Rozporządzenie 380/2012 zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do warunków stosowania i poziomów stosowania dodatków do żywności zawierających glin

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 380/2012
z dnia 3 maja 2012 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do warunków stosowania i poziomów stosowania dodatków do żywności zawierających glin
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności(1), w szczególności jego art. 10 ust. 3,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunków ich stosowania.

(2) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w opinii z dnia 22 maja 2008 r.(2) zalecił obniżenie akceptowanego tygodniowego pobrania (TWI) dla glinu do poziomu 1 mg/kg masy ciała/tydzień. Ponadto zdaniem EFSA zmienione TWI jest zazwyczaj w znacznej części Unii przekraczane w przypadku konsumentów spożywających z żywnością duże ilości glinu, szczególnie dzieci.

(3) EFSA jest zdania, że żywność stanowi dla ogółu populacji główną drogę narażenia na związki glinu, zarówno w konsekwencji naturalnego występowania glinu w żywności, jak i w wyniku stosowania związków glinu w przetwarzaniu żywności, w tym w dodatkach do żywności. EFSA nie jest jednak w stanie ilościowo ocenić roli każdego z tych źródeł, a to ze względu na sposób projektowania badań nad spożyciem żywności przez ludzi oraz stosowane metody analityczne, które pozwalają oznaczyć wyłącznie całkowitą zawartość glinu w żywności.

(4) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 zezwolono na stosowanie dodatków do żywności zawierających glin w licznych środkach spożywczych, często na bardzo wysokim maksymalnym dozwolonym poziomie lub bez wskazania maksymalnego poziomu (Quantum satis).

(5) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 oraz w rozporządzeniu Komisji (UE) nr 231/2012 ustanawiającym specyfikacje dla dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008(3) zezwolono na stosowanie niektórych barwników, które mogą zawierać glin w postaci laków w licznych środkach spożywczych, zazwyczaj bez wskazania maksymalnego poziomu glinu w tych lakach.

(6) Należy zatem zmienić obowiązujące warunki stosowania i obniżyć poziomy stosowania dodatków do żywności zawierających glin, w tym laków glinowych, aby mieć pewność, że zmienione TWI nie jest przekraczane.

(7) Ponieważ od dziesięcioleci w praktyce produkcji stosuje się większe ilości dodatków do żywności, należy przewidzieć okres przejściowy, aby podmioty prowadzące przedsiębiorstwo spożywcze mogły dostosować się do nowych wymagań ustanowionych w niniejszym rozporządzeniu w odniesieniu do dodatków do żywności zawierających glin, innych niż laki.

(8) Oznaczanie na etykiecie zawartości glinu w lakach glinowych nieprzeznaczonych do sprzedaży konsumentom końcowym jest obecnie dobrowolne. Powinno ono stać się obowiązkowe w ciągu 12 miesięcy od daty wejścia w życie niniejszego rozporządzenia, aby producenci żywności stosujący laki glinowe mogli dostosować się do zaproponowanych maksymalnych poziomów dla tych laków. W związku z tym należy ustanowić okres przejściowy dłuższy niż 12 miesięcy, aby podmioty prowadzące przedsiębiorstwo spożywcze mogły dostosować się do nowych wymagań ustanowionych w niniejszym rozporządzeniu.

(9) Załącznik II zmieniony rozporządzeniem Komisji (UE) nr 1129/2011(4) stosuje się zasadniczo od dnia 1 czerwca 2013 r. Aby ułatwić skuteczne wykonanie załącznika II, należy wprowadzić do niego daty rozpoczęcia stosowania inne niż 1 czerwca 2013 r. i późniejsze od daty wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.

(10) Zgodnie z informacjami przedłożonymi przez producentów żywności zawierający glin nośnik bentonit (E 558) nie jest już stosowany. W związku z tym nie jest on włączony do części 1 załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 i powinien zostać skreślony z wykazu wszystkich dodatków w części B załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

(11) Zawierające glin dodatki do żywności: krzemian glinowo-wapniowy (E 556) oraz krzemian glinu (kaolin) (E 559) powinny zostać skreślone z wykazu wszystkich dodatków w części B załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, ponieważ substancje te mogą być zastąpione przez inne dodatki do żywności.

(12) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt i ani Parlament Europejski, ani Rada nie wyraziły wobec nich sprzeciwu,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2
1.
Żywność niezgodna z przepisani ustanowionymi w niniejszym rozporządzeniu stosowanymi od dnia 1 lutego 2014 r., która została zgodnie z prawem wprowadzona do obrotu przed dniem 1 lutego 2014 r., może być nadal sprzedawana do upływu daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia.
2.
W drodze odstępstwa od ust. 1 żywność zawierająca laki glinowe i niezgodna z przepisami ustanowionymi w niniejszym rozporządzeniu stosowanymi od dnia 1 sierpnia 2014 r., która została zgodnie z prawem wprowadzona do obrotu przed dniem 1 sierpnia 2014 r., może być nadal sprzedawana do upływu daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia.
Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 3 maja 2012 r.

W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący
______

(1) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.

(2) Opinia naukowa panelu ds. dodatków do żywności, przypraw, pomocy przetwórczych i materiałów pozostających w kontakcie z żywnością w sprawie bezpieczeństwa glinu pochodzącego z pobrania z dietą; Dziennik EFSA (2008) 754, s. 1.

(3) Dz.U. L 83 z 22.3.2012, s. 1.

(4) Dz.U. L 295 z 12.11.2011, s. 1.

ZAŁĄCZNIK

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się następujące zmiany:

a) w części A wprowadza się następujące zmiany:

(i) w sekcji 2 pkt 4 otrzymuje brzmienie:

"4. Laki glinowe wytwarzane z wszystkich barwników wymienionych w tabeli 1 w części B są dopuszczone do stosowania do dnia 31 lipca 2014 r.

Od dnia 1 sierpnia 2014 r. tylko laki glinowe wytwarzane z barwników wymienionych w tabeli 3 niniejszej części A są dopuszczone do stosowania i tylko w tych kategoriach żywności, dla których przepisy dotyczące maksymalnych poziomów glinu pochodzących z laków są wyraźnie wymienione w części E."

(ii) dodaje się tabelę 3 w brzmieniu:

"Tabela 3

Barwniki, które mogą być stosowane w postaci laków

Numer E Nazwa
E 100 Kurkumina
E 102 Tartrazyna
E 104 Żółcień chinolinowa
E 110 Żółcień pomarańczowa FCF/żółcień pomarańczowa S
E 120 Koszenila, kwas karminowy, karminy
E 122 Azorubina, karmoizyna
E 123 Amarant
E 124 Pąs 4 R, czerwień koszenilowa A
E 127 Erytrozyna
E 129 Czerwień Allura AC
E 131 Błękit patentowy V
E 132 Indygotyna, indygokarmin
E 133 Błękit brylantowy FCF
E 141 Kompleksy miedziowe chlorofili i chlorofilin
E 142 Zieleń S
E 151 Czerń brylantowa BN, czerń PN
E 155 Brąz HT
E 163 Antocyjany
E 180 Czerwień litolowa BK"

b) w części B w tabeli 3 (Dodatki inne niż barwniki i substancje słodzące) wprowadza się następujące zmiany:

(i) pozycje dotyczące E 556 (krzemian glinowo-wapniowy), E 558 (bentonit) i E 559 (krzemian glinu (kaolin)) otrzymują brzmienie:

"E 556 Krzemian glinowo-wapniowy(*)
E 558 Bentonit(**)
E 559 Krzemian glinu (kaolin)(*)"

(ii) dodaje się następujące przypisy:

"(*) = dopuszczony do dnia 31 stycznia 2014 r.

(**) = dopuszczony do dnia 31 maja 2013 r."

c) w części C w tabeli 5 lit. s) "E 551-559: Dwutlenek krzemu - krzemiany" otrzymuje brzmienie:

"(s.1.) E 551 - 559: Dwutlenek krzemu - krzemiany(*)

Numer E Nazwa
E 551 Dwutlenek krzemu
E 552 Krzemian wapnia
E 553a Krzemian magnezu
E 553b Talk
E 554 Krzemian glinowo-sodowy
E 555 Krzemian glinowo-potasowy
E 556 Krzemian glinowo-wapniowy
E 559 Krzemian glinu (kaolin)

(s.2.) E 551 - 553: Dwutlenek krzemu - krzemiany(**)

Numer E Nazwa
E 551 Dwutlenek krzemu
E 552 Krzemian wapnia
E 553a Krzemian magnezu
E 553b Talk

______

(*) stosowany do dnia 31 stycznia 2014 r.

(**) stosowany od dnia 1 lutego 2014 r."

d) w części E wprowadza się następujące zmiany:

1) w kategorii 0 (Dodatki do żywności dopuszczone we wszystkich kategoriach żywności)

(i) pozycja dotycząca dodatków E 551 - 559 (tylko żywność suszona, w postaci proszku (tj. żywność suszona podczas procesu produkcji i jej mieszanki), z wyłączeniem żywności wymienionej w tabeli 1 części A niniejszego załącznika) otrzymuje brzmienie:

"E 551 - 559 Dwutlenek krzemu - krzemiany 10 000 (1) (57) Tylko żywność suszona, w postaci proszku (tj. żywność suszona podczas procesu produkcji i jej mieszanki), z wyłączeniem żywności wymienionej w tabeli 1 części A niniejszego załącznika Okres stosowania: do dnia 31 stycznia 2014 r.
E 551 - 553 Dwutlenek krzemu - krzemiany 10 000 (1) (57) Tylko żywność suszona, w postaci proszku (tj. żywność suszona podczas procesu produkcji i jej mieszanki), z wyłączeniem żywności wymienionej w tabeli 1 części A niniejszego załącznika Okres stosowania: od dnia 1 lutego 2014 r."

(ii) pozycja dotycząca dodatków E 551 - 559 (tylko żywność w postaci tabletek i tabletek powlekanych, z wyłączeniem żywności wymienionej w tabeli 1 części A niniejszego załącznika) otrzymuje brzmienie:

"E 551 - 559 Dwutlenek krzemu - krzemiany quantum satis (1) Tylko żywność w postaci tabletek i tabletek powlekanych, z wyłączeniem żywności wymienionej w tabeli 1 części A niniejszego załącznika Okres stosowania: do dnia 31 stycznia 2014 r.
E 551 - 553 Dwutlenek krzemu - krzemiany quantum satis (1) Tylko żywność w postaci tabletek i tabletek powlekanych, z wyłączeniem żywności wymienionej w tabeli 1 części A niniejszego załącznika Okres stosowania: od dnia 1 lutego 2014 r."

2) w kategorii 01.4 (fermentowane przetwory mleczne z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi, włącznie z produktami poddanymi obróbce cieplnej):

(i) pozycja dotycząca grupy II otrzymuje brzmienie:

"Grupa II Barwniki na poziomie quantum satis quantum satis Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa II Barwniki na poziomie quantum satis quantum satis (74) Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(ii) pozycja dotycząca grupy III otrzymuje brzmienie:

"Grupa III Barwniki o połączonym maksymalnym poziomie 150 Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa III Barwniki o połączonym maksymalnym poziomie 150 (74) Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(iii) pozycja dotycząca dodatku E 104 otrzymuje brzmienie:

"E 104 Żółcień chinolinowa 10 (61) Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 104 Żółcień chinolinowa 10 (61) (74) Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(iv) pozycja dotycząca dodatku E 110 otrzymuje brzmienie:

"E 110 Żółcień pomarańczowa FCF/ żółcień pomarańczowa S 5 (61) Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 110 Żółcień pomarańczowa FCF/ żółcień pomarańczowa S 5 (61) (74) Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(v) pozycja dotycząca dodatku E 124 otrzymuje brzmienie:

"E 124 Pąs 4 R, czerwień koszenilowa A 5 (61) Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 124 Pąs 4 R, czerwień koszenilowa A 5 (61) (74) Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(vi) dodaje się następujący przypis:

"(74): Maksymalny poziom glinu pochodzącego z wszystkich laków glinowych wynosi 15 mg/kg. Do celów art. 22 ust. 1 lit. g) rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 poziom ten stosuje się od dnia 1 lutego 2013 r."

3) W kategorii 01.7.2 (sery dojrzewające) pozycja dotycząca dodatków E 551 - 559 otrzymuje brzmienie:

"E 551 - 559 Dwutlenek krzemu - krzemiany 10 000 (1) Tylko sery twarde i półtwarde w plasterkach lub utarte Okres stosowania: do dnia 31 stycznia 2014 r.
E 551 - 553 Dwutlenek krzemu - krzemiany 10 000 (1) Tylko sery twarde i półtwarde w plasterkach lub utarte Okres stosowania: od dnia 1 lutego 2014 r."

4) w kategorii 01.7.3 (jadalne skórki serów):

(i) pozycja dotycząca grupy III otrzymuje brzmienie:

"Grupa III Barwniki o połączonym maksymalnym poziomie quantum satis Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa III Barwniki o połączonym maksymalnym poziomie quantum satis (67) Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(ii) pozycja dotycząca dodatku E 180 otrzymuje brzmienie:

"E 180 Czerwień litolowa BK quantum satis Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
E 180 Czerwień litolowa BK quantum satis (67) Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(iii) dodaje się następujący przypis:

"(67): Maksymalny poziom glinu pochodzącego z laków glinowych barwnika E 120 - koszenila, kwas karminowy, karminy oraz E 180 - czerwień litolowa BK wynosi 10 mg/kg. Do celów art. 22 ust. 1 lit. g) rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 poziom ten stosuje się od dnia 1 lutego 2013 r."

5) w kategorii 01.7.5 (Sery topione):

(i) pozycja dotycząca dodatku E 120 otrzymuje brzmienie:

"E 120 Koszenila, kwas karminowy, karminy 100 (33) Tylko sery topione z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
E 120 Koszenila, kwas karminowy, karminy 100 (33) (66) Tylko sery topione z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(ii) pozycja dotycząca dodatków E 551 - 559 otrzymuje brzmienie:

"E 551 - 559 Dwutlenek krzemu - krzemiany 10 000 (1) Okres stosowania: do dnia 31 stycznia 2014 r.
E 551 - 553 Dwutlenek krzemu - krzemiany 10 000 (1) Okres stosowania: od dnia 1 lutego 2014 r."

(iii) dodaje się następujący przypis:

"(66): Maksymalny poziom glinu pochodzącego z laków glinowych barwnika E 120 - koszenila, kwas karminowy, karminy wynosi 1,5 mg/kg. Do celów art. 22 ust. 1 lit. g) rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 poziom ten stosuje się od dnia 1 lutego 2013 r."

6) W kategorii 01.7.6 (produkty serowe, z wyłączeniem produktów należących do kategorii 16) pozycja dotycząca dodatków E 551 - 559 otrzymuje brzmienie:

"E 551 - 559 Dwutlenek krzemu, krzemian wapnia, krzemian magnezu, talk 10 000 (1) Tylko produkty twarde i półtwarde w plasterkach lub utarte Okres stosowania: do dnia 31 stycznia 2014 r.
E 551 - 553 Dwutlenek krzemu - krzemiany 10 000 (1) Tylko produkty twarde i półtwarde w plasterkach lub utarte Okres stosowania: od dnia 1 lutego 2014 r."

7) w kategorii 01.8 (analogi produktów mleczarskich, włączając zabielacze do napojów) pozycja dotycząca dodatków E 551 - 559 otrzymuje brzmienie:

"E 551 - 559 Dwutlenek krzemu - krzemiany 10 000 (1) Tylko analogi sera utartego lub w plasterkach oraz analogi sera topionego; zabielacze do napojów Okres stosowania: do dnia 31 stycznia 2014 r.
E 551 - 553 Dwutlenek krzemu - krzemiany 10 000 (1) Tylko analogi sera utartego lub w plasterkach oraz analogi sera topionego; zabielacze do napojów Okres stosowania: od dnia 1 lutego 2014 r."

8) w kategorii 02.2.2 (pozostałe emulsje tłuszczowe i olejowe, w tym tłuszcze do smarowania w rozumieniu rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007, i emulsje ciekłe) pozycja dotycząca dodatków E 551 - 559 otrzymuje brzmienie:

"E 551 - 559 Dwutlenek krzemu - krzemiany 30 000 (1) Tylko produkty do natłuszczania blach Okres stosowania: do dnia 31 stycznia 2014 r.
E 551 - 553 Dwutlenek krzemu - krzemiany 30 000 (1) Tylko produkty do natłuszczania blach Okres stosowania: od dnia 1 lutego 2014 r."

9) w kategorii 02.3 (olej roślinny do natłuszczania form do pieczenia, w aerozolu) pozycja dotycząca dodatków E 551 - 559 otrzymuje brzmienie:

"E 551 - 559 Dwutlenek krzemu - krzemiany 30 000 (1) Tylko produkty do natłuszczania blach Okres stosowania: do dnia 31 stycznia 2014 r.
E 551 - 553 Dwutlenek krzemu - krzemiany 30 000 (1) Tylko produkty do natłuszczania blach Okres stosowania: od dnia 1 lutego 2014 r."

10) w kategorii 03 (lody spożywcze):

(i) pozycja dotycząca grupy II otrzymuje brzmienie:

"Grupa II Barwniki na poziomie quantum satis quantum satis Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa II Barwniki na poziomie quantum satis quantum satis (75) Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(ii) dodaje się następujący przypis:

"(75): Maksymalny poziom glinu pochodzącego z wszystkich laków glinowych wynosi 30 mg/kg. Do celów art. 22 ust. 1 lit. g) rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 poziom ten stosuje się od dnia 1 lutego 2013 r."

11) w kategorii 04.2.5.2 (dżemy, galaretki i marmolady oraz słodzony przecier z kasztanów w rozumieniu dyrektywy 2001/113/WE):

(i) pozycja dotycząca dodatku E 120 otrzymuje brzmienie:

"E 120 Koszenila, kwas karminowy, karminy 100 (31) Z wyjątkiem przecieru z kasztanów Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
E 120 Koszenila, kwas karminowy, karminy 100 (31) (66) Z wyjątkiem przecieru z kasztanów Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(ii) dodaje się następujący przypis:

"(66): Maksymalny poziom glinu pochodzącego z laków glinowych barwnika E 120 - koszenila, kwas karminowy, karminy wynosi 1,5 mg/kg. Do celów art. 22 ust. 1 lit. g) rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 poziom ten stosuje się od dnia 1 lutego 2013 r."

12) w kategorii 05.2 (pozostałe wyroby cukiernicze, w tym pastylki i drażetki odświeżające oddech)

(i) pozycja dotycząca grupy II otrzymuje brzmienie:

"Grupa II Barwniki na poziomie quantum satis quantum satis Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa II Barwniki na poziomie quantum satis quantum satis (72) Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(ii) pozycja dotycząca grupy III (z wyjątkiem kandyzowanych owoców i warzyw) otrzymuje brzmienie:

"Grupa III Barwniki o połączonym maksymalnym poziomie 300 (25) Z wyjątkiem kandyzowanych owoców i warzyw. Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa III Barwniki o połączonym maksymalnym poziomie 300 (25) (72) Z wyjątkiem kandyzowanych owoców i warzyw. Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(iii) pozycja dotycząca dodatku E 104 stosowanego w środkach spożywczych objętych kategorią 05.2 z wyjątkiem kandyzowanych owoców i warzyw, tradycyjnych wyrobów cukierniczych na bazie kakao lub orzechów, o kształcie migdałów lub hostii, pokrytych cukrem, zazwyczaj o długości ponad 2 cm i konsumowanych głównie przy uroczystych okazjach, takich jak: śluby, pierwsze komunie itd. otrzymuje brzmienie:

"E 104 Żółcień chinolinowa 30 (61) Z wyjątkiem kandyzowanych owoców i warzyw; tradycyjnych wyrobów cukierniczych na bazie kakao lub orzechów, o kształcie migdałów lub hostii, pokrytych cukrem, zazwyczaj o długości ponad 2 cm i konsumowanych głównie przy uroczystych okazjach, takich jak: śluby, pierwsze komunie itd. Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 104 Żółcień chinolinowa 30 (61) (72) Z wyjątkiem kandyzowanych owoców i warzyw; tradycyjnych wyrobów cukierniczych na bazie kakao lub orzechów, o kształcie migdałów lub hostii, pokrytych cukrem, zazwyczaj o długości ponad 2 cm i konsumowanych głównie przy uroczystych okazjach, takich jak: śluby, pierwsze komunie itd. Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(iv) pozycja dotycząca dodatku E 110 stosowanego w środkach spożywczych objętych kategorią 05.2 z wyjątkiem kandyzowanych owoców i warzyw, tradycyjnych wyrobów cukierniczych na bazie kakao lub orzechów, o kształcie migdałów lub hostii, pokrytych cukrem, zazwyczaj o długości ponad 2 cm i konsumowanych głównie przy uroczystych okazjach, takich jak: śluby, pierwsze komunie itd. otrzymuje brzmienie:

"E 110 Żółcień pomarańczowa FCF/ żółcień pomarańczowa S 35 (61) Z wyjątkiem kandyzowanych owoców i warzyw; tradycyjnych wyrobów cukierniczych na bazie kakao lub orzechów, o kształcie migdałów lub hostii, pokrytych cukrem, zazwyczaj o długości ponad 2 cm i konsumowanych głównie przy uroczystych okazjach, takich jak: śluby, pierwsze komunie itd. Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 110 Żółcień pomarańczowa FCF/ żółcień pomarańczowa S 35 (61) (72) Z wyjątkiem kandyzowanych owoców i warzyw; tradycyjnych wyrobów cukierniczych na bazie kakao lub orzechów, o kształcie migdałów lub hostii, pokrytych cukrem, zazwyczaj o długości ponad 2 cm i konsumowanych głównie przy uroczystych okazjach, takich jak: śluby, pierwsze komunie itd. Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(v) pozycja dotycząca dodatku E 124 stosowanego w środkach spożywczych objętych kategorią 05.2 z wyjątkiem kandyzowanych owoców i warzyw, tradycyjnych wyrobów cukierniczych na bazie kakao lub orzechów, o kształcie migdałów lub hostii, pokrytych cukrem, zazwyczaj o długości ponad 2 cm i konsumowanych głównie przy uroczystych okazjach, takich jak: śluby, pierwsze komunie itd. otrzymuje brzmienie:

"E 124 Pąs 4 R, czerwień koszenilowa A 20 (61) Z wyjątkiem kandyzowanych owoców i warzyw; tradycyjnych wyrobów cukierniczych na bazie kakao lub orzechów, o kształcie migdałów lub hostii, pokrytych cukrem, zazwyczaj o długości ponad 2 cm i konsumowanych głównie przy uroczystych okazjach, takich jak: śluby, pierwsze komunie itd. Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 124 Pąs 4 R, czerwień koszenilowa A 20 (61) (72) Z wyjątkiem kandyzowanych owoców i warzyw; tradycyjnych wyrobów cukierniczych na bazie kakao lub orzechów, o kształcie migdałów lub hostii, pokrytych cukrem, zazwyczaj o długości ponad 2 cm i konsumowanych głównie przy uroczystych okazjach, takich jak: śluby, pierwsze komunie itd. Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(vi) pozycja dotycząca grupy III (tylko kandyzowane owoce i warzywa) otrzymuje brzmienie:

"Grupa III Barwniki o połączonym maksymalnym poziomie 200 Tylko kandyzowane owoce i warzywa. Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa III Barwniki o połączonym maksymalnym poziomie 200 (72) Tylko kandyzowane owoce i warzywa. Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(vii) pozycja dotycząca dodatku E 104 stosowanego tylko w kandyzowanych owocach i warzywach otrzymuje brzmienie:

"E 104 Żółcień chinolinowa 30 (61) Tylko kandyzowane owoce i warzywa. Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 104 Żółcień chinolinowa 30 (61) (72) Tylko kandyzowane owoce i warzywa. Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(viii) pozycja dotycząca dodatku E 110 stosowanego tylko w kandyzowanych owocach i warzywach otrzymuje brzmienie:

"E 110 Żółcień pomarańczowa FCF/ żółcień pomarańczowa S 10 (61) Tylko kandyzowane owoce i warzywa. Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 110 Żółcień pomarańczowa FCF/ żółcień pomarańczowa S 10 (61) (72) Tylko kandyzowane owoce i warzywa. Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(ix) pozycja dotycząca dodatku E 124 stosowanego tylko w kandyzowanych owocach i warzywach otrzymuje brzmienie:

"E 124 Pąs 4 R, czerwień koszenilowa A 10 (61) Tylko kandyzowane owoce i warzywa. Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 124 Pąs 4 R, czerwień koszenilowa A 10 (61) (72) Tylko kandyzowane owoce i warzywa. Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(x) pozycja dotycząca dodatku E 104 stosowanego tylko w tradycyjnych wyrobach cukierniczych na bazie na bazie kakao lub orzechów, o kształcie migdałów lub hostii, pokrytych cukrem, zazwyczaj o długości ponad 2 cm i konsumowanych głównie przy uroczystych okazjach, takich jak: śluby, pierwsze komunie itd. otrzymuje brzmienie:

"E 104 Żółcień chinolinowa 300 (61) Tylko tradycyjne wyroby cukiernicze na bazie kakao lub orzechów, o kształcie migdałów lub hostii, pokryte cukrem, zazwyczaj o długości ponad 2 cm i konsumowane głównie przy uroczystych okazjach, takich jak: śluby, pierwsze komunie itd. Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 104 Żółcień chinolinowa 300 (61) (72) Tylko tradycyjne wyroby cukiernicze na bazie kakao lub orzechów, o kształcie migdałów lub hostii, pokryte cukrem, zazwyczaj o długości ponad 2 cm i konsumowane głównie przy uroczystych okazjach, takich jak: śluby, pierwsze komunie itd. Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(xi) pozycja dotycząca dodatku E 110 stosowanego tylko w tradycyjnych wyrobach cukierniczych na bazie kakao lub orzechów, o kształcie migdałów lub hostii, pokrytych cukrem, zazwyczaj o długości ponad 2 cm i konsumowanych głównie przy uroczystych okazjach, takich jak: śluby, pierwsze komunie itd. otrzymuje brzmienie:

"E 110 Żółcień pomarańczowa FCF/ żółcień pomarańczowa S 50 (61) Tylko tradycyjne wyroby cukiernicze na bazie kakao lub orzechów, o kształcie migdałów lub hostii, pokryte cukrem, zazwyczaj o długości ponad 2 cm i konsumowane głównie przy uroczystych okazjach, takich jak: śluby, pierwsze komunie itd. Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 110 Żółcień pomarańczowa FCF/ żółcień pomarańczowa S 50 (61) (72) Tylko tradycyjne wyroby cukiernicze na bazie kakao lub orzechów, o kształcie migdałów lub hostii, pokryte cukrem, zazwyczaj o długości ponad 2 cm i konsumowane głównie przy uroczystych okazjach, takich jak: śluby, pierwsze komunie itd. Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(xii) pozycja dotycząca dodatku E 124 stosowanego tylko w tradycyjnych wyrobach cukierniczych na bazie na bazie kakao lub orzechów, o kształcie migdałów lub hostii, pokrytych cukrem, zazwyczaj o długości ponad 2 cm i konsumowanych głównie przy uroczystych okazjach, takich jak: śluby, pierwsze komunie itd. otrzymuje brzmienie:

"E 124 Pąs 4 R, czerwień koszenilowa A 50 (61) Tylko tradycyjne wyroby cukiernicze na bazie kakao lub orzechów, o kształcie migdałów lub hostii, pokryte cukrem, zazwyczaj o długości ponad 2 cm i konsumowane głównie przy uroczystych okazjach, takich jak: śluby, pierwsze komunie itd. Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 124 Pąs 4 R, czerwień koszenilowa A 50 (61) (72) Tylko tradycyjne wyroby cukiernicze na bazie kakao lub orzechów, o kształcie migdałów lub hostii, pokryte cukrem, zazwyczaj o długości ponad 2 cm i konsumowane głównie przy uroczystych okazjach, takich jak: śluby, pierwsze komunie itd. Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(xiii) pozycja dotycząca dodatku E 173 - glin otrzymuje brzmienie:

"E 173 Glin quantum satis Tylko zewnętrzne powłoki wyrobów cukierniczych do dekoracji ciast i pieczywa słodkiego Okres stosowania: do dnia 1 lutego 2014 r."

(xiv) pozycja dotycząca dodatków E 520 - 523 - siarczany glinu otrzymuje brzmienie:

"E 520 - 523 Siarczany glinu 200 (1) (38) Tylko kandyzowane, krystalizowane lub lukrowane owoce i warzywa Okres stosowania: do dnia 31 stycznia 2014 r.
E 520 - 523 Siarczany glinu 200 (1) (38) tylko wiśnie i czereśnie kandyzowane Okres stosowania: od dnia 1 lutego 2014 r."

(xv) pozycja dotycząca dodatków E 551 - 559 otrzymuje brzmienie:

"E 551 - 559 Dwutlenek krzemu - krzemiany quantum satis (1) Tylko do stosowania na powierzchnię Okres stosowania: do dnia 31 stycznia 2014 r.
E 551 - 553 Dwutlenek krzemu - krzemiany quantum satis (1) Tylko do stosowania na powierzchnię Okres stosowania: od dnia 1 lutego 2014 r."

(xvi) dodaje się następujący przypis:

"(72): Maksymalny poziom glinu pochodzącego z wszystkich laków glinowych wynosi 70 mg/kg. W drodze odstępstwa od tej zasady maksymalny poziom tylko dla pastylek i drażetek wynosi 40 mg/kg. Do celów art. 22 ust. 1 lit. g) rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 poziom ten stosuje się od dnia 1 lutego 2013 r."

13) w kategorii 05.3 (guma do żucia):

(i) pozycja dotycząca grupy II otrzymuje brzmienie:

"Grupa II Barwniki na poziomie quantum satis quantum satis Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa II Barwniki na poziomie quantum satis quantum satis (73) Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(ii) pozycja dotycząca grupy III otrzymuje brzmienie:

"Grupa III Barwniki o połączonym maksymalnym poziomie 300 (25) Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa III Barwniki o połączonym maksymalnym poziomie 300 (25) (73) Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(iii) pozycja dotycząca dodatku E 104 otrzymuje brzmienie:

"E 104 Żółcień chinolinowa 30 (61) Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 104 Żółcień chinolinowa 30 (61) (73) Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(iv) pozycja dotycząca dodatku E 110 otrzymuje brzmienie:

"E 110 Żółcień pomarańczowa FCF/ żółcień pomarańczowa S 10 (61) Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 110 Żółcień pomarańczowa FCF/ żółcień pomarańczowa S 10 (61) (73) Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(v) pozycja dotycząca dodatku E 124 otrzymuje brzmienie:

"E 124 Pąs 4 R, czerwień koszenilowa A 10 (61) Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 124 Pąs 4 R, czerwień koszenilowa A 10 (61) (73) Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(vi) dodaje się następujący przypis:

"(73): Maksymalny poziom glinu pochodzącego z wszystkich laków glinowych wynosi 300 mg/kg. Do celów art. 22 ust. 1 lit. g) rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 poziom ten stosuje się od dnia 1 lutego 2013 r."

14) w kategorii 05.4 (dekoracje, powłoki i nadzienia, z wyjątkiem nadzień owocowych objętych kategorią 4.2.4)

(i) pozycja dotycząca grupy II otrzymuje brzmienie:

"Grupa II Barwniki na poziomie quantum satis quantum satis Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa II Barwniki na poziomie quantum satis quantum satis (73) Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(ii) pozycja dotycząca grupy III (tylko dekoracje, powłoki i sosy, z wyjątkiem nadzień) otrzymuje brzmienie:

"Grupa III Barwniki o połączonym maksymalnym poziomie 500 Tylko dekoracje, powłoki i sosy, z wyjątkiem nadzień Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa III Barwniki o połączonym maksymalnym poziomie 500 (73) Tylko dekoracje, powłoki i sosy, z wyjątkiem nadzień Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(iii) pozycja dotycząca dodatku E 104 (tylko dekoracje, powłoki i sosy, z wyjątkiem nadzień) otrzymuje brzmienie:

"E 104 Żółcień chinolinowa 50 (61) Tylko dekoracje, powłoki i sosy, z wyjątkiem nadzień Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 104 Żółcień chinolinowa 50 (61) (73) Tylko dekoracje, powłoki i sosy, z wyjątkiem nadzień Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(iv) pozycja dotycząca dodatku E 110 (tylko dekoracje, powłoki i sosy, z wyjątkiem nadzień) otrzymuje brzmienie:

"E 110 Żółcień pomarańczowa FCF/ żółcień pomarańczowa S 35 (61) Tylko dekoracje, powłoki i sosy, z wyjątkiem nadzień Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 110 Żółcień pomarańczowa FCF/ żółcień pomarańczowa S 35 (61) (73) Tylko dekoracje, powłoki i sosy, z wyjątkiem nadzień Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(v) pozycja dotycząca dodatku E 124 (tylko dekoracje, powłoki i sosy, z wyjątkiem nadzień) otrzymuje brzmienie:

"E 124 Pąs 4 R, czerwień koszenilowa A 55 (61) Tylko dekoracje, powłoki i sosy, z wyjątkiem nadzień Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 124 Pąs 4 R, czerwień koszenilowa A 55 (61) (73) Tylko dekoracje, powłoki i sosy, z wyjątkiem nadzień Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(vi) pozycja dotycząca grupy III (tylko nadzienia) otrzymuje brzmienie:

"Grupa III Barwniki o połączonym maksymalnym poziomie 300 (25) Tylko nadzienia Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa III Barwniki o połączonym maksymalnym poziomie 300 (25) (73) Tylko nadzienia Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(vii) pozycja dotycząca dodatku E 104 (tylko nadzienia) otrzymuje brzmienie:

"E 104 Żółcień chinolinowa 50 (61) Tylko nadzienia Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 104 Żółcień chinolinowa 50 (61) (73) Tylko nadzienia Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(viii) pozycja dotycząca dodatku E 110 (tylko nadzienia) otrzymuje brzmienie:

"E 110 Żółcień pomarańczowa FCF/ żółcień pomarańczowa S 35 (61) Tylko nadzienia Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 110 Żółcień pomarańczowa FCF/ żółcień pomarańczowa S 35 (61) (73) Tylko nadzienia Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(ix) pozycja dotycząca dodatku E 124 (tylko nadzienia) otrzymuje brzmienie:

"E 124 Pąs 4 R, czerwień koszenilowa A 55 (61) Tylko nadzienia Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 124 Pąs 4 R, czerwień koszenilowa A 55 (61) (73) Tylko nadzienia Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(x) pozycja dotycząca dodatków E 551 - 559 otrzymuje brzmienie:

"E 551 - 559 Dwutlenek krzemu - krzemiany quantum satis Tylko do stosowania na powierzchnię Okres stosowania: do dnia 31 stycznia 2014 r.
E 551 - 553 Dwutlenek krzemu - krzemiany quantum satis Tylko do stosowania na powierzchnię Okres stosowania: od dnia 1 lutego 2014 r."

(xi) dodaje się następujący przypis:

"(73): Maksymalny poziom glinu pochodzącego z wszystkich laków glinowych wynosi 300 mg/kg. Do celów art. 22 ust. 1 lit. g) rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 poziom ten stosuje się od dnia 1 lutego 2013 r."

15) w kategorii 07.2 (pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie)

(i) pozycja dotycząca grupy III otrzymuje brzmienie:

"Grupa III Barwniki o połączonym maksymalnym poziomie 200 (25) Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa III Barwniki o połączonym maksymalnym poziomie 200 (25) (76) Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(ii) pozycja dotycząca dodatku E 541 otrzymuje brzmienie:

"E 541 Fosforan glinowo-sodowy, kwaśny 1 000 (38) Tylko scones i wyroby biszkoptowe Okres stosowania: do dnia 31 stycznia 2014 r.
E 541 Fosforan glinowo-sodowy, kwaśny 400 (38) tylko ciasta biszkoptowe, składające się z warstw o różnych kolorach przełożonych dżemem lub galaretką, i pokryte pastą cukrową z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi (maksymalny poziom dotyczy tylko warstw ciasta biszkoptowego) Okres stosowania: od dnia 1 lutego 2014 r."

(iii) dodaje się następujący przypis:

"(76): Maksymalny poziom glinu pochodzącego z laków glinowych barwnika E 120 - koszenila, kwas karminowy, karminy wynosi 5 mg/kg. Inne laki glinowe nie mogą być stosowane. Do celów art. 22 ust. 1 lit. g) rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 poziom ten stosuje się od dnia 1 lutego 2013 r."

16) w kategorii 08.2.1 (mięso przetworzone niepoddane obróbce cieplnej)

(i) pozycja dotycząca dodatku E 120 (tylko kiełbasy) otrzymuje brzmienie:

"E 120 Koszenila, kwas karminowy, karminy 100 Tylko kiełbasy Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
E 120 Koszenila, kwas karminowy, karminy 100 (66) Tylko kiełbasy Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(ii) pozycja dotycząca dodatku E 120 (tylko pasturmas) otrzymuje brzmienie:

"E 120 Koszenila, kwas karminowy, karminy quantum satis Tylko pasturmas Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
E 120 Koszenila, kwas karminowy, karminy quantum satis (66) Tylko pasturmas Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(iii) dodaje się następujący przypis:

"(66): Maksymalny poziom glinu pochodzącego z laków glinowych barwnika E 120 - koszenila, kwas karminowy, karminy wynosi 1,5 mg/kg. Do celów art. 22 ust. 1 lit. g) rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 poziom ten stosuje się od dnia 1 lutego 2013 r."

17) w kategorii 08.2.2 (mięso przetworzone poddane obróbce cieplnej)

(i) pozycja dotycząca dodatku E 120 otrzymuje brzmienie:

"E 120 Koszenila, kwas karminowy, karminy 100 Tylko kiełbasy i pasztety Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
E 120 Koszenila, kwas karminowy, karminy 100 (66) Tylko kiełbasy i pasztety Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(ii) dodaje się następujący przypis:

"(66): Maksymalny poziom glinu pochodzącego z laków glinowych barwnika E 120 - koszenila, kwas karminowy, karminy wynosi 1,5 mg/kg. Do celów art. 22 ust. 1 lit. g) rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 poziom ten stosuje się od dnia 1 lutego 2013 r."

18) w kategorii 08.2.3 (osłonki i powłoki oraz dekoracje mięsa)

(i) pozycja dotycząca grupy III (tylko dekoracje i powłoki, z wyjątkiem jadalnych zewnętrznych powłok pasturmas) otrzymuje brzmienie:

"Grupa III Barwniki o połączonym maksymalnym poziomie 500 Tylko dekoracje i powłoki, z wyjątkiem jadalnych zewnętrznych powłok pasturmas Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa III Barwniki o połączonym maksymalnym poziomie 500 (78) Tylko dekoracje i powłoki, z wyjątkiem jadalnych zewnętrznych powłok pasturmas Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(ii) pozycja dotycząca dodatku E 104 (tylko dekoracje i powłoki, z wyjątkiem jadalnych zewnętrznych powłok pasturmas) otrzymuje brzmienie:

"E 104 Żółcień chinolinowa 50 (61) Tylko dekoracje i powłoki, z wyjątkiem jadalnych zewnętrznych powłok pasturmas Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 104 Żółcień chinolinowa 50 (61) (78) Tylko dekoracje i powłoki, z wyjątkiem jadalnych zewnętrznych powłok pasturmas Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(iii) pozycja dotycząca dodatku E 110 (tylko dekoracje i powłoki, z wyjątkiem jadalnych zewnętrznych powłok pasturmas) otrzymuje brzmienie:

"E 110 Żółcień pomarańczowa FCF/ żółcień pomarańczowa S 35 (61) Tylko dekoracje i powłoki, z wyjątkiem jadalnych zewnętrznych powłok pasturmas Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 110 Żółcień pomarańczowa FCF/ żółcień pomarańczowa S 35 (61) (78) Tylko dekoracje i powłoki, z wyjątkiem jadalnych zewnętrznych powłok pasturmas Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(iv) pozycja dotycząca dodatku E 124 (tylko dekoracje i powłoki, z wyjątkiem jadalnych zewnętrznych powłok pasturmas) otrzymuje brzmienie:

"E 124 Pąs 4 R, czerwień koszenilowa A 55 (61) Tylko dekoracje i powłoki, z wyjątkiem jadalnych zewnętrznych powłok pasturmas Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 124 Pąs 4 R, czerwień koszenilowa A 55 (61) (78) Tylko dekoracje i powłoki, z wyjątkiem jadalnych zewnętrznych powłok pasturmas Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(v) pozycja dotycząca grupy III (tylko jadalne osłonki) otrzymuje brzmienie:

"Grupa III Barwniki o połączonym maksymalnym poziomie quantum satis Tylko jadalne osłonki Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa III Barwniki o połączonym maksymalnym poziomie quantum satis (78) Tylko jadalne osłonki Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(vi) pozycja dotycząca dodatku E 104 (tylko jadalne osłonki) otrzymuje brzmienie:

"E 104 Żółcień chinolinowa 10 (62) Tylko jadalne osłonki Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 104 Żółcień chinolinowa 10 (62) (78) Tylko jadalne osłonki Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(vii) pozycja dotycząca dodatku E 120 otrzymuje brzmienie:

"E 120 Koszenila, kwas karminowy, karminy quantum satis Tylko jadalne zewnętrzne powłoki pasturmas Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
E 120 Koszenila, kwas karminowy, karminy quantum satis (78) Tylko jadalne zewnętrzne powłoki pasturmas Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(viii) dodaje się następujący przypis:

"(78): Maksymalny poziom glinu pochodzącego z laków glinowych barwnika E 120 - koszenila, kwas karminowy, karminy wynosi 10 mg/kg. Do celów art. 22 ust. 1 lit. g) rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 poziom ten stosuje się od dnia 1 lutego 2013 r."

19) w kategorii 09.3 (ikra rybia)

(i) pozycja dotycząca dodatku E 123 otrzymuje brzmienie:

"E 123 Amarant 30 Z wyjątkiem ikry jesiotra (kawioru) Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
E 123 Amarant 30 (68) Z wyjątkiem ikry jesiotra (kawioru) Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(ii) dodaje się następujący przypis:

"(68): Maksymalny poziom glinu pochodzącego z laków glinowych barwnika E 123 amarant wynosi 10 mg/kg. Do celów art. 22 ust. 1 lit. g) rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 poziom ten stosuje się od dnia 1 lutego 2013 r."

20) w kategorii 10.1 (nieprzetworzone jaja):

(i) wpis otrzymuje brzmienie:

"Barwniki spożywcze wymienione w załączniku II część B 1 mogą być wykorzystywane do dekoracyjnego barwienia skorupek jaj oraz do stemplowania skorupek jaj, przewidzianego w rozporządzeniu (WE) nr 589/2008. Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Barwniki spożywcze wymienione w załączniku II część B 1 mogą być wykorzystywane do dekoracyjnego barwienia skorupek jaj oraz do stemplowania skorupek jaj, przewidzianego w rozporządzeniu (WE) nr 589/2008. (77) Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(ii) dodaje się następujący przypis:

"(77): Maksymalny poziom glinu pochodzącego z wszystkich laków glinowych wynosi "quantum satis". Do celów art. 22 ust. 1 lit. g) rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 poziom ten stosuje się od dnia 1 lutego 2013 r."

21) w kategorii 10.2 (przetworzone jaja i produkty jajeczne):

(i) pierwszy wiersz otrzymuje brzmienie:

"Barwniki spożywcze wymienione w części B 1 niniejszego załącznika mogą być wykorzystywane do dekoracyjnego barwienia skorupek jaj Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Barwniki spożywcze wymienione w części B 1 niniejszego załącznika mogą być wykorzystywane do dekoracyjnego barwienia skorupek jaj (77) Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(ii) pozycja dotycząca dodatków E 520 - 523 otrzymuje brzmienie:

"E 520 - 523 Siarczany glinu 30 (1) (38) Tylko białko jaj Okres stosowania: do dnia 31 stycznia 2014 r.
E 520 Siarczan glinu 25 (38) Białko jaj tylko do piany z białek Okres stosowania: od dnia 1 lutego 2014 r."

(iii) dodaje się następujący przypis:

"(77): Maksymalny poziom glinu pochodzącego z wszystkich laków glinowych wynosi "quantum satis". Do celów art. 22 ust. 1 lit. g) rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 poziom ten stosuje się od dnia 1 lutego 2013 r."

22) w kategorii 11.1 (cukry i syropy w rozumieniu dyrektywy 2001/111/WE)

(i) pozycja dotycząca dodatków E 551 - 559 (tylko żywność w postaci tabletek i tabletek powlekanych) otrzymuje brzmienie:

"E 551 - 559 Dwutlenek krzemu - krzemiany quantum satis (1) tylko żywność w postaci tabletek i tabletek powlekanych Okres stosowania: do dnia 31 stycznia 2014 r.
E 551 - 553 Dwutlenek krzemu - krzemiany quantum satis (1) tylko żywność w postaci tabletek i tabletek powlekanych Okres stosowania: od dnia 1 lutego 2014 r."

(ii) pozycja dotycząca dodatków E 551 - 559 (tylko suszona żywność w proszku) otrzymuje brzmienie:

"E 551 - 559 Dwutlenek krzemu - krzemiany 10 000 (1) tylko suszona żywność w proszku Okres stosowania: do dnia 31 stycznia 2014 r.
E 551 - 553 Dwutlenek krzemu - krzemiany 10 000 (1) tylko suszona żywność w proszku Okres stosowania: od dnia 1 lutego 2014"

23) w kategorii 11.4.2 (słodziki stołowe w postaci proszku) pozycja dotycząca dodatków E 551 - 559 otrzymuje brzmienie:

"E 551 - 559 Dwutlenek krzemu - krzemiany 10 000 (1) Okres stosowania: do dnia 31 stycznia 2014 r.
E 551 - 553 Dwutlenek krzemu - krzemiany 10 000 (1) Okres stosowania: od dnia 1 lutego 2014 r."

24) w kategorii 11.4.3 (słodziki stołowe w tabletkach) pozycja dotycząca dodatków E 551 - 559 otrzymuje brzmienie:

"E 551 - 559 Dwutlenek krzemu - krzemiany quantum satis Okres stosowania: do dnia 31 stycznia 2014 r.
E 551 - 553 Dwutlenek krzemu - krzemiany quantum satis Okres stosowania: od dnia 1 lutego 2014 r."

25) w kategorii 12.1.1 (sól)

(i) pozycja dotycząca dodatków E 551 - 559 otrzymuje brzmienie:

"E 551 - 559 Dwutlenek krzemu - krzemiany 10 000 Okres stosowania: do dnia 31 stycznia 2014 r.
E 551 - 553 Dwutlenek krzemu - krzemiany 10 000 Okres stosowania: od dnia 1 lutego 2014 r.
E 554 Krzemian glinowo-sodowy 20 mg/kg poziomu przeniesienia w serze (38) Tylko dla soli przeznaczonej do stosowania na powierzchnię serów dojrzewających, kategoria żywności 01.7.2 Okres stosowania: od dnia 1 lutego 2014 r."

(ii) dodaje się następujący przypis:

"(38): Podano w przeliczeniu na glin"

26) w kategorii 12.1.2 (substytuty soli) pozycja dotycząca dodatków E 551 - 559 otrzymuje brzmienie:

"E 551 - 559 Dwutlenek krzemu - krzemiany 20 000 Okres stosowania: do dnia 31 stycznia 2014 r.
E 551 - 553 Dwutlenek krzemu - krzemiany 20 000 Okres stosowania: od dnia 1 lutego 2014 r."

27) w kategorii 12.2.2 (przyprawy kulinarne i dodatki do potraw)

(i) pozycja dotycząca grupy II otrzymuje brzmienie:

"Grupa II Barwniki na poziomie quantum satis quantum satis tylko przyprawy, na przykład curry sproszkowane, tandoori Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa II Barwniki na poziomie quantum satis quantum satis (70) tylko przyprawy, na przykład curry sproszkowane, tandoori Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(ii) pozycja dotycząca grupy III otrzymuje brzmienie:

"Grupa III Barwniki o połączonym maksymalnym poziomie 500 tylko przyprawy, na przykład curry sproszkowane, tandoori Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa III Barwniki o połączonym maksymalnym poziomie 500 (70) tylko przyprawy, na przykład curry sproszkowane, tandoori Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(iii) pozycja dotycząca dodatku E 104 otrzymuje brzmienie:

"E 104 Żółcień chinolinowa 10 (62) tylko przyprawy, na przykład curry sproszkowane, tandoori Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 104 Żółcień chinolinowa 10 (62) (70) tylko przyprawy, na przykład curry sproszkowane, tandoori Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(iv) pozycja dotycząca dodatków E 551 - 559 otrzymuje brzmienie:

"E 551 - 559 Dwutlenek krzemu - krzemiany 30 000 (1) tylko przyprawy Okres stosowania: do dnia 31 stycznia 2014 r.
E 551 - 553 Dwutlenek krzemu - krzemiany 30 000 (1) tylko przyprawy Okres stosowania: od dnia 1 lutego 2014 r."

(v) dodaje się następujący przypis:

"(70): Maksymalny poziom glinu pochodzącego z wszystkich laków glinowych wynosi 120 mg/kg. Do celów art. 22 ust. 1 lit. g) rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 poziom ten stosuje się od dnia 1 lutego 2013 r."

28) w kategorii 12.6 (sosy):

(i) pozycja dotycząca grupy III otrzymuje brzmienie:

"Grupa III Barwniki o połączonym maksymalnym poziomie 500 w tym ogórki konserwowe, dodatki zaostrzające smak, chutney i picalilli; z wyłączeniem sosów na bazie pomidorów Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa III Barwniki o połączonym maksymalnym poziomie 500 (65) w tym ogórki konserwowe, dodatki zaostrzające smak, chutney i picalilli; z wyłączeniem sosów na bazie pomidorów Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(ii) dodaje się następujący przypis:

"(65): Maksymalny poziom glinu pochodzącego z laków glinowych barwnika E 120 - koszenila, kwas karminowy, karminy wynosi 10 mg/kg. Inne laki glinowe nie mogą być stosowane.. Do celów art. 22 ust. 1 lit. g) rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 poziom ten stosuje się od dnia 1 lutego 2013 r."

29) w kategorii 14.1.4 (napoje z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi):

(i) pozycja dotycząca grupy II otrzymuje brzmienie:

"Grupa II Barwniki na poziomie quantum satis quantum satis z wyłączeniem mleka czekoladowego i produktów słodowych Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa II Barwniki na poziomie quantum satis quantum satis (74) z wyłączeniem mleka czekoladowego i produktów słodowych Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(ii) pozycja dotycząca grupy III otrzymuje brzmienie:

"Grupa III Barwniki o połączonym maksymalnym poziomie 100 (25) z wyłączeniem mleka czekoladowego i produktów słodowych Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa III Barwniki o połączonym maksymalnym poziomie 100 (25) (74) z wyłączeniem mleka czekoladowego i produktów słodowych Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(iii) pozycja dotycząca dodatku E 104 otrzymuje brzmienie:

"E 104 Żółcień chinolinowa 10 (61) z wyłączeniem mleka czekoladowego i produktów słodowych Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 104 Żółcień chinolinowa 10 (61) (74) z wyłączeniem mleka czekoladowego i produktów słodowych Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(iv) pozycja dotycząca dodatku E 110 otrzymuje brzmienie:

"E 110 Żółcień pomarańczowa FCF/ żółcień pomarańczowa S 20 (61) z wyłączeniem mleka czekoladowego i produktów słodowych Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 110 Żółcień pomarańczowa FCF/ żółcień pomarańczowa S 20 (61) (74) z wyłączeniem mleka czekoladowego i produktów słodowych Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(v) pozycja dotycząca dodatku E 124 otrzymuje brzmienie:

"E 124 Pąs 4 R, czerwień koszenilowa A 10 (61) z wyłączeniem mleka czekoladowego i produktów słodowych Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 124 Pąs 4 R, czerwień koszenilowa A 10 (61) (74) z wyłączeniem mleka czekoladowego i produktów słodowych Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(vi) dodaje się następujący przypis:

"(74): Maksymalny poziom glinu pochodzącego z wszystkich laków glinowych wynosi 15 mg/kg. Do celów art. 22 ust. 1 lit. g) rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 poziom ten stosuje się od dnia 1 lutego 2013 r."

30) w kategorii 15.1 (przekąski na bazie ziemniaków, zbóż, mąki lub skrobi)

(i) pozycja dotycząca grupy II otrzymuje brzmienie:

"Grupa II Barwniki na poziomie quantum satis quantum satis Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa II Barwniki na poziomie quantum satis quantum satis (71) Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(ii) pozycja dotycząca grupy III (z wyłączeniem przekąsek ekstrudowanych lub ekspandowanych) otrzymuje brzmienie:

"Grupa III Barwniki o połączonym maksymalnym poziomie 100 z wyłączeniem przekąsek ekstrudowanych lub ekspandowanych Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa III Barwniki o połączonym maksymalnym poziomie 100 (71) z wyłączeniem przekąsek ekstrudowanych lub ekspandowanych Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(iii) pozycja dotycząca grupy III (tylko przekąski ekstrudowane lub ekspandowane) otrzymuje brzmienie:

"Grupa III Barwniki o połączonym maksymalnym poziomie 200 tylko przekąski ekstrudowane lub ekspandowane Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa III Barwniki o połączonym maksymalnym poziomie 200 (71) tylko przekąski ekstrudowane lub ekspandowane Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(iv) dodaje się następujący przypis:

"(71): Maksymalny poziom glinu pochodzącego z wszystkich laków glinowych wynosi 30 mg/kg. Do celów art. 22 ust. 1 lit. g) rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 poziom ten stosuje się od dnia 1 lutego 2013 r."

31) w kategorii 16. (desery z wyłączeniem produktów objętych kategorią 1, 3 i 4)

(i) pozycja dotycząca grupy II otrzymuje brzmienie:

"Grupa II Barwniki na poziomie quantum satis quantum satis Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa II Barwniki na poziomie quantum satis quantum satis (74) Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(ii) pozycja dotycząca grupy III otrzymuje brzmienie:

"Grupa III Barwniki o połączonym maksymalnym poziomie 150 Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa III Barwniki o połączonym maksymalnym poziomie 150 (74) Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(iii) pozycja dotycząca dodatku E 104 otrzymuje brzmienie:

"E 104 Żółcień chinolinowa 10 (61) Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 104 Żółcień chinolinowa 10 (61) (74) Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(iv) pozycja dotycząca dodatku E 110 otrzymuje brzmienie:

"E 110 Żółcień pomarańczowa FCF/ żółcień pomarańczowa S 5 (61) Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 110 Żółcień pomarańczowa FCF/ żółcień pomarańczowa S 5 (61) (74) Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(v) pozycja dotycząca E 124 otrzymuje brzmienie:

"E 124 Pąs 4 R, czerwień koszenilowa A 10 (61) Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 124 Pąs 4 R, czerwień koszenilowa A 10 (61) (74) Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(vi) dodaje się następujący przypis:

"(74): Maksymalny poziom glinu pochodzącego z wszystkich laków glinowych wynosi 15 mg/kg. Do celów art. 22 ust. 1 lit. g) rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 poziom ten stosuje się od dnia 1 lutego 2013 r."

32) w kategorii 17.1 (suplementy żywnościowe w postaci stałej, w tym w postaci kapsułek i tabletek, oraz w podobnych postaciach, z wyłączeniem postaci do żucia)

(i) pozycja dotycząca grupy II otrzymuje brzmienie:

"Grupa II Barwniki na poziomie quantum satis quantum satis Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa II Barwniki na poziomie quantum satis quantum satis (69) Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(ii) pozycja dotycząca grupy III otrzymuje brzmienie:

"Grupa III Barwniki o połączonym maksymalnym poziomie 300 Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa III Barwniki o połączonym maksymalnym poziomie 300 (69) Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(iii) pozycja dotycząca dodatku E 104 otrzymuje brzmienie:

"E 104 Żółcień chinolinowa 35 (61) Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 104 Żółcień chinolinowa 35 (61) (69) Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(iv) pozycja dotycząca dodatku E 110 otrzymuje brzmienie:

"E 110 Żółcień pomarańczowa FCF/ żółcień pomarańczowa S 10 (61) Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 110 Żółcień pomarańczowa FCF/ żółcień pomarańczowa S 10 (61) (69) Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(v) pozycja dotycząca dodatku E 124 otrzymuje brzmienie:

"E 124 Pąs 4 R, czerwień koszenilowa A 35 (61) Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 124 Pąs 4 R, czerwień koszenilowa A 35 (61) (69) Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(vi) pozycja dotycząca dodatków E 551 - 559 otrzymuje brzmienie:

"E 551 - 559 Dwutlenek krzemu - krzemiany 10 000 Okres stosowania: do dnia 31 stycznia 2014 r.
E 551 - 553 Dwutlenek krzemu - krzemiany 10 000 Okres stosowania: od dnia 1 lutego 2014 r."

(vii) dodaje się następujący przypis:

"(69): Maksymalny poziom glinu pochodzącego z wszystkich laków glinowych wynosi 150 mg/kg. Do celów art. 22 ust. 1 lit. g) rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 poziom ten stosuje się od dnia 1 lutego 2013 r."

33) W kategorii 17.2 (suplementy diety w postaci płynnej)

(i) pozycja dotycząca dodatków E 551 - 559 otrzymuje brzmienie:

"E 551 - 559 Dwutlenek krzemu - krzemiany 10 000 Okres stosowania: do dnia 31 stycznia 2014 r.
E 551 - 553 Dwutlenek krzemu - krzemiany 10 000 Okres stosowania: od dnia 1 lutego 2014 r."

(34) w kategorii 17.3 (suplementy żywnościowe w postaci syropu lub do żucia)

(i) pozycja dotycząca grupy II otrzymuje brzmienie:

"Grupa II Barwniki na poziomie quantum satis quantum satis Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa II Barwniki na poziomie quantum satis quantum satis (69) Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(ii) pozycja dotycząca grupy III (tylko suplementy żywnościowe w postaci stałej) otrzymuje brzmienie:

"Grupa III Barwniki o połączonym maksymalnym poziomie 300 tylko suplementy żywnościowe w postaci stałej Okres stosowania: do dnia 31 lipca 2014 r.
Grupa III Barwniki o połączonym maksymalnym poziomie 300 (69) tylko suplementy żywnościowe w postaci stałej Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(iii) pozycja dotycząca barwnika E 104 otrzymuje brzmienie:

"E 104 Żółcień chinolinowa 10 (61) Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 104 Żółcień chinolinowa 10 (61) (69) Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(iv) pozycja dotycząca dodatku E 110 otrzymuje brzmienie:

"E 110 Żółcień pomarańczowa FCF/ żółcień pomarańczowa S 10 (61) Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 110 Żółcień pomarańczowa FCF/ żółcień pomarańczowa S 10 (61) (69) Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(v) pozycja dotycząca dodatku E 124 otrzymuje brzmienie:

"E 124 Pąs 4 R, czerwień koszenilowa A 10 (61) Okres stosowania: od dnia 1 stycznia 2014 r. do dnia 31 lipca 2014 r.
E 124 Pąs 4 R, czerwień koszenilowa A 10 (61) (69) Okres stosowania: od dnia 1 sierpnia 2014 r."

(vi) pozycja dotycząca dodatków E 551 - 559 otrzymuje brzmienie:

"E 551 - 559 Dwutlenek krzemu - krzemiany 10 000 Okres stosowania: do dnia 31 stycznia 2014 r.
E 551 - 553 Dwutlenek krzemu - krzemiany 10 000 Okres stosowania: od dnia 1 lutego 2014 r."

(vii) dodaje się następujący przypis:

"(69): Maksymalny poziom glinu pochodzącego z wszystkich laków glinowych wynosi 150 mg/kg. Do celów art. 22 ust. 1 lit. g) rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 poziom ten stosuje się od dnia 1 lutego 2013 r."

Zmiany w prawie

ZUS: Renta wdowia - wnioski od stycznia 2025 r.

Od Nowego Roku będzie można składać wnioski o tzw. rentę wdowią, która dotyczy ustalenia zbiegu świadczeń z rentą rodzinną. Renta wdowia jest przeznaczona dla wdów i wdowców, którzy mają prawo do co najmniej dwóch świadczeń emerytalno-rentowych, z których jedno stanowi renta rodzinna po zmarłym małżonku. Aby móc ją pobierać, należy jednak spełnić określone warunki.

Grażyna J. Leśniak 20.11.2024
Zmiany w składce zdrowotnej od 1 stycznia 2026 r. Rząd przedstawił założenia

Przedsiębiorcy rozliczający się według zasad ogólnych i skali podatkowej oraz liniowcy będą od 1 stycznia 2026 r. płacić składkę zdrowotną w wysokości 9 proc. od 75 proc. minimalnego wynagrodzenia, jeśli będą osiągali w danym miesiącu dochód do wysokości 1,5-krotności przeciętnego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw w czwartym kwartale roku poprzedniego, włącznie z wypłatami z zysku, ogłaszanego przez prezesa GUS. Będzie też dodatkowa składka w wysokości 4,9 proc. od nadwyżki ponad 1,5-krotność przeciętnego wynagrodzenia, a liniowcy stracą możliwość rozliczenia zapłaconych składek w podatku dochodowym.

Grażyna J. Leśniak 18.11.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności

Usprawnienie i zwiększenie efektywności systemu wdrażania Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) przewiduje ustawa z dnia 11 października 2024 r. o zmianie ustawy o rozwoju lokalnym z udziałem lokalnej społeczności. Jak poinformowała w czwartek Kancelaria Prezydenta, Andrzej Duda podpisał ją w środę, 13 listopada. Ustawa wejdzie w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 14.11.2024
Do poprawki nie tylko emerytury czerwcowe, ale i wcześniejsze

Problem osób, które w latach 2009-2019 przeszły na emeryturę w czerwcu, przez co - na skutek niekorzystnych zasad waloryzacji - ich świadczenia były nawet o kilkaset złotych niższe od tych, jakie otrzymywały te, które przeszły na emeryturę w kwietniu lub w maju, w końcu zostanie rozwiązany. Emerytura lub renta rodzinna ma - na ich wniosek złożony do ZUS - podlegać ponownemu ustaleniu wysokości. Zdaniem prawników to dobra regulacja, ale równie ważna i paląca jest sprawa wcześniejszych emerytur. Obie powinny zostać załatwione.

Grażyna J. Leśniak 06.11.2024
Bez konsultacji społecznych nie będzie nowego prawa

Już od jutra rządowi trudniej będzie, przy tworzeniu nowego prawa, omijać proces konsultacji publicznych, wykorzystując w tym celu projekty poselskie. W czwartek, 31 października, wchodzą w życie zmienione przepisy regulaminu Sejmu, które nakazują marszałkowi Sejmu kierowanie projektów poselskich do konsultacji publicznych i wymagają sporządzenia do nich oceny skutków regulacji. Każdy obywatel będzie mógł odtąd zgłosić własne uwagi do projektów poselskich, korzystając z Systemu Informacyjnego Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 30.10.2024
Nowy urlop dla rodziców wcześniaków coraz bliżej - rząd przyjął projekt ustawy

Rada Ministrów przyjęła we wtorek przygotowany w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej projekt ustawy wprowadzający nowe uprawnienie – uzupełniający urlop macierzyński dla rodziców wcześniaków i rodziców dzieci urodzonych w terminie, ale wymagających dłuższej hospitalizacji po urodzeniu. Wymiar uzupełniającego urlopu macierzyńskiego będzie wynosił odpowiednio do 8 albo do 15 tygodni.

Grażyna J. Leśniak 29.10.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2012.119.14

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 380/2012 zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do warunków stosowania i poziomów stosowania dodatków do żywności zawierających glin
Data aktu: 03/05/2012
Data ogłoszenia: 04/05/2012
Data wejścia w życie: 24/05/2012