Kontrola jakości zdrowotnej środków spożywczych oraz przestrzeganie higieny w zakładach produkujących i wprowadzających je do obrotu.

UCHWAŁA NR 152
RADY MINISTRÓW
z dnia 21 lipca 1971 r.
w sprawie kontroli jakości zdrowotnej środków spożywczych oraz przestrzegania higieny w zakładach produkujących i wprowadzających je do obrotu.

Na podstawie art. 17 ust. 2 ustawy z dnia 25 listopada 1970 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 29, poz. 245) Rada Ministrów uchwala, co następuje:
§  1.
1.
Zakłady produkujące i zakłady wprowadzające do obrotu środki spożywcze są obowiązane do zorganizowania i sprawowania wewnętrznej kontroli jakości zdrowotnej produkowanych lub wprowadzanych do obrotu środków spożywczych oraz do przestrzegania związanych z tą działalnością wymagań higieny.
2.
Czynności kontroli wewnętrznej w zakresie, o którym mowa w ust. 1, wykonują pracownicy zatrudnieni na określonych stanowiskach pracy, związanych bezpośrednio z produkcją środków spożywczych, ich magazynowaniem lub obrotem oraz osoby kierujące i kontrolujące produkcję.
3.
Szczegółowe zasady organizacji i działania kontroli wewnętrznej oraz tryb i zakres przeprowadzania badań laboratoryjnych określają przepisy szczegółowe, wydane w trybie przewidzianym w art. 17 ust. 3 ustawy z dnia 25 listopada 1970 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 29, poz. 245).
§  2.
1.
Kontrola wewnętrzna jakości zdrowotnej środków spożywczych obejmuje w szczególności:
1)
w toku czynności związanych z produkcją:
a)
bieżącą i okresową ocenę jakości składników (surowców i półfabrykatów) i wyrobów gotowych oraz opakowań bezpośrednich, warunków przechowywania i innych wymagań sanitarnych określonych w przepisach o warunkach zdrowotnych żywności lub w normach przedmiotowych,
b)
prawidłowość procesów technologicznych,
c)
ocenę jakości zdrowotnej, przeprowadzaną w ramach odbioru jakościowego wytwarzanych wyrobów,
d)
prawidłowość stosowania dodatkowych substancji dozwolonych;
2)
w toku czynności związanych z magazynowaniem:
a)
bieżącą i okresową ocenę warunków magazynowych ze szczególnym uwzględnieniem temperatury, wilgotności i zabezpieczenia przed szkodnikami,
b)
okresową ocenę magazynowanych środków spożywczych ze szczególnym uwzględnieniem kontroli terminów przydatności danych środków do spożycia oraz ocenę przestrzegania zasad postępowania ze środkami spożywczymi oznaczonymi tymi terminami;
3)
w toku innych czynności związanych z obrotem:
a)
bieżącą i okresową ocenę środków spożywczych w postaci gotowej do dalszego obrotu (ocena stanu danego środka oraz jego opakowania jednostkowego bezpośredniego, a w miarę potrzeby również opakowania zbiorczego),
b)
przestrzeganie określonych dla danego środka terminów przydatności i warunków przechowywania,
c)
przestrzeganie szczególnych warunków ustalonych w zezwoleniu na wprowadzenie określonego środka do produkcji lub do obrotu.
2.
Zadania określone w ust. 1 powinny być odpowiednio wykonywane za pomocą badań organoleptycznych, badań laboratoryjnych (fizyko-chemicznych i mikrobiologicznych) i przy użyciu właściwej aparatury pomiarowej.
§  3.
Kontrola wewnętrzna przestrzegania wymagań higieny obejmuje w szczególności bieżącą i okresową ocenę:
1)
stanu sanitarnego, na który składa się stan techniczny oraz stan czystości i porządku:
a)
otoczenia zewnętrznego zakładu, ze szczególnym uwzględnieniem zanieczyszczenia powietrza, stężenia zapachów i gospodarki ściekami,
b)
całego obszaru zajmowanego przez zakład,
c)
poszczególnych obiektów (budynków) ze szczególnym uwzględnieniem obiektów wykorzystanych do produkcji oraz do magazynowania surowców i wyrobów gotowych,
d)
poszczególnych stanowisk pracy, aparatury, urządzeń i maszyn,
e)
pomieszczeń i urządzeń sanitarnych.
2)
zabezpieczenia zakładu i poszczególnych jego pomieszczeń przed owadami i gryzoniami,
3)
prawidłowego magazynowania dozwolonych substancji dodatkowych, środków do mycia oraz środków dezynfekcyjnych i dezynsekcyjnych,
4)
wyników przeprowadzanych zabiegów dezynfekcyjnych, dezynsekcyjnych i deratyzacyjnych,
5)
stanu sanitarnego środków transportu wewnętrznego i zewnętrznego, należących do danego zakładu, oraz innych środków transportu przeznaczonych do przywożenia lub wywożenia środków żywności,
6)
przestrzegania wymagań określonych w przepisach o warunkach zdrowotnych pracowników zatrudnionych przy produkcji lub obrocie środków spożywczych.
§  4.
1.
O uchybieniach stwierdzonych w toku produkcji środków spożywczych, w ich magazynowaniu lub obrocie należy bezwłocznie zawiadomić:
1)
pracownika odpowiedzialnego za prawidłowe wykonanie danej czynności produkcyjnej lub związanej z magazynowaniem albo z obrotem oraz bezpośredniego przełożonego tego pracownika,
2)
kierownika zakładu lub jego zastępcę do spraw technicznych lub produkcyjnych, jeżeli do usunięcia uchybienia niezbędne jest podjęcie działania przekraczającego zadania pracownika określonego w pkt 1,
3)
osobę odpowiedzialną za kontrolę wewnętrzną, jeżeli celowe jest przeprowadzenie badań należących do jej zakresu działania.
2.
O uchybieniach stwierdzonych w czasie kontroli wewnętrznej należy zawiadomić niezwłocznie osoby wymienione w ust. 1 pkt 1 i 2, a ponadto, jeżeli stwierdzono niewłaściwą jakość określonej partii środków spożywczych - również powiatowego (miejskiego w mieście stanowiącym powiat) inspektora sanitarnego.
3.
W razie stwierdzenia okoliczności, o których mowa w ust. 2, osoba odpowiedzialna za przeprowadzenie kontroli wewnętrznej wydaje doraźne zarządzenie o zabezpieczeniu danej partii środków spożywczych do czasu podjęcia odpowiednich ustaleń przez państwowego inspektora sanitarnego.
§  5.
Zadania samokontroli jakości zdrowotnej środków spożywczych powinny być objęte regulaminem czynności dla poszczególnych stanowisk.
§  6.
1.
Minister Zdrowia i Opieki Społecznej w porozumieniu z zainteresowanymi ministrami określi wymagane kwalifikacje pracowników sprawujących kontrolę wewnętrzną w myśl § 1 ust. 2.
2.
W zakładach produkujących dietetyczne środki spożywcze ustalenie osób właściwych, w myśl § 1 ust. 2 następuje w porozumieniu z wojewódzkim inspektorem sanitarnym.
§  7.
Zasady kontroli jakości zdrowotnej środków spożywczych i używek przewożonych polskimi statkami morskimi w celu wprowadzenia do obrotu w kraju ustali Minister Żeglugi w porozumieniu z Ministrem Zdrowia i Opieki Społecznej.
§  8.
W sprawach nie unormowanych w niniejszej uchwale do komórek kontroli wewnętrznej i pracowników tych komórek stosuje się odpowiednio przepisy o zasadach organizacji kontroli jakości w przedsiębiorstwach przemysłowych.
§  9.
W uchwale nr 122 Rady Ministrów z dnia 3 sierpnia 1970 r. w sprawie zasad organizacji kontroli jakości w przedsiębiorstwach przemysłowych (Monitor Polski Nr 27, poz. 222) wprowadza się następujące zmiany:
1)
w § 9 skreśla się ust. 3,
2)
po § 12 dodaje się nowy § 12a w brzmieniu:

"§ 12a. Zasady kontroli jakości zdrowotnej środków spożywczych regulują przepisy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia."

§  10.
Obowiązek zorganizowania i sprawowania kontroli wewnętrznej nie dotyczy przedsiębiorstw handlu zagranicznego z wyjątkiem sklepów "Baltona".
§  11.
Wykonanie uchwały porucza się Ministrowi Zdrowia i Opieki Społecznej oraz innym właściwym ministrom.
§  12.
Uchwała wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

Zmiany w prawie

Kary za wykroczenia i przestępstwa skarbowe rosną od lipca po raz drugi w tym roku

41 mln 281 tys. 920 złotych może od lipca wynieść maksymalna kara za przestępstwo skarbowe. Najniższa grzywna za wykroczenie wynosi natomiast 430 złotych. Wzrost kar ma związek z podwyższeniem wysokości minimalnego wynagrodzenia. Od lipca 2024 roku wynosi ono 4300 złotych.

Krzysztof Koślicki 01.07.2024
Przepisy o głosowaniu korespondencyjnym bez poprawek Senatu

W środę Senat nie zgłosił poprawek do noweli kodeksu wyborczego, która umożliwia głosowanie korespondencyjne wszystkim obywatelom zarówno w kraju, jak i za granicą. 54 senatorów było za, a 30 przeciw. Ustawa trafi teraz do prezydenta. Poprzedniego dnia takie rozwiązanie rekomendowały jednomyślnie senackie komisje Praw Człowieka i Praworządności, Samorządu Terytorialnego i Administracji Państwowej oraz Komisja Ustawodawcza.

Grażyna J. Leśniak 26.06.2024
Rząd zmienia przepisy o układach zbiorowych pracy

Katalog spraw regulowanych w układzie zbiorowym pracy będzie otwarty i będzie mógł obejmować sprawy dotyczące w szczególności wymiaru i norm czasu pracy, systemów i rozkładów czasu pracy, pracy w godzinach nadliczbowych, wymiaru urlopu wypoczynkowego, warunków wynagradzania czy organizacji pracy. Do uzgodnień międzyresortowych trafił dziś projekt zupełnie nowej ustawy o układach zbiorowych pracy i porozumieniach zbiorowych. Jego autorzy zakładają, że nowe przepisy zaczną obowiązywać od 1 stycznia 2025 roku.

Grażyna J. Leśniak 25.06.2024
Nowe zasady przeprowadzania kontroli w pomocy społecznej

Dziś (piątek, 21 czerwca) weszły w życie nowe przepisy dotyczące przeprowadzania kontroli w pomocy społecznej. Dotyczą m.in. rozszerzenia nadzoru nad realizacją zaleceń pokontrolnych i objęcia procedurą kontrolną mieszkań treningowych i wspomaganych.

Robert Horbaczewski 21.06.2024
Nowelizacja kodeksu pracy o substancjach reprotoksycznych wejdzie w życie pod koniec czerwca

W dniu 14 czerwca opublikowana została nowelizacja kodeksu pracy dotycząca ochrony pracowników przed substancjami reprotoksycznymi, które są szkodliwe m.in. dla płodności i funkcji seksualnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów.

Grażyna J. Leśniak 17.06.2024
Bez polskiego prawa jazdy obcokrajowiec nie zostanie taksówkarzem

​Od 17 czerwca wszyscy kierowcy, którzy pracują w Polsce w charakterze taksówkarzy lub świadczą usługi odpłatnego przewozu osób, będą musieli posiadać polskie prawo jazdy. Zapewne nie wszystkim kierowcom z zagranicy uda się to prawo jazdy zdobyć, więc liczba obcokrajowców świadczących usługi przewozu osób może spaść.

Regina Skibińska 15.06.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

M.P.1971.43.272

Rodzaj: Uchwała
Tytuł: Kontrola jakości zdrowotnej środków spożywczych oraz przestrzeganie higieny w zakładach produkujących i wprowadzających je do obrotu.
Data aktu: 21/07/1971
Data ogłoszenia: 27/08/1971
Data wejścia w życie: 27/08/1971