Ustalenie norm orientacyjnych minimum wyposażenia technicznego stołówek pracowniczych prowadzonych przez spółdzielnie spożywców i oddziały zaopatrzenia robotniczego.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA HANDLU WEWNĘTRZNEGO
z dnia 25 lipca 1951 r.
w sprawie ustalenia norm orientacyjnych minimum wyposażenia technicznego stołówek pracowniczych prowadzonych przez spółdzielnie spożywców i oddziały zaopatrzenia robotniczego.

Na podstawie § 7 pkt 2 uchwały Prezydium Rządu z dnia 21 lutego 1951 r. w sprawie zasad prowadzenia stołówek pracowniczych i tworzenia oddziałów zaopatrzenia robotniczego (Monitor Polski Nr A-19, poz. 246) zarządza się, co następuje:
§  1.
Wyposażenie techniczne stołówek powinno odpowiadać następującym warunkom:
1)
na jedno miejsce w sali przeznaczonej dla konsumentów powinno przypadać nie mniej niż 1,1 m2;
2)
stosunek powierzchni sali przeznaczonej dla konsumentów do części obejmującej pomieszczenia gospodarcze (ekspedycja, zmywalnia, kuchnia, przygotowalnia, magazyn podręczny itp.) powinien wynosić nie mniej niż:
a)
w stołówkach do 500 konsumentów - 1 : 1,
b)
w stołówkach od 500 do 1.000 konsumentów - 1 : 0,6;
3)
kuchnia i sale przeznaczone dla konsumentów powinny mieścić się na jednej kondygnacji;
4)
przez pomieszczenia wytwórcze oraz magazyny nie mogą prowadzić przejścia do innych pomieszczeń;
5)
pomieszczenia stołówki powinny być wyposażone w odpowiednie urządzenia kanalizacyjne i wodociągowe, instalacje elektryczne i gazowe oraz urządzenia wentylacyjne i wyciągi kominowe.
§  2. 1
Ustala się:
1)
orientacyjne normy wyposażenia technicznego stołówek w sprzęt zmechanizowany, jak w załączniku nr 1 do niniejszego zarządzenia,
2)
orientacyjne normy wyposażenia w inny sprzęt dla stołówek obliczonych na 200-300 konsumentów, jak w załączniku nr 2 do niniejszego zarządzenia.
§  3.
Istniejące stołówki powinny być dostosowane do wymogów niniejszego zarządzenia w terminie do dnia 31 grudnia 1955 r.
§  4.
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK  Nr 1 2

Minimum wyposażenia technicznego stołówek pracowniczych

I Typy wielkości stołówek: Ilość konsumentów 200 - 300 300 - 500 500 - 700 700 - 1.000 1.000 - 2.000
jednorazowa ilość miejsc 75 125 175 250 500
II Wyszczególnienie sprzętu technicznego ilość wielkość bądź zdolność produkcyjna sprzętu ilość wielkość bądź zdolność produkcyjna sprzętu ilość wielkość bądź zdolność produkcyjna sprzętu ilość wielkość bądź zdolność produkcyjna sprzętu ilość wielkość bądź zdolność produkcyjna sprzętu
1 2 3 4 5 6 7
1 trzon kuchenny 1 3 m2 1 3 m2 1 4,5 m2 1 4,5 m2 1 4,5 m2
2 podgrzewacze 1 1 paln. 1 1 paln. 1 2 paln. 2 2 paln. 2 2 paln.
3 kotły warzelne 100 l 1 100 l - - - - - - - -
150 l 2 150 l 2 150 l 2 150 l 2 150 l 2 150 l
300 l - 1 300 l 1 300 l 2 300 l 2 300 l
500 l - - 1 500 l 1 500 l 2 500 l
4 komplet kociołków: (20+40+60+80) l 1 1 1 2 2
5 patelnia mechaniczna uchylna 1 - 1 - 2 - 2 - 3 -
6 obieraczka do ziemniaków i jarzyn 1 170 kg/godz. 1 170 kg/godz. 1 170 kg/godz. 2 170 kg/godz. 2 170 kg/godz.
7 zmywalnia-steryliz. mechan. 1 1.500/godz. 1 1.500/godz. 1 1.500/godz. 1 1.500/godz. 1 1.500/godz.
8 maszyna do mielenia mięsa (wilk) 1 1 1 1 1
9 maszyna uniwersalna - - 1 1 1
10 maszyna do krajania chleba 1 1 1 1 1
11 szafa-chłodnia mechaniczna 1 1.200 l 1 300 l 1 600 l 1 600 l 1 1.200 l
12 magazyn-chłodnia rozbierana - - 1 4 m2 1 6 m2 2 4 m2 3 4 m2

ZAŁĄCZNIK  Nr 2 3

ORIENTACYJNE NORMY WYPOSAŻENIA W INNY SPRZĘT DLA STOŁÓWEK OBLICZONYCH NA 200-300 KONSUMENTÓW (75 MIEJSC KONSUMPCYJNYCH)

Lp. Wyszczególnienie sprzętu Ilość
Maszyny
1. Boiler 100 l 1
2. Maszynka ręczna do mięsa 1
3.**) Lodówka na lód naturalny 1
4. Maszynka do tarcia bułki 1
5. Maszynka do ostrzenia i czyszczenia noży 1
6. Wentylatory 2
Naczynia i sprzęt kuchenny
7.*) Kociołek o pojemności 70 l Ø 50 cm 1
8.*) Kociołki o pojemności 50 l Ø 44 cm 3-4
9.*) Kociołki o pojemności 20 l Ø 32 cm 4-6
10.*) Rondle Ø 24 cm płytkie 3 5 l 3-5
11.*) Rondle Ø 24 cm głębokie 6 5 l 3-5
12. Patelnie Ø 32 cm 5-6
13. Patelnie Ø 20 cm 4
14. Pokrywy różnej wielkości dopasowane do wielkości naczyń 15-21
15.*) Czajniki wypukłe Ø 28 cm - 10 l 2
16. Solniczka kuchenna 1
17. Wagi uchylne lub szalkowe 2
18. Waga dziesiętna 1
19. Zegar 1
20. Bemar z blachy stalowej z uchami 1
21. Brytwanny żeliwne 40 cm, 36 cm i 30 cm 6-8
22. Blachy do pieczenia ciast 4
23. Wanienki do płukania jarzyn 2-3
24. Sita do jarzyn Ø 30 cm 2
25. Wanienki do ciasta 2
26.*) Wanienki do ryb z wkładką 4
27. Łyżki czerpakowe 3 l z trzonkiem 1 m 2
28.*) Łyżki czerpakowe 0 5 l 4-6
29.*) Łyżki czerpakowe Ø 8 cm 3
30.*) Cedzidła duże Ø 22 cm 3
31.*) Cedzidło kotłowe Ø 30 cm z trzonkiem 1 m 1
32.*) Szumówki Ø 10 cm 2
33.*) Szumówka Ø 20 cm z trzonkiem 1 m 1
34. Miednice Ø 40 cm 3-4
35. Miednice Ø 60 cm 1-2
36. Wiadra Ø 30 cm emaliowane 2-4
37. Wiadra Ø 30 cm ocynkowane 2
38. Szatkownice małe 2-4
39. Tarki grube 4-5
40. Tarki drobne 2
41. Lejek 1
42. Podstawki pod garnki 10
43. Łopatki do mięsa i ryb 4
44. Tłuczki (młotki) do mięsa 2
45. Tłuczki do ziemniaków (druciane) 4
46. Trzepaczki sprężynowe (podłużne) 2
47. Widelce kuchenne 175 mm 2
48. Widelce kuchenne 200 mm 2
49. Noże do wędlin 2
50. Noże kucharskie 150 mm, 175 mm, 200 mm, 300 mm, 400 mm po 2 10
51. Noże jarzyniaki 50 mm, 112 mm 10-15
52. Tasaki 150 mm 2
53. Musat stalowy 1
54. Topór rzeźniczy 1
55. Siekierka 1
56. Młynek do pieprzu 1
57. Korkociągi 2
58. Otwieracze do konserw 2
59. Kocioł do bielizny Ø 42 cm 1
60. Tara 1
61. Żelazko elektryczne 1
62. Podstawka pod żelazko 1
Wyroby z drzewa
63. Sito włosiane Ø 60 cm 1
64. Sita włosiane Ø 30 cm 2
65. Warząchwie 4
66. Wiosła do mieszania okute 2-3
67. Łyżki różnej wielkości 15-20
68. Firlejki (mątewki) 3
69. Deski różnej wielkości 4-6
70. Stolnice 2
71. Wałki do ciasta 4
72. Tace z dykty 5-8
73. Koszyki dla obieraczek 5-8
Nakrycia stołowe
74. Noże stołowe 200
75. Łyżki stołowe 200
76. Widelce stołowe 300
77. Łyżeczki 150
Porcelana lub porcelit
78. Talerze głębokie Ø 24 cm 200-300
79. Talerze płytkie Ø 24 cm 200-300
80. Talerze płytkie Ø 17 cm 150-200
81. Filiżanki ze spodkami 100-150
82. Solniczki posypywaczki 20
83. Cukierniczki 20
84. Imbryki do kawy (dzbanki) 2 l 20
Wyroby kamionkowe
85. Garnki 10 l 4-5
86. Garnki 15 l 3
87. Kwasiarki z dziurkowanymi pokrywami 0 5 l lub 0 25 l 200-300
Wyposażenie sali konsumpcyjnej
88. Stoły 80 x 80 cm 20
89. Krzesła 80
90. Serwetniki 20
91. Popielniczki 20
92. Wazony (do ciętych kwiatów) 20
Wyposażenie kuchni
93. Zlewozmywaki (trójdziałowe) 2
94. Stoły obite blachą 4
95. Półki na naczynia 3-4
96. Kredensy lub szafy 1-2
97. Taborety 5-6
98. Stołki dla obieraczek 5-6
99. Pień do rąbania mięsa 1
100. Paka do węgla 1
101. Wiadra do węgla Ø 32 cm ocynkowane 2-3
102. Łopatki do węgla (szufelki) 2
103. Pogrzebacz do wygarniania żużli 1
104. Haczyki 2
Przybory porządkowe
105. Szczotki ryżowe ręczne 4-6
106. Szczotki ryżowe na kiju 2
107. Szczotki z włosia do zamiatania 3-4
108. Śmietniczki 24 cm 2
109. Wiadra hermetyczne na śmieci 3
110. Miednice do mycia 2
111. Mydelniczki 2
112. Wycieraczki do nóg 3
113. Wieszaki do ręczników 3
114. Spluwaczki emaliowane 6
115. Puszka na środki do czyszczenia 1
116. Łopatki gumowe do zgarniania z talerzy 6
Bielizna kuchenna
117. Ścierki do naczyń 50-60
118. Ścierki do podłóg 6-8
119. Ręczniki 15-20
Bielizna stołowa
120. Obrusy 140 x 140 cm 60
Różne
121. Paki obite blachą na odpadki 1-2
122. Apteczka 1
123. Komplet narzędzi 1
124. Nożyczki 1
125. Lampa naftowa 1
Uwagi:

*) W miarę możności aluminiowe.

**) O ile stołówka nie posiada szafy-chłodni mechanicznej

1 § 2 zmieniony przez § 1 pkt 1 zarządzenia z dnia 17 marca 1955 r. (M.P.55.36.354) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 27 kwietnia 1955 r.
2 Załącznik nr 1 zmieniony przez § 1 pkt 2 zarządzenia z dnia 17 marca 1955 r. (M.P.55.36.354) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 27 kwietnia 1955 r.
3 Załącznik nr 2 dodany przez § 1 pkt 3 zarządzenia z dnia 17 marca 1955 r. (M.P.55.36.354) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 27 kwietnia 1955 r.

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

M.P.1951.A-71.924

Rodzaj: Zarządzenie
Tytuł: Ustalenie norm orientacyjnych minimum wyposażenia technicznego stołówek pracowniczych prowadzonych przez spółdzielnie spożywców i oddziały zaopatrzenia robotniczego.
Data aktu: 25/07/1951
Data ogłoszenia: 14/08/1951
Data wejścia w życie: 14/08/1951