KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1260/2001 z dnia 19 czerwca 2001 r. w sprawie wspólnej organizacji rynków w sektorze cukru(1), w szczególności jego art. 15 ust. 8,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Art. 6 ust. 4 rozporządzenia Komisji (WE) nr 314/2002(2) przewiduje sposób określenia ilości cukru, izoglukozy i syropu inulinowego przeznaczonej do spożycia we Wspólnocie, o której mowa w art. 15 rozporządzenia (WE) nr 1260/2001.
(2) W celu zapewnienia przejrzystości i jasności należy wyjaśnić niektóre punkty tego obliczenia, a zwłaszcza uwzględnić nadwyżkę zapasów określonych w art. 1 rozporządzenia Komisji (WE) nr 832/2005 z dnia 31 maja 2005 r. w sprawie określenia nadwyżkowych ilości cukru, izoglukozy i fruktozy dla Republiki Czeskiej, Estonii, Cypru, Łotwy, Litwy, Węgier, Malty, Polski, Słowenii i Słowacji(3).
(3) Należy również uwzględnić zapasy interwencyjne w celu dokonania oceny zapasów z początku i końca roku gospodarczego oraz dostępne na rynku Wspólnoty ilości cukru.
(4) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 314/2002.
(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Cukru,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 12 października 2005 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Mariann FISCHER BOEL |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 178 z 30.6.2001, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 39/2004 (Dz.U. L 6 z 10.1.2004, str. 16).
(2) Dz.U. L 50 z 21.2.2002, str. 40. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 38/2004 (Dz.U. L 6 z 10.1.2004, str. 13).
(3) Dz.U. L 138 z 1.6.2005, str. 3.