Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o paszach. Przewiduje ona zmianę wejścia w życie przepisu, który zakazuje w Polsce wytwarzania, wprowadzania do obrotu i stosowania w żywieniu zwierząt pasz genetycznie zmodyfikowanych oraz organizmów genetycznie zmodyfikowanych (GMO). Nowy termin wejścia w życie przepisu to 1 stycznia 2030 roku.

Jak tłumaczy rząd, przesunięcie zakazu jest niezbędne, ponieważ obecnie w Polsce nie ma wystarczającej ilości alternatywnych surowców wysokobiałkowych, które umożliwiłyby wyeliminowanie śruty sojowej z produkcji pasz.

Najważniejsze rozwiązania

  1. Przesunięcie terminu wejścia w życie zakazu o pięć lat – z 1 stycznia 2025 r. na 1 stycznia 2030 r.
  2. Genetycznie modyfikowana śruta sojowa jest podstawowym źródłem białka w mieszankach paszowych dla drobiu i młodych świń.
  3. Zastąpienie importowanej śruty sojowej, krajowymi wysokobiałkowymi surowcami paszowymi, które będą porównywalne pod względem jakościowym i ekonomicznym wymaga czasu.
  4. Obecnie w Polsce nie ma wystarczającej ilości alternatywnych surowców wysokobiałkowych, które umożliwiłyby wyeliminowanie śruty sojowej z produkcji pasz, bez obniżenia wyników produkcyjnych na skalę przemysłową.
  5. Wejście w życie zakazu w 2025 r. mogłoby spowodować problemy związane z zaopatrzeniem w wystarczającą ilość paszy dla zwierząt monogastrycznych (drób i świnie) oraz załamanie sektora produkcji zwierzęcej.
  6. Zmiana terminu jest również odpowiedzią na długoterminową inicjatywę Komisji Europejskiej i ma na celu stopniowe wprowadzanie i zastosowanie trendów UE w zakresie odbudowy niezależności białkowej na rynku pasz oraz korzystanie z wyników produkcyjnych polskiego rolnictwa i przetwórstwa wspieranego dzięki instrumentom finansowym wspólnej polityki rolnej (WPR).
  7. Przesunięcie zakazu pozwoli:
    • ocenić, jak w okresie 5 lat zmieni się organizacja rynku roślin białkowych;
    • przebudować dotychczasowe systemy skupu i dystrybucji produkcji przez przedsiębiorstwa paszowe;
    • dostosować receptury i linie technologiczne.