Pytanie
Pracownik odbywa zagraniczną podróż służbową do Szwecji z częściowym wyżywieniem. Wyjazd z Gdyni następuje 11 marca 2013 r. o godzinie 7:00, natomiast przyjazd do Świnoujścia o godzinie 13:00. O godzinie 16:00 wypływa promem ze Świnoujścia do Trelleborg, gdzie przypływa o godzinie 22:00 tego samego dnia. Na promie otrzymuje 2 posiłki. Z uwagi na pory należy przyjąć, że jest to obiad i kolacja. Następnie w dniu 12 marca 2013 r. wypływa promem w drodze powrotnej z Trelleborg (o godzinie 15:45) i przypływa do Świnoujścia o godzinie 22:30 tego samego dnia. Na promie ma znów zapewnione 2 posiłki, czyli obiad i kolację. Następnie wyjeżdża ze Świnoujścia 13 marca 2013 r. o godzinie 2:30 do Gdyni, gdzie przybywa o godzinie 8:30.
Jak obliczyć dietę za podróż zagraniczną, a jak za krajową?
Jak pomniejszyć kwotę diety o częściowe wyżywienie w części delegacji zagranicznej, w świetle nowych przepisów dotyczących podróży służbowych?