informatycznych. Nowe przepisy zastąpią przestarzałe, oparte na dokumentach papierowych procedury śledzenia przemieszczenia się niektórych alkoholi denaturowanych i doprowadzą do obowiązkowego stosowania systemu przemieszczania wyrobów akcyzowych (EMCS). Ułatwi to śledzenie przemieszczania tych produktów wysokiego ryzyka w czasie rzeczywistym, ograniczając oszukańcze korzystanie ze zwolnienia z podatku oraz chroniąc konsumentów.

Dalsze kroki

Wspomniane wnioski ustawodawcze zostaną teraz przedłożone Parlamentowi Europejskiemu i Europejskiemu Komitetowi Ekonomiczno-Społecznemu do konsultacji oraz Radzie do przyjęcia.

Źródło: europa.eu/newsroom/

______________________

* Linki w tekście artykułu mogą odsyłać bezpośrednio do odpowiednich dokumentów w programie LEX. Aby móc przeglądać te dokumenty, konieczne jest zalogowanie się do programu.