Stawka 0 proc. VAT została wprowadzona od 1 lutego 2022 r. na żywność, która wcześniej objęta była 5 proc. VAT. Ma obowiązywać do końca 2023 r.

Obejmuje:

  • mięso i ryby oraz przetwory z nich,
  • mleko i produkty mleczarskie,
  • jaja,
  • miód naturalny,
  • orzechy,
  • warzywa i owoce oraz ich przetwory,
  • tłuszcze zwierzęce i roślinne jadalne, 
  • zboża i przetwory ze zbóż, w tym pieczywo i pieczywo cukiernicze,
  • jak również określone preparaty i mleko do żywienia niemowląt i dzieci oraz dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego.

Posłowie PiS uzasadnią, że wniesiony przez nich projekt nowelizacji ustawy o VAT ma na celu przedłużenie rozwiązania zmierzającego do złagodzenie skutków inflacji, czyli utrzymanie zerowej stawki na podstawowe produkty żywnościowe przez kolejne 6 miesięcy.

Czytaj również: Od lipca mniej korekt VAT przy sprzedaży mieszanej >>