Zasady i tryb postępowania przy pobieraniu do badania prób artykułów żywności i niektórych wyrobów przemysłowych mających wpływ na zdrowie człowieka.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA
z dnia 5 czerwca 1955 r.
w sprawie zasad i trybu postępowania przy pobieraniu do badania prób artykułów żywności i niektórych wyrobów przemysłowych mających wpływ na zdrowie człowieka.

Na podstawie art. 14 ust. 1 pkt 5 dekretu z dnia 14 sierpnia 1954 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz. U. Nr 37, poz. 160) zarządza się, co następuje:
§  1.
Próby pobierać mogą państwowi inspektorzy sanitarni oraz upoważnione przez nich osoby.
§  2.
1.
Próby powinny być pobierane w ilości i w sposób określony w obowiązujących normach państwowych lub resortowych, a w razie ich braku - w ilości i w sposób określony w załączniku do zarządzenia.
2.
W przypadkach nie wymienionych w ust. 1 próba powinna być pobrana w ilości i w sposób ustalony przez wojewódzkiego inspektora sanitarnego, właściwego ze względu na miejsce pobrania próby.
§  3.
1.
Próba powinna być opakowana w sposób zabezpieczający od wszelkich zmian, opieczętowana i dokładnie oznaczona.
2.
Na żądanie kierownika (właściciela) zakładu, w którym została pobrana próba, powinna być ona opieczętowana dodatkowo pieczęcią lub plombą zakładu (właściciela).
§  4.
Z pobrania próby należy sporządzić protokół, zaznaczając w nim: datę i miejsce pobrania próby, imię, nazwisko oraz stanowisko osoby pobierającej próbę, zakład (właściciel), w którym pobrano próbę, oraz jego adres, rodzaj, ilość i cenę próby, a także oznaczenie odpowiedzialnego kierownika (właściciela) zakładu.
§  5.
1.
Na żądanie osoby wydającej próbę należy pozostawić drugą w ten sam sposób pobraną i zabezpieczoną próbę, opatrując ją napisem: "kontrpróba do protokołu nr ...., z dnia ..........".
2.
Kontrpróba powinna być przechowywana przez kierownika (właściciela) zakładu w sposób podany w protokole przez osobę pobierającą próbę.
§  6.
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK 

Lp. Nazwa produktu Ilość próby Próbę pobrać należy
do badania chemicznego do badania mikrobiologicznego
Artykuły żywności
1 Mleko:
a) w sprzedaży na miarę 250 ml 50 ml po starannym wymieszaniu do przepłukanych butelek, napełniając je po samą szyjkę
b) butelkowane 1 butelkę 1 butelkę
c) z obory, tzw. "próba oborowa" 1/2-1 l 200 ml
2 Przetwory mleczne:
a) kefir, jogurt, mleko kakaowe, zgęszczone itp. 1 jednostkę opakowania

(1 butelkę, puszkę itd.)

b) maślanka, serwatka 250 ml 50 ml
c) mleko w proszku 100 g opakowanie oryginalne z dużych ilości 100 g
d) śmietana, śmietanka opakowanie oryginalne lub
100 g 50 g luzem z dużych opakowań
e) masło 100 g 50 g
f) twaróg, sery gatunkowe, sery topione 100 g 50 g
opakowanie oryginalne
g) lody 100 g 50 g
h) mleczne mieszanki dla dzieci 1 porcja 1 porcja
3 Tłuszcze:
a) stałe (zwierzęce i roślinne), margaryna 100 g 50 g
lub opakowanie oryginalne
b) oleje 100 g do suchych butelek
4 Mięso:
a) mięso, produkty mięsne (narządy wewnętrzne), przetwory mięsne (wędliny) 200 g 100 g w jednym kawałku, a mniejsze jednostki w całości
b) posiłki mięsne (kotlety) naturalne lub w bułce 1-2 szt. 1 szt.
c) konserwy mięsne mieszane oraz jarzynowe 1 puszka* * ) * * *)

lub

200 g

1 puszka*)**)

lub

100 g

z fabryk konserw lub dużych puszek - próbkę wagową
d) kostki bulionowe 5-10 kostek 5-10 kostek
e) bulion płynny 100 g 50 g
lub opakowanie oryginalne
5 Ryby:
a) żywe, śnięte, mrożone, wędzone 500 g 250 g mniejsze ryby w całości, z większych 2-3 połówki
b) przetwory rybne, konserwy itp. 1 opakowanie oryginalne**)

lub

z dużych puszek konserwowych lub marynat próbę wagową wraz z zalewą
200 g 100 g
6 Jajka:
a) świeże i konserwowane 3 szt.
b)jajka w proszku 1 opakowanie oryginalne

lub

100 g 50 g
c) masa jajowa płynna 200 g 50 g
7 Zboża i rośliny strączkowe 250 g do suchej butelki
8 Mąka, kasza 250 g 100 g w celu stwierdzenia zakażenia szkodnikami i zawartości domieszek metalicznych - nie mniej niż 1 kg
9 Wyroby mączne:
a) chleb cały bochenek cały bochenek
b) bułki, ciastka 2-3 szt. 2-3 szt.
c) ciasto, strucle itp. 250 g 100 g
d) makarony, kluski itp. 250 g 100 g
e) preparaty odżywcze dietetyczne 1 opakowanie oryginalne

lub

250 g 100 g
10 Drożdże prasowane 100 g 50 g
11 Grzyby:
a) świeże, suszone 2-3 szt.
b) mielone 100 g
c) marynowane 1 opakowanie oryginalne

lub

dobrze pokryte zalewą
200 g
12 Proszki do pieczenia:

budynie, cukier waniliowy, zupy w kostkach itp.

2 paczki oryginalne 1 paczka oryginalna
13 Cukier: kryształ, puder, w kostkach 100 g do badania na wilgoć 200 g w słoiku szczelnie zamykanym
14 Wyroby cukiernicze:
a) cukierki, pomadki, landrynki itp. 100 g
b) czekolada, czekoladki, kakao w proszku 50-100 g
c) syrop kartoflany 100 g
15 Miód pszczeli oraz miód sztuczny 200 g
16 Sztuczne środki słodzące opakowanie oryginalne lub 10 g
17 Owoce i przetwory owocowe:
a) owoce świeże (jagody, jabłka itp.), orzechy co najmniej 3 szt. przy owocach dużych; przy owocach ziarnkowych - nie więcej niż 1 kg okazy podejrzane o zepsucie zawijać oddzielnie w papier
b) owoce suszone 100 g 100 g
c) marmelady, konfitury itp. opakowanie oryginalne lub
200 g 100 g
d) soki, syropy owocowe opakowanie oryginalne lub
100 g 100 g
e) soki surowe opakowanie oryginalne lub
500 ml 500 ml
18 Wino, miód pitny, piwo, napoje gazowane (lemoniady, kwas itp.) 1 butelka 1 butelka do pełnej analizy wina 2 butelki
lub
1 l 1 l
19 Napoje alkoholowe 1 butelka lub 250-500 ml
20 Żelatyna i inne środki zagęszczające 20 g 20 g
21 a) środki konserwujące 20-30 g
b) sól konserwująca 200 g
22 Organiczne kwasy spożywcze:
a) ocet butelka oryginalna lub
250 ml 250 ml
b) esencja octowa butelka oryginalna lub 50 g
c) kwas mlekowy spożywczy butelka oryginalna lub 200 g 50 g
d) kwas cytrynowy, winowy 50 g
23 Przyprawy korzenne:
pieprz, papryka, goździki, cynamon, kminek itp. opakowanie oryginalne lub 10 g
24 Używki i przyprawy:
a) herbata 20 g
b) kawa ziarnista 100 g
c) namiastki kawy opakowanie oryginalne
d) sól kuchenna zwykła i jodowana 200 g
e) esencje zapachowe 100 g
25 Warzywa:
a) kiszone 1 kg 200 g
b) świeże od 200 g do 1 kg przynajmniej jedną całą sztukę
c) suszone od 60 do 100 g
26 Namiastki artykułów spożywczych 1-2 opakowań oryginalnych
27 Lód naturalny i sztuczny 1 kg l kg lodu sztucznego cały poprzeczny przekrój słupa
28 Obiady gotowe, wyroby garmażeryjne (sałatki, sosy itp., zimne zakąski i ryby):
a) do badania na kaloryczność cały obiad z sali konsumpcyjnej
b) do oceny świeżości 100 g, 1 porcja lub 1 sztuka 100 g oddzielnie każdą potrawę
Przedmioty użytku
29 Barwniki:
a) suche 20 g 5 g
b) płynne 50 g 6 g
30 Tytoń do palenia, żucia, papierosy 50 g lub 20-40 sztuk
31 Naczynia i sprzęt gospodarczy:
a) metalowe, emaliowane, pobielane, gliniane 1 szt.
b) z masy plastycznej 2-3 szt.
32 Mydło:
a) rdzeniowe (do prania) 100 g
b) proszki do prania, szorowania itp., bielenia 1 paczka lub 250 g
33 Środki kosmetyczne oryginalne opakowanie 1-2 szt.
a) płynne 100-150 g
b) maziste i sypkie 50 g
c) szminki itp. 10 g
34 Metalowe puszki, tuby, cynfolia itp. 1-2 szt. lub 25 g
35 Materiały do oświetlenia:
a) nafta 500 g
b) oleje 200 g
36 Cyna do pobiały w kawałku 25 g
Cyna z pobiały (zeskrobiny) 2 g
*)Konserwy pobieraćw oryginalnym opakowaniu, zwracając uwagęna puszki z bombażem. Na pierwszy tysiąc pobrać10 puszek, a na każdy następny 1 puszkę.
**)Puszki z bombażem pobiera sięw całości bez względu na ich wielkość.

Zmiany w prawie

Kary za wykroczenia i przestępstwa skarbowe rosną od lipca po raz drugi w tym roku

41 mln 281 tys. 920 złotych może od lipca wynieść maksymalna kara za przestępstwo skarbowe. Najniższa grzywna za wykroczenie wynosi natomiast 430 złotych. Wzrost kar ma związek z podwyższeniem wysokości minimalnego wynagrodzenia. Od lipca 2024 roku wynosi ono 4300 złotych.

Krzysztof Koślicki 01.07.2024
Przepisy o głosowaniu korespondencyjnym bez poprawek Senatu

W środę Senat nie zgłosił poprawek do noweli kodeksu wyborczego, która umożliwia głosowanie korespondencyjne wszystkim obywatelom zarówno w kraju, jak i za granicą. 54 senatorów było za, a 30 przeciw. Ustawa trafi teraz do prezydenta. Poprzedniego dnia takie rozwiązanie rekomendowały jednomyślnie senackie komisje Praw Człowieka i Praworządności, Samorządu Terytorialnego i Administracji Państwowej oraz Komisja Ustawodawcza.

Grażyna J. Leśniak 26.06.2024
Rząd zmienia przepisy o układach zbiorowych pracy

Katalog spraw regulowanych w układzie zbiorowym pracy będzie otwarty i będzie mógł obejmować sprawy dotyczące w szczególności wymiaru i norm czasu pracy, systemów i rozkładów czasu pracy, pracy w godzinach nadliczbowych, wymiaru urlopu wypoczynkowego, warunków wynagradzania czy organizacji pracy. Do uzgodnień międzyresortowych trafił dziś projekt zupełnie nowej ustawy o układach zbiorowych pracy i porozumieniach zbiorowych. Jego autorzy zakładają, że nowe przepisy zaczną obowiązywać od 1 stycznia 2025 roku.

Grażyna J. Leśniak 25.06.2024
Nowe zasady przeprowadzania kontroli w pomocy społecznej

Dziś (piątek, 21 czerwca) weszły w życie nowe przepisy dotyczące przeprowadzania kontroli w pomocy społecznej. Dotyczą m.in. rozszerzenia nadzoru nad realizacją zaleceń pokontrolnych i objęcia procedurą kontrolną mieszkań treningowych i wspomaganych.

Robert Horbaczewski 21.06.2024
Nowelizacja kodeksu pracy o substancjach reprotoksycznych wejdzie w życie pod koniec czerwca

W dniu 14 czerwca opublikowana została nowelizacja kodeksu pracy dotycząca ochrony pracowników przed substancjami reprotoksycznymi, które są szkodliwe m.in. dla płodności i funkcji seksualnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów.

Grażyna J. Leśniak 17.06.2024
Bez polskiego prawa jazdy obcokrajowiec nie zostanie taksówkarzem

​Od 17 czerwca wszyscy kierowcy, którzy pracują w Polsce w charakterze taksówkarzy lub świadczą usługi odpłatnego przewozu osób, będą musieli posiadać polskie prawo jazdy. Zapewne nie wszystkim kierowcom z zagranicy uda się to prawo jazdy zdobyć, więc liczba obcokrajowców świadczących usługi przewozu osób może spaść.

Regina Skibińska 15.06.2024