Szczegółowe warunki, jakim powinny odpowiadać posiłki profilaktyczne i regeneracyjne wzmacniające pod względem składu i wartości odżywczej, oraz warunki higienicznosanitarne wydawania tych posiłków.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA I OPIEKI SPOŁECZNEJ
z dnia 4 lipca 1985 r.
w sprawie szczegółowych warunków, jakim powinny odpowiadać posiłki profilaktyczne i regeneracyjne wzmacniające pod względem składu i wartości odżywczej, oraz warunków higienicznosanitarnych wydawania tych posiłków.

Na podstawie § 2 ust. 2 uchwały nr 134 Rady Ministrów z dnia 8 października 1984 r. w sprawie zasad wydawania posiłków profilaktycznych i regeneracyjnych wzmacniających pracownikom zatrudnionym w warunkach szkodliwych dla zdrowia lub szczególnie uciążliwych (Monitor Polski Nr 25, poz. 168) zarządza sie, co następuje:
§  1.
1.
Posiłki profilaktyczne i regeneracyjne wzmacniające powinny składać się z zupy z wkładką mięsną lub inną dostarczającą białka zwierzęcego albo z potrawy typu drugiego dania.
2.
Do zupy z wkładką mięsną lub inną dostarczającą białka zwierzęcego powinno być wydawane pieczywo mieszane (ciemne i jasne) w ilości:
1)
100-120 g do posiłku profilaktycznego,
2)
80-100 g do posiłku regeneracyjnego wzmacniającego.

Zalecany stosunek ilości pieczywa ciemnego do jasnego powinien wynosić 1:1.

§  2.
Minimalna wartość kaloryczna posiłków, o których mowa w § 1, powinna wynosić:
1)
profilaktycznego 800 kcal,
2)
regeneracyjnego wzmacniającego 600 kcal.
§  3.
1.
Każdy posiłek profilaktyczny i regeneracyjny wzmacniający powinien zawierać co najmniej 25% kalorii z tłuszczu, nie więcej jednak niż 35%, oraz co najmniej 11% kalorii z białka.
2.
Zaleca się dodawanie tłuszczu roślinnego.
§  4.
1.
W każdym posiłku profilaktycznym i regeneracyjnym wzmacniającym białko zwierzęce w ogólnej ilości białka powinno stanowić nie mniej niż 50%.
2.
Ilość produktu stanowiącego źródło białka zwierzęcego - średnio na jeden posiłek w dekadzie - nie powinna być mniejsza niż:
Posiłek profilaktyczny Posiłek regeneracyjny wzmacniający
Mięso lub ryby 120 g 90 g
Przetwory mięsne zgodnie z tabelą zamiany produktów określoną odrębnymi przepisami zgodnie z tabelą zamiany produktów określoną odrębnymi przepisami
Jaja 2 szt.

i 30 g mięsa lub ryb, lub 30 g twarogu, lub 15 g sera podpuszczkowego

2 szt.

i 20 g mięsa lub ryb lub 20 g twarogu, lub10 g sera podpuszczkowego

Ser twarogowy 80 g 70 g
Ser podpuszczkowy 70 g 55 g
Wymienione wyżej produkty mogą być stosowane przemiennie.
3.
W razie braku urządzeń chłodniczych nie należy podawać wędlin podrobowych.
4.
Zaleca się, aby każde ze źródeł białka zwierzęcego, o których mowa w ust. 2, nie występowało częściej w posiłku w okresie dekady niż trzykrotnie, z tym że jaja nie mogą być podawane w liczbie większej niż 2 szt. dziennie.
§  5.
Posiłki profilaktyczne i regeneracyjne wzmacniające powinny zawierać w swoim składzie warzywa lub owoce oraz nasiona roślin strączkowych i ziemniaki.
§  6.
1.
W razie braku możliwości zbiorowego wydania posiłków, należy pracownikom wydać produkty spożywcze w celu przyrządzenia posiłków we własnym zakresie. Łączna ilość wydanych produktów na jeden posiłek powinna wynosić:
Posiłek profilaktyczny Posiłek regeneracyjny wzmacniający
Pieczywo mieszane (ciemne i jasne) 150 g 130 g
Wędliny lub ryby 150 g 120 g
albo
Ser twarogowy 110 g 90 g
albo
Ser podpuszczkowy 80 g 70 g
albo
Jaja 2 szt.

i 30 g mięsa lub ryb, lub 30 g twarogu, lub 15 g sera podpuszczkowego

2 szt.

i 20 g mięsa lub ryb lub 20 g twarogu, lub 10 g sera podpuszczkowego

Masło 20 g 15 g
Soki warzywno-owocowe lub soki warzywne, lub soki owocowe i owoce 500 g 400 g
2.
W przypadku, o którym mowa w ust. 1, należy maksymalnie wykorzystywać dostępne na rynku przygotowane przemysłowo gotowe potrawy oraz soki owocowe i warzywne.
3.
Przepis § 4 ust. 4 stosuje się odpowiednio.
§  7.
Warunki sanitarne przy wydawaniu pracownikom produktów spożywczych wymienionych w § 6 powinny być takie, jakie obowiązują w miejscach sprzedaży środków spożywczych.
§  8.
Warunki sanitarne wydawania posiłków profilaktycznych i regeneracyjnych wzmacniających powinny być takie, jakie obowiązują przy przygotowywaniu i wydawaniu posiłków obiadowych w stołówkach pracowniczych.
§  9.
W uzasadnionych przypadkach właściwy państwowy terenowy inspektor sanitarny lub państwowy portowy inspektor sanitarny może na czas określony wyrazić zgodę na odstępstwa od niektórych warunków sanitarnych, o których mowa w § 7 i 8.
§  10.
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

Zmiany w prawie

Wolna Wigilia po raz pierwszy i nowe obowiązki dla firm, które wejdą… w Wigilię

W tym roku po raz pierwszy wszyscy pracownicy będą cieszyli się Wigilią jako dniem wolnym od pracy. Także w handlu. I choć z dnia wolnego skorzystają także pracodawcy, to akurat w ich przypadku Wigilia będzie dniem, kiedy zaczną obowiązywać przepisy zobowiązujące ich do stosowania w ogłoszeniach o pracę i np. w regulaminach pracy nazw stanowisk neutralnych pod względem płci.

Grażyna J. Leśniak 23.12.2025
Centralna e-Rejestracja: Start systemu od 1 stycznia 2026 r.

Od 1 stycznia 2026 r. zacznie obowiązywać ustawa wprowadzająca Centralną e-Rejestrację. Zakłada ona, że od przyszłego roku podmioty lecznicze obowiązkowo dołączą do systemu m.in. w zakresie umawiania wizyt u kardiologa oraz badań profilaktycznych. Planowany start rejestracji na wszystkie świadczenia planowany jest na 2029 r. Kolejne świadczenia i możliwości w zakresie zapisywania się do lekarzy specjalistów będą wchodzić w życie stopniowo.

Inga Stawicka 22.12.2025
Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

M.P.1985.23.179

Rodzaj: Zarządzenie
Tytuł: Szczegółowe warunki, jakim powinny odpowiadać posiłki profilaktyczne i regeneracyjne wzmacniające pod względem składu i wartości odżywczej, oraz warunki higienicznosanitarne wydawania tych posiłków.
Data aktu: 04/07/1985
Data ogłoszenia: 24/09/1985
Data wejścia w życie: 24/09/1985