KOMISJA EUROPEJSKA,uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 4,
a także mając na uwadze, co następuje:(1) Produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których - na warunkach określonych w rozporządzeniu (WE) nr 396/2005 - stosuje się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów ("NDP") określone tym rozporządzeniem, są wymienione w załączniku I do tego rozporządzenia.
(2) W załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 należy podać dodatkowe informacje dotyczące wspomnianych produktów, w szczególności synonimy wykorzystywane do określania produktów, nazwy systematyczne gatunków, do których produkty te należą, oraz informacje o tym, do których części produktu stosuje się odnośne NDP.
(3) Należy zmienić brzmienie przypisu 1 w załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 część A i B, by uniknąć wieloznaczności i różnic w interpretacji związanych z obecnym brzmieniem.
(4) W załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 część A należy dodać przypisy 3 i 4 zawierające dodatkowe informacje o tym, do których części danego produktu stosuje się NDP.
(5) W załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 część A należy dodać nowy przypis 7 w celu uściślenia, że NDP dla miodu nie mają zastosowania do innych produktów pszczelich ze względu na odmienne właściwości chemiczne tych produktów.
(6) W załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 część B należy ująć dodatkowe produkty w celu przypisania ich do konkretnej grupy lub podgrupy wymienionych w części A załącznika I do tego rozporządzenia.
(7) W załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 część B należy skreślić przypisy 2, 3, 4, 5 oraz 6 ze względu na upłynięcie terminów określonych w tych przypisach.
(8) W załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 część B należy dodać nowy przypis 2, umożliwiając upłynięcie rozsądnego okresu czasu przed rozpoczęciem stosowania zmienionej klasyfikacji produktu "Soja zwyczajna", co ma umożliwić podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwo spożywcze dostosowanie się do nowych wymagań wynikających ze zmiany klasyfikacji produktu.
(9) Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu przeprowadzono konsultacje z partnerami handlowymi Unii, a ich uwagi zostały uwzględnione.
(10) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.
(11) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE: