Stawka 0 proc. VAT została wprowadzona od 1 lutego 2022 r. na żywność, która wcześniej objęta była 5 proc. VAT. Ma obowiązywać do końca 2023 r.
Obejmuje:
- mięso i ryby oraz przetwory z nich,
- mleko i produkty mleczarskie,
- jaja,
- miód naturalny,
- orzechy,
- warzywa i owoce oraz ich przetwory,
- tłuszcze zwierzęce i roślinne jadalne,
- zboża i przetwory ze zbóż, w tym pieczywo i pieczywo cukiernicze,
- jak również określone preparaty i mleko do żywienia niemowląt i dzieci oraz dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego.
Posłowie PiS uzasadnią, że wniesiony przez nich projekt nowelizacji ustawy o VAT ma na celu przedłużenie rozwiązania zmierzającego do złagodzenie skutków inflacji, czyli utrzymanie zerowej stawki na podstawowe produkty żywnościowe przez kolejne 6 miesięcy.
Czytaj również: Od lipca mniej korekt VAT przy sprzedaży mieszanej >>
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Linki w tekście artykułu mogą odsyłać bezpośrednio do odpowiednich dokumentów w programie LEX. Aby móc przeglądać te dokumenty, konieczne jest zalogowanie się do programu. Dostęp do treści dokumentów w programie LEX jest zależny od posiadanych licencji.