Ślimak winniczek podlega w Polsce częściowej ochronie gatunkowej. Można go zbierać jedynie przez 30 dni w roku, w okresie od 20 kwietnia do 31 maja. Przy czym, do zbioru zostały dopuszczone wyłącznie osobniki o średnicy muszli powyżej 30 mm. Aby w zgodzie z prawem zbierać winniczki do celów przetwórstwa spożywczego, należy mieć zezwolenie regionalnego dyrektora ochrony środowiska. "W 2013 r. dopuściliśmy do pozyskania prawie 600 ton ślimaka winniczka. Natomiast według przedłożonych nam sprawozdań udało się zebrać zaledwie 234 tony. Podobnie sytuacja wyglądała w 2012 r. Takie statystyki niepokoją i wskazują na niestabilność populacji" mówi Stanisław Dąbrowski, Regionalny Dyrektor Ochrony Środowiska w Olsztynie.

Sygnały o złym stanie populacji winniczka, napływające również od samych zainteresowanych zbiorem, stały się przyczyną wstrzymania pozyskania tego gatunku w 2014 r.

(www.gdos.gov.pl)