Decyzja 2007/865/WE zmieniająca dodatek B do załącznika XII do Aktu przystąpienia z 2003 r. w odniesieniu do niektórych zakładów w sektorze mięsnym w Polsce

DECYZJA KOMISJI
z dnia 20 grudnia 2007 r.
zmieniająca dodatek B do załącznika XII do Aktu przystąpienia z 2003 r. w odniesieniu do niektórych zakładów w sektorze mięsnym w Polsce

(notyfikowana jako dokument nr C(2007) 6494)

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

(2007/865/WE)

(Dz.U.UE L z dnia 21 grudnia 2007 r.)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając Akt przystąpienia Republiki Czeskiej, Estonii, Cypru, Łotwy, Litwy, Węgier, Malty, Polski, Słowenii i Słowacji, w szczególności jego załącznik XII rozdział 6 sekcja B podsekcja I pkt 1 lit. e),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Polsce przyznano okresy przejściowe w odniesieniu do niektórych zakładów wymienionych w dodatku B(1) do załącznika XII do Aktu Przystąpienia z 2003 r. Przyznawanie okresów przejściowych w odniesieniu do zakładów mięsnych w Polsce jest możliwe do 31 grudnia 2007 r.

(2) Dodatek B do załącznika XII do Aktu przystąpienia z 2003 r. został zmieniony decyzjami Komisji 2004/458/WE(2), 2004/471/WE(3), 2004/474/WE(4), 2005/271/WE(5), 2005/591/WE(6), 2005/854/WE(7), 2006/14/WE(8), 2006/196/WE(9), 2006/404/WE(10), 2006/555/WE(11), 2006/935/WE(12) i 2007/202/WE(13), 2007/443/WE(14), 2007/555/WE(15) i 2008/864/WE(16).

(3) Zgodnie z oficjalnym oświadczeniem właściwego polskiego organu niektóre zakłady w sektorze mięsnym zakończyły proces modernizacji i obecnie całkowicie spełniają wymogi prawa wspólnotowego. Niektóre zakłady zakończyły działalność, na prowadzenie której przyznano im okres przejściowy. Te zakłady powinny zatem zostać skreślone z wykazu zakładów, które znajdują się w okresie przejściowym.

(4) Należy zatem odpowiednio zmienić dodatek B do załącznika XII do Aktu przystąpienia z 2003 r.

(5) Stały Komitet ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt został poinformowany o środkach przewidzianych w niniejszej decyzji,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

Zakłady wymienione w załączniku do niniejszej decyzji skreśla się z dodatku B do załącznika XII do Aktu przystąpienia z 2003 r.

Artykuł  2

Niniejsza decyzja skierowana jest do państw członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 20 grudnia 2007 r.

W imieniu Komisji
Markos KYPRIANOU
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. C 227 z 23.9.2003, str. 1392.

(2) Dz.U. L 156 z 30.4.2004, str. 52. Sprostowanie (Dz.U. L 202 z 7.6.2004, str. 39).

(3) Dz.U. L 160 z 30.4.2004, str. 58. Sprostowanie (Dz.U. L 212 z 12.6.2004, str. 31).

(4) Dz.U. L 160 z 30.4.2004, str. 74. Sprostowanie (Dz.U. L 212 z 12.6.2004, str. 44).

(5) Dz.U. L 86 z 5.4.2005, str. 13.

(6) Dz.U. L 200 z 30.7.2005, str. 96.

(7) Dz.U. L 316 z 2.12.2005, str. 17.

(8) Dz.U. L 10 z 14.1.2006, str. 66.

(9) Dz.U. L 70 z 9.3.2006, str. 80.

(10) Dz.U. L 156 z 9.6.2006, str. 16.

(11) Dz.U. L 218 z 9.8.2006, str. 17.

(12) Dz.U. L 355 z 15.12.2006, str. 105.

(13) Dz.U. L 90 z 30.3.2007, str. 86.

(14) Dz.U. L 166 z 28.6.2007, str. 24.

(15) Dz.U. L 212 z 14.8.2007, str. 3.

(16) Patrz: str. 127 niniejszego Dziennika Urzędowego.

ZAŁĄCZNIK

Wykaz zakładów, które skreśla się z dodatku B do załącznika XII do Aktu przystąpienia z 2003 r.

Wykaz zakładów mięsnych (mięso czerwone) w okresie przejściowym
Nr Nr weterynaryjny Nazwa zakładu
1 02120206 Zakład Mięsny Sp. jawna D.M. Niebieszczańscy
3 02240301 P.P.H. "HE-MA" Przetwórnia Mięsa
5 06080204 "SŁOMKA" Sp. j. Andrzej Słomka, Waldemar Słomka
6 06080201 Zakład Przetwórstwa Mięsnego Bożena i Kazimierz Wójcik
7 06080301 "GIZET" Sp. j. I. Galińska, B. Galińska
8 06020207 PPH "MISA - W" Andrzej Wasąg
10 06070201 Zakład Przetwórstwa Mięsnego "MAX" Sp. j.
12 06180210 Zakład Przetwórstwa Mięsnego Sp. j. Wrębiak, Witkowski
13 06200203 "Agrozam" Sp. z o.o.
14 06090202 PHU Kowalczykowski Stanisław
15 08040204 Biuro Handlowe "AMBERMAX" Sp. z o.o.
16 08060203 Zakład Masarniczy Stanisław Przewoźny
17 08070201 Zakład Przetwórstwa Mięsnego "WARTA"
18 08080201 Zakłady Mięsne "TARGED" Sp. z o.o.
19 08090202 Przedsiębiorstwo "DEREKS" Sp. z o.o.
20 08100101 Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowe "Rolvex" Sp. z o.o.
21 08100204 Zakład Masarniczy "Czernicki i syn" Jarosław Czernicki
22 10060308 ZAKŁAD PRZETWÓRSTWA MIĘSNEGO
23 10060215 ZMS "ŚCIBIORÓW"
24 10610307 PPU "JUMAR"
25 10030303 Zakład Wędliniarski Władysław Gabrysiak
26 10020202 Zakład Przetw. Mięsn. "KONIAREK"
27 10610311 Zakłady Mięsne "Wędzonka"
29 12030203 Zakład Przetwórstwa Mięsnego s.j.
30 12050304 F.P.H.U. "ANGELA" s.j.
31 12060329 "BOREX-BECON" s.j.
32 12060203 Firma "ADOZ"
33 12100304 Firma Produkcyjno-Handlowa Maria i Zbigniew Szubryt Zakład Masarski Biczyce Dolne
35 12120323 Zakład Przetwórstwa Mięsa, Sp. z o.o., Z. Pr. Chr. "BASO"
36 12180204 "Adam Bąk - Wieprz" Sp. z o.o.
37 12180205 Rzeźnictwo-Wędliniarstwo J. Tomczyk
38 12180307 Rzeźnictwo-Wędliniarstwo Maciej Szlagor
39 12150304 Zakłady Mięsne "MIŚKOWIEC" s.j.
40 12190104 Ubojnia Zwierząt Rzeźnych Skup i Sprzedaż Ćwierci, Jacek Śliwa
41 12190205 P.P.H.U. "RACHOŃ" s.c.
42 14160205 Zakłady Mięsne "Mazowsze"
43 14160201 Przetwórstwo Mięsne "KOSPOL"
44 14300204 Zakład Masarski "Zbyszko"
45 14190204 Zakład Masarski "Danko"
47 14050201 Zakład Produkcyjno-Handlowy Przetwórstwo Mięsne Zbigniew Pniewski
49 14310306 P.P.H. Hetman A. J. Lucińscy Zakład Masarski
50 14340302 Zakład Masarski Radzymin s.c.
51 14340310 Zakład Masarski "Mareta" Sp. J. T.A. Kłobuk E.W. Kacprzak
55 14250327 Zakład Przetwórstwa Flaków
56 14250104 Zakład Masarski "Sadełko" - Czapla - Świniarski Sp. J.
57 14250201 P.P.H.U. "Nasz Produkt" Z. P. CHR.
58 14250202 Masarnia ELMAS
59 16010101 PPHU "PORKPOL"
61 18070301 Zakład Masarski KON-BIT
62 18110302 Firma Produkcyjno-Handlowa Andrzej Kurek
63 18160204 Zakłady Mięsne "Dworak"
64 20040202 Zakład Przemysłu Mięsnego "Europa" S. i Z. Zielińscy Sp. J.
65 22040301 Masarnia Alicja Andrzej Majer
66 22040306 Zakład Przetwórstwa Mięsnego Jerzy Labuda
69 24020203 Rzeźnictwo i Handel Stanisław Kapecki
70 24020308 Zakład Przetwórstwa Mięsnego Józef Bozek
71 24020328 Przetwórstwo Mięsne Emil Droń
72 24610311 "OAZA" Sp. z o.o.
73 24040204 Zakład Przetwórstwa Mięsnego "UNILANG"
75 24040304 PPHU "Zakłady Mięsne Lubliniec" E.R.J Drążek
76 24070209 Zakłady Mięsne "JANDAR" Sp. z o.o.
77 24120104 Marian Procek - Ubój, Skup i Sprzedaż
78 24160302 "NELPOL" s.c.
79 24170303 Zakład Przetwórstwa Mięsnego "Błachut"
80 26040101 Ubojnia Bydła i Trzody - Ludwik Andrzej Stąpór
81 26040307 Wyrób i Sprzedaż Artykułów Mięsnych - S. Woźniak
82 26040316 PPHU "KORREKT" Wytwórnia Wędlin
83 26090201 FHPU "Tarkowski"
85 26610303 Przetwórnia Mięsa - Antonii Kamiński
86 28010202 Zakład Uboju i Przetwórstwa Mięsnego s.c. Helena Rapa - Marek Jasiński
87 28010201 Zakłady Mięsne Pek-Bart Sp. z o.o.
88 28090201 Zakład Uboju i Przetwórstwa Mięsa i Wędlin, Krzysztof Brzeziński
89 30070203 PPH "POLSKIE MIĘSO", Krążyński s.j.
90 30120307 ZPM "Janex"
91 30180202 STEK-POL Przetwórstwo Mięsa Kazimierz i Jacek Stempniewicz
92 30180304 Firma Produkcyjno Handlowa Paweł Łuczak
93 30200101 Ubój Zwierząt Ptak, Michalak s.j.
95 30240202 "KARWEX" s.c. Zakład Masarski
96 30240205 Zakład Masarski s.c. Psarskie
97 30260202 Rzeźnictwo Wędliniarstwo S.c. Urszula i Wiesław Ciachowscy
99 30270308 Zakład Mięsny MAS POL, Tomasz Jacaszek
100 32070201 "Rol-Banc" Sp. z o.o.
101 32140207 Spółdzielcza Agrofirma Witkowo
102 32160202 "Fermapol" Sp. z o.o. Rzeźnia w Smardzku

Wykaz zakładów mięsnych (mięso białe) w okresie przejściowym

Nr Nr weterynaryjny Nazwa zakładu
103 02190623 "Mirjan" Sp. z o.o. M.J. Olendzcy
104 08030601 PPHU "W-D" Sp. z o.o.
105 08040501 "STUDRÓB" Sp. z o.o.
106 12030620 Hurtownia Drobiu "KOKO" Jolanta Kozyra
107 12180502 Z.M. "BRADO-2" S.A.
108 12180503 "KO - BO" S.c. Bartosz Kot, Stanisław Wnęcek
110 26040501 PPH "KIELDRÓB" S.c.
111 26100401 "KULJASZ" S.j. J.W.Sz. Kuliński
112 30090401 Ubojnia Drobiu - Marcin Frątczak
114 32140502 Spółdzielcza Agrofirma Witkowo

Wykaz zakładów mięsnych o niskiej wydajności (mięso czerwone) w okresie przejściowym

Nr Nazwa zakładu
115 "Nordis"; Chłodnie Polskie Sp. z o.o. Dział Produkcji Mrożonek ul. Zimna 1(a), 65-707 Zielona Góra

Wykaz zakładów mięsnych o niskiej wydajności (produkcja mieszana) w okresie przejściowym

Nr Nazwa zakładu
117 "Rudopal" Sp. z o.o. Rudniki 109, 64-330 Opalenica

Wykaz chłodni w okresie przejściowym

Nr Nr weterynaryjny Nazwa zakładu Data pełnego dostosowania
118 26611101 Przedsiębiorstwo Przemysłu Chłodniczego Chłodnia Kielce P.P. 31.12.2007
119 30611101 PPCh "Calfrost" 31.12.2007

Zmiany w prawie

Rząd zostawił przedsiębiorców na lodzie

Podczas ostatniego posiedzenia Sejmu, ku zaskoczeniu zarówno przedsiębiorców, jak i części posłów koalicji rządzącej, Lewica w ostatniej chwili „dorzuciła” do ustawy o warunkach dopuszczalności powierzania pracy cudzoziemcom poprawki zaostrzające kary za naruszanie przepisów prawa pracy - m.in. umożliwiające orzeczenie kary ograniczenia wolności. Jednocześnie zignorowano postulaty organizacji pracodawców, mimo wcześniejszych zapewnień rządu o ich poparciu.

Grażyna J. Leśniak 27.02.2025
Wyższe kary dla pracodawców - sejmowa wrzutka na ostatniej prostej

Już nie 30 tys. zł, a 50 tys. zł ma grozić maksymalnie pracodawcy, który zawrze umowę cywilnoprawną, choć powinien - umowę o pracę. Podobnie temu, który nie wypłaca w terminie wynagrodzenia za pracę lub innego świadczenia przysługującego pracownikowi albo uprawnionemu do tego świadczenia członkowi jego rodziny. A jeśli nie wypłaca przez okres co najmniej 3 miesięcy, to kara ma wynieść nawet 60 tys. złotych - zdecydował Sejm, przyjmując poprawkę Lewicy, zmieniającą Kodeks pracy w... ustawie dotyczącej cudzoziemców.

Grażyna J. Leśniak 25.02.2025
Jaka wysokość diety dla członków komisji wyborczych w wyborach Prezydenta

500 zł zarobi członek obwodowej komisji wyborczej w wyborach Prezydenta RP, 600 zł - zastępca przewodniczącego, a 700 zł przewodniczący komisji wyborczej – wynika z uchwały Państwowej Komisji Wyborczej. Jeżeli odbędzie się ponownie głosowanie, zryczałtowana dieta wyniesie 75 proc. wysokości diety w pierwszej turze. Termin zgłaszania kandydatów na członków obwodowych komisji wyborczych mija 18 kwietnia

Robert Horbaczewski 20.01.2025
Zmiany w podatkach 2025 - przybędzie obowiązków sprawozdawczych

1 stycznia 2025 r. weszły w życie liczne zmiany podatkowe, m.in. nowe definicje budynku i budowli w podatku od nieruchomości, JPK CIT, globalny podatek wyrównawczy, PIT kasowy, zwolnienie z VAT dla małych firm w innych krajach UE. Dla przedsiębiorców oznacza to często nowe obowiązki sprawozdawcze i zmiany w systemach finansowo-księgowych. Firmy muszą też co do zasady przeprowadzić weryfikację nieruchomości pod kątem nowych przepisów.

Monika Pogroszewska 02.01.2025
Nowy Rok - jakie zmiany czekają nas w prawie

W 2025 roku minimalne wynagrodzenie za pracę wzrośnie tylko raz. Obniżeniu ulegnie natomiast minimalna podstawa wymiaru składki zdrowotnej płaconej przez przedsiębiorców. Grozi nam za to podwyżka podatku od nieruchomości. Wzrosną wynagrodzenia nauczycieli, a prawnicy zaczną lepiej zarabiać na urzędówkach. Wchodzą w życie zmiany dotyczące segregacji odpadów i e-doręczeń. To jednak nie koniec zmian, jakie czekają nas w Nowym Roku.

Renata Krupa-Dąbrowska 31.12.2024
Zmiana kodów na PKD 2025 rodzi praktyczne pytania

1 stycznia 2025 r. zacznie obowiązywać nowa Polska Klasyfikacja Działalności – PKD 2025. Jej ostateczny kształt poznaliśmy dopiero w tygodniu przedświątecznym, gdy opracowywany od miesięcy projekt został przekazany do podpisu premiera. Chociaż jeszcze przez dwa lata równolegle obowiązywać będzie stara PKD 2007, niektórzy już dziś powinni zainteresować się zmianami.

Tomasz Ciechoński 31.12.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2007.337.129

Rodzaj: Decyzja
Tytuł: Decyzja 2007/865/WE zmieniająca dodatek B do załącznika XII do Aktu przystąpienia z 2003 r. w odniesieniu do niektórych zakładów w sektorze mięsnym w Polsce
Data aktu: 20/12/2007
Data ogłoszenia: 21/12/2007
Data wejścia w życie: 21/12/2007