KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając dyrektywę 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 marca 2000 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw członkowskich w zakresie etykietowania, prezentacji i reklamy środków spożywczych(1), w szczególności jej art. 6 ust. 11 akapit trzeci,
uwzględniając opinię Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności z dnia 6 grudnia 2005 r. oraz z dnia 15 lutego 2006 r.
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Załącznik IIIa do dyrektywy 2000/13/WE ustanawia wykaz składników, które należy obowiązkowo umieścić na etykiecie środków spożywczych ze względu na to, że mogą wywoływać niepożądane skutki u osób wrażliwych.
(2) Artykuł 6 ust. 11 akapit pierwszy wspomnianej dyrektywy stanowi, że wykaz ujęty w załączniku IIIa jest systematycznie analizowany i w miarę potrzeb uaktualniany w oparciu o najświeższą wiedzę naukową.
(3) W ramach wspomnianej analizy Komisja zwróciła się do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) o opinię dotyczącą możliwości włączenia do załącznika IIIa pewnych dodatkowych produktów.
(4) W odniesieniu do łubinu EFSA stwierdziła w swojej opinii z dnia 6 grudnia 2005 r., że ta roślina strączkowa, której występuje 450 gatunków, jest jako taka spożywana od dawna, ale od kilku lat mąka z łubinu jest dodawana do mąki pszennej przy produkcji wyrobów piekarniczych. Udokumentowano przypadki wystąpienia bezpośrednich, niekiedy ostrych reakcji alergicznych, a z badań wynika, że istnieje stosunkowo wysokie ryzyko wystąpienia alergii krzyżowej na łubin u 30-60 % osób uczulonych na orzeszki ziemne.
(5) W przypadku mięczaków (ślimaków, małży lub głowonogów) EFSA stwierdza w swojej opinii z dnia 15 lutego 2006 r., że są one najczęściej spożywane jako takie, choć są one również wykorzystywane, po ewentualnej obróbce, jako składniki w niektórych przetworach i produktach, np. surimi. Reakcje alergiczne - niekiedy ostre - dotyczą do 0,4 % populacji lub 20 % wszystkich przypadków alergii na produkty morza. W mięczakach, tak samo jak w skorupiakach, występuje główne białko powodujące alergię, tropomiozyna; często zdarzają się przypadki alergii krzyżowej w przypadku spożywania mięczaków i skorupiaków.
(6) Opinie te są podstawą stwierdzenia konieczności dodania łubinu i mięczaków do wykazu zawartego w załączniku IIIa do dyrektywy 2000/13/WE.
(7) Środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:
Sporządzono w Brukseli, dnia 22 grudnia 2006 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Markos KYPRIANOU |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 109 z 6.5.2000, str. 29. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 2003/89/WE (Dz.U. L 308 z 25.11.2003, str. 15).