Ustalenie norm orientacyjnych minimum wyposażenia technicznego stołówek pracowniczych prowadzonych przez spółdzielnie spożywców i oddziały zaopatrzenia robotniczego.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA HANDLU WEWNĘTRZNEGO
z dnia 25 lipca 1951 r.
w sprawie ustalenia norm orientacyjnych minimum wyposażenia technicznego stołówek pracowniczych prowadzonych przez spółdzielnie spożywców i oddziały zaopatrzenia robotniczego.

Na podstawie § 7 pkt 2 uchwały Prezydium Rządu z dnia 21 lutego 1951 r. w sprawie zasad prowadzenia stołówek pracowniczych i tworzenia oddziałów zaopatrzenia robotniczego (Monitor Polski Nr A-19, poz. 246) zarządza się, co następuje:
§  1.
Wyposażenie techniczne stołówek powinno odpowiadać następującym warunkom:
1)
na jedno miejsce w sali przeznaczonej dla konsumentów powinno przypadać nie mniej niż 1,1 m2;
2)
stosunek powierzchni sali przeznaczonej dla konsumentów do części obejmującej pomieszczenia gospodarcze (ekspedycja, zmywalnia, kuchnia, przygotowalnia, magazyn podręczny itp.) powinien wynosić nie mniej niż:
a)
w stołówkach do 500 konsumentów - 1 : 1,
b)
w stołówkach od 500 do 1.000 konsumentów - 1 : 0,6;
3)
kuchnia i sale przeznaczone dla konsumentów powinny mieścić się na jednej kondygnacji;
4)
przez pomieszczenia wytwórcze oraz magazyny nie mogą prowadzić przejścia do innych pomieszczeń;
5)
pomieszczenia stołówki powinny być wyposażone w odpowiednie urządzenia kanalizacyjne i wodociągowe, instalacje elektryczne i gazowe oraz urządzenia wentylacyjne i wyciągi kominowe.
§  2. 1
Ustala się:
1)
orientacyjne normy wyposażenia technicznego stołówek w sprzęt zmechanizowany, jak w załączniku nr 1 do niniejszego zarządzenia,
2)
orientacyjne normy wyposażenia w inny sprzęt dla stołówek obliczonych na 200-300 konsumentów, jak w załączniku nr 2 do niniejszego zarządzenia.
§  3.
Istniejące stołówki powinny być dostosowane do wymogów niniejszego zarządzenia w terminie do dnia 31 grudnia 1955 r.
§  4.
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK  Nr 1 2

Minimum wyposażenia technicznego stołówek pracowniczych

I Typy wielkości stołówek: Ilość konsumentów 200 - 300 300 - 500 500 - 700 700 - 1.000 1.000 - 2.000
jednorazowa ilość miejsc 75 125 175 250 500
II Wyszczególnienie sprzętu technicznego ilość wielkość bądź zdolność produkcyjna sprzętu ilość wielkość bądź zdolność produkcyjna sprzętu ilość wielkość bądź zdolność produkcyjna sprzętu ilość wielkość bądź zdolność produkcyjna sprzętu ilość wielkość bądź zdolność produkcyjna sprzętu
1 2 3 4 5 6 7
1 trzon kuchenny 1 3 m2 1 3 m2 1 4,5 m2 1 4,5 m2 1 4,5 m2
2 podgrzewacze 1 1 paln. 1 1 paln. 1 2 paln. 2 2 paln. 2 2 paln.
3 kotły warzelne 100 l 1 100 l - - - - - - - -
150 l 2 150 l 2 150 l 2 150 l 2 150 l 2 150 l
300 l - 1 300 l 1 300 l 2 300 l 2 300 l
500 l - - 1 500 l 1 500 l 2 500 l
4 komplet kociołków: (20+40+60+80) l 1 1 1 2 2
5 patelnia mechaniczna uchylna 1 - 1 - 2 - 2 - 3 -
6 obieraczka do ziemniaków i jarzyn 1 170 kg/godz. 1 170 kg/godz. 1 170 kg/godz. 2 170 kg/godz. 2 170 kg/godz.
7 zmywalnia-steryliz. mechan. 1 1.500/godz. 1 1.500/godz. 1 1.500/godz. 1 1.500/godz. 1 1.500/godz.
8 maszyna do mielenia mięsa (wilk) 1 1 1 1 1
9 maszyna uniwersalna - - 1 1 1
10 maszyna do krajania chleba 1 1 1 1 1
11 szafa-chłodnia mechaniczna 1 1.200 l 1 300 l 1 600 l 1 600 l 1 1.200 l
12 magazyn-chłodnia rozbierana - - 1 4 m2 1 6 m2 2 4 m2 3 4 m2

ZAŁĄCZNIK  Nr 2 3

ORIENTACYJNE NORMY WYPOSAŻENIA W INNY SPRZĘT DLA STOŁÓWEK OBLICZONYCH NA 200-300 KONSUMENTÓW (75 MIEJSC KONSUMPCYJNYCH)

Lp. Wyszczególnienie sprzętu Ilość
Maszyny
1. Boiler 100 l 1
2. Maszynka ręczna do mięsa 1
3.**) Lodówka na lód naturalny 1
4. Maszynka do tarcia bułki 1
5. Maszynka do ostrzenia i czyszczenia noży 1
6. Wentylatory 2
Naczynia i sprzęt kuchenny
7.*) Kociołek o pojemności 70 l Ø 50 cm 1
8.*) Kociołki o pojemności 50 l Ø 44 cm 3-4
9.*) Kociołki o pojemności 20 l Ø 32 cm 4-6
10.*) Rondle Ø 24 cm płytkie 3 5 l 3-5
11.*) Rondle Ø 24 cm głębokie 6 5 l 3-5
12. Patelnie Ø 32 cm 5-6
13. Patelnie Ø 20 cm 4
14. Pokrywy różnej wielkości dopasowane do wielkości naczyń 15-21
15.*) Czajniki wypukłe Ø 28 cm - 10 l 2
16. Solniczka kuchenna 1
17. Wagi uchylne lub szalkowe 2
18. Waga dziesiętna 1
19. Zegar 1
20. Bemar z blachy stalowej z uchami 1
21. Brytwanny żeliwne 40 cm, 36 cm i 30 cm 6-8
22. Blachy do pieczenia ciast 4
23. Wanienki do płukania jarzyn 2-3
24. Sita do jarzyn Ø 30 cm 2
25. Wanienki do ciasta 2
26.*) Wanienki do ryb z wkładką 4
27. Łyżki czerpakowe 3 l z trzonkiem 1 m 2
28.*) Łyżki czerpakowe 0 5 l 4-6
29.*) Łyżki czerpakowe Ø 8 cm 3
30.*) Cedzidła duże Ø 22 cm 3
31.*) Cedzidło kotłowe Ø 30 cm z trzonkiem 1 m 1
32.*) Szumówki Ø 10 cm 2
33.*) Szumówka Ø 20 cm z trzonkiem 1 m 1
34. Miednice Ø 40 cm 3-4
35. Miednice Ø 60 cm 1-2
36. Wiadra Ø 30 cm emaliowane 2-4
37. Wiadra Ø 30 cm ocynkowane 2
38. Szatkownice małe 2-4
39. Tarki grube 4-5
40. Tarki drobne 2
41. Lejek 1
42. Podstawki pod garnki 10
43. Łopatki do mięsa i ryb 4
44. Tłuczki (młotki) do mięsa 2
45. Tłuczki do ziemniaków (druciane) 4
46. Trzepaczki sprężynowe (podłużne) 2
47. Widelce kuchenne 175 mm 2
48. Widelce kuchenne 200 mm 2
49. Noże do wędlin 2
50. Noże kucharskie 150 mm, 175 mm, 200 mm, 300 mm, 400 mm po 2 10
51. Noże jarzyniaki 50 mm, 112 mm 10-15
52. Tasaki 150 mm 2
53. Musat stalowy 1
54. Topór rzeźniczy 1
55. Siekierka 1
56. Młynek do pieprzu 1
57. Korkociągi 2
58. Otwieracze do konserw 2
59. Kocioł do bielizny Ø 42 cm 1
60. Tara 1
61. Żelazko elektryczne 1
62. Podstawka pod żelazko 1
Wyroby z drzewa
63. Sito włosiane Ø 60 cm 1
64. Sita włosiane Ø 30 cm 2
65. Warząchwie 4
66. Wiosła do mieszania okute 2-3
67. Łyżki różnej wielkości 15-20
68. Firlejki (mątewki) 3
69. Deski różnej wielkości 4-6
70. Stolnice 2
71. Wałki do ciasta 4
72. Tace z dykty 5-8
73. Koszyki dla obieraczek 5-8
Nakrycia stołowe
74. Noże stołowe 200
75. Łyżki stołowe 200
76. Widelce stołowe 300
77. Łyżeczki 150
Porcelana lub porcelit
78. Talerze głębokie Ø 24 cm 200-300
79. Talerze płytkie Ø 24 cm 200-300
80. Talerze płytkie Ø 17 cm 150-200
81. Filiżanki ze spodkami 100-150
82. Solniczki posypywaczki 20
83. Cukierniczki 20
84. Imbryki do kawy (dzbanki) 2 l 20
Wyroby kamionkowe
85. Garnki 10 l 4-5
86. Garnki 15 l 3
87. Kwasiarki z dziurkowanymi pokrywami 0 5 l lub 0 25 l 200-300
Wyposażenie sali konsumpcyjnej
88. Stoły 80 x 80 cm 20
89. Krzesła 80
90. Serwetniki 20
91. Popielniczki 20
92. Wazony (do ciętych kwiatów) 20
Wyposażenie kuchni
93. Zlewozmywaki (trójdziałowe) 2
94. Stoły obite blachą 4
95. Półki na naczynia 3-4
96. Kredensy lub szafy 1-2
97. Taborety 5-6
98. Stołki dla obieraczek 5-6
99. Pień do rąbania mięsa 1
100. Paka do węgla 1
101. Wiadra do węgla Ø 32 cm ocynkowane 2-3
102. Łopatki do węgla (szufelki) 2
103. Pogrzebacz do wygarniania żużli 1
104. Haczyki 2
Przybory porządkowe
105. Szczotki ryżowe ręczne 4-6
106. Szczotki ryżowe na kiju 2
107. Szczotki z włosia do zamiatania 3-4
108. Śmietniczki 24 cm 2
109. Wiadra hermetyczne na śmieci 3
110. Miednice do mycia 2
111. Mydelniczki 2
112. Wycieraczki do nóg 3
113. Wieszaki do ręczników 3
114. Spluwaczki emaliowane 6
115. Puszka na środki do czyszczenia 1
116. Łopatki gumowe do zgarniania z talerzy 6
Bielizna kuchenna
117. Ścierki do naczyń 50-60
118. Ścierki do podłóg 6-8
119. Ręczniki 15-20
Bielizna stołowa
120. Obrusy 140 x 140 cm 60
Różne
121. Paki obite blachą na odpadki 1-2
122. Apteczka 1
123. Komplet narzędzi 1
124. Nożyczki 1
125. Lampa naftowa 1
Uwagi:

*) W miarę możności aluminiowe.

**) O ile stołówka nie posiada szafy-chłodni mechanicznej

1 § 2 zmieniony przez § 1 pkt 1 zarządzenia z dnia 17 marca 1955 r. (M.P.55.36.354) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 27 kwietnia 1955 r.
2 Załącznik nr 1 zmieniony przez § 1 pkt 2 zarządzenia z dnia 17 marca 1955 r. (M.P.55.36.354) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 27 kwietnia 1955 r.
3 Załącznik nr 2 dodany przez § 1 pkt 3 zarządzenia z dnia 17 marca 1955 r. (M.P.55.36.354) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 27 kwietnia 1955 r.

Zmiany w prawie

Kary za wykroczenia i przestępstwa skarbowe rosną od lipca po raz drugi w tym roku

41 mln 281 tys. 920 złotych może od lipca wynieść maksymalna kara za przestępstwo skarbowe. Najniższa grzywna za wykroczenie wynosi natomiast 430 złotych. Wzrost kar ma związek z podwyższeniem wysokości minimalnego wynagrodzenia. Od lipca 2024 roku wynosi ono 4300 złotych.

Krzysztof Koślicki 01.07.2024
Przepisy o głosowaniu korespondencyjnym bez poprawek Senatu

W środę Senat nie zgłosił poprawek do noweli kodeksu wyborczego, która umożliwia głosowanie korespondencyjne wszystkim obywatelom zarówno w kraju, jak i za granicą. 54 senatorów było za, a 30 przeciw. Ustawa trafi teraz do prezydenta. Poprzedniego dnia takie rozwiązanie rekomendowały jednomyślnie senackie komisje Praw Człowieka i Praworządności, Samorządu Terytorialnego i Administracji Państwowej oraz Komisja Ustawodawcza.

Grażyna J. Leśniak 26.06.2024
Rząd zmienia przepisy o układach zbiorowych pracy

Katalog spraw regulowanych w układzie zbiorowym pracy będzie otwarty i będzie mógł obejmować sprawy dotyczące w szczególności wymiaru i norm czasu pracy, systemów i rozkładów czasu pracy, pracy w godzinach nadliczbowych, wymiaru urlopu wypoczynkowego, warunków wynagradzania czy organizacji pracy. Do uzgodnień międzyresortowych trafił dziś projekt zupełnie nowej ustawy o układach zbiorowych pracy i porozumieniach zbiorowych. Jego autorzy zakładają, że nowe przepisy zaczną obowiązywać od 1 stycznia 2025 roku.

Grażyna J. Leśniak 25.06.2024
Nowe zasady przeprowadzania kontroli w pomocy społecznej

Dziś (piątek, 21 czerwca) weszły w życie nowe przepisy dotyczące przeprowadzania kontroli w pomocy społecznej. Dotyczą m.in. rozszerzenia nadzoru nad realizacją zaleceń pokontrolnych i objęcia procedurą kontrolną mieszkań treningowych i wspomaganych.

Robert Horbaczewski 21.06.2024
Nowelizacja kodeksu pracy o substancjach reprotoksycznych wejdzie w życie pod koniec czerwca

W dniu 14 czerwca opublikowana została nowelizacja kodeksu pracy dotycząca ochrony pracowników przed substancjami reprotoksycznymi, które są szkodliwe m.in. dla płodności i funkcji seksualnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów.

Grażyna J. Leśniak 17.06.2024
Bez polskiego prawa jazdy obcokrajowiec nie zostanie taksówkarzem

​Od 17 czerwca wszyscy kierowcy, którzy pracują w Polsce w charakterze taksówkarzy lub świadczą usługi odpłatnego przewozu osób, będą musieli posiadać polskie prawo jazdy. Zapewne nie wszystkim kierowcom z zagranicy uda się to prawo jazdy zdobyć, więc liczba obcokrajowców świadczących usługi przewozu osób może spaść.

Regina Skibińska 15.06.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

M.P.1951.A-71.924

Rodzaj: Zarządzenie
Tytuł: Ustalenie norm orientacyjnych minimum wyposażenia technicznego stołówek pracowniczych prowadzonych przez spółdzielnie spożywców i oddziały zaopatrzenia robotniczego.
Data aktu: 25/07/1951
Data ogłoszenia: 14/08/1951
Data wejścia w życie: 14/08/1951