Rozporządzenie 380/2012 zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do warunków stosowania i poziomów stosowania dodatków do żywności zawierających glin

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 380/2012
z dnia 3 maja 2012 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do warunków stosowania i poziomów stosowania dodatków do żywności zawierających glin
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności(1), w szczególności jego art. 10 ust. 3,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunków ich stosowania.

(2) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w opinii z dnia 22 maja 2008 r.(2) zalecił obniżenie akceptowanego tygodniowego pobrania (TWI) dla glinu do poziomu 1 mg/kg masy ciała/tydzień. Ponadto zdaniem EFSA zmienione TWI jest zazwyczaj w znacznej części Unii przekraczane w przypadku konsumentów spożywających z żywnością duże ilości glinu, szczególnie dzieci.

(3) EFSA jest zdania, że żywność stanowi dla ogółu populacji główną drogę narażenia na związki glinu, zarówno w konsekwencji naturalnego występowania glinu w żywności, jak i w wyniku stosowania związków glinu w przetwarzaniu żywności, w tym w dodatkach do żywności. EFSA nie jest jednak w stanie ilościowo ocenić roli każdego z tych źródeł, a to ze względu na sposób projektowania badań nad spożyciem żywności przez ludzi oraz stosowane metody analityczne, które pozwalają oznaczyć wyłącznie całkowitą zawartość glinu w żywności.

(4) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 zezwolono na stosowanie dodatków do żywności zawierających glin w licznych środkach spożywczych, często na bardzo wysokim maksymalnym dozwolonym poziomie lub bez wskazania maksymalnego poziomu (Quantum satis).

(5) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 oraz w rozporządzeniu Komisji (UE) nr 231/2012 ustanawiającym specyfikacje dla dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008(3) zezwolono na stosowanie niektórych barwników, które mogą zawierać glin w postaci laków w licznych środkach spożywczych, zazwyczaj bez wskazania maksymalnego poziomu glinu w tych lakach.

(6) Należy zatem zmienić obowiązujące warunki stosowania i obniżyć poziomy stosowania dodatków do żywności zawierających glin, w tym laków glinowych, aby mieć pewność, że zmienione TWI nie jest przekraczane.

(7) Ponieważ od dziesięcioleci w praktyce produkcji stosuje się większe ilości dodatków do żywności, należy przewidzieć okres przejściowy, aby podmioty prowadzące przedsiębiorstwo spożywcze mogły dostosować się do nowych wymagań ustanowionych w niniejszym rozporządzeniu w odniesieniu do dodatków do żywności zawierających glin, innych niż laki.

(8) Oznaczanie na etykiecie zawartości glinu w lakach glinowych nieprzeznaczonych do sprzedaży konsumentom końcowym jest obecnie dobrowolne. Powinno ono stać się obowiązkowe w ciągu 12 miesięcy od daty wejścia w życie niniejszego rozporządzenia, aby producenci żywności stosujący laki glinowe mogli dostosować się do zaproponowanych maksymalnych poziomów dla tych laków. W związku z tym należy ustanowić okres przejściowy dłuższy niż 12 miesięcy, aby podmioty prowadzące przedsiębiorstwo spożywcze mogły dostosować się do nowych wymagań ustanowionych w niniejszym rozporządzeniu.

(9) Załącznik II zmieniony rozporządzeniem Komisji (UE) nr 1129/2011(4) stosuje się zasadniczo od dnia 1 czerwca 2013 r. Aby ułatwić skuteczne wykonanie załącznika II, należy wprowadzić do niego daty rozpoczęcia stosowania inne niż 1 czerwca 2013 r. i późniejsze od daty wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.

(10) Zgodnie z informacjami przedłożonymi przez producentów żywności zawierający glin nośnik bentonit (E 558) nie jest już stosowany. W związku z tym nie jest on włączony do części 1 załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 i powinien zostać skreślony z wykazu wszystkich dodatków w części B załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

(11) Zawierające glin dodatki do żywności: krzemian glinowo-wapniowy (E 556) oraz krzemian glinu (kaolin) (E 559) powinny zostać skreślone z wykazu wszystkich dodatków w części B załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, ponieważ substancje te mogą być zastąpione przez inne dodatki do żywności.

(12) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt i ani Parlament Europejski, ani Rada nie wyraziły wobec nich sprzeciwu,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2
1.
Żywność niezgodna z przepisani ustanowionymi w niniejszym rozporządzeniu stosowanymi od dnia 1 lutego 2014 r., która została zgodnie z prawem wprowadzona do obrotu przed dniem 1 lutego 2014 r., może być nadal sprzedawana do upływu daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia.
2.
W drodze odstępstwa od ust. 1 żywność zawierająca laki glinowe i niezgodna z przepisami ustanowionymi w niniejszym rozporządzeniu stosowanymi od dnia 1 sierpnia 2014 r., która została zgodnie z prawem wprowadzona do obrotu przed dniem 1 sierpnia 2014 r., może być nadal sprzedawana do upływu daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia.
Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 3 maja 2012 r.

W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący
______

(1) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.

(2) Opinia naukowa panelu ds. dodatków do żywności, przypraw, pomocy przetwórczych i materiałów pozostających w kontakcie z żywnością w sprawie bezpieczeństwa glinu pochodzącego z pobrania z dietą; Dziennik EFSA (2008) 754, s. 1.

(3) Dz.U. L 83 z 22.3.2012, s. 1.

(4) Dz.U. L 295 z 12.11.2011, s. 1.

ZAŁĄCZNIK

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się następujące zmiany:

a) w części A wprowadza się następujące zmiany:

(i) w sekcji 2 pkt 4 otrzymuje brzmienie:

"4. Laki glinowe wytwarzane z wszystkich barwników wymienionych w tabeli 1 w części B są dopuszczone do stosowania do dnia 31 lipca 2014 r.

Od dnia 1 sierpnia 2014 r. tylko laki glinowe wytwarzane z barwników wymienionych w tabeli 3 niniejszej części A są dopuszczone do stosowania i tylko w tych kategoriach żywności, dla których przepisy dotyczące maksymalnych poziomów glinu pochodzących z laków są wyraźnie wymienione w części E."

(ii) dodaje się tabelę 3 w brzmieniu:

"Tabela 3

Barwniki, które mogą być stosowane w postaci laków

Numer E Nazwa
E 100 Kurkumina
E 102 Tartrazyna
E 104 Żółcień chinolinowa
E 110 Żółcień pomarańczowa FCF/żółcień pomarańczowa S
E 120 Koszenila, kwas karminowy, karminy
E 122 Azorubina, karmoizyna
E 123 Amarant
E 124 Pąs 4 R, czerwień koszenilowa A
E 127 Erytrozyna
E 129 Czerwień Allura AC
E 131 Błękit patentowy V
E 132 Indygotyna, indygokarmin
E 133 Błękit brylantowy FCF
E 141 Kompleksy miedziowe chlorofili i chlorofilin
E 142 Zieleń S
E 151 Czerń brylantowa BN, czerń PN
E 155 Brąz HT
E 163 Antocyjany
E 180 Czerwień litolowa BK"

b) w części B w tabeli 3 (Dodatki inne niż barwniki i substancje słodzące) wprowadza się następujące zmiany:

(i) pozycje dotyczące E 556 (krzemian glinowo-wapniowy), E 558 (bentonit) i E 559 (krzemian glinu (kaolin)) otrzymują brzmienie:

"E 556 Krzemian glinowo-wapniowy(*)
E 558 Bentonit(**)
E 559 Krzemian glinu (kaolin)(*)"

(ii) dodaje się następujące przypisy:

"(*) = dopuszczony do dnia 31 stycznia 2014 r.

(**) = dopuszczony do dnia 31 maja 2013 r."

c) w części C w tabeli 5 lit. s) "E 551-559: Dwutlenek krzemu - krzemiany" otrzymuje brzmienie:

"(s.1.) E 551 - 559: Dwutlenek krzemu - krzemiany(*)

Numer E Nazwa
E 551 Dwutlenek krzemu
E 552 Krzemian wapnia
E 553a Krzemian magnezu
E 553b Talk
E 554 Krzemian glinowo-sodowy
E 555 Krzemian glinowo-potasowy
E 556 Krzemian glinowo-wapniowy
E 559 Krzemian glinu (kaolin)

(s.2.) E 551 - 553: Dwutlenek krzemu - krzemiany(**)

Numer E Nazwa
E 551 Dwutlenek krzemu
E 552 Krzemian wapnia
E 553a Krzemian magnezu
E 553b Talk

______

(*) stosowany do dnia 31 stycznia 2014 r.

(**) stosowany od dnia 1 lutego 2014 r."

d) w części E wprowadza się następujące zmiany:

1) w kategorii 0 (Dodatki do żywności dopuszczone we wszystkich kategoriach żywności)

(i) pozycja dotycząca dodatków E 551 - 559 (tylko żywność suszona, w postaci proszku (tj. żywność suszona podczas procesu produkcji i jej mieszanki), z wyłączeniem żywności wymienionej w tabeli 1 części A niniejszego załącznika) otrzymuje brzmienie:

"E 551 - 559 Dwutlenek krzemu - krzemiany 10 000 (1) (57) Tylko żywność suszona, w postaci proszku (tj. żywność suszona podczas procesu produkcji i jej mieszanki), z wyłączeniem żywności wymienionej w tabeli 1 części A niniejszego załącznika Okres stosowania: do dnia 31 stycznia 2014 r.
E 551 - 553 Dwutlenek krzemu - krzemiany 10 000 (1) (57) Tylko żywność suszona, w postaci proszku (tj. żywność suszona podczas procesu produkcji i jej mieszanki), z wyłączeniem żywności wymienionej w tabeli 1 części A niniejszego załącznika Okres stosowania: od dnia 1 lutego 2014 r."

(ii) pozycja dotycząca dodatków E 551 - 559 (tylko żywność w postaci tabletek i tabletek powlekanych, z wyłączeniem żywności wymienionej w tabeli 1 części A niniejszego załącznika) otrzymuje brzmienie:

"E 551 - 559 Dwutlenek krzemu - krzemiany quantum satis (1) Tylko żywność w postaci tabletek i tabletek powlekanych, z wyłączeniem żywności wymienionej w tabeli 1 części A niniejszego załącznika Okres stosowania: do dnia 31 stycznia 2014 r.
E 551 - 553 Dwutlenek krzemu - krzemiany quantum satis (1) Tylko żywność w postaci tabletek i tabletek powlekanych, z wyłączeniem żywności wymienionej w tabeli 1 części A niniejszego załącznika Okres stosowania: od dnia 1 lutego 2014 r."

2) w kategorii 01.4 (fermentowane przetwory mleczne z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi, włącznie z produktami poddanymi obróbce cieplnej):

(i) pozycja dotycząca grupy II otrzymuje brzmienie:

"Grupa II Barwniki na poziomie quantum satis quantum satis Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa II Barwniki na poziomie quantum satis quantum satis (74) Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(ii) pozycja dotycząca grupy III otrzymuje brzmienie:

"Grupa III Barwniki o połączonym maksymalnym poziomie 150 Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa III Barwniki o połączonym maksymalnym poziomie 150 (74) Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(iii) pozycja dotycząca dodatku E 104 otrzymuje brzmienie:

"E 104 Żółcień chinolinowa 10 (61) Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 104 Żółcień chinolinowa 10 (61) (74) Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(iv) pozycja dotycząca dodatku E 110 otrzymuje brzmienie:

"E 110 Żółcień pomarańczowa FCF/ żółcień pomarańczowa S 5 (61) Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 110 Żółcień pomarańczowa FCF/ żółcień pomarańczowa S 5 (61) (74) Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(v) pozycja dotycząca dodatku E 124 otrzymuje brzmienie:

"E 124 Pąs 4 R, czerwień koszenilowa A 5 (61) Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 124 Pąs 4 R, czerwień koszenilowa A 5 (61) (74) Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(vi) dodaje się następujący przypis:

"(74): Maksymalny poziom glinu pochodzącego z wszystkich laków glinowych wynosi 15 mg/kg. Do celów art. 22 ust. 1 lit. g) rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 poziom ten stosuje się od dnia 1 lutego 2013 r."

3) W kategorii 01.7.2 (sery dojrzewające) pozycja dotycząca dodatków E 551 - 559 otrzymuje brzmienie:

"E 551 - 559 Dwutlenek krzemu - krzemiany 10 000 (1) Tylko sery twarde i półtwarde w plasterkach lub utarte Okres stosowania: do dnia 31 stycznia 2014 r.
E 551 - 553 Dwutlenek krzemu - krzemiany 10 000 (1) Tylko sery twarde i półtwarde w plasterkach lub utarte Okres stosowania: od dnia 1 lutego 2014 r."

4) w kategorii 01.7.3 (jadalne skórki serów):

(i) pozycja dotycząca grupy III otrzymuje brzmienie:

"Grupa III Barwniki o połączonym maksymalnym poziomie quantum satis Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa III Barwniki o połączonym maksymalnym poziomie quantum satis (67) Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(ii) pozycja dotycząca dodatku E 180 otrzymuje brzmienie:

"E 180 Czerwień litolowa BK quantum satis Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
E 180 Czerwień litolowa BK quantum satis (67) Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(iii) dodaje się następujący przypis:

"(67): Maksymalny poziom glinu pochodzącego z laków glinowych barwnika E 120 - koszenila, kwas karminowy, karminy oraz E 180 - czerwień litolowa BK wynosi 10 mg/kg. Do celów art. 22 ust. 1 lit. g) rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 poziom ten stosuje się od dnia 1 lutego 2013 r."

5) w kategorii 01.7.5 (Sery topione):

(i) pozycja dotycząca dodatku E 120 otrzymuje brzmienie:

"E 120 Koszenila, kwas karminowy, karminy 100 (33) Tylko sery topione z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
E 120 Koszenila, kwas karminowy, karminy 100 (33) (66) Tylko sery topione z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(ii) pozycja dotycząca dodatków E 551 - 559 otrzymuje brzmienie:

"E 551 - 559 Dwutlenek krzemu - krzemiany 10 000 (1) Okres stosowania: do dnia 31 stycznia 2014 r.
E 551 - 553 Dwutlenek krzemu - krzemiany 10 000 (1) Okres stosowania: od dnia 1 lutego 2014 r."

(iii) dodaje się następujący przypis:

"(66): Maksymalny poziom glinu pochodzącego z laków glinowych barwnika E 120 - koszenila, kwas karminowy, karminy wynosi 1,5 mg/kg. Do celów art. 22 ust. 1 lit. g) rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 poziom ten stosuje się od dnia 1 lutego 2013 r."

6) W kategorii 01.7.6 (produkty serowe, z wyłączeniem produktów należących do kategorii 16) pozycja dotycząca dodatków E 551 - 559 otrzymuje brzmienie:

"E 551 - 559 Dwutlenek krzemu, krzemian wapnia, krzemian magnezu, talk 10 000 (1) Tylko produkty twarde i półtwarde w plasterkach lub utarte Okres stosowania: do dnia 31 stycznia 2014 r.
E 551 - 553 Dwutlenek krzemu - krzemiany 10 000 (1) Tylko produkty twarde i półtwarde w plasterkach lub utarte Okres stosowania: od dnia 1 lutego 2014 r."

7) w kategorii 01.8 (analogi produktów mleczarskich, włączając zabielacze do napojów) pozycja dotycząca dodatków E 551 - 559 otrzymuje brzmienie:

"E 551 - 559 Dwutlenek krzemu - krzemiany 10 000 (1) Tylko analogi sera utartego lub w plasterkach oraz analogi sera topionego; zabielacze do napojów Okres stosowania: do dnia 31 stycznia 2014 r.
E 551 - 553 Dwutlenek krzemu - krzemiany 10 000 (1) Tylko analogi sera utartego lub w plasterkach oraz analogi sera topionego; zabielacze do napojów Okres stosowania: od dnia 1 lutego 2014 r."

8) w kategorii 02.2.2 (pozostałe emulsje tłuszczowe i olejowe, w tym tłuszcze do smarowania w rozumieniu rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007, i emulsje ciekłe) pozycja dotycząca dodatków E 551 - 559 otrzymuje brzmienie:

"E 551 - 559 Dwutlenek krzemu - krzemiany 30 000 (1) Tylko produkty do natłuszczania blach Okres stosowania: do dnia 31 stycznia 2014 r.
E 551 - 553 Dwutlenek krzemu - krzemiany 30 000 (1) Tylko produkty do natłuszczania blach Okres stosowania: od dnia 1 lutego 2014 r."

9) w kategorii 02.3 (olej roślinny do natłuszczania form do pieczenia, w aerozolu) pozycja dotycząca dodatków E 551 - 559 otrzymuje brzmienie:

"E 551 - 559 Dwutlenek krzemu - krzemiany 30 000 (1) Tylko produkty do natłuszczania blach Okres stosowania: do dnia 31 stycznia 2014 r.
E 551 - 553 Dwutlenek krzemu - krzemiany 30 000 (1) Tylko produkty do natłuszczania blach Okres stosowania: od dnia 1 lutego 2014 r."

10) w kategorii 03 (lody spożywcze):

(i) pozycja dotycząca grupy II otrzymuje brzmienie:

"Grupa II Barwniki na poziomie quantum satis quantum satis Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa II Barwniki na poziomie quantum satis quantum satis (75) Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(ii) dodaje się następujący przypis:

"(75): Maksymalny poziom glinu pochodzącego z wszystkich laków glinowych wynosi 30 mg/kg. Do celów art. 22 ust. 1 lit. g) rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 poziom ten stosuje się od dnia 1 lutego 2013 r."

11) w kategorii 04.2.5.2 (dżemy, galaretki i marmolady oraz słodzony przecier z kasztanów w rozumieniu dyrektywy 2001/113/WE):

(i) pozycja dotycząca dodatku E 120 otrzymuje brzmienie:

"E 120 Koszenila, kwas karminowy, karminy 100 (31) Z wyjątkiem przecieru z kasztanów Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
E 120 Koszenila, kwas karminowy, karminy 100 (31) (66) Z wyjątkiem przecieru z kasztanów Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(ii) dodaje się następujący przypis:

"(66): Maksymalny poziom glinu pochodzącego z laków glinowych barwnika E 120 - koszenila, kwas karminowy, karminy wynosi 1,5 mg/kg. Do celów art. 22 ust. 1 lit. g) rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 poziom ten stosuje się od dnia 1 lutego 2013 r."

12) w kategorii 05.2 (pozostałe wyroby cukiernicze, w tym pastylki i drażetki odświeżające oddech)

(i) pozycja dotycząca grupy II otrzymuje brzmienie:

"Grupa II Barwniki na poziomie quantum satis quantum satis Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa II Barwniki na poziomie quantum satis quantum satis (72) Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(ii) pozycja dotycząca grupy III (z wyjątkiem kandyzowanych owoców i warzyw) otrzymuje brzmienie:

"Grupa III Barwniki o połączonym maksymalnym poziomie 300 (25) Z wyjątkiem kandyzowanych owoców i warzyw. Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa III Barwniki o połączonym maksymalnym poziomie 300 (25) (72) Z wyjątkiem kandyzowanych owoców i warzyw. Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(iii) pozycja dotycząca dodatku E 104 stosowanego w środkach spożywczych objętych kategorią 05.2 z wyjątkiem kandyzowanych owoców i warzyw, tradycyjnych wyrobów cukierniczych na bazie kakao lub orzechów, o kształcie migdałów lub hostii, pokrytych cukrem, zazwyczaj o długości ponad 2 cm i konsumowanych głównie przy uroczystych okazjach, takich jak: śluby, pierwsze komunie itd. otrzymuje brzmienie:

"E 104 Żółcień chinolinowa 30 (61) Z wyjątkiem kandyzowanych owoców i warzyw; tradycyjnych wyrobów cukierniczych na bazie kakao lub orzechów, o kształcie migdałów lub hostii, pokrytych cukrem, zazwyczaj o długości ponad 2 cm i konsumowanych głównie przy uroczystych okazjach, takich jak: śluby, pierwsze komunie itd. Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 104 Żółcień chinolinowa 30 (61) (72) Z wyjątkiem kandyzowanych owoców i warzyw; tradycyjnych wyrobów cukierniczych na bazie kakao lub orzechów, o kształcie migdałów lub hostii, pokrytych cukrem, zazwyczaj o długości ponad 2 cm i konsumowanych głównie przy uroczystych okazjach, takich jak: śluby, pierwsze komunie itd. Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(iv) pozycja dotycząca dodatku E 110 stosowanego w środkach spożywczych objętych kategorią 05.2 z wyjątkiem kandyzowanych owoców i warzyw, tradycyjnych wyrobów cukierniczych na bazie kakao lub orzechów, o kształcie migdałów lub hostii, pokrytych cukrem, zazwyczaj o długości ponad 2 cm i konsumowanych głównie przy uroczystych okazjach, takich jak: śluby, pierwsze komunie itd. otrzymuje brzmienie:

"E 110 Żółcień pomarańczowa FCF/ żółcień pomarańczowa S 35 (61) Z wyjątkiem kandyzowanych owoców i warzyw; tradycyjnych wyrobów cukierniczych na bazie kakao lub orzechów, o kształcie migdałów lub hostii, pokrytych cukrem, zazwyczaj o długości ponad 2 cm i konsumowanych głównie przy uroczystych okazjach, takich jak: śluby, pierwsze komunie itd. Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 110 Żółcień pomarańczowa FCF/ żółcień pomarańczowa S 35 (61) (72) Z wyjątkiem kandyzowanych owoców i warzyw; tradycyjnych wyrobów cukierniczych na bazie kakao lub orzechów, o kształcie migdałów lub hostii, pokrytych cukrem, zazwyczaj o długości ponad 2 cm i konsumowanych głównie przy uroczystych okazjach, takich jak: śluby, pierwsze komunie itd. Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(v) pozycja dotycząca dodatku E 124 stosowanego w środkach spożywczych objętych kategorią 05.2 z wyjątkiem kandyzowanych owoców i warzyw, tradycyjnych wyrobów cukierniczych na bazie kakao lub orzechów, o kształcie migdałów lub hostii, pokrytych cukrem, zazwyczaj o długości ponad 2 cm i konsumowanych głównie przy uroczystych okazjach, takich jak: śluby, pierwsze komunie itd. otrzymuje brzmienie:

"E 124 Pąs 4 R, czerwień koszenilowa A 20 (61) Z wyjątkiem kandyzowanych owoców i warzyw; tradycyjnych wyrobów cukierniczych na bazie kakao lub orzechów, o kształcie migdałów lub hostii, pokrytych cukrem, zazwyczaj o długości ponad 2 cm i konsumowanych głównie przy uroczystych okazjach, takich jak: śluby, pierwsze komunie itd. Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 124 Pąs 4 R, czerwień koszenilowa A 20 (61) (72) Z wyjątkiem kandyzowanych owoców i warzyw; tradycyjnych wyrobów cukierniczych na bazie kakao lub orzechów, o kształcie migdałów lub hostii, pokrytych cukrem, zazwyczaj o długości ponad 2 cm i konsumowanych głównie przy uroczystych okazjach, takich jak: śluby, pierwsze komunie itd. Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(vi) pozycja dotycząca grupy III (tylko kandyzowane owoce i warzywa) otrzymuje brzmienie:

"Grupa III Barwniki o połączonym maksymalnym poziomie 200 Tylko kandyzowane owoce i warzywa. Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa III Barwniki o połączonym maksymalnym poziomie 200 (72) Tylko kandyzowane owoce i warzywa. Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(vii) pozycja dotycząca dodatku E 104 stosowanego tylko w kandyzowanych owocach i warzywach otrzymuje brzmienie:

"E 104 Żółcień chinolinowa 30 (61) Tylko kandyzowane owoce i warzywa. Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 104 Żółcień chinolinowa 30 (61) (72) Tylko kandyzowane owoce i warzywa. Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(viii) pozycja dotycząca dodatku E 110 stosowanego tylko w kandyzowanych owocach i warzywach otrzymuje brzmienie:

"E 110 Żółcień pomarańczowa FCF/ żółcień pomarańczowa S 10 (61) Tylko kandyzowane owoce i warzywa. Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 110 Żółcień pomarańczowa FCF/ żółcień pomarańczowa S 10 (61) (72) Tylko kandyzowane owoce i warzywa. Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(ix) pozycja dotycząca dodatku E 124 stosowanego tylko w kandyzowanych owocach i warzywach otrzymuje brzmienie:

"E 124 Pąs 4 R, czerwień koszenilowa A 10 (61) Tylko kandyzowane owoce i warzywa. Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 124 Pąs 4 R, czerwień koszenilowa A 10 (61) (72) Tylko kandyzowane owoce i warzywa. Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(x) pozycja dotycząca dodatku E 104 stosowanego tylko w tradycyjnych wyrobach cukierniczych na bazie na bazie kakao lub orzechów, o kształcie migdałów lub hostii, pokrytych cukrem, zazwyczaj o długości ponad 2 cm i konsumowanych głównie przy uroczystych okazjach, takich jak: śluby, pierwsze komunie itd. otrzymuje brzmienie:

"E 104 Żółcień chinolinowa 300 (61) Tylko tradycyjne wyroby cukiernicze na bazie kakao lub orzechów, o kształcie migdałów lub hostii, pokryte cukrem, zazwyczaj o długości ponad 2 cm i konsumowane głównie przy uroczystych okazjach, takich jak: śluby, pierwsze komunie itd. Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 104 Żółcień chinolinowa 300 (61) (72) Tylko tradycyjne wyroby cukiernicze na bazie kakao lub orzechów, o kształcie migdałów lub hostii, pokryte cukrem, zazwyczaj o długości ponad 2 cm i konsumowane głównie przy uroczystych okazjach, takich jak: śluby, pierwsze komunie itd. Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(xi) pozycja dotycząca dodatku E 110 stosowanego tylko w tradycyjnych wyrobach cukierniczych na bazie kakao lub orzechów, o kształcie migdałów lub hostii, pokrytych cukrem, zazwyczaj o długości ponad 2 cm i konsumowanych głównie przy uroczystych okazjach, takich jak: śluby, pierwsze komunie itd. otrzymuje brzmienie:

"E 110 Żółcień pomarańczowa FCF/ żółcień pomarańczowa S 50 (61) Tylko tradycyjne wyroby cukiernicze na bazie kakao lub orzechów, o kształcie migdałów lub hostii, pokryte cukrem, zazwyczaj o długości ponad 2 cm i konsumowane głównie przy uroczystych okazjach, takich jak: śluby, pierwsze komunie itd. Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 110 Żółcień pomarańczowa FCF/ żółcień pomarańczowa S 50 (61) (72) Tylko tradycyjne wyroby cukiernicze na bazie kakao lub orzechów, o kształcie migdałów lub hostii, pokryte cukrem, zazwyczaj o długości ponad 2 cm i konsumowane głównie przy uroczystych okazjach, takich jak: śluby, pierwsze komunie itd. Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(xii) pozycja dotycząca dodatku E 124 stosowanego tylko w tradycyjnych wyrobach cukierniczych na bazie na bazie kakao lub orzechów, o kształcie migdałów lub hostii, pokrytych cukrem, zazwyczaj o długości ponad 2 cm i konsumowanych głównie przy uroczystych okazjach, takich jak: śluby, pierwsze komunie itd. otrzymuje brzmienie:

"E 124 Pąs 4 R, czerwień koszenilowa A 50 (61) Tylko tradycyjne wyroby cukiernicze na bazie kakao lub orzechów, o kształcie migdałów lub hostii, pokryte cukrem, zazwyczaj o długości ponad 2 cm i konsumowane głównie przy uroczystych okazjach, takich jak: śluby, pierwsze komunie itd. Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 124 Pąs 4 R, czerwień koszenilowa A 50 (61) (72) Tylko tradycyjne wyroby cukiernicze na bazie kakao lub orzechów, o kształcie migdałów lub hostii, pokryte cukrem, zazwyczaj o długości ponad 2 cm i konsumowane głównie przy uroczystych okazjach, takich jak: śluby, pierwsze komunie itd. Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(xiii) pozycja dotycząca dodatku E 173 - glin otrzymuje brzmienie:

"E 173 Glin quantum satis Tylko zewnętrzne powłoki wyrobów cukierniczych do dekoracji ciast i pieczywa słodkiego Okres stosowania: do dnia 1 lutego 2014 r."

(xiv) pozycja dotycząca dodatków E 520 - 523 - siarczany glinu otrzymuje brzmienie:

"E 520 - 523 Siarczany glinu 200 (1) (38) Tylko kandyzowane, krystalizowane lub lukrowane owoce i warzywa Okres stosowania: do dnia 31 stycznia 2014 r.
E 520 - 523 Siarczany glinu 200 (1) (38) tylko wiśnie i czereśnie kandyzowane Okres stosowania: od dnia 1 lutego 2014 r."

(xv) pozycja dotycząca dodatków E 551 - 559 otrzymuje brzmienie:

"E 551 - 559 Dwutlenek krzemu - krzemiany quantum satis (1) Tylko do stosowania na powierzchnię Okres stosowania: do dnia 31 stycznia 2014 r.
E 551 - 553 Dwutlenek krzemu - krzemiany quantum satis (1) Tylko do stosowania na powierzchnię Okres stosowania: od dnia 1 lutego 2014 r."

(xvi) dodaje się następujący przypis:

"(72): Maksymalny poziom glinu pochodzącego z wszystkich laków glinowych wynosi 70 mg/kg. W drodze odstępstwa od tej zasady maksymalny poziom tylko dla pastylek i drażetek wynosi 40 mg/kg. Do celów art. 22 ust. 1 lit. g) rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 poziom ten stosuje się od dnia 1 lutego 2013 r."

13) w kategorii 05.3 (guma do żucia):

(i) pozycja dotycząca grupy II otrzymuje brzmienie:

"Grupa II Barwniki na poziomie quantum satis quantum satis Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa II Barwniki na poziomie quantum satis quantum satis (73) Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(ii) pozycja dotycząca grupy III otrzymuje brzmienie:

"Grupa III Barwniki o połączonym maksymalnym poziomie 300 (25) Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa III Barwniki o połączonym maksymalnym poziomie 300 (25) (73) Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(iii) pozycja dotycząca dodatku E 104 otrzymuje brzmienie:

"E 104 Żółcień chinolinowa 30 (61) Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 104 Żółcień chinolinowa 30 (61) (73) Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(iv) pozycja dotycząca dodatku E 110 otrzymuje brzmienie:

"E 110 Żółcień pomarańczowa FCF/ żółcień pomarańczowa S 10 (61) Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 110 Żółcień pomarańczowa FCF/ żółcień pomarańczowa S 10 (61) (73) Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(v) pozycja dotycząca dodatku E 124 otrzymuje brzmienie:

"E 124 Pąs 4 R, czerwień koszenilowa A 10 (61) Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 124 Pąs 4 R, czerwień koszenilowa A 10 (61) (73) Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(vi) dodaje się następujący przypis:

"(73): Maksymalny poziom glinu pochodzącego z wszystkich laków glinowych wynosi 300 mg/kg. Do celów art. 22 ust. 1 lit. g) rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 poziom ten stosuje się od dnia 1 lutego 2013 r."

14) w kategorii 05.4 (dekoracje, powłoki i nadzienia, z wyjątkiem nadzień owocowych objętych kategorią 4.2.4)

(i) pozycja dotycząca grupy II otrzymuje brzmienie:

"Grupa II Barwniki na poziomie quantum satis quantum satis Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa II Barwniki na poziomie quantum satis quantum satis (73) Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(ii) pozycja dotycząca grupy III (tylko dekoracje, powłoki i sosy, z wyjątkiem nadzień) otrzymuje brzmienie:

"Grupa III Barwniki o połączonym maksymalnym poziomie 500 Tylko dekoracje, powłoki i sosy, z wyjątkiem nadzień Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa III Barwniki o połączonym maksymalnym poziomie 500 (73) Tylko dekoracje, powłoki i sosy, z wyjątkiem nadzień Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(iii) pozycja dotycząca dodatku E 104 (tylko dekoracje, powłoki i sosy, z wyjątkiem nadzień) otrzymuje brzmienie:

"E 104 Żółcień chinolinowa 50 (61) Tylko dekoracje, powłoki i sosy, z wyjątkiem nadzień Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 104 Żółcień chinolinowa 50 (61) (73) Tylko dekoracje, powłoki i sosy, z wyjątkiem nadzień Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(iv) pozycja dotycząca dodatku E 110 (tylko dekoracje, powłoki i sosy, z wyjątkiem nadzień) otrzymuje brzmienie:

"E 110 Żółcień pomarańczowa FCF/ żółcień pomarańczowa S 35 (61) Tylko dekoracje, powłoki i sosy, z wyjątkiem nadzień Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 110 Żółcień pomarańczowa FCF/ żółcień pomarańczowa S 35 (61) (73) Tylko dekoracje, powłoki i sosy, z wyjątkiem nadzień Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(v) pozycja dotycząca dodatku E 124 (tylko dekoracje, powłoki i sosy, z wyjątkiem nadzień) otrzymuje brzmienie:

"E 124 Pąs 4 R, czerwień koszenilowa A 55 (61) Tylko dekoracje, powłoki i sosy, z wyjątkiem nadzień Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 124 Pąs 4 R, czerwień koszenilowa A 55 (61) (73) Tylko dekoracje, powłoki i sosy, z wyjątkiem nadzień Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(vi) pozycja dotycząca grupy III (tylko nadzienia) otrzymuje brzmienie:

"Grupa III Barwniki o połączonym maksymalnym poziomie 300 (25) Tylko nadzienia Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa III Barwniki o połączonym maksymalnym poziomie 300 (25) (73) Tylko nadzienia Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(vii) pozycja dotycząca dodatku E 104 (tylko nadzienia) otrzymuje brzmienie:

"E 104 Żółcień chinolinowa 50 (61) Tylko nadzienia Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 104 Żółcień chinolinowa 50 (61) (73) Tylko nadzienia Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(viii) pozycja dotycząca dodatku E 110 (tylko nadzienia) otrzymuje brzmienie:

"E 110 Żółcień pomarańczowa FCF/ żółcień pomarańczowa S 35 (61) Tylko nadzienia Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 110 Żółcień pomarańczowa FCF/ żółcień pomarańczowa S 35 (61) (73) Tylko nadzienia Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(ix) pozycja dotycząca dodatku E 124 (tylko nadzienia) otrzymuje brzmienie:

"E 124 Pąs 4 R, czerwień koszenilowa A 55 (61) Tylko nadzienia Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 124 Pąs 4 R, czerwień koszenilowa A 55 (61) (73) Tylko nadzienia Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(x) pozycja dotycząca dodatków E 551 - 559 otrzymuje brzmienie:

"E 551 - 559 Dwutlenek krzemu - krzemiany quantum satis Tylko do stosowania na powierzchnię Okres stosowania: do dnia 31 stycznia 2014 r.
E 551 - 553 Dwutlenek krzemu - krzemiany quantum satis Tylko do stosowania na powierzchnię Okres stosowania: od dnia 1 lutego 2014 r."

(xi) dodaje się następujący przypis:

"(73): Maksymalny poziom glinu pochodzącego z wszystkich laków glinowych wynosi 300 mg/kg. Do celów art. 22 ust. 1 lit. g) rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 poziom ten stosuje się od dnia 1 lutego 2013 r."

15) w kategorii 07.2 (pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie)

(i) pozycja dotycząca grupy III otrzymuje brzmienie:

"Grupa III Barwniki o połączonym maksymalnym poziomie 200 (25) Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa III Barwniki o połączonym maksymalnym poziomie 200 (25) (76) Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(ii) pozycja dotycząca dodatku E 541 otrzymuje brzmienie:

"E 541 Fosforan glinowo-sodowy, kwaśny 1 000 (38) Tylko scones i wyroby biszkoptowe Okres stosowania: do dnia 31 stycznia 2014 r.
E 541 Fosforan glinowo-sodowy, kwaśny 400 (38) tylko ciasta biszkoptowe, składające się z warstw o różnych kolorach przełożonych dżemem lub galaretką, i pokryte pastą cukrową z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi (maksymalny poziom dotyczy tylko warstw ciasta biszkoptowego) Okres stosowania: od dnia 1 lutego 2014 r."

(iii) dodaje się następujący przypis:

"(76): Maksymalny poziom glinu pochodzącego z laków glinowych barwnika E 120 - koszenila, kwas karminowy, karminy wynosi 5 mg/kg. Inne laki glinowe nie mogą być stosowane. Do celów art. 22 ust. 1 lit. g) rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 poziom ten stosuje się od dnia 1 lutego 2013 r."

16) w kategorii 08.2.1 (mięso przetworzone niepoddane obróbce cieplnej)

(i) pozycja dotycząca dodatku E 120 (tylko kiełbasy) otrzymuje brzmienie:

"E 120 Koszenila, kwas karminowy, karminy 100 Tylko kiełbasy Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
E 120 Koszenila, kwas karminowy, karminy 100 (66) Tylko kiełbasy Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(ii) pozycja dotycząca dodatku E 120 (tylko pasturmas) otrzymuje brzmienie:

"E 120 Koszenila, kwas karminowy, karminy quantum satis Tylko pasturmas Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
E 120 Koszenila, kwas karminowy, karminy quantum satis (66) Tylko pasturmas Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(iii) dodaje się następujący przypis:

"(66): Maksymalny poziom glinu pochodzącego z laków glinowych barwnika E 120 - koszenila, kwas karminowy, karminy wynosi 1,5 mg/kg. Do celów art. 22 ust. 1 lit. g) rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 poziom ten stosuje się od dnia 1 lutego 2013 r."

17) w kategorii 08.2.2 (mięso przetworzone poddane obróbce cieplnej)

(i) pozycja dotycząca dodatku E 120 otrzymuje brzmienie:

"E 120 Koszenila, kwas karminowy, karminy 100 Tylko kiełbasy i pasztety Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
E 120 Koszenila, kwas karminowy, karminy 100 (66) Tylko kiełbasy i pasztety Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(ii) dodaje się następujący przypis:

"(66): Maksymalny poziom glinu pochodzącego z laków glinowych barwnika E 120 - koszenila, kwas karminowy, karminy wynosi 1,5 mg/kg. Do celów art. 22 ust. 1 lit. g) rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 poziom ten stosuje się od dnia 1 lutego 2013 r."

18) w kategorii 08.2.3 (osłonki i powłoki oraz dekoracje mięsa)

(i) pozycja dotycząca grupy III (tylko dekoracje i powłoki, z wyjątkiem jadalnych zewnętrznych powłok pasturmas) otrzymuje brzmienie:

"Grupa III Barwniki o połączonym maksymalnym poziomie 500 Tylko dekoracje i powłoki, z wyjątkiem jadalnych zewnętrznych powłok pasturmas Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa III Barwniki o połączonym maksymalnym poziomie 500 (78) Tylko dekoracje i powłoki, z wyjątkiem jadalnych zewnętrznych powłok pasturmas Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(ii) pozycja dotycząca dodatku E 104 (tylko dekoracje i powłoki, z wyjątkiem jadalnych zewnętrznych powłok pasturmas) otrzymuje brzmienie:

"E 104 Żółcień chinolinowa 50 (61) Tylko dekoracje i powłoki, z wyjątkiem jadalnych zewnętrznych powłok pasturmas Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 104 Żółcień chinolinowa 50 (61) (78) Tylko dekoracje i powłoki, z wyjątkiem jadalnych zewnętrznych powłok pasturmas Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(iii) pozycja dotycząca dodatku E 110 (tylko dekoracje i powłoki, z wyjątkiem jadalnych zewnętrznych powłok pasturmas) otrzymuje brzmienie:

"E 110 Żółcień pomarańczowa FCF/ żółcień pomarańczowa S 35 (61) Tylko dekoracje i powłoki, z wyjątkiem jadalnych zewnętrznych powłok pasturmas Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 110 Żółcień pomarańczowa FCF/ żółcień pomarańczowa S 35 (61) (78) Tylko dekoracje i powłoki, z wyjątkiem jadalnych zewnętrznych powłok pasturmas Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(iv) pozycja dotycząca dodatku E 124 (tylko dekoracje i powłoki, z wyjątkiem jadalnych zewnętrznych powłok pasturmas) otrzymuje brzmienie:

"E 124 Pąs 4 R, czerwień koszenilowa A 55 (61) Tylko dekoracje i powłoki, z wyjątkiem jadalnych zewnętrznych powłok pasturmas Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 124 Pąs 4 R, czerwień koszenilowa A 55 (61) (78) Tylko dekoracje i powłoki, z wyjątkiem jadalnych zewnętrznych powłok pasturmas Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(v) pozycja dotycząca grupy III (tylko jadalne osłonki) otrzymuje brzmienie:

"Grupa III Barwniki o połączonym maksymalnym poziomie quantum satis Tylko jadalne osłonki Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa III Barwniki o połączonym maksymalnym poziomie quantum satis (78) Tylko jadalne osłonki Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(vi) pozycja dotycząca dodatku E 104 (tylko jadalne osłonki) otrzymuje brzmienie:

"E 104 Żółcień chinolinowa 10 (62) Tylko jadalne osłonki Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 104 Żółcień chinolinowa 10 (62) (78) Tylko jadalne osłonki Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(vii) pozycja dotycząca dodatku E 120 otrzymuje brzmienie:

"E 120 Koszenila, kwas karminowy, karminy quantum satis Tylko jadalne zewnętrzne powłoki pasturmas Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
E 120 Koszenila, kwas karminowy, karminy quantum satis (78) Tylko jadalne zewnętrzne powłoki pasturmas Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(viii) dodaje się następujący przypis:

"(78): Maksymalny poziom glinu pochodzącego z laków glinowych barwnika E 120 - koszenila, kwas karminowy, karminy wynosi 10 mg/kg. Do celów art. 22 ust. 1 lit. g) rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 poziom ten stosuje się od dnia 1 lutego 2013 r."

19) w kategorii 09.3 (ikra rybia)

(i) pozycja dotycząca dodatku E 123 otrzymuje brzmienie:

"E 123 Amarant 30 Z wyjątkiem ikry jesiotra (kawioru) Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
E 123 Amarant 30 (68) Z wyjątkiem ikry jesiotra (kawioru) Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(ii) dodaje się następujący przypis:

"(68): Maksymalny poziom glinu pochodzącego z laków glinowych barwnika E 123 amarant wynosi 10 mg/kg. Do celów art. 22 ust. 1 lit. g) rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 poziom ten stosuje się od dnia 1 lutego 2013 r."

20) w kategorii 10.1 (nieprzetworzone jaja):

(i) wpis otrzymuje brzmienie:

"Barwniki spożywcze wymienione w załączniku II część B 1 mogą być wykorzystywane do dekoracyjnego barwienia skorupek jaj oraz do stemplowania skorupek jaj, przewidzianego w rozporządzeniu (WE) nr 589/2008. Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Barwniki spożywcze wymienione w załączniku II część B 1 mogą być wykorzystywane do dekoracyjnego barwienia skorupek jaj oraz do stemplowania skorupek jaj, przewidzianego w rozporządzeniu (WE) nr 589/2008. (77) Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(ii) dodaje się następujący przypis:

"(77): Maksymalny poziom glinu pochodzącego z wszystkich laków glinowych wynosi "quantum satis". Do celów art. 22 ust. 1 lit. g) rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 poziom ten stosuje się od dnia 1 lutego 2013 r."

21) w kategorii 10.2 (przetworzone jaja i produkty jajeczne):

(i) pierwszy wiersz otrzymuje brzmienie:

"Barwniki spożywcze wymienione w części B 1 niniejszego załącznika mogą być wykorzystywane do dekoracyjnego barwienia skorupek jaj Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Barwniki spożywcze wymienione w części B 1 niniejszego załącznika mogą być wykorzystywane do dekoracyjnego barwienia skorupek jaj (77) Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(ii) pozycja dotycząca dodatków E 520 - 523 otrzymuje brzmienie:

"E 520 - 523 Siarczany glinu 30 (1) (38) Tylko białko jaj Okres stosowania: do dnia 31 stycznia 2014 r.
E 520 Siarczan glinu 25 (38) Białko jaj tylko do piany z białek Okres stosowania: od dnia 1 lutego 2014 r."

(iii) dodaje się następujący przypis:

"(77): Maksymalny poziom glinu pochodzącego z wszystkich laków glinowych wynosi "quantum satis". Do celów art. 22 ust. 1 lit. g) rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 poziom ten stosuje się od dnia 1 lutego 2013 r."

22) w kategorii 11.1 (cukry i syropy w rozumieniu dyrektywy 2001/111/WE)

(i) pozycja dotycząca dodatków E 551 - 559 (tylko żywność w postaci tabletek i tabletek powlekanych) otrzymuje brzmienie:

"E 551 - 559 Dwutlenek krzemu - krzemiany quantum satis (1) tylko żywność w postaci tabletek i tabletek powlekanych Okres stosowania: do dnia 31 stycznia 2014 r.
E 551 - 553 Dwutlenek krzemu - krzemiany quantum satis (1) tylko żywność w postaci tabletek i tabletek powlekanych Okres stosowania: od dnia 1 lutego 2014 r."

(ii) pozycja dotycząca dodatków E 551 - 559 (tylko suszona żywność w proszku) otrzymuje brzmienie:

"E 551 - 559 Dwutlenek krzemu - krzemiany 10 000 (1) tylko suszona żywność w proszku Okres stosowania: do dnia 31 stycznia 2014 r.
E 551 - 553 Dwutlenek krzemu - krzemiany 10 000 (1) tylko suszona żywność w proszku Okres stosowania: od dnia 1 lutego 2014"

23) w kategorii 11.4.2 (słodziki stołowe w postaci proszku) pozycja dotycząca dodatków E 551 - 559 otrzymuje brzmienie:

"E 551 - 559 Dwutlenek krzemu - krzemiany 10 000 (1) Okres stosowania: do dnia 31 stycznia 2014 r.
E 551 - 553 Dwutlenek krzemu - krzemiany 10 000 (1) Okres stosowania: od dnia 1 lutego 2014 r."

24) w kategorii 11.4.3 (słodziki stołowe w tabletkach) pozycja dotycząca dodatków E 551 - 559 otrzymuje brzmienie:

"E 551 - 559 Dwutlenek krzemu - krzemiany quantum satis Okres stosowania: do dnia 31 stycznia 2014 r.
E 551 - 553 Dwutlenek krzemu - krzemiany quantum satis Okres stosowania: od dnia 1 lutego 2014 r."

25) w kategorii 12.1.1 (sól)

(i) pozycja dotycząca dodatków E 551 - 559 otrzymuje brzmienie:

"E 551 - 559 Dwutlenek krzemu - krzemiany 10 000 Okres stosowania: do dnia 31 stycznia 2014 r.
E 551 - 553 Dwutlenek krzemu - krzemiany 10 000 Okres stosowania: od dnia 1 lutego 2014 r.
E 554 Krzemian glinowo-sodowy 20 mg/kg poziomu przeniesienia w serze (38) Tylko dla soli przeznaczonej do stosowania na powierzchnię serów dojrzewających, kategoria żywności 01.7.2 Okres stosowania: od dnia 1 lutego 2014 r."

(ii) dodaje się następujący przypis:

"(38): Podano w przeliczeniu na glin"

26) w kategorii 12.1.2 (substytuty soli) pozycja dotycząca dodatków E 551 - 559 otrzymuje brzmienie:

"E 551 - 559 Dwutlenek krzemu - krzemiany 20 000 Okres stosowania: do dnia 31 stycznia 2014 r.
E 551 - 553 Dwutlenek krzemu - krzemiany 20 000 Okres stosowania: od dnia 1 lutego 2014 r."

27) w kategorii 12.2.2 (przyprawy kulinarne i dodatki do potraw)

(i) pozycja dotycząca grupy II otrzymuje brzmienie:

"Grupa II Barwniki na poziomie quantum satis quantum satis tylko przyprawy, na przykład curry sproszkowane, tandoori Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa II Barwniki na poziomie quantum satis quantum satis (70) tylko przyprawy, na przykład curry sproszkowane, tandoori Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(ii) pozycja dotycząca grupy III otrzymuje brzmienie:

"Grupa III Barwniki o połączonym maksymalnym poziomie 500 tylko przyprawy, na przykład curry sproszkowane, tandoori Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa III Barwniki o połączonym maksymalnym poziomie 500 (70) tylko przyprawy, na przykład curry sproszkowane, tandoori Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(iii) pozycja dotycząca dodatku E 104 otrzymuje brzmienie:

"E 104 Żółcień chinolinowa 10 (62) tylko przyprawy, na przykład curry sproszkowane, tandoori Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 104 Żółcień chinolinowa 10 (62) (70) tylko przyprawy, na przykład curry sproszkowane, tandoori Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(iv) pozycja dotycząca dodatków E 551 - 559 otrzymuje brzmienie:

"E 551 - 559 Dwutlenek krzemu - krzemiany 30 000 (1) tylko przyprawy Okres stosowania: do dnia 31 stycznia 2014 r.
E 551 - 553 Dwutlenek krzemu - krzemiany 30 000 (1) tylko przyprawy Okres stosowania: od dnia 1 lutego 2014 r."

(v) dodaje się następujący przypis:

"(70): Maksymalny poziom glinu pochodzącego z wszystkich laków glinowych wynosi 120 mg/kg. Do celów art. 22 ust. 1 lit. g) rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 poziom ten stosuje się od dnia 1 lutego 2013 r."

28) w kategorii 12.6 (sosy):

(i) pozycja dotycząca grupy III otrzymuje brzmienie:

"Grupa III Barwniki o połączonym maksymalnym poziomie 500 w tym ogórki konserwowe, dodatki zaostrzające smak, chutney i picalilli; z wyłączeniem sosów na bazie pomidorów Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa III Barwniki o połączonym maksymalnym poziomie 500 (65) w tym ogórki konserwowe, dodatki zaostrzające smak, chutney i picalilli; z wyłączeniem sosów na bazie pomidorów Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(ii) dodaje się następujący przypis:

"(65): Maksymalny poziom glinu pochodzącego z laków glinowych barwnika E 120 - koszenila, kwas karminowy, karminy wynosi 10 mg/kg. Inne laki glinowe nie mogą być stosowane.. Do celów art. 22 ust. 1 lit. g) rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 poziom ten stosuje się od dnia 1 lutego 2013 r."

29) w kategorii 14.1.4 (napoje z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi):

(i) pozycja dotycząca grupy II otrzymuje brzmienie:

"Grupa II Barwniki na poziomie quantum satis quantum satis z wyłączeniem mleka czekoladowego i produktów słodowych Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa II Barwniki na poziomie quantum satis quantum satis (74) z wyłączeniem mleka czekoladowego i produktów słodowych Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(ii) pozycja dotycząca grupy III otrzymuje brzmienie:

"Grupa III Barwniki o połączonym maksymalnym poziomie 100 (25) z wyłączeniem mleka czekoladowego i produktów słodowych Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa III Barwniki o połączonym maksymalnym poziomie 100 (25) (74) z wyłączeniem mleka czekoladowego i produktów słodowych Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(iii) pozycja dotycząca dodatku E 104 otrzymuje brzmienie:

"E 104 Żółcień chinolinowa 10 (61) z wyłączeniem mleka czekoladowego i produktów słodowych Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 104 Żółcień chinolinowa 10 (61) (74) z wyłączeniem mleka czekoladowego i produktów słodowych Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(iv) pozycja dotycząca dodatku E 110 otrzymuje brzmienie:

"E 110 Żółcień pomarańczowa FCF/ żółcień pomarańczowa S 20 (61) z wyłączeniem mleka czekoladowego i produktów słodowych Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 110 Żółcień pomarańczowa FCF/ żółcień pomarańczowa S 20 (61) (74) z wyłączeniem mleka czekoladowego i produktów słodowych Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(v) pozycja dotycząca dodatku E 124 otrzymuje brzmienie:

"E 124 Pąs 4 R, czerwień koszenilowa A 10 (61) z wyłączeniem mleka czekoladowego i produktów słodowych Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 124 Pąs 4 R, czerwień koszenilowa A 10 (61) (74) z wyłączeniem mleka czekoladowego i produktów słodowych Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(vi) dodaje się następujący przypis:

"(74): Maksymalny poziom glinu pochodzącego z wszystkich laków glinowych wynosi 15 mg/kg. Do celów art. 22 ust. 1 lit. g) rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 poziom ten stosuje się od dnia 1 lutego 2013 r."

30) w kategorii 15.1 (przekąski na bazie ziemniaków, zbóż, mąki lub skrobi)

(i) pozycja dotycząca grupy II otrzymuje brzmienie:

"Grupa II Barwniki na poziomie quantum satis quantum satis Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa II Barwniki na poziomie quantum satis quantum satis (71) Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(ii) pozycja dotycząca grupy III (z wyłączeniem przekąsek ekstrudowanych lub ekspandowanych) otrzymuje brzmienie:

"Grupa III Barwniki o połączonym maksymalnym poziomie 100 z wyłączeniem przekąsek ekstrudowanych lub ekspandowanych Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa III Barwniki o połączonym maksymalnym poziomie 100 (71) z wyłączeniem przekąsek ekstrudowanych lub ekspandowanych Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(iii) pozycja dotycząca grupy III (tylko przekąski ekstrudowane lub ekspandowane) otrzymuje brzmienie:

"Grupa III Barwniki o połączonym maksymalnym poziomie 200 tylko przekąski ekstrudowane lub ekspandowane Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa III Barwniki o połączonym maksymalnym poziomie 200 (71) tylko przekąski ekstrudowane lub ekspandowane Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(iv) dodaje się następujący przypis:

"(71): Maksymalny poziom glinu pochodzącego z wszystkich laków glinowych wynosi 30 mg/kg. Do celów art. 22 ust. 1 lit. g) rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 poziom ten stosuje się od dnia 1 lutego 2013 r."

31) w kategorii 16. (desery z wyłączeniem produktów objętych kategorią 1, 3 i 4)

(i) pozycja dotycząca grupy II otrzymuje brzmienie:

"Grupa II Barwniki na poziomie quantum satis quantum satis Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa II Barwniki na poziomie quantum satis quantum satis (74) Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(ii) pozycja dotycząca grupy III otrzymuje brzmienie:

"Grupa III Barwniki o połączonym maksymalnym poziomie 150 Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa III Barwniki o połączonym maksymalnym poziomie 150 (74) Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(iii) pozycja dotycząca dodatku E 104 otrzymuje brzmienie:

"E 104 Żółcień chinolinowa 10 (61) Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 104 Żółcień chinolinowa 10 (61) (74) Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(iv) pozycja dotycząca dodatku E 110 otrzymuje brzmienie:

"E 110 Żółcień pomarańczowa FCF/ żółcień pomarańczowa S 5 (61) Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 110 Żółcień pomarańczowa FCF/ żółcień pomarańczowa S 5 (61) (74) Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(v) pozycja dotycząca E 124 otrzymuje brzmienie:

"E 124 Pąs 4 R, czerwień koszenilowa A 10 (61) Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 124 Pąs 4 R, czerwień koszenilowa A 10 (61) (74) Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(vi) dodaje się następujący przypis:

"(74): Maksymalny poziom glinu pochodzącego z wszystkich laków glinowych wynosi 15 mg/kg. Do celów art. 22 ust. 1 lit. g) rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 poziom ten stosuje się od dnia 1 lutego 2013 r."

32) w kategorii 17.1 (suplementy żywnościowe w postaci stałej, w tym w postaci kapsułek i tabletek, oraz w podobnych postaciach, z wyłączeniem postaci do żucia)

(i) pozycja dotycząca grupy II otrzymuje brzmienie:

"Grupa II Barwniki na poziomie quantum satis quantum satis Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa II Barwniki na poziomie quantum satis quantum satis (69) Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(ii) pozycja dotycząca grupy III otrzymuje brzmienie:

"Grupa III Barwniki o połączonym maksymalnym poziomie 300 Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa III Barwniki o połączonym maksymalnym poziomie 300 (69) Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(iii) pozycja dotycząca dodatku E 104 otrzymuje brzmienie:

"E 104 Żółcień chinolinowa 35 (61) Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 104 Żółcień chinolinowa 35 (61) (69) Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(iv) pozycja dotycząca dodatku E 110 otrzymuje brzmienie:

"E 110 Żółcień pomarańczowa FCF/ żółcień pomarańczowa S 10 (61) Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 110 Żółcień pomarańczowa FCF/ żółcień pomarańczowa S 10 (61) (69) Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(v) pozycja dotycząca dodatku E 124 otrzymuje brzmienie:

"E 124 Pąs 4 R, czerwień koszenilowa A 35 (61) Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 124 Pąs 4 R, czerwień koszenilowa A 35 (61) (69) Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(vi) pozycja dotycząca dodatków E 551 - 559 otrzymuje brzmienie:

"E 551 - 559 Dwutlenek krzemu - krzemiany 10 000 Okres stosowania: do dnia 31 stycznia 2014 r.
E 551 - 553 Dwutlenek krzemu - krzemiany 10 000 Okres stosowania: od dnia 1 lutego 2014 r."

(vii) dodaje się następujący przypis:

"(69): Maksymalny poziom glinu pochodzącego z wszystkich laków glinowych wynosi 150 mg/kg. Do celów art. 22 ust. 1 lit. g) rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 poziom ten stosuje się od dnia 1 lutego 2013 r."

33) W kategorii 17.2 (suplementy diety w postaci płynnej)

(i) pozycja dotycząca dodatków E 551 - 559 otrzymuje brzmienie:

"E 551 - 559 Dwutlenek krzemu - krzemiany 10 000 Okres stosowania: do dnia 31 stycznia 2014 r.
E 551 - 553 Dwutlenek krzemu - krzemiany 10 000 Okres stosowania: od dnia 1 lutego 2014 r."

(34) w kategorii 17.3 (suplementy żywnościowe w postaci syropu lub do żucia)

(i) pozycja dotycząca grupy II otrzymuje brzmienie:

"Grupa II Barwniki na poziomie quantum satis quantum satis Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa II Barwniki na poziomie quantum satis quantum satis (69) Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(ii) pozycja dotycząca grupy III (tylko suplementy żywnościowe w postaci stałej) otrzymuje brzmienie:

"Grupa III Barwniki o połączonym maksymalnym poziomie 300 tylko suplementy żywnościowe w postaci stałej Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa III Barwniki o połączonym maksymalnym poziomie 300 (69) tylko suplementy żywnościowe w postaci stałej Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(iii) pozycja dotycząca barwnika E 104 otrzymuje brzmienie:

"E 104 Żółcień chinolinowa 10 (61) Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 104 Żółcień chinolinowa 10 (61) (69) Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(iv) pozycja dotycząca dodatku E 110 otrzymuje brzmienie:

"E 110 Żółcień pomarańczowa FCF/ żółcień pomarańczowa S 10 (61) Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 110 Żółcień pomarańczowa FCF/ żółcień pomarańczowa S 10 (61) (69) Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(v) pozycja dotycząca dodatku E 124 otrzymuje brzmienie:

"E 124 Pąs 4 R, czerwień koszenilowa A 10 (61) Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 124 Pąs 4 R, czerwień koszenilowa A 10 (61) (69) Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(vi) pozycja dotycząca dodatków E 551 - 559 otrzymuje brzmienie:

"E 551 - 559 Dwutlenek krzemu - krzemiany 10 000 Okres stosowania: do dnia 31 stycznia 2014 r.
E 551 - 553 Dwutlenek krzemu - krzemiany 10 000 Okres stosowania: od dnia 1 lutego 2014 r."

(vii) dodaje się następujący przypis:

"(69): Maksymalny poziom glinu pochodzącego z wszystkich laków glinowych wynosi 150 mg/kg. Do celów art. 22 ust. 1 lit. g) rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 poziom ten stosuje się od dnia 1 lutego 2013 r."

Zmiany w prawie

Nowe podstawy programowe dla kilku zawodów szkolnictwa branżowego

Od września zmienią się podstawy programowe kształcenia w zawodach: elektromechanik pojazdów samochodowych oraz technik pojazdów samochodowych, operator obrabiarek skrawających i technik weterynarii. Określona też została podstawa programowa kształcenia w nowym zawodzie technik elektromobilności.

Agnieszka Matłacz 08.07.2024
Kary za wykroczenia i przestępstwa skarbowe rosną od lipca po raz drugi w tym roku

41 mln 281 tys. 920 złotych może od lipca wynieść maksymalna kara za przestępstwo skarbowe. Najniższa grzywna za wykroczenie wynosi natomiast 430 złotych. Wzrost kar ma związek z podwyższeniem wysokości minimalnego wynagrodzenia. Od lipca 2024 roku wynosi ono 4300 złotych.

Krzysztof Koślicki 01.07.2024
Przepisy o głosowaniu korespondencyjnym bez poprawek Senatu

W środę Senat nie zgłosił poprawek do noweli kodeksu wyborczego, która umożliwia głosowanie korespondencyjne wszystkim obywatelom zarówno w kraju, jak i za granicą. 54 senatorów było za, a 30 przeciw. Ustawa trafi teraz do prezydenta. Poprzedniego dnia takie rozwiązanie rekomendowały jednomyślnie senackie komisje Praw Człowieka i Praworządności, Samorządu Terytorialnego i Administracji Państwowej oraz Komisja Ustawodawcza.

Grażyna J. Leśniak 26.06.2024
Rząd zmienia przepisy o układach zbiorowych pracy

Katalog spraw regulowanych w układzie zbiorowym pracy będzie otwarty i będzie mógł obejmować sprawy dotyczące w szczególności wymiaru i norm czasu pracy, systemów i rozkładów czasu pracy, pracy w godzinach nadliczbowych, wymiaru urlopu wypoczynkowego, warunków wynagradzania czy organizacji pracy. Do uzgodnień międzyresortowych trafił dziś projekt zupełnie nowej ustawy o układach zbiorowych pracy i porozumieniach zbiorowych. Jego autorzy zakładają, że nowe przepisy zaczną obowiązywać od 1 stycznia 2025 roku.

Grażyna J. Leśniak 25.06.2024
Nowe zasady przeprowadzania kontroli w pomocy społecznej

Dziś (piątek, 21 czerwca) weszły w życie nowe przepisy dotyczące przeprowadzania kontroli w pomocy społecznej. Dotyczą m.in. rozszerzenia nadzoru nad realizacją zaleceń pokontrolnych i objęcia procedurą kontrolną mieszkań treningowych i wspomaganych.

Robert Horbaczewski 21.06.2024
Nowelizacja kodeksu pracy o substancjach reprotoksycznych wejdzie w życie pod koniec czerwca

W dniu 14 czerwca opublikowana została nowelizacja kodeksu pracy dotycząca ochrony pracowników przed substancjami reprotoksycznymi, które są szkodliwe m.in. dla płodności i funkcji seksualnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów.

Grażyna J. Leśniak 17.06.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2012.119.14

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 380/2012 zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do warunków stosowania i poziomów stosowania dodatków do żywności zawierających glin
Data aktu: 03/05/2012
Data ogłoszenia: 04/05/2012
Data wejścia w życie: 24/05/2012