Rozporządzenie wykonawcze 514/2012 zmieniające załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 669/2009 w sprawie wykonania rozporządzenia (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie zwiększonego poziomu kontroli urzędowych przywozu niektórych rodzajów pasz i żywności niepochodzących od zwierząt

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) NR 514/2012
z dnia 18 czerwca 2012 r.
zmieniające załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 669/2009 w sprawie wykonania rozporządzenia (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie zwiększonego poziomu kontroli urzędowych przywozu niektórych rodzajów pasz i żywności niepochodzących od zwierząt
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia i dobrostanu zwierząt(1), w szczególności jego art. 15 ust. 5,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W rozporządzeniu Komisji (WE) nr 669/2009(2) ustanowiono przepisy dotyczące zwiększonego poziomu kontroli urzędowych przywozu pasz i żywności niepochodzących od zwierząt, wymienionych w załączniku I do tego rozporządzenia ("wykaz"), w miejscach wprowadzenia na terytoria wymienione w załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 882/2004.

(2) Zgodnie z art. 2 rozporządzenia (WE) nr 669/2009 wspomniany wykaz należy poddawać regularnemu, przynajmniej kwartalnemu przeglądowi, uwzględniając co najmniej informacje wymienione w tym artykule.

(3) Występowanie oraz znaczenie incydentów związanych z żywnością zgłaszanych poprzez system wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach (RASFF), ustalenia wynikające z kontroli przeprowadzonych przez Biuro ds. Żywności i Weterynarii w państwach trzecich oraz kwartalne sprawozdania dotyczące przesyłek pasz i żywności niepochodzących od zwierząt, przedkładane Komisji przez państwa członkowskie zgodnie z art. 15 rozporządzenia (WE) nr 669/2009, wskazują na potrzebę dokonania zmiany wykazu.

(4) W szczególności należy zmniejszyć częstotliwość kontroli urzędowych towarów, w odniesieniu do których źródła informacji wskazują na ogólną poprawę zgodności z odpowiednimi wymogami przewidzianymi w przepisach Unii i w odniesieniu do których nie jest już uzasadniony obecny poziom kontroli urzędowych.

(5) Wykaz powinien zostać również zmieniony w zakresie zwiększenia częstotliwości kontroli urzędowych towarów, w odniesieniu do których te same źródła informacji wskazują na wyższy stopień braku zgodności z odpowiednimi przepisami Unii, co zapewni zwiększenie poziomu takich kontroli.

(6) Należy ponadto dodać do wykazu inne towary, co do których źródła informacji wskazują na pewien stopień braku zgodności z odpowiednimi wymogami bezpieczeństwa, co uzasadnia wprowadzenie zwiększonego poziomu kontroli urzędowych.

(7) Należy zatem odpowiednio zmienić w wykazie niektóre pozycje dotyczące przywozu z Indii oraz te dotyczące niektórych innych towarów przywożonych z Republiki Dominikańskiej. Należy również umieścić w wykazie pozycję dotyczącą przesyłek gałki muszkatołowej i kwiatu muszkatołowego z Indonezji.

(8) Zmiany w wykazie dotyczące zmniejszenia częstotliwości kontroli urzędowych wspięgi chińskiej, przepękli ogórkowatej, papryki i bakłażana, przywożonych z Republiki Dominikańskiej, powinny zacząć obowiązywać możliwie jak najszybciej, ponieważ pierwotne obawy co do bezpieczeństwa zostały częściowo rozwiane. Zmiany w wykazie dotyczące tego państwa trzeciego powinny zatem obowiązywać od dnia wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.

(9) Z uwagi na liczbę zmian, jakie trzeba wprowadzić w załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 669/2009, właściwe jest zastąpienie go tekstem znajdującym się w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

(10) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 669/2009.

(11) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 669/2009 zastępuje się tekstem znajdującym się w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 lipca 2012 r.

Zmianę w załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 669/2009 dotyczącą zmniejszenia częstotliwości kontroli bezpośrednich i identyfikacyjnych wspięgi chińskiej, przepękli ogórkowatej, papryki i bakłażana z Republiki Dominikańskiej stosuje się jednak od dnia wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 18 czerwca 2012 r.

W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący
______

(1) Dz.U. L 165 z 30.4.2004, s. 1.

(2) Dz.U. L 194 z 25.7.2009, s. 11.

ZAŁĄCZNIK

Załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 669/2009 otrzymuje brzmienie.

"ZAŁĄCZNIK I

Pasze i żywność niepochodzące od zwierząt, podlegające wzmożonym kontrolom urzędowym w wyznaczonych miejscach wprowadzenia

Pasze i żywność

(zamierzone przeznaczenie)

Kod CN(1) Państwo pochodzenia Zagrożenie Częstotliwość kontroli bezpośrednich i identyfikacyjnych

(%)

Orzechy laskowe

(w łupinkach lub łuskane)

(Pasze i żywność)

0802 21 00;

0802 22 00

Azerbejdżan (AZ) Aflatoksyny 10
- Orzeszki ziemne w łupinkach - 1202 41 00 Brazylia (BR) Aflatoksyny 10
- Orzeszki ziemne łuskane - 1202 42 00
- Masło orzechowe - 2008 11 10
- Orzeszki ziemne przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób - 2008 11 91;

2008 11 96;

2008 11 98

(Pasze i żywność)
Suchy makaron jajeczny chiński (noodle) ex 1902 Chiny (CN) Glin 10
(Żywność)
Pomelo ex 0805 40 00 Chiny (CN) Pozostałości pestycydów badane metodami wielopozostałościowymi na podstawie GC-MS i LC-MS lub metodami oznaczania pojedynczych pozostałości(11) 20
(Żywność - świeża)
Herbata, nawet aromatyzowana 0902 Chiny (CN) Pozostałości pestycydów badane metodami wielopozostałościowymi na podstawie GC-MS i LC-MS lub metodami oznaczania pojedynczych pozostałości(10) 10
(Żywność)
- Wspięga chińska

(Vigna unguiculata spp. sesquipedalis)

- ex 0708 20 00;

ex 0710 22 00

Republika Dominikańska (DO) Pozostałości pestycydów badane metodami wielopozostałościowymi na podstawie GC-MS i LC-MS lub metodami oznaczania pojedynczych pozostałości(3) 20
- Przepękla ogórkowata (Momordica charantia) - ex 0709 99 90;

ex 0710 80 95

- Papryka (słodka i inna niż słodka) (Capsicum spp.) - 0709 60 10;

ex 0709 60 99;

0710 80 51;

ex 0710 80 59

- Bakłażan - 0709 30 00;

ex 0710 80 95

(Żywność - warzywa świeże, schłodzone lub mrożone)
- Pomarańcze (świeże lub suszone) - 0805 10 20;

0805 10 80

Egipt (EG) Pozostałości pestycydów badane metodami wielopozostałościowymi na podstawie GC-MS i LC-MS lub metodami oznaczania pojedynczych pozostałości(7) 10
- Brzoskwinie (z wyłączeniem nektarynek) - 0809 30 90
- Granaty - ex 0810 90 75
- Truskawki - 0810 10 00
(Żywność - świeże owoce i warzywa)
Papryka (słodka i inna niż słodka) (Capsicum spp.) 0709 60 10; ex 0709 60 99;

0710 80 51; ex 0710 80 59

Egipt (EG) Pozostałości pestycydów badane metodami wielopozostałościowymi na podstawie GC-MS i LC-MS lub metodami oznaczania pojedynczych pozostałości(12) 10
(Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona)
- Orzeszki ziemne w łupinkach - 1202 41 00 Ghana (GH) Aflatoksyny 50
- Orzeszki ziemne łuskane - 1202 42 00
- Masło orzechowe - 2008 11 10
(Pasze i żywność)
Liście curry (Bergera/Murraja koenigii) ex 1211 90 85 Indie (IN) Pozostałości pestycydów badane metodami wielopozostałościowymi na podstawie GC-MS i LC-MS lub metodami oznaczania pojedynczych pozostałości(5) 50
(Żywność - świeże zioła)
- Capsicum annuum, całe owoce - 0904 21 10 Indie (IN) Aflatoksyny 20
- Capsicum annuum, owoce rozgniatane lub mielone - ex 0904 22 00
- Suszone całe owoce

z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, inne niż słodka papryka (Capsicum annuum)

- 0904 21 90
- Curry (produkty zawierające chili) - 0910 91 05
- Gałka muszkatołowa (Myristica fragrans) - 0908 11 00,

0908 12 00

- Kwiat muszkatołowy (Myristica fragrans) - 0908 21 00,

0908 22 00

- Imbir

(Zingiber officinale)

- 0910 11 00,

0910 12 00

- Curcuma longa (kurkuma) - 0910 30 00
(Żywność - suszone przyprawy)
- Orzeszki ziemne w łupinkach - 1202 41 00 Indie (IN) Aflatoksyny 20
- Orzeszki ziemne łuskane - 1202 42 00
- Masło orzechowe - 2008 11 10
- Orzeszki ziemne przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób - 2008 11 91;

2008 11 96;

2008 11 98

(Pasze i żywność)
Dodatki paszowe i premiksy ex 2309; 2917 19 90;

ex 2817 00 00;

ex 2820 90 10;

ex 2820 90 90;

ex 2821 10 00;

ex 2825 50 00;

ex 2833 21 00;

ex 2833 25 00;

ex 2833 29 20;

ex 2833 29 80;

ex 2835; ex 2836;

ex 2839; 2936

Indie (IN) Kadm i ołów 10
(Pasze)
Ketmia jadalna (Żywność - świeża) ex 0709 99 90 Indie (IN) Pozostałości pestycydów badane metodami wielopozostałościowymi na podstawie GC-MS i LC-MS lub metodami oznaczania pojedynczych pozostałości(2) 50
Gałka muszkatołowa (Myristica fragrans) - 0908 11 00,

0908 12 00

Indonezja (ID) Aflatoksyny 20
Kwiat muszkatołowy (Myristica fragrans) - 0908 21 00,

0908 22 00

(Żywność - suszone przyprawy)
Arbuz (egusi, Citrullus lanatus) pestki i produkty pochodne ex 1207 70 00;

ex 1106 30 90;

ex 2008 99 99

Nigeria (NG) Aflatoksyny 50
(Żywność)
- Capsicum annuum, całe owoce - 0904 21 10 Peru (PE) Aflatoksyny i ochratoksyna A 10
- Capsicum annuum, owoce rozgniatane lub mielone - ex 0904 22 00
- Suszone całe owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, inne niż słodka papryka (Capsicum annuum) - 0904 21 90
(Żywność - suszone przyprawy)
Papryka (inna niż słodka) (Capsicum spp.) ex 0709 60 99 Tajlandia (TH) Pozostałości pestycydów badane metodami wielopozostałościowymi na podstawie GC-MS i LC-MS lub metodami oznaczania pojedynczych pozostałości(9) 10
(Żywność - świeża)
- Liście kolendry - ex 0709 99 90 Tajlandia (TH) Salmonella(6) 10
- Bazylia (pospolita, azjatycka) - ex 1211 90 85
- Mięta - ex 1211 90 85
(Żywność - świeże zioła)
- Liście kolendry - ex 0709 99 90 Tajlandia (TH) Pozostałości pestycydów badane metodami wielopozostałościowymi na podstawie GC-MS i LC-MS lub metodami oznaczania pojedynczych pozostałości(4) 20
- Bazylia (pospolita, azjatycka) - ex 1211 90 85
(Żywność - świeże zioła)
- Wspięga chińska

(Vigna unguiculata spp. sesquipedalis)

- ex 0708 20 00;

ex 0710 22 00

Tajlandia (TH) Pozostałości pestycydów badane metodami wielopozostałościowymi na podstawie GC-MS i LC-MS lub metodami oznaczania pojedynczych pozostałości(4) 50
- Bakłażan - 0709 30 00;

ex 0710 80 95

- Warzywa kapustne - 0704;

ex 0710 80 95

(Żywność - warzywa świeże, schłodzone lub mrożone)
- Papryka słodka

(Capsicum annuum)

- 0709 60 10;

0710 80 51

Turcja (TR) Pozostałości pestycydów badane metodami wielopozostałościowymi na podstawie GC-MS i LC-MS lub metodami oznaczania pojedynczych pozostałości(8) 10
- Pomidory - 0702 00 00;

0710 80 70

(Żywność - warzywa świeże, schłodzone lub mrożone)
Winogrona suszone

(Żywność)

0806 20 Uzbekistan (UZ) Ochratoksyna A 50
- Orzeszki ziemne w łupinkach - 1202 41 00 Republika Południowej Afryki (ZA) Aflatoksyny 10
- Orzeszki ziemne łuskane - 1202 42 00
- Masło orzechowe - 2008 11 10
- Orzeszki ziemne przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób - 2008 11 91;

2008 11 96;

2008 11 98

(Pasze i żywność)
(1) Jeżeli tylko niektóre produkty w ramach danego kodu CN muszą zostać poddane kontroli, a w nomenklaturze towarów w ramach tego kodu nie wyróżniono żadnych podziałów, kod CN jest oznaczony "ex" (np. ex 1006 30: obejmuje jedynie ryż basmati przeznaczony do bezpośredniego spożycia przez ludzi).

(2) W szczególności pozostałości: acefatu, metamidofosu, triazofosu, endosulfanu, monokrotofosu, metomylu, tiodikarbu, diafentiuronu, tiametoksamu, fipronilu, oksamylu, acetamipiridu, indoksakarbu, mandipropamidu.

(3) W szczególności pozostałości: amitrazu, acefatu, aldikarbu, benomylu, karbendazymu, chlorfenapyru, chloropiryfosu, CS2 (ditiokarbaminianów), diafentiuronu, diazinonu, dichlorfosu, dikofolu, dimetoatu, endosulfanu, fenamidonu, imidaklopridu, malationu, metamidofosu, metiokarbu, metomylu, monokrotofosu, ometoatu, oksamylu, profenofosu, propikonazolu, tiabendazolu, tiakloprydu.

(4) W szczególności pozostałości: acefatu, karbarylu, karbendazymu, karbofuranu, chloropiryfosu, chloropiryfosu metylowego, dimetoatu, etionu, malationu, metalaksylu, metamidofosu, metomylu, monokrotofosu, ometoatu, profenofosu, protiofosu, kwinalfosu, triadimefonu, triazofosu, dikrotofosu, EPN, triforyny.

(5) W szczególności pozostałości: triazofosu, oksydemetonu metylowego, chloropiryfosu, acetamipridu, tiametoksamu, klotianidyny, metamidofosu, acefatu, propargitu, monokrotofosu.

(6) Metoda referencyjna EN/ISO 6579 lub metoda poddana walidacji w odniesieniu do metody referencyjnej, zgodnie z art. 5 rozporządzenia Komisji (WE) nr 2073/2005 (Dz.U. L 338 z 22.12.2005, s. 1.).

(7) W szczególności pozostałości: karbendazymu, cyflutryny, cyprodynilu, diazinonu, dimetoanu, etionu, fenitrotionu, fenpropatryny, fludioksonilu, heksaflumuronu, lambda-cyhalotryny, metiokarbu, metomylu, ometoatu, oksamylu, fentoatu, tiofanatu metylowego.

(8) W szczególności pozostałości: metomylu, oksamylu, karbendazymu, klofentezyny, diafentiuronu, dimetoatu, formetanatu, malationu, procymidonu, tetradifonu, tiofanatu metylowego.

(9) W szczególności pozostałości: karbofuranu, metomylu, ometoatu, dimetoatu, triazofosu, malationu, profenofosu, protiofosu, etionu, karbendazymu, triforyny, procymidonu, formetanatu.

(10) W szczególności pozostałości: buprofezyny, imidakloprydu, fenwaleratu i esfenwaleratu (sumy izomerów RS i SR), profenofosu, trifluraliny, triazofosu, triadimefonu i triadimenolu (sumy triadimefonu i triadimenolu), cypermetryny (cypermetryny zawierającej inne mieszaniny izomerów składowych (sumy izomerów)).

(11) W szczególności pozostałości: triazofosu, triadimefonu i triadimenolu (sumy triadimefonu i triadimenolu), parationu metylowego, fentoatu, metydationu.

(12) W szczególności pozostałości: karbofuranu (sumy), chloropiryfosu, cypermetryny (sumy), cyprokonazolu, dikofolu (sumy), difenokonazolu, dinotefuranu, etionu, flusilazolu, folpetu, prochlorazu, profenofosu, propikonazolu, tiofanatu metylu i triforyny."

Zmiany w prawie

Rząd zostawił przedsiębiorców na lodzie

Podczas ostatniego posiedzenia Sejmu, ku zaskoczeniu zarówno przedsiębiorców, jak i części posłów koalicji rządzącej, Lewica w ostatniej chwili „dorzuciła” do ustawy o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom poprawki zaostrzające kary za naruszanie przepisów prawa pracy - m.in. umożliwiające orzeczenie kary ograniczenia wolności. Jednocześnie zignorowano postulaty organizacji pracodawców, mimo wcześniejszych zapewnień rządu o ich poparciu.

Grażyna J. Leśniak 27.02.2025
Wyższe kary dla pracodawców - sejmowa wrzutka na ostatniej prostej

Już nie 30 tys. zł, a 50 tys. zł ma grozić maksymalnie pracodawcy, który zawrze umowę cywilnoprawną, choć powinien - umowę o pracę. Podobnie temu, który nie wypłaca w terminie wynagrodzenia za pracę lub innego świadczenia przysługującego pracownikowi albo uprawnionemu do tego świadczenia członkowi jego rodziny. A jeśli nie wypłaca przez okres co najmniej 3 miesięcy, to kara ma wynieść nawet 60 tys. złotych - zdecydował Sejm, przyjmując poprawkę Lewicy, zmieniającą Kodeks pracy w... ustawie dotyczącej cudzoziemców.

Grażyna J. Leśniak 25.02.2025
Jaka wysokość diety dla członków komisji wyborczych w wyborach Prezydenta

500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia

Robert Horbaczewski 20.01.2025
Zmiany w podatkach 2025 - przybędzie obowiązków sprawozdawczych

1 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.

Monika Pogroszewska 02.01.2025
Nowy Rok - jakie zmiany czekają nas w prawie

W 2025 roku minimalne wynagrodzenie za pracę wzrośnie tylko raz. Obniżeniu ulegnie natomiast minimalna podstawa wymiaru składki zdrowotnej płaconej przez przedsiębiorców. Grozi nam za to podwyżka podatku od nieruchomości. Wzrosną wynagrodzenia nauczycieli, a prawnicy zaczną lepiej zarabiać na urzędówkach. Wchodzą w życie zmiany dotyczące segregacji odpadów i e-doręczeń. To jednak nie koniec zmian, jakie czekają nas w Nowym Roku.

Renata Krupa-Dąbrowska 31.12.2024
Zmiana kodów na PKD 2025 rodzi praktyczne pytania

1 stycznia 2025 r. zacznie obowiązywać nowa Polska Klasyfikacja Działalności – PKD 2025. Jej ostateczny kształt poznaliśmy dopiero w tygodniu przedświątecznym, gdy opracowywany od miesięcy projekt został przekazany do podpisu premiera. Chociaż jeszcze przez dwa lata równolegle obowiązywać będzie stara PKD 2007, niektórzy już dziś powinni zainteresować się zmianami.

Tomasz Ciechoński 31.12.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2012.158.2

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie wykonawcze 514/2012 zmieniające załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 669/2009 w sprawie wykonania rozporządzenia (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie zwiększonego poziomu kontroli urzędowych przywozu niektórych rodzajów pasz i żywności niepochodzących od zwierząt
Data aktu: 18/06/2012
Data ogłoszenia: 19/06/2012
Data wejścia w życie: 22/06/2012, 01/07/2012