a także mając na uwadze, co następuje:(1) W rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1881/2006 2 określono najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych.
(2) Panel naukowy ds. środków trujących w łańcuchu żywnościowym ("CONTAM") Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności ("EFSA") przyjął opinię dotyczącą obecności alkaloidów tropanowych w żywności i paszy 3 .
(3) Alkaloidy tropanowe są metabolitami wtórnymi występującymi naturalnie w roślinach kilku rodzin, w tym Brassicaceae, Solanaceae oraz Erythroxylaceae. Dotychczas zidentyfikowano ponad 200 alkaloidów tropanowych. Najlepiej zbadanymi alkaloidami tropanowymi są (-)-hioscyjamina i (-)-skopolamina. Atropina jest mieszaniną racemiczną (-)-hioscyjaminy i (+)-hioscyjaminy, z których tylko enancjomer (-)-hioscyjaminy wykazuje aktywność antycholinergiczną.
(4) Obecność alkaloidów tropanowych w rodzaju Datura jest dobrze znana. Datura stramonium jest szeroko rozpowszechniony w regionach o klimacie umiarkowanym i tropikalnym, w związku z czym zanieczyszczenie nasionami Datura stramonium stwierdzono w siemieniu lnianym, nasionach soi, sorgo, prosie, słoneczniku i gryce oraz ich produktach pochodnych. Datura stramonium nie można łatwo usunąć z sorgo, prosa i gryki w drodze sortowania i czyszczenia i dlatego w przypadku sorgo, prosa i gryki, ich produktów pochodnych oraz produktów zbożowych stwierdzono zanieczyszczenie alkaloidami tropanowymi.
(5) Panel CONTAM ustalił grupową ostrą dawkę referencyjną ("ARfD") wynoszącą 0,016 μg/kg masy ciała wyrażoną jako suma (-)-hioscyjaminy i (-)-skopolaminy, przyjmując założenie równoważnej siły działania. Panel CONTAM stwierdził, że - w oparciu o dostępne informacje, które są niepełne - narażenie z dietą w odniesieniu do małych dzieci może znacznie przekraczać grupowe ARfD.
(6) Należy zatem ustanowić najwyższe dopuszczalne poziomy (-)-hioscyjaminy i (-)-skopolaminy w produktach zbożowych dla niemowląt i małych dzieci, zawierających proso, sorgo i grykę lub ich produkty pochodne. Ponieważ jednak ze względów analitycznych nie zawsze jest możliwe odróżnienie od siebie enancjomerów hioscyjaminy, należy ustanowić najwyższe dopuszczalne poziomy atropiny i skopolaminy. Ponieważ synteza alkaloidów tropanowych w roślinach prowadzi do powstawania (-)-hioscyjaminy i (-)-skopolaminy, a nie (+)-hioscyjaminy, wyniki analityczne dotyczące atropiny w żywności odzwierciedlają występowanie (-)-hioscyjaminy.
(7) Należy ustanowić przepisy dotyczące pobierania próbek, które będą miały zastosowanie do kontroli przestrzegania najwyższych dopuszczalnych poziomów.
(8) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 1881/2006.
(9) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.Sporządzono w Brukseli dnia 19 lutego 2016 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Jean-Claude JUNCKER |
|
Przewodniczący |
1 Dz.U. L 37 z 13.2.1993, s. 1.
2 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych (Dz.U. L 364 z 20.12.2006, s. 5).
3 Panel EFSA ds. środków trujących w łańcuchu żywnościowym (CONTAM), 2013 r. Opinia naukowa dotycząca obecności alkaloidów tropanowych w żywności i paszach. Dziennik EFSA 2013; 11(10):3386, 113 s., doi:10.2903/j.efsa.2013.3386.
4 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 401/2006 z dnia 23 lutego 2006 r. ustanawiające metody pobierania próbek i analizy do celów urzędowej kontroli poziomów mikotoksyn w środkach spożywczych (Dz.U. L 70 z 9.3.2006, s. 12).
5 RozporzRozporząądzeniedzenieKomisji (WE) nr 401/2006 z dnia 23 lutego 2006 r. ustanawiające metody pobierania próbek i analizy do celów urzędowej kontroli poziomów mikotoksyn w środkach spożywczych (Dz.U. L 70 z 9.3.2006, s. 12).