Zgodnie z przepisami przejściowymi, tj. art. 146 ust. 1 pkt 2 lit. c ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535, z późn zm.), w okresie od dnia przystąpienia Rzeczypospolitej Polskiej do Unii Europejskiej do dnia 31 grudnia 2007 r. stosuje się stawkę w wysokości 7% w odniesieniu (m.in.) do usług gastronomicznych, z wyłączeniem:
sprzedaży napojów alkoholowych o zawartości alkoholu powyżej 1,2% oraz napojów alkoholowych będących mieszaniną piwa i napojów bezalkoholowych, w których zawartość alkoholu przekracza 0,5% sprzedaży kawy i herbaty (wraz z dodatkami), napojów bezalkoholowych gazowanych, wód mineralnych, a także sprzedaży w stanie nieprzetworzonym innych towarów opodatkowanych stawką 22%.
Z treści ww. przepisu wynika zatem, że preferencyjne zasady opodatkowania usług gastronomicznych obowiązują jedynie do 31 grudnia 2007 r., co oznaczać może, że od nowego roku stawka ta wzrośnie do 22%.
Sprawa stawki dla ww. usług nie jest jednak ostatecznie przesądzona. Wskazać bowiem należy, że zgodnie z zapowiedziami Komisja Europejska zaproponowała, aby jeszcze przez ponad trzy lata, czyli do końca 2010 r. utrzymać w Polsce obniżoną stawkę VAT (m.in.) na usługi gastronomiczne. Przedłużenie stosowania obniżonych stawek miałoby zastosowanie także do innych państw, które wynegocjowały sobie je w traktatach akcesyjnych. Decyzja Komisji Europejskiej musi jednak zostać zaakceptowana przez inne unijne rządy. Obecnie nie ma żadnej gwarancji, że ten projekt zostanie przyjęty przez wszystkie państwa członkowskie.