Obowiązkowy asortyment pieczywa w sklepach.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA HANDLU WEWNĘTRZNEGO
z dnia 17 sierpnia 1954 r.
w sprawie obowiązkowego asortymentu pieczywa w sklepach.

Na podstawie § 2 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 19 lutego 1949 r. w sprawie zakresu działania Ministra Handlu Wewnętrznego (Dz. U. Nr 10, poz. 62) - w celu polepszenia zaopatrzenia konsumentów w pieczywo zarządza się, co następuje:
§  1.
W uspołecznionych sklepach piekarniczych, ogólnospożywczych, nabiałowych i nabiałowo-piekarniczych powinno stale znajdować się w sprzedaży pieczywo w asortymencie (grupach, gatunkach i typach) nie mniejszym od asortymentu obowiązkowego ustalonego w §§ 3-5.
§  2.
Pieczywo dopuszczone do obrotu na podstawie zarządzeń Ministra Handlu Wewnętrznego z dnia 20 lutego 1953 r. w sprawie określenia rodzajów, gatunków oraz norm zużycia surowców do wypieku pieczywa (receptury) i norm wydajności wypieku (Monitor Polski Nr A-27, poz. 318) i z dnia 6 maja 1953 r. w sprawie ustalenia receptur na pieczywo cukiernicze (Monitor Polski Nr A-50, poz. 568) dzieli się na następujące grupy:

A.

grupę I - obejmującą pieczywo żytnie (7 gatunków):

1)
chleb żytni z mąki typu 580 (45%), tzw. lubelski,
2)
" " " " 800 (60%),
3)
" " " " 1400 (82%),
4)
" " " pośledniej typu 1250 (45-72%), tzw. sitkowy,
5)
" " " razowej specjalnej typu 1850, tzw. starogardzki,
6)
" " " razowej gruboziarnistej specjalnej, tzw. razowiec
7)
" " " razowej typu 2000 (97%);

B.

grupę II - obejmującą pieczywo pszenne zwykłe (8 gatunków):

1)
chały zdobne z mąki typu 580 (50%) luksusowe,
2)
" zwykłe " " 850 (72%) smarowane jajkiem,
3)
chały zwykłe z mąki typu 850 (72%) posypane makiem,
4)
drobne pieczywo pszenne z mąki typu 850 (72%) (gatunek ten dzieli się na 10 typów różniących się tylko kształtem), a mianowicie:
a)
montówki wodne,
b)
kajzerki,
c)
rogale zwykłe,
d)
obwarzanki zwykłe,
e)
mularki,
f)
parki,
g)
paryskie,
h)
krakowskie,
i)
jeżyki,
j)
strucle wodne,
5)
chleb pszenny z mąki pośledniej typu 1450 (50-72%), tzw. białostocki,
6)
bułki pszenne z mąki pośledniej typu 1450 (50-72%), tzw. białostockie,
7)
chleb pszenny z mąki razowej specjalnej typu 1850, tzw. graham,
8)
chleb pszenny z mąki typu 2000 (97%), tzw. razowy;

C.

grupę III - obejmującą pieczywo mieszane (6 gatunków):

1)
chleb żytnio-pszenny z mąki żytniej typu 800 (60%) i pszennej typu 580 (50%), tzw. łęczycki,
2)
chleb żytnio-pszenny specjalny z mąki żytniej typu 800 (60%) i pszennej typu 580 (50%), tzw. zakopiański,
3)
chleb żytnio-pszenny z mąki żytniej typu 800 (60%) i pszennej typu 850 (72%), tzw. nałęczowski,
4)
chleb żytnio-pszenny z mąki żytniej typu 800 (60%) i pszennej typu 950 (bułkowa) tzw. sandomierski,
5)
chleb żytnio-pszenny z mąki żytniej typu 800 (60%) i typu 1400 (82%) oraz pszennej typu 850 (72%), tzw. łódzki,
6)
chleb żytnio-pszenny z mąki żytniej typu 1400 (82%) i pszennej typu 1450 (50-72%), tzw. wiejski;

D.

grupę IV - obejmującą pieczywo pszenne wyborowe (7 gatunków):

1)
bułki maślane, rogaliki kruche i bułki królewskie z mąki pszennej typu 850 (72%) i mąki pszennej typu 580 (50%),
2)
bułki pszenne z mąki pszennej typu 850 (72%) i mąki pszennej typu 580 (50%) (gatunek ten dzieli się na 12 typów, różniących się tylko kształtem), a mianowicie:
a)
warszawianki maszynowe i ręczne,
b)
rogale,
c)
obwarzanki,
d)
bułki francuskie,
e)
bułki karlsbadzkie,
f)
bułki poznańskie,
g)
małgorzatki,
h)
montówki,
i)
czubajki,
j)
plecionki,
k)
solanki,
l)
specjalne,
3)
solanki z mąki pszennej typu 850 (72%),
4)
szwedki z mąki pszenne] typu 850 (72%) i typu 580 (50%),
5)
grahamki z mąki pszennej typu 850 (72%) i specjalnej typu 1850 "graham",
6)
obwarzanki (bajgle) z mąki typu 850 (72%) i żytniej typu 800 (60%),
7)
bułki z kminkiem z mąki pszennej typu 850 (72%);

E.

grupę V - obejmującą pieczywo pszenne półcukiernicze (4 gatunki):

1)
bułki maślane z makiem z mąki pszennej typu 850 (72%) i typu 580 (50%),
2)
bułki z marmoladą z mąki pszennej typu 850 (72%) i typu 580 (50%),
3)
bułki maślane z mąki pszenne) typu 850 (72%) i typu 580 (50%) (gatunek ten dzieli się na 9 typów), a mianowicie:
a)
bułki maślane,
b)
półfrancuskie,
c)
bułki filipowskie,
d)
maglowniczki,
e)
mikada,
f)
melony,
g)
rozańczyki,
h)
precle,
i)
papatacze,
4)
bułki drożdżowe z serem z mąki pszennej typu 850 (72%) i typu 580 (50%);

F.

grupę VI - obejmującą wyroby mączno-cukiernicze, trwałe i nietrwałe;

G.

grupę VII - obejmującą suchary.

Ogółem więc dopuszczony do obrotu asortyment pieczywa składa się z 7 grup zasadniczych, 32 gatunków i w niektórych gatunkach z 31 typów.
§  3.
Ustala się następujący asortyment obowiązkowy pieczywa:

A.

w ośrodkach miejskich:

1)
sklepy piekarnicze:
a)
grupa I - pieczywo żytnie - 3 gatunki,
b)
" II - pieczywo pszenne zwykłe - 3 gatunki w 4 typach,
c)
" III - pieczywo mieszane - 2 gatunki,
d)
" IV - pieczywo pszenne wyborowe - 2 gatunki w 4 typach,
e)
" V - pieczywo pszenne półcukiernicze - 2 gatunki w 3 typach,
f)
" VI - wyroby mączno-cukiernicze:

trwałe - 3 gatunki,

nietrwałe - 5 gatunków,

g)
" VII - suchary - 1 gatunek;
2)
sklepy nabiałowo-piekarnicze:
a)
grupa I - pieczywo żytnie - 2 gatunki,
b)
" II - pieczywo pszenne zwykłe - 3 gatunki w 3 typach,
c)
" III - pieczywo mieszane - 2 gatunki,
d)
" IV - pieczywo pszenne wyborowe - 2 gatunki w 3 typach,
e)
" V - pieczywo pszenne półcukiernicze - 1 gatunek w 2 typach,
f)
" VI - wyroby mączno-cukiernicze trwałe - 1 gatunek,
g)
" VII - suchary - 1 gatunek;
3)
sklepy nabiałowe:
a)
grupa II - pieczywo zwykłe pszenne drobne - 1 gatunek,
b)
" IV - pieczywo pszenne wyborowe - 2 gatunki;
4)
sklepy. ogólnospożywcze:
a)
grupa I - pieczywo żytnie - 1 gatunek,
b)
" II - pieczywo pszenne zwykłe - 1 gatunek w 2 typach,
c)
" III - pieczywo mieszane - 1 gatunek,
d)
" IV - pieczywo pszenne wyborowe - 1 gatunek w 2 typach,
e)
" VI - wyroby mączno-cukiernicze trwałe - 1 gatunek,
f)
" VII - suchary - 1 gatunek;

B.

w ośrodkach rolniczych:

1)
sklepy piekarnicze:
a)
grupa I - pieczywo żytnie - 2 gatunki,
b)
" II - pieczywo pszenne zwykłe - 2 gatunki (w tym pieczywo drobne),
c)
" III - pieczywo mieszane - 1 gatunek,
d)
" IV - pieczywo pszenne wyborowe - 1 gatunek,
e)
" V - pieczywo pszenne półcukiernicze - 1 gatunek,
f)
" VI - wyroby mączno-cukiernicze trwałe - 2 gatunki,
g)
" VII - suchary - 1 gatunek;
2)
sklepy spożywcze:
a)
grupa I - pieczywo żytnie - 1 gatunek,
b)
" II - pieczywo pszenne zwykłe - 1 gatunek,
c)
" III - pieczywo mieszane - I gatunek,
d)
" IV - pieczywo pszenne wyborowe - 1 gatunek,
e)
" VI - wyroby mączno-cukiernicze trwałe.
§  4.
Na 1 godzinę przed zamknięciem sklepy powinny posiadać przynajmniej 50% asortymentu ustalonego niniejszym zarządzeniem.
§  5.
1.
Przedsiębiorstwa handlowe mają prawo za pisemną zgodą wydziałów handlu, prezydiów wojewódzkich rad narodowych wprowadzić zmiany w zakresie obowiązującego asortymentu dla poszczególnych kategorii sklepów w zależności od rejonu, warunków lokalnych, położenia i potrzeb rynku.
2.
Wydziały handlu prezydiów rad narodowych mogą zwolnić od obowiązku prowadzenia sprzedaży pieczywa sklepy ogólnospożywcze i nabiałowe, jeżeli w pobliżu ich znajdują się sklepy piekarnicze, które w dostateczny sposób zaspokajają potrzeby ludności. Zwolnienie takie wymaga formy pisemnej.
§  6.
Sklepy prowadzące sprzedaż pieczywa mają obowiązek umieszczenia na widocznym miejscu wywieszki zawierającej nazwy sprzedawanych gatunków pieczywa z podaniem przy każdym gatunku ceny i wagi.
§  7.
1.
Kierownik sklepu ponosi odpowiedzialność za utrzymywanie wyznaczonego minimum asortymentowego (§ 8).
2.
Kierownik sklepu nie ponosi odpowiedzialności, o której mowa w ust. 1, jeżeli udowodni odpisami zamówień, że zapotrzebowanie zgłoszone przez niego we właściwym czasie nie zostało zrealizowane.
§  8.
Wobec pracowników, którzy naruszają przepisy o minimum asortymentowym w punktach detalicznej sprzedaży, stosuje się:
a)
w pierwszym i drugim wypadku naruszenia obowiązującego minimum asortymentowego - odpowiedzialność służbową zgodnie z § 4 zarządzenia nr 162 Ministra Handlu Wewnętrznego z dnia 13 kwietnia 1953 r. w sprawie odpowiedzialności służbowej za naruszenie przepisów o obrocie handlowym, ustalonych zarządzeniami i instrukcjami Ministra Handlu Wewnętrznego (Dziennik Urzędowy MHW nr 9, poz. 29),
b)
przy trzecim naruszeniu - należy zawiadomić prokuratora celem podjęcia decyzji co do pociągnięcia do odpowiedzialności karnej za naruszenie przepisu art. 4 ust. 1 dekretu z dnia 4 marca 1953 r. o ochronie interesów nabywców w obrocie handlowym (Dz. U. Nr 16, poz. 64).
§  9.
Do kontroli przestrzegania przepisów niniejszego zarządzenia obowiązane są:
a)
organy Państwowej Inspekcji Handlowej,
b)
wydziały handlu prezydiów wojewódzkich i powiatowych rad narodowych,
c)
organizacje uspołecznionego handlu detalicznego w odniesieniu do podległych sobie punktów detalicznej sprzedaży.
§  10.
Zarządzenie wchodzi w życie siódmego dnia po ogłoszeniu. Jednocześnie traci moc obowiązującą zarządzenie Ministra Handlu Wewnętrznego z dnia 29 czerwca 1953 r. w sprawie obowiązkowego asortymentu pieczywa w sklepach spożywczych (Monitor Polski Nr A-68, poz. 836).

Zmiany w prawie

ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Nowy urlop dla rodziców wcześniaków coraz bliżej - rząd przyjął projekt ustawy

Rada Ministrów przyjęła we wtorek przygotowany w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej projekt ustawy wprowadzający nowe uprawnienie – uzupełniający urlop macierzyński dla rodziców wcześniaków i rodziców dzieci urodzonych w terminie, ale wymagających dłuższej hospitalizacji po urodzeniu. Wymiar uzupełniającego urlopu macierzyńskiego będzie wynosił odpowiednio do 8 albo do 15 tygodni.

Grażyna J. Leśniak 29.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

M.P.1954.86.976

Rodzaj: Zarządzenie
Tytuł: Obowiązkowy asortyment pieczywa w sklepach.
Data aktu: 17/08/1954
Data ogłoszenia: 16/09/1954
Data wejścia w życie: 24/09/1954