Pytanie
Pytanie dotyczy restauracji (osoba prawna).
Restauracja wydała karty rabatowe pracownikom restauracji, kelnerom osobom sprzątającym, technicznym (mają oni 45% zniżki) na dania z karty. Taką samą kartę rabatową (45%) posiada jeszcze tylko jedna firma zewnętrzna współpracująca z restauracją jako stały klient.
Jest również kilka kart ze 100% zniżką - mają ją współwłaściciele firmy, którzy używają tych kart podczas spotkań z kontrahentami przy spotkaniach businessowych.
Co do wyżywienia pracowników kuchni, pracownicy jako takich obiadów nie mają. Jedynie spożywają produkty przygotowane do sprzedaży dla klientów ale w danym lub następnym dniu niesprzedane. Produkty te nie nadają się już do sprzedaży ani przerobienia i żeby ich nie wyrzucać, są konsumowane przez pracowników. Nie jest to systematyczne. Gdyby ich nie zjedli to byłyby wpisane w straty danego dnia.
Jak powinno prawidłowo wyglądać rozliczenie tych trzech sytuacji pod względem podatku VAT?