a także mając na uwadze, co następuje:(1) W załączniku II do rozporządzenia (UE) 2018/848 określono pewne wymogi w odniesieniu do zachowania dokumentacji dotyczącej niektórych szczegółowych przepisów w zakresie produkcji. Dokumentacja może mieć znaczenie do celów identyfikowalności, wewnętrznej kontroli jakości oraz oceny zgodności ze szczegółowymi przepisami dotyczącymi produkcji ekologicznej określonymi w tym załączniku.
(2) Niezależnie od przepisów dotyczących zachowania dokumentacji, o których mowa w art. 9 ust. 10 lit. c), art. 34 ust. 5 i art. 39 ust. 1 lit. a) rozporządzenia (UE) 2018/848, należy doprecyzować minimalne wymogi w zakresie zachowania dokumentacji w każdym obszarze produkcji objętym różnymi częściami załącznika II do tego rozporządzenia.
(3) Należy również dodać niektóre szczególne elementy w celu zapewnienia spójności i zharmonizowanej podstawy zachowania dokumentacji, co uważa się za kluczowe dla umożliwienia podmiotom przedstawiania dowodów skutecznego stosowania przepisów dotyczących produkcji ekologicznej.
(4) Zmiany wprowadzone niniejszym rozporządzeniem pozostają bez uszczerbku dla wymogów w zakresie zachowania dokumentacji, określonych w innych aktach Unii, takich jak te dotyczące żywności i bezpieczeństwa żywności, pasz i bezpieczeństwa pasz, zdrowia i dobrostanu zwierząt, zdrowia roślin, ochrony roślin i materiału przeznaczonego do reprodukcji roślin. W związku z tym do celów rozporządzenia (UE) 2018/848 jedynie elementy uzupełniające, które umożliwiają weryfikację zgodności z przepisami dotyczącymi produkcji ekologicznej, będą musiały być zachowywane przez te podmioty, które spełniają już wymogi w zakresie zachowania dokumentacji na mocy innych aktów unijnych, bez konieczności ich powielania. Niektóre wymogi w zakresie zachowania dokumentacji powtórzono jednak w załączniku II do rozporządzenia (UE) 2018/848 zmienionego niniejszym rozporządzeniem, ponieważ są one istotne dla podmiotów w państwach trzecich.
(5) W odniesieniu do przepisów w sprawie produkcji roślinnej do celów rejestrowania danych dotyczących stosowania nawozów i środków poprawiających właściwości gleby należy uwzględnić niektóre parametry stosowania, biorąc pod uwagę fakt, że stosowanie nawozów w produkcji ekologicznej podlega zarówno ograniczeniom ilościowym, jak i jakościowym, które należy uwzględnić, gdy działania agrotechniczne nie są wystarczające do zaspokojenia potrzeb żywieniowych roślin.
(6) Stosowanie środków ochrony roślin oraz środków czyszczących i odkażających, takich jak produkty biobójcze i detergenty, podlega ograniczeniom w produkcji ekologicznej i ogranicza się do przypadków, w których środki zapobiegawcze nie zapobiegły wystąpieniu i rozprzestrzenieniu się szkodników i chorób, a we wszystkich przypadkach - do produktów i substancji zatwierdzonych na podstawie art. 24 rozporządzenia (UE) 2018/848. Bez uszczerbku dla wymogów w zakresie zachowania dokumentacji określonych w rozporządzeniach Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 2 i (WE) nr 852/2004 3 należy wprowadzić wymóg, aby podmioty rejestrowały szczegółowe warunki stosowania w przypadku konieczności zastosowania środka ochrony roślin, produktu biobójczego lub detergentu w celu wykazania, w stosownych przypadkach, zgodności z obowiązującymi ograniczeniami, przestrzegania zalecanej częstotliwości i okresu poprzedzającego zbiory.
(7) Ponieważ działki rolne mogą mieć różne cechy charakterystyczne i uprawiane są na nich różne uprawy, warunki agronomiczne mogą się różnić. Oznacza to, że w przypadku stosowania środków zewnętrznych ich wykorzystanie różni się w zależności od działki. W związku z tym środki zewnętrzne należy rejestrować w odniesieniu do działki, na której stosuje się dany środek, aby umożliwić podmiotom monitorowanie skuteczności i zapewnić odpowiednią dokumentację do celów identyfikowalności oraz, w stosownych przypadkach, dokumentację potwierdzającą związaną z wszelkimi odstępstwami od przepisów dotyczących produkcji roślinnej uzyskanymi zgodnie z częścią I pkt 1.8.5 załącznika II do rozporządzenia (UE) 2018/848.
(8) Przy zbieraniu roślin dziko rosnących i produktów z tych roślin, należy zobowiązać podmioty do zachowania dokumentacji dotyczącej odnośnych gatunków oraz ilości i okresów zbierania w konkretnym siedlisku przyrodniczym, aby umożliwić identyfikowalność i weryfikację zgodności z warunkami siedlisk przyrodniczych.
(9) W odniesieniu do przepisów dotyczących produkcji zwierzęcej, w świetle ewentualnych odstępstw od tych przepisów przyznanych na podstawie części II pkt 1.3.4.3, 1.3.4.4, 1.7.5, 1.7.8, 1.9.3.1 lit. c) i 1.9.4.2 lit. c) załącznika II do rozporządzenia (UE) 2018/848 podmioty powinny przechowywać dokumentację potwierdzającą związaną z takimi odstępstwami, aby umożliwić identyfikowalność i kontrolę zgodności z mającymi zastosowanie warunkami.
(10) Bez uszczerbku dla wymogów rozporządzenia (WE) nr 852/2004 i rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/429 4 podmioty powinny zachowywać szczegółową dokumentację dotyczącą pochodzenia zwierząt wprowadzonych do gospodarstwa oraz ich wcześniejszą dokumentację weterynaryjną w celu zapewnienia iden- tyfikowalności i wykazania zgodności ze szczegółowymi warunkami określonymi w częściach II i III załącznika II do rozporządzenia (UE) 2018/848.
(11) Ponadto, aby udokumentować zgodność z potrzebami żywieniowymi specyficznymi dla danego gatunku i odpowiednimi przepisami żywieniowymi określonymi dla poszczególnych grup zwierząt w części II załącznika II do rozporządzenia (UE) 2018/848, podmioty powinny zachować szczegółową dokumentację systemu żywienia i okresów wypasu.
(12) Bez uszczerbku dla wymogów w zakresie prowadzenia dokumentacji i identyfikacji określonych w rozporządzeniach (WE) nr 852/2004 i (UE) 2016/429, rozporządzeniu (WE) nr 1760/2000 Parlamentu Europejskiego i Rady 5 oraz dyrektywie 2001/82/WE Parlamentu Europejskiego i Rady 6 , ze względu na szczególne ograniczenia wprowadzone w przepisach dotyczących produkcji ekologicznej, należy ustanowić pewne szczegółowe wymogi dotyczące prowadzenia dokumentacji dotyczącej opieki weterynaryjnej oraz czyszczenia i dezynfekcji budynków, instalacji i zwierząt, aby umożliwić podmiotom wykazanie właściwemu organowi lub jednostce certyfikującej, że spełnione są odpowiednie wymogi umożliwiające zweryfikowanie skuteczności i przestrzegania określonych okresów karencji.
(13) Bez uszczerbku dla wymogów dotyczących identyfikowalności określonych w rozporządzeniu (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady 7 , aby umożliwić identyfikowalność i weryfikację zgodności z przepisami dotyczącymi produkcji ekologicznej, w tym z przepisami dotyczącymi okresów konwersji dla różnych gatunków, podmioty muszą zachować szczegółową dokumentację dotyczącą każdego zwierzęcia przybywającego do gospodarstwa lub je opuszczającego.
(14) Wśród wymogów dotyczących pomieszczeń i praktyk gospodarskich w odniesieniu do drobiu istnieją szczególne wymogi, które mają zastosowanie do niektórych systemów chowu w zakresie przestrzegania okresu po opróżnianiu budynków. Należy zachować odpowiednią dokumentację potwierdzającą, aby umożliwić właściwe monitorowanie.
(15) Biorąc pod uwagę znaczenie pozycji pasiek na obszarach, które powinny zapewnić dostępność nektaru i pyłku z upraw ekologicznych lub z naturalnych obszarów wolnych od zanieczyszczeń bądź z upraw podlegających działaniu metod o niewielkim oddziaływaniu na środowisko w celu uniknięcia jakiegokolwiek zanieczyszczenia pasiek, podmioty powinny prowadzić mapę wykorzystywanych obszarów, jak również ewidencję wszelkich wykorzystanych środków zewnętrznych i działań dotyczących uli.
(16) W odniesieniu do przepisów dotyczących zwierząt akwakultury, w świetle ewentualnych odstępstw od tych przepisów przyznanych na podstawie części III pkt 3.1.2.1 lit. d) oraz e) załącznika II do rozporządzenia (UE) 2018/848 podmioty powinny zachować dokumentację potwierdzającą związaną z takimi odstępstwami, aby umożliwić iden- tyfikowalność i kontrolę zgodności z mającymi zastosowanie warunkami.
(17) W szczególności stosowanie środków zewnętrznych podlega ograniczeniom na mocy rozporządzenia (UE) 2018/848 i należy je rejestrować, tak jak w przypadku wykorzystywanych w ekologicznej produkcji alg nawozów lub odżywek, które mogą być stosowane wyłącznie po uzyskaniu zezwolenia zgodnie z art. 24 tego rozporządzenia i które są stosowane w pomieszczeniach pod pewnymi warunkami. W związku z tym podmioty powinny rejestrować takie zastosowania w celu wykazania zgodności z mającymi zastosowanie warunkami.
(18) Należy również ustanowić wymogi w zakresie zachowania dokumentacji w odniesieniu do przepisów szczegółowych dotyczących osobników młodocianych do celów rozrodu lub odchowu, w szczególności w odniesieniu do dokładnego terminu ich występowania w cyklu produkcji zwierząt oraz początkowego okresu konwersji.
(19) Sposoby żywienia zwierząt akwakultury mają na celu zaspokojenie szczególnych potrzeb żywieniowych każdego gatunku na różnych etapach rozwoju. W związku z tym, biorąc pod uwagę szczegółowe przepisy dotyczące dozwolonych materiałów paszowych, w tym materiałów pochodzenia nieekologicznego, należy zachować dokumentację dotyczącą systemu żywienia w odniesieniu do każdego gatunku, wraz z danymi dotyczącymi poszczególnych etapów rozwoju.
(20) Ochrona zdrowia zwierząt akwakultury opiera się na zapobieganiu i monitorowaniu dobrostanu zwierząt. W związku z tym należy zachować dokumentację dotyczącą różnych działań podjętych w celu ograniczenia w jak największym stopniu korzystania z opieki weterynaryjnej, które podlegają ścisłym ograniczeniom pod względem częstotliwości i liczby w zależności od długości cyklu życia danego gatunku. Należy określić odpowiednie wymogi w zakresie zachowania dokumentacji.
(21) Dobrostan zwierząt zależy od właściwych praktyk gospodarskich. W kontekście akwakultury jakość wody i limity gęstości obsady oraz odpowiednie parametry chemicznofizyczne mają zasadnicze znaczenie dla dobrostanu zwierząt. W związku z tym należy rejestrować takie dane, a także rodzaj i termin działań przeprowadzanych w celu monitorowania utrzymywania najlepszych warunków dla zwierząt akwakultury oraz środków wprowadzanych w celu przestrzegania przepisów dotyczących produkcji ekologicznej na różnych etapach rozwoju tych zwierząt. W akwakulturze ekologicznej dozwolone jest stosowanie napowietrzania, lecz stosowanie tlenu jest ograniczone do szczególnych przypadków. W związku z tym należy prowadzić ewidencję tego rodzaju działań.
(22) Bez uszczerbku dla wymogów w zakresie prowadzenia dokumentacji na mocy rozporządzenia (WE) nr 852/2004 podmioty produkujące przetworzoną ekologiczną żywność lub przetworzoną ekologiczną paszę powinny prowadzić szczegółową dokumentację w celu wykazania zgodności z przepisami dotyczącymi produkcji ekologicznej, w szczególności w odniesieniu do środków ostrożności wprowadzonych w celu zapewnienia integralności produktów ekologicznych, szczególnych warunków stosowania środków zewnętrznych oraz produktów do czyszczenia i dezynfekcji. Ponadto, aby umożliwić właściwą weryfikację bilansu produktów wchodzących i wychodzących, podmioty powinny przechowywać dostępne dane dotyczące wykorzystanych środków, a w przypadku produktów złożonych - kompletnych receptur/składów, a także, w stosownych przypadkach, dokumentację potwierdzającą zezwolenia na stosowanie nieekologicznych składników pochodzenia rolnego zgodnie z art. 25 rozporządzenia (UE) 2018/848.
(23) Bez uszczerbku dla wymogów w zakresie prowadzenia dokumentacji na mocy rozporządzenia (WE) nr 852/2004 podmioty produkujące wino ekologiczne powinny prowadzić szczegółową dokumentację w celu wykazania zgodności z przepisami dotyczącymi produkcji ekologicznej, w szczególności w odniesieniu do wszelkich zewnętrznych produktów i substancji stosowanych w produkcji wina oraz służących do czyszczenia i dezynfekcji.
(24) Bez uszczerbku dla wymogów w zakresie prowadzenia dokumentacji na mocy rozporządzenia (WE) nr 852/2004 podmioty produkujące drożdże ekologiczne powinny prowadzić szczegółową dokumentację w celu wykazania zgodności z przepisami dotyczącymi produkcji ekologicznej, w szczególności w odniesieniu do produktów i substancji stosowanych w produkcji drożdży oraz służących do czyszczenia i dezynfekcji.
(25) Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik II do rozporządzenia (UE) 2018/848.
(26) W celu zapewnienia jasności i pewności prawa niniejsze rozporządzenie powinno być stosowane od daty rozpoczęcia stosowania rozporządzenia (UE) 2018/848,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE: