Produkcja przetworów i wyrobów garmażeryjnych z ryb, ich zbyt oraz zaopatrzenie prywatnych przetwórni rybnych w surowce do przetwórstwa.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA ŻEGLUGI I GOSPODARKI WODNEJ
z dnia 1 sierpnia 1959 r.
w sprawie produkcji przetworów i wyrobów garmażeryjnych z ryb, ich zbytu oraz zaopatrzenia prywatnych przetwórni rybnych w surowce do przetwórstwa.

W celu zwiększenia dostaw przetworów rybnych i wyrobów garmażeryjnych z ryb na zaopatrzenie rynku odpowiednio do możliwości surowcowych i przy zachowaniu pełnej planowości w zakresie rozwoju przemysłu uspołecznionego oraz w celu stworzenia warunków do współudziału prywatnego przetwórstwa w przerobie surowców uznanych za nadwyżkowe, a w szczególności szprota w okresie jego szczytowych połowów - na podstawie art. 3 ust. 2 dekretu z dnia 29 października 1952 r. o gospodarowaniu artykułami obrotu towarowego i zaopatrzenia (Dz. U. z 1952 r. Nr 44, poz. 301 i z 1956 r. Nr 54, poz. 244) oraz § 1 zarządzenia nr 86 Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 maja 1959 r. w sprawie przekazania Ministrowi Żeglugi i Gospodarki Wodnej uprawnień do wydawania przepisów o gospodarowaniu rybami (Monitor Polski Nr 51, poz. 234) zarządza się, co następuje:
§  1.
Prywatne przetwórnie rybne mogą produkować dopuszczone do obrotu przetwory rybne i wyroby garmażeryjne z ryb, przede wszystkim ryby wędzone (ze szczególnym uwzględnieniem szprotów). Działalność tych przetwórni musi być prowadzona z zachowaniem warunków określonych przepisami niniejszego zarządzenia.
§  2.
Zaopatrzenie prywatnych przetwórni rybnych w surowiec potrzebny do produkcji odbywać się będzie według następujących zasad:
1)
dla utrzymania minimum ciągłości pracy produkcyjnej w zakresie wędzenia wyodrębnia się w rocznym i kwartalnym planie zaopatrzenia surowcowego Ministerstwa Żeglugi i Gospodarki Wodnej określone ilości surowca rybnego,
2)
prywatne przetwórnie rybne będą otrzymywać surowiec uznawany przez Zjednoczenie "Centrala Rybna" za nadwyżkowy, przy czym ilości te nie będą zaliczane na poczet planowego zaopatrzenia określonego w pkt 1,
3)
Ogólnopolskie Zrzeszenie Prywatnego Przemysłu Spożywczego zgłaszać będzie przed rozpoczęciem roku do Ministerstwa Żeglugi i Gospodarki Wodnej wnioski co do planu zaopatrzenia surowcowego przewidzianego w pkt 1 oraz wiążące liczby co do odbioru surowca nadwyżkowego (np. szprota) przez prywatne przetwórnie w dniach szczytowych połowów, przy uwzględnieniu maksymalnego wykorzystania potencjału produkcyjnego tego przetwórstwa.
§  3.
1.
Surowce określone w § 2 pkt 1 i 2 rozdzielane będą przez Zjednoczenie "Centrala Rybna" między poszczególne województwa na podstawie wniosków Ogólnopolskiego Zrzeszenia Prywatnego Przemysłu Spożywczego i przy współudziale przedstawiciela tego Zrzeszenia.
2.
Rozdziału surowca pomiędzy poszczególne przetwórnie rybne dokonywać będzie Ogólnopolskie Zrzeszenie Prywatnego Przemysłu Spożywczego przez swoje organizacje terenowe, które przedstawiać będą rozdzielnik właściwej centrali rybnej.
3.
Zakup surowców (realizacja przydziałów) przez prywatne przetwórnie rybne może się odbywać jedynie we właściwych terenowo centralach rybnych na podstawie rozdzielnika Ogólnopolskiego Zrzeszenia Prywatnego Przemysłu Spożywczego po obowiązujących cenach zaopatrzeniowych dla prywatnych zakładów przetwórstwa rybnego. Odbiór surowca będzie następował z magazynów wskazanych przez centralę rybną (własnych lub obcych, np. magazynów przedsiębiorstw połowowych).
§  4.
Jakość przetworów rybnych i wyrobów garmażeryjnych z ryb powinna odpowiadać normom jakościowym obowiązującym przemysł uspołeczniony.
§  5.
Produkcja w prywatnych przetwórniach rybnych może się odbywać:
1)
z surowca własnego przydzielonego według zasad §§ 2 i 3.
2)
usługowo - na zlecenie i z surowca centrali rybnej lub państwowych zakładów rybnych,
3)
usługowo - na zlecenie i z surowca innych instytucji po uzyskaniu przez nie zgody wydziału handlu prezydium wojewódzkiej rady narodowej i za wiedzą właściwej terenowo centrali rybnej.
§  6.
W przypadku określonym w § 5 pkt 2 i 3 zleceniodawca obowiązany jest do zapewnienia prywatnemu przetwórcy zaopatrzenia surowcowego (surowce pomocnicze) i materiałowego, umożliwiającego wykonanie udzielonego zlecenia.
§  7.
1.
W przypadku określonym w § 5 pkt 1 sprzedaż przetworów rybnych i wyrobów garmażeryjnych z ryb następuje w uspołecznionej sieci handlu, zgodnie z rozdzielnikiem prezydium wojewódzkiej rady narodowej, a w części nie objętej rozdzielnikiem - w sieci handlu prywatnego lub indywidualnym konsumentom. Sprzedaż poza teren województwa wymaga zgody wydziału handlu prezydium wojewódzkiej rady narodowej.
2.
W przypadkach, o których mowa w § 5 pkt 2 i 3, prywatne przetwórnie rybne wysyłają (wydają) gotowy produkt zgodnie z dyspozycją zleceniodawcy po uprzednim wystawieniu przez zleceniodawcę świadectwa jakości i faktury.
§  8.
Sprzedaż przetworów rybnych i wyrobów garmażeryjnych z ryb, pochodzących z produkcji prywatnych przetwórni rybnych, dokonywana jest po cenach zatwierdzonych przez właściwe organy.
§  9.
W razie dostawy do jednostek handlu uspołecznionego przetwory i wyroby garmażeryjne z ryb, wyprodukowane przez prywatne przetwórnie rybne, podlegają kontroli odbioru jakościowego, zgodnie z obowiązującymi przepisami.
§  10.
Przetwory rybne produkcji prywatnych przetwórni rybnych powinny być oznaczone w sposób określony w przepisach dotyczących oznaczania towarów wprowadzanych do obrotu.
§  11.
Prywatne przetwórnie rybne składają wydziałom przemysłu prezydiów wojewódzkich rad narodowych - za pośrednictwem terenowych organizacji Ogólnopolskiego Zrzeszenia Prywatnego Przemysłu Spożywczego - miesięczne rozliczenia z otrzymywanego surowca oraz z wykonania produkcji.
§  12.
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

Zmiany w prawie

Wolna Wigilia po raz pierwszy i nowe obowiązki dla firm, które wejdą… w Wigilię

W tym roku po raz pierwszy wszyscy pracownicy będą cieszyli się Wigilią jako dniem wolnym od pracy. Także w handlu. I choć z dnia wolnego skorzystają także pracodawcy, to akurat w ich przypadku Wigilia będzie dniem, kiedy zaczną obowiązywać przepisy zobowiązujące ich do stosowania w ogłoszeniach o pracę i np. w regulaminach pracy nazw stanowisk neutralnych pod względem płci.

Grażyna J. Leśniak 23.12.2025
Centralna e-Rejestracja: Start systemu od 1 stycznia 2026 r.

Od 1 stycznia 2026 r. zacznie obowiązywać ustawa wprowadzająca Centralną e-Rejestrację. Zakłada ona, że od przyszłego roku podmioty lecznicze obowiązkowo dołączą do systemu m.in. w zakresie umawiania wizyt u kardiologa oraz badań profilaktycznych. Planowany start rejestracji na wszystkie świadczenia planowany jest na 2029 r. Kolejne świadczenia i możliwości w zakresie zapisywania się do lekarzy specjalistów będą wchodzić w życie stopniowo.

Inga Stawicka 22.12.2025
Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

M.P.1959.75.399

Rodzaj: Zarządzenie
Tytuł: Produkcja przetworów i wyrobów garmażeryjnych z ryb, ich zbyt oraz zaopatrzenie prywatnych przetwórni rybnych w surowce do przetwórstwa.
Data aktu: 01/08/1959
Data ogłoszenia: 05/09/1959
Data wejścia w życie: 05/09/1959