KOMISJA EUROPEJSKA,uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności 1 , w szczególności jego art. 53 ust. 1 lit. b) ppkt (ii),
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt 2 , w szczególności jego art. 15 ust. 5,
a także mając na uwadze, co następuje:(1) W art. 53 rozporządzenia (WE) nr 178/2002 przewidziano możliwość przyjęcia odpowiednich unijnych środków nadzwyczajnych dotyczących paszy i żywności przywożonych z państwa trzeciego, w celu ochrony zdrowia ludzkiego, zdrowia zwierząt i środowiska, w przypadku gdy istniejącemu ryzyku nie można wystarczająco zapobiec za pomocą środków wprowadzonych indywidualnie przez państwa członkowskie.
(2) W rozporządzeniu Komisji (WE) nr 669/2009 3 ustanowiono zwiększony poziom kontroli urzędowych przywozu niektórych rodzajów pasz i żywności niepochodzących od zwierząt, wymienionych w załączniku I do tego rozporządzenia. Liście pieprzu betelowego (Piper betle L.) pochodzące z Indii od dnia 1 kwietnia 2014 r. podlegają kontrolom urzędowym o zwiększonej częstotliwości pod kątem obecności wielu szczepów salmonelli.
(3) Wyniki kontroli o zwiększonej częstotliwości, przeprowadzanych przez państwa członkowskie w ramach rozporządzenia (WE) nr 669/2009 względem wspomnianych środków spożywczych, wskazują, że częstotliwość przypadków niezgodności z kryteriami mikrobiologicznymi dotyczącymi tychże środków spożywczych, ustanowionymi w przepisach Unii, jest wciąż wysoka. Od roku 2011 do systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach zgłoszono około 90 powiadomień 4 ze względu na obecność wielu chorobotwórczych szczepów salmonelli w pochodzących lub wysyłanych z Indii środkach spożywczych zawierających liście pieprzu betelowego lub składających się z tych liści.
(4) Wyniki te stanowią dowód na to, że przywóz tych środków spożywczych stanowi ryzyko dla zdrowia ludzkiego. Pomimo zwiększenia częstotliwości kontroli na granicach Unii sytuacja nie uległa poprawie. Co więcej, władze Indii nie przedstawiły konkretnego i zadowalającego planu działań służących zaradzeniu niedociągnięciom i uchybieniom w systemach produkcji i kontroli, pomimo wyraźnego żądania Komisji Europejskiej.
(5) W celu ochrony zdrowia ludzkiego w Unii konieczne jest zapewnienie dodatkowych gwarancji w stosunku do wspomnianych środków spożywczych z Indii. Wszystkim przesyłkom liści pieprzu betelowego z Indii powinno zatem towarzyszyć świadectwo zdrowia stwierdzające, że wspomniane środki spożywcze zostały wyprodukowane zgodnie z przepisami dotyczącymi higieny ustanowionymi w rozporządzeniu (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady 5 , że pobrano z nich próbki, które zbadano w kierunku salmonelli, i że stwierdzono, iż wspomniane środki spożywcze są zgodne przepisami Unii; przesyłkom tym powinny również towarzyszyć wyniki badań analitycznych.
(6) Ze stosowania przepisów niniejszego rozporządzenia należy wyłączyć przesyłki o charakterze niehandlowym.
(7) Pobieranie próbek i analizy przesyłek powinny być wykonywane zgodnie z odpowiednimi przepisami Unii. W rozporządzeniu Komisji (WE) nr 2073/2005 6 ustanowiono obowiązujące w Unii kryteria mikrobiologiczne dotyczące środków spożywczych, jak i przepisy dotyczące pobierania próbek w celu przeprowadzania urzędowych kontroli pod kątem kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych.
(8) Władze Indii podały do wiadomości Komisji nazwę właściwego organu, którego upoważniony przedstawiciel jest uprawniony do podpisywania świadectw zdrowia.
(9) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 669/2009.
(10) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.Sporządzono w Brukseli dnia 8 lutego 2016 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Jean-Claude JUNCKER |
|
Przewodniczący |
1 Dz.U. L 31 z 1.2.2002, s. 1.
2 Dz.U. L 165 z 30.4.2004, s. 1.
3 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 669/2009 z dnia 24 lipca 2009 r. w sprawie wykonania rozporządzenia (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie zwiększonego poziomu kontroli urzędowych przywozu niektórych rodzajów pasz i żywności niepochodzących od zwierząt i zmieniające decyzję 2006/504/WE (Dz.U. L 194 z 25.7.2009, s. 11).
4 Od roku 2011 do dnia 15 października 2015 r. (12 w 2011 r., 6 w 2012 r., 13 w 2013 r., 17 w 2014 r. i 43 do 15.10.2015 r.).
5 Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz.U. L 139 z 30.4.2004, s. 1).
6 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych (Dz.U. L 338 z 22.12.2005, s. 1).
7 Produkt i państwo pochodzenia.