System, w którym pracownicy mają ograniczoną kontrolę nad kierowaniem swoją przyszłością w firmie zdał egzamin w MG.
Szkic takiego podejścia został stworzony przez Alana Duke`a i Daniela Boulangera - którzy spędzili 35 lat w Grupie Michelin, obydwoje na wysokich stanowiskach menedżerskich, z doświadczeniem zdobytym na całym świecie w wielu jednostkach MG.
Stworzony przez nich model polega na skupieniu się na pracowniku i jego rozwoju zawodowym, a nie na fakcie, że menedżer potrzebuje go w swojej drużynie.
W MG menedżer pracuje z danym zespołem przez dwa maksymalnie trzy lata - to daje pracownikom możliwość ciągłego rozwoju i zdobywania kolejnych szczebli kariery.
Firma Michelin powstała w 1898 r. we Francji z czasem z małej zatrudniającej 50 pracowników firmy, stała się światowym gigantem zatrudniającym 115.000 pracowników. Jednak do dnia dzisiejszego Micheline Group rekrutuje pracowników na podstawie dopasowania osobowości do "kariery", a nie na podstawie posiadanych kompetencji do danej pracy - i wbrew regułom przynosi to efekt.
Więcej: