W środę po południu rozporządzenie opublikowano w Dzienniku Ustaw.
- Dzięki wprowadzeniu zerowej stawki VAT na żywność w 2022 r. w portfelach obywateli pozostało ponad 8,5 mld zł. W pierwszym półroczu 2023 r. to kwota ok. 6 mld zł. Szacujemy, że w drugim półroczu 2023 r., to kolejne oszczędności rzędu ponad 5 mld zł - powiedziała minister finansów Magdalena Rzeczkowska.
Jak podkreśla MF, rosnące ceny żywności są jednym z dotkliwszych skutków inflacji. Tłumaczy, że z tego względu obniżyło do 0 proc. stawkę VAT na podstawowe produkty spożywcze, które wcześniej objęte były 5-proc. stawką podatku. Wśród produktów z zerową stawką VAT znajdują się:
- mięso i ryby oraz przetwory z nich,
- mleko i produkty mleczarskie,
- jaja,
- miód naturalny,
- orzechy,
- warzywa i owoce oraz ich przetwory,
- tłuszcze zwierzęce i roślinne jadalne,
- zboża i przetwory ze zbóż, w tym pieczywo i pieczywo cukiernicze,
- jak również określone preparaty i mleko do żywienia niemowląt i dzieci oraz dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego.
Zerowa stawka podatku będzie obowiązywać przez cały 2023 r.
Czytaj w LEX: Bartosińska Magdalena, Wykorzystanie do produkcji żywności pochodzącej z tzw. "zwrotów" – aspekty praktyczne i prawne >
Zobacz również: Od 1 lipca można składać wnioski o wyprawkę szkolną „Dobry Start 300 plus” >>
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Linki w tekście artykułu mogą odsyłać bezpośrednio do odpowiednich dokumentów w programie LEX. Aby móc przeglądać te dokumenty, konieczne jest zalogowanie się do programu. Dostęp do treści dokumentów w programie LEX jest zależny od posiadanych licencji.