Zapewnienia co do bezpieczeństwa GMO mogą rozdrażnić te państwa, które ustanowiły w tej dziedzinie pewne zakazy. To również najważniejsze działanie głównego doradcy od czasu powołania Glover na to stanowisko w grudniu ubiegłego roku.
„Nie ma żadnego udokumentowanego przypadku negatywnego wpływu na zdrowie ludzi i zwierząt oraz środowisko, więc to mocny dowód. Z przekonaniem mogę powiedzieć, że spożywanie żywności modyfikowanej genetycznie nie jest bardziej ryzykowne niż tej uprawianej w tradycyjny sposób” – powiedziała Glover.
Jak zapewniała prof. Glover, nie promuje GMO. Dodała jednak, że „samo jedzenie jest ryzykowne”. „Większość z nas zapomina, że wiele roślin jest toksycznych i tylko dlatego, że je gotujemy, czy ze względu na ilości jakie ich spożywamy, stają się jadalne” – wyjaśniła.
Anne Glover, była profesor biologii na Uniwersytecie Aberdeen, wcześniej od 2006 do 2011 r. pełniła funkcję głównego doradcy ds. naukowych w Szkocji. W Komisji pracę zaczęła w styczniu. Do jej zadań należy niezależne doradztwo na wysokim szczeblu w sprawach naukowych na wszystkich etapach opracowywania i wdrażania polityki. Ma także zwiększać rolę, jaką pełnią w polityce dowody naukowe m.in. poprzez mówienie tego, co dla polityków i urzędników może być niewygodne.
Opracowanie: Łukasz Matłacz
Źródło: www.euractiv.pl