Ustalenie orientacyjnych wskaźników technicznego wyposażenia stołówek pracowniczych w jednostkach podległych i nadzorowanych przez Ministra Handlu Wewnętrznego, stołówek studenckich oraz stołówek prowadzonych przez spółdzielnie zrzeszone w Związku Spółdzielni Spożywców "Społem", zakłady Związku Spółdzielni Spożywców "Społem" i przez oddziały zaopatrzenia robotniczego.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA HANDLU WEWNĘTRZNEGO
z dnia 7 listopada 1961 r.
w sprawie ustalenia orientacyjnych wskaźników technicznego wyposażenia stołówek pracowniczych w jednostkach podległych i nadzorowanych przez Ministra Handlu Wewnętrznego, stołówek studenckich oraz stołówek prowadzonych przez spółdzielnie zrzeszone w Związku Spółdzielni Spożywców "Społem", zakłady Związku Spółdzielni Spożywców "Społem" i przez oddziały zaopatrzenia robotniczego.

Na podstawie § 2 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 19 lutego 1949 r. w sprawie zakresu działania Ministra Handlu Wewnętrznego (Dz. U. Nr 10, poz. 62) i § 7 pkt 2 uchwały nr 118 Prezydium Rządu z dnia 21 lutego 1951 r. w sprawie zasad prowadzenia stołówek pracowniczych i tworzenia oddziałów zaopatrzenia robotniczego (Monitor Polski Nr A-19, poz. 246) zarządza się, co następuje:
§  1.
Ustala się:
1)
dla stołówek pracowniczych w jednostkach podległych i nadzorowanych przez Ministra Handlu Wewnętrznego, stołówek studenckich oraz dla stołówek prowadzonych przez spółdzielnie zrzeszone w Związku Spółdzielni Spożywców "Społem", zakłady Związku Spółdzielni Spożywców "Społem" i przez oddziały zaopatrzenia robotniczego:
a)
orientacyjny wykaz pomieszczeń i wskaźników powierzchniowych na 1 miejsce konsumpcyjne, stanowiący załącznik nr 1 do zarządzenia,
b)
orientacyjny wykaz wyposażenia w maszyny i urządzenia techniczne, stanowiący załącznik nr 2 do zarządzenia,
c)
orientacyjny wykaz wyposażenia w drobny sprzęt, stanowiący załącznik nr 3 do zarządzenia;
2)
dla stołówek pracowniczych w jednostkach podległych i nadzorowanych przez Ministra Handlu Wewnętrznego - orientacyjne wskaźniki stanu zatrudnienia zależnie od wielkości produkcji, określone w załączniku nr 4 do zarządzenia.
§  2.
Urządzenia, wyposażenie i stan zatrudnienia stołówek pracowniczych w jednostkach podległych i nadzorowanych przez Ministra Handlu Wewnętrznego, istniejących w dniu wejścia w życie zarządzenia, powinny być dostosowane do wymagań zarządzenia w terminie do dnia 31 grudnia 1962 r.
§  3.
Traci moc:
1)
zarządzenie Ministra Handlu Wewnętrznego z dnia 25 lipca 1951 r. w sprawie ustalenia norm orientacyjnych minimum wyposażenia technicznego stołówek pracowniczych prowadzonych przez spółdzielnie spożywców i oddziały zaopatrzenia robotniczego (Monitor Polski z 1951 r. Nr A-71, poz. 924 i z 1955 r. Nr 36, poz. 354),
2)
§ 13 zarządzenia Ministra Handlu Wewnętrznego z dnia 11 marca 1958 r. w sprawie trybu i warunków uruchamiania oraz zasad prowadzenia stołówek studenckich przy szkołach wyższych (Monitor Polski Nr 27, poz. 161).
§  4.
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.
ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  Nr 1.

Orientacyjny wykaz

pomieszczeń i wskaźników powierzchniowych na 1 miejsce konsumpcyjne dla stołówek pracowniczych o 50-150 miejscach
Lp. Nazwa pomieszczenia Wskaźnik powierzchniowy na 1 miejsce

w m2

Powierzchnia stała

w m2

Uwagi
1 2 3 4 5
1 Przedsionek - 3 występuje, gdy wejście do sali jest bezpośrednio z zewnątrz
2 Zespół sanitarny konsumenta według obowiązujących norm pomieszczenie to występuje w stołówkach mieszczących się w pawilonach wolno stojących
3 Sala konsumentów 1,20 -
4 Zmywalnia naczyń stołowych 0,14 -
5 Przygotowalnia 0,16 - w miarę możliwości przygotowalnia powinna składać się z dwóch pomieszczeń: obieralni ziemniaków i warzyw oraz przygotowalni produktów zwierzęcych
6 Kuchnia 0,35 -
7 Zmywalnia naczyń kuchennych - 4
8 Przedmagazyn - 5
9 Magazyn produktów suchych 0,11 - konieczne wyposażenie w szafę chłodniczą do przechowywania artykułów spożywczych łatwo psujących się
10 Magazyn ziemniaków i warzyw 0,16 -
11 Magazyn kiszonek - 5
12 Magazyn zasobów 0,08 -
13 Pomieszczenie na odpadki 0,04 -
14 Magazyn opału kuchni 0,06 -
15 Pokój biurowy - 12
16 Szatnie 0,65 - na pracownika
17 WC, umywalnie, natryski według obowiązujących norm.

Pomieszczenia wymienione pod lp. 3, 4, 5, 6 i 7 powinny znajdować się na jednej kondygnacji (z wyłączeniem kondygnacji piwnicznej).

Wskazane jest, aby magazyn produktów suchych był również usytuowany w kondygnacji, na której znajdują się pomieszczenia produkcyjne. Pomieszczenia stołówki powinny być wyposażone w odpowiednie urządzenia kanalizacyjne i wodociągowe, instalacje elektryczne i gazowe, urządzenia wentylacyjne i wyciągi kominowe oraz w meble, jak: szafy, stoły, taborety, lustro itp.

Uwaga: Dla stołówek prowadzących rozszerzoną działalność i dla stołówek ponad 150 miejsc wykaz pomieszczeń i wskaźniki powierzchniowe należy ustalać indywidualnie.

ZAŁĄCZNIK  Nr 2.

Orientacyjny wykaz wyposażenia stołówek w maszyny i urządzenia techniczne

Lp. Wyszczególnienie maszyn i urządzeń Rodzaj Wielkość Ilość sztuk przy jednorazowej liczbie miejsc (rotacja 3-

-4-krotna)

Uwagi
50-100 100-150
1 2 3 4 5 6 7
1 Trzon kuchenny - - 1k 1k z piekarnikami i boilerami
2 Taboret podgrzewczy - 590 x 590 x 500 mm 1z 1z
3 Patelnia wywrotna elektryczna 0,25 m2 lub 0,5 m2 1k 1k
4 Kociołki wywrotne parowe 3 x 30 l 1k 1k
5 Kocioł warzelny - 100-500 l 1k 2k
6 Bemar kuchenny elektryczny 820 x 700 x 800 mm 1z 1z
7 Maszyna do mycia naczyń sterylizator 1860 x 800 x 1500 mm 1k 1k
8 Płuczka-obieraczka elektryczna 1220 x 650 x 1120 mm 1k 1k
9 Maszyna do rozdrabniania mięsa " różna 1k 1k
10 Maszyna do krajania chleba ręczna - 1k 1k
11 Przyrząd do porcjowania masła ręczny - 1k 1k
12 Przyrząd do krajania sera " - 1z 1z
13 Maszyna uniwersalna elektryczna - 1z 1k
14 Lada ekspedycyjna bufetowa chłodnicza - 1 1 w razie posiadania wyodrębnionego stoiska - bufetu
15 Saturator bufetowy SB-1 2 l 1 1
16 Płuczka do szklanek na wodę bieżącą - 1 1
17 Ekspres do kawy elektryczny 10 l 1 1
18 Młynek do mielenia kawy z porcjonerem " - 1 1
19 Szafa chłodnicza elektryczna 600-2000 l 1k 1k
20 Boks chłodniczy składany 4-16 m2 - 1z
21 Waga dziesiętna - - 1k 2k
22 Waga uchylna - - 1k 2k
23 Wózek do zbierania naczyń - typowy 1z 1z
24 Wózek magazynowy - " 1z 1z
25 Rozdrabniarka do jarzyn - - 1k 1k o ile nie będzie maszyny uniwersalnej
Oznaczenie: maszyna - urządzenie konieczne = "k"

maszyna - urządzenie zalecane = "z"

Uwaga: Dla stołówek prowadzących rozszerzoną działalność i dla większych stołówek ponad 150 miejsc wyposażenie należy ustalać indywidualnie.

ZAŁĄCZNIK  Nr 3.

Orientacyjny wykaz wyposażenia stołówek w drobny sprzęt

Lp. Wyszczególnienie sprzętu Rodzaj Wielkość Ilość sztuk Na każde dalsze 50 miejsc Uwagi
1 2 3 4 5 6 7
a) Na 1 miejsce na sali konsumpcyjnej
1 Talerze głębokie porcelitowe Ø 24 mm 3
2 Talerze płytkie " Ø 24 mm 3
3 Talerze płytkie " Ø 17 mm 3
4 Talerze płytkie " Ø 15 mm 3
5 Czarki - typ flaczarki " 0,5 l 3
6 Filiżanki do bulionu ze spodkami " 0,25 l 3
7 Filiżanki do mleka (kawy) ze spodkami " 0,20 l 3
8 Dzbanek do mleka (kawy) " 2,0 l *) *) jeden na 4 miejsca konsumpcyjne
9 Dzbanuszki do mleka lub śmietany " 0,05 l 3
10 Kubki barowe " 0,5 l 3
11 Kubki barowe " 0,25 l 3
12 Porcjówki do cukru szklane - 3
13 Szklanki do herbaty ze spodkami ze szkła dmuchanego 0,20 l 3
14 Szklanki do piwa szklane 0,5 l - ) w ilościach

} odpowiadających

15 Szklanki do piwa i napojów " 0,25 l 3 } potrzebom stoisk

) bufetowych

16 Kompotierki ze szkła prasowanego 1-porcjowe 3
17 Łyżki stołowe nierdzewne duże 3
18 Łyżeczki do herbaty " małe 3
19 Widelce stołowe " - 3
20 Noże stołowe " - 2
b) Dla stołówki o 50 do 100 miejscach konsumpcyjnych
1 Półmiski porcelitowe długość 42 cm 2 1
2 Półmiski " długość 35 cm 2 1
3 Półmiski " długość 29 cm 3 1
4 Rawiery " długość 18 cm 4 1
5 Salaterki " długość 32 cm 4 1
6 Salaterki " długość lub Ø 25 cm 4 1
7 Salaterki " długość lub Ø 13 cm 100 50
8 Sosjerki z łyżką " 0,5 l 2 -
9 Sosjerki z łyżką " 0,25 l 4 1
10 Sosjerki " 0,10 l 25 12
11 Wazy " 2,5 l 20 5
12 Cukiernice " na 0,25 kg 15 5
13 Popielnice " - 25 12
14 Solniczki " - 25 12
15 Imbryki do herbaty " 1,5 l 2 1
16 Imbryki do herbaty " 0,5 l 2 2
17 Kwasiarki z pokrywami dziurkowanymi " 0,5 l 100 50
18 Tace czworokątne z tworzywa sztucznego długość 60cm 6 1
19 Tace czworokątne " długość 50 cm 6 1
20 Donice kamionkowe 10 l 5 -
21 Donice " 5 l 5 1
22 Menażki 2 i 3-częściowe do sprzedaży na wynos obiadów aluminiowe - - } w ilości odpowiadającej

} potrzebom

23 Noże jarzyniaki stalowe 112 mm 3 1
24 Noże jarzyniaki " 50 mm 3 1
25 Noże kuchenne " 200 mm 2 1
26 Noże kuchenne " 150 mm 2 1
27 Noże kucharskie " 250 mm 2 1
28 Nóż rzeźniczy " 200 mm 1 1
29 Nóż do pomidorów ząbkowany " 104 mm 1 -
30 Nóż do wędlin " 300 mm 1 -
31 Nóż do wędlin " 200 mm 1 1
32 Widelec kuchenny z trzonkiem drewnianym 175 mm 1 1
33 Widelec całostalowy dwuzębny 70 mm 1 1
34 Musat - - 1 -
35 Tasak - 250 mm 1 1
36 Topór rzeźniczy - - 1 -
37 Tarki do jarzyn różne różne 3 2
38 Łopatki - obijaki do mięsa - - 2 1
39 Kociołek aluminiowy 80 l 1 1
40 Garnki aluminiowe Ø 44 cm 4 2
41 Garnki " Ø 36 cm 4 2
42 Garnki " Ø 32 cm 4 2
43 Garnki " Ø 24 cm 3 2
44 Rondle płytkie " Ø 24 cm 3 1
45 Rondle półgłębokie " Ø 24 cm 3 1
46 Pokrywa " Ø 80 cm 1 1
47 Pokrywy " Ø 44 cm 4 2
48 Pokrywy " Ø 36 cm 4 2
49 Pokrywy " Ø 32 cm 4 2
50 Pokrywy " Ø 24 cm 9 4
51 Łyżki czerpakowe " Ø 10 cm 2 1
52 Łyżki porcjowe " różne 4 2
53 Szumówki płaskie z trzonkiem drewnianym Ø 10 cm 2 1
54 Szumówki głębokie z trzonkiem drewnianym Ø 20 cm 2 1
55 Cedzidła Ø 20 cm 2 1
56 Wanny owalne - Ø 60 cm 2 1
57 Miska tłoczona - Ø 60 cm 1 1
58 Miska tłoczona - Ø 40 cm 1 1
59 Patelnia stalowa Ø 50 cm 1 1
60 Patelnie " Ø 36 cm 2 1
61 Patelnie " Ø 24 cm 3 1
62 Kubły " 12 l 4 1
63 Konewki stożkowe " Ø 12 cm 2 1
64 Siekierka " - 1 -
65 Ubijacze (rózgi) do piany " - 2 1
66 Wiosła do mieszania drewniane - 4 -
67 Łyżki drewniane " różne 10 2
68 Tłuczki do ziemniaków " - 2 1
69 Łopatki do zgarniania z talerzy " - 2 1
70 Deski do krajania " różne 5 1
71 Stolnice " " 3 1
72 Wałki do ciasta " " 3 1
73 Maszynka do mielenia mięsa ręczna - 1 -
74 Otwieracz konserw - - 1 -
75 Korkociąg - - 1 -
76 Czajniki do herbaty aluminiowe 10 l 2 1
77 Lejki - różne 3 1
78 Podstawki pod garnki - - 10 -
79 Bańki na mleko - 20-40 l 2 1
c) Różny sprzęt (dla stołówki o 100 miejscach konsumpcyjnych)
1 Pojemniki na odpadki hermetyczne 30-50 l 4 1
2 Szczotki do zamiatania - - 2 1
3 Szczotki do szorowania - - 3 1
4 Szufelki do śmieci - - 2 1
5 Żelazko do prasowania - - 1 -
6 Podstawka pod żelazko - - 1 -
7 Koszyki wiklinowe - - 3 -
8 Kosze wiklinowe - - 2 -
9 Termosy do przenoszenia potraw - 14 l - - } w ilości odpowiadającej

} potrzebom

10 Termosy do przenoszenia potraw - 20 l - -
11 Pień do rąbania mięsa - - 1 -
12 Odkurzacz elektryczny - - 1 -
13 Froterka elektryczna - - 1 -
14 Zegar ścienny - - 1 -
15 Szatkownica do kapusty ręczna - - 1 -
16 Kosze do śmieci bądź blaszane pojemniki pedałowe - - 6 -
17 Nożyczki średniej wielkości - - 1 -
18 Ręczniki na jednego pracownika - - 4 -
19 Ścierki do naczyń stołowych - - 50 -
20 Ścierki do podłóg - - 10 -
21 Hermetyczny pojemnik na odpadki - - 1 -
22 Apteczka - - 1 -
Uwaga: Wyposażenie stołówek w meble, urządzenia sanitarne oraz sprzęt do sali konsumentów i części produkcyjno-magazynowej nie ujęty orientacyjnym wykazem należy ustalać indywidualnie.

ZAŁĄCZNIK  Nr 4.

Orientacyjne wskaźniki stanu zatrudnienia w stołówkach zależnie od wielkości produkcji

Ilość wydawanych obiadów 75 100 150 200 250 300 350-400 450 500 550 600 700 750 850 1000
Liczba zatrudnionego personelu 4 5 6 7 8 10 11 12 13 14 15 16 17 18 22
Uwagi: 1. Wskaźniki dotyczą stołówek przygotowujących obiady dwudaniowe (przy posiłkach jednodaniowych o 30% mniej).

2. Dla stołówek przygotowujących ponad 1000 obiadów, jak również dla stołówek prowadzących rozszerzoną działalność stan zatrudnienia należy ustalać indywidualnie.

Zmiany w prawie

Kary za wykroczenia i przestępstwa skarbowe rosną od lipca po raz drugi w tym roku

41 mln 281 tys. 920 złotych może od lipca wynieść maksymalna kara za przestępstwo skarbowe. Najniższa grzywna za wykroczenie wynosi natomiast 430 złotych. Wzrost kar ma związek z podwyższeniem wysokości minimalnego wynagrodzenia. Od lipca 2024 roku wynosi ono 4300 złotych.

Krzysztof Koślicki 01.07.2024
Przepisy o głosowaniu korespondencyjnym bez poprawek Senatu

W środę Senat nie zgłosił poprawek do noweli kodeksu wyborczego, która umożliwia głosowanie korespondencyjne wszystkim obywatelom zarówno w kraju, jak i za granicą. 54 senatorów było za, a 30 przeciw. Ustawa trafi teraz do prezydenta. Poprzedniego dnia takie rozwiązanie rekomendowały jednomyślnie senackie komisje Praw Człowieka i Praworządności, Samorządu Terytorialnego i Administracji Państwowej oraz Komisja Ustawodawcza.

Grażyna J. Leśniak 26.06.2024
Rząd zmienia przepisy o układach zbiorowych pracy

Katalog spraw regulowanych w układzie zbiorowym pracy będzie otwarty i będzie mógł obejmować sprawy dotyczące w szczególności wymiaru i norm czasu pracy, systemów i rozkładów czasu pracy, pracy w godzinach nadliczbowych, wymiaru urlopu wypoczynkowego, warunków wynagradzania czy organizacji pracy. Do uzgodnień międzyresortowych trafił dziś projekt zupełnie nowej ustawy o układach zbiorowych pracy i porozumieniach zbiorowych. Jego autorzy zakładają, że nowe przepisy zaczną obowiązywać od 1 stycznia 2025 roku.

Grażyna J. Leśniak 25.06.2024
Nowe zasady przeprowadzania kontroli w pomocy społecznej

Dziś (piątek, 21 czerwca) weszły w życie nowe przepisy dotyczące przeprowadzania kontroli w pomocy społecznej. Dotyczą m.in. rozszerzenia nadzoru nad realizacją zaleceń pokontrolnych i objęcia procedurą kontrolną mieszkań treningowych i wspomaganych.

Robert Horbaczewski 21.06.2024
Nowelizacja kodeksu pracy o substancjach reprotoksycznych wejdzie w życie pod koniec czerwca

W dniu 14 czerwca opublikowana została nowelizacja kodeksu pracy dotycząca ochrony pracowników przed substancjami reprotoksycznymi, które są szkodliwe m.in. dla płodności i funkcji seksualnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów.

Grażyna J. Leśniak 17.06.2024
Bez polskiego prawa jazdy obcokrajowiec nie zostanie taksówkarzem

​Od 17 czerwca wszyscy kierowcy, którzy pracują w Polsce w charakterze taksówkarzy lub świadczą usługi odpłatnego przewozu osób, będą musieli posiadać polskie prawo jazdy. Zapewne nie wszystkim kierowcom z zagranicy uda się to prawo jazdy zdobyć, więc liczba obcokrajowców świadczących usługi przewozu osób może spaść.

Regina Skibińska 15.06.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

M.P.1961.96.407

Rodzaj: Zarządzenie
Tytuł: Ustalenie orientacyjnych wskaźników technicznego wyposażenia stołówek pracowniczych w jednostkach podległych i nadzorowanych przez Ministra Handlu Wewnętrznego, stołówek studenckich oraz stołówek prowadzonych przez spółdzielnie zrzeszone w Związku Spółdzielni Spożywców "Społem", zakłady Związku Spółdzielni Spożywców "Społem" i przez oddziały zaopatrzenia robotniczego.
Data aktu: 07/11/1961
Data ogłoszenia: 21/12/1961
Data wejścia w życie: 21/12/1961